HJK kohtaa Eurooppa Liigan kotiavauksessa Club Bruggen

2-0 vierastappiolla historiallisen lohkovaiheurakkansa avannut koko Suomen ylpeys HJK kohtaa lohkon toisessa kamppailussa kotonaan Belgian suurseura Club Bruggen. Hapuillen kautensa aloittanut vierasjoukkue on täysin kaadettavissa, mutta se vaatii HJK:lta hyvää ottelua ja parempaa hyökkäyspelaamista kuin Kööpenhaminan vieraana.

Vastassa perinteinen suurseura

Vuonna 1891 perustettu kanaalikaupunki Bruggen ylpeys Club Brugge on juhlinut komean historiansa aikana Belgian mestaruutta kolmetoista kertaa. 1990-lukua hallinneen seuran viimeisestä todellisesta voitosta alkaa kuitenkin olla jo aikaa, sillä Bruggessa juhlittiin liigamestaruutta viimeksi kymmenen vuotta sitten kauden 2004-2005 jälkeen. Kansainvälisen jalkapallon mullistukset ovat vaikuttaneet myös belgialaisseuraan, joka on viime vuosina ollut lähinnä kasvattajaseura Euroopan suurempien sarjojen joukkueille. Täksikin kaudeksi joukkue menetti kaksi suurinta tähteään, kun vikkeläkinttuinen Belgian maajoukkueen portteja kolkutteleva laituri Maxime Lestienne siirtyi Serie A:n Genoaan ja nimihirviö Vadis Odjidja-Ofoe Valioliigasta pudonneeseen Norwichiin. Heidän tilalleen seura hankki useita nuoria ja lupaavia pelaajia Etelä-Amerikan sarjoista. Kauden alku on ollut vaikea ja joukkueen kokemattomuus näkyy lukuisina tasapeleinä. Positiivista on se, että Brugge on hävinnyt yhdeksästä pelaamastaan liigaottelusta vain yhden, miinuspuolena sitten peräti viisi tasapeliä, joiden ansiosta seura on jo seitsemän pisteen päässä suurimmasta vihollisestaan, sarjaa johtavasta Anderlechtistä.

70-luvulla rutkasti menestystä europeleissä

Club Brugge on Belgian menestynein joukkue kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa. Seura on pelannut kahteen otteeseen finaalissa, kertaalleen Uefa Cupissa ja kertaalleen Mestareiden Liigaa edeltäneessä Euroopan Cupissa. Kummallakin kerralla Englannin suurseura Liverpool oli parempi, mutta Brugge on silti Belgian historian ainoa seura, joka on pelannut Mestareiden Liigan tai sitä edeltävän seuraturnauksen finaalissa. 70-luvun jälkeen Bruggen tähti on ollut tasaisessa laskussa, vaikka seura eteni vielä 1990-luvun vaihteessa kertaalleen niin Uefa Cupin kuin Cup-voittajien Cupin välieriin. Viime vuosina Mestareiden Liiga on jäänyt pelkäksi haaveeksi ja seuran tasoa kuvastaa hyvin se, että se pitää itsellään ennätystä peräkkäisistä Uefa Cupissa tai Eurooppa Liigassa esiintymisissä.  Brugge pelasi parhaimmillaan 16 kautta putkeen Euroopan toiseksi arvostetuimmassa seurajoukkueturnauksessa ja selvisi jälleen kerran täksi vuodeksi lohkovaiheeseen asti.

Päävalmentajana todellinen pelaajalegenda

Club Bruggen päävalmentajana toimii pelaajaurallaan 58 maaottelua Belgian maalivahtina pelannut Michel Preud’Homme. Seurajoukkueurallaan mies juhli Belgian ja Portugalin mestaruuksia, mutta uran tähtihetki nähtiin kuitenkin vuoden 1994 MM-kisoissa, joissa mies valittiin koko turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Miehen päävalmentajaura on toistaiseksi lyhyt, mutta kohtalaisen menestyksekäs. Yli 250 liigaottelun jälkeen mies siirtyi kasvattajaseuransa Standard Liegen päävalmentajaksi ja johdatti seuran sen ensimmäiseen liigamestaruuteen yli 20 vuoteen. Liegessä voitetun mestaruuden jälkeen mies on juhlinut cup-voittoja niin Belgiassa kuin Hollannissa, mutta valmennuspestit Twentessä ja Gentissä päättyivät kumpainenkin potkuihin. Bruggen päävalmentajapesti on viime vuosina ollut melko tuulinen paikka, sillä edellisen viiden kauden aikana joukkuetta on valmentanut kahdeksan eri päävalmentajaa. Preud’Hommen aikana joukkue on pelannut odotuksiin nähden kelvollisesti ja miehen alaisuudessa seura näyttäisi saavan pitkään kaipaamaansa pitkäkestoisuutta ja johdonmukaisuutta toimintaansa.

Bruggen taktiikka hyvin laitapainotteinen

Komeaan kakkossijaan päättyneellä viime kaudella Preud’Homme peluutti Bruggea pääsääntöisesti 4-3-3 formaatiossa, jossa Italiaan siirtyneellä Maxime Lestiennellä oli valtavan iso rooli. Kahden kauden aikana peräti 28 liigamaalia paukuttanut laituri oli mahdollisesti koko Belgian liigan paras yksittäinen pelaaja ja hänen siirtymisensä kahdeksalla miljoonalla siirtoikkunan viime hetkillä oli iso isku Bruggen hyökkäyspelille. Joukkue hankki hänelle nuoria korvaajia, jotka eivät ainakaan vielä ole samalla tasolla kuin nuori tähtilaituri, mikä on näkynyt varsinkin joukkueen murtautumisvaiheessa. Lestiennen myynnin jälkeen Preud’Homme on muuttanut hieman joukkueen pelitapaa ja viimeisissä otteluissa joukkue on pelannut enemmän 4-2-3-1 taktiikalla, jossa näennäiset laitapelaajat leikkaavat vahvasti sisään tehden tilaa yltiöhyökkääville laitapakeille, jotka varsinkin kotipeleissä nousevat hanakasti hyökkäämään lähes tilanteessa kuin tilanteessa painaen jatkuvasti keskityksiä vastustajan boksiin. Brugge onkin ollut viihdyttävä joukkue niin koti- kuin vieraspeleissä ja se ei ole jäänyt tällä kaudella kertaakaan maaleitta pelaamissaan liigaotteluissa. HJK:ta vastaan laitapakkien rooli lienee nähtyä puolustusvoittoisempi, sillä HJK:n suurimmat vahvuudet ovat erittäin juoksuvoimaisissa ja 1 vs 1 tilanteissa haastokykyisissä laitureissa.

Joukkueen maalia on kauden jokaisessa ottelussa vartioinut nuori Australian maajoukkuemaalivahti Mathew Ryan, joka aloittanee kaiken järjen mukaan myös HJK:ta vastaan. Joukkueen puolustuslinjaa johtaa vasta 20-vuotias superlupaava Björn Engels, joka on noussut tällä kaudella ensimmäistä kertaa seuran pelaavaan kokoonpanoon. Engels on pelannut loistavan alkukauden ollen kolmella maalilla myös joukkueen paras maalintekijä. Hänen rinnallaan on normaalisti pelannut Costa Rican riveissä kesän MM-kisoissa loistanut Óscar Duarte, joka siirtyi joukkueeseen viime kaudeksi. Laitapakkeina pelannevat nuoret juoksukoneet Thomas Meunier ja Laurens De Bock, jotka eivät arkaile nousta mukaan hyökkäyspäähän. Keskikentällä joukkueen herra ja hidalgo on Il Capitano, 37-vuotias legendaarinen Timmy Simons, joka palasi pitkän Euroopan kiertueensa jälkeen kasvattajaseuransa riveihin viime kaudeksi. Simonsin rooli nuorelle joukkueelle on valtava ja mies on todellinen isähahmo joukkueen keskikentällä. Simonsin rinnalla pelannee entinen Feyneroodin keskikenttäpelaaja Ruud Vormer, jonka vahvuudet ovat ennenkaikkea hyökkäyspelissä. Keskikenttä on tavallaan myös Bruggen suurin heikkous, sillä Belgian liigapeleissä se on näyttänyt varsin kömpelöltä ja hitaalta ja kovalla prässillä HJK:lla olisi mahdollisuuksia saada pallonriistoja syvällä vastustajan alueella. Hyökkäyspäässä alkukaudella ovat eniten vakuuttaneet täksi kaudeksi Kolumbiasta hankittu nuori ja vikkeläkinttuinen José Izquierdo sekä todellisen läpimurtonsa partaalla oleva Chilen maajoukkuepaikasta kovasti kamppaileva supertaitava Nicolás Castillo.

HJK:lla täydet mahdollisuudet kotivoittoon

Omissa papereissani Club Brugge on lohkon kolmanneksi paras joukkue Torinon ja Kööpenhaminan jälkeen. Lohkovaiheen ensimmäisessä ottelussa Torinoa vastaan Brugge puolusti kurinalaisesti, mutta nuori joukkue ei saanut mitään mainittavaa aikaan hyökkäyspäässä. Bruggen hyökkäyspään pelaajat ovat erittäin  nopeita ja taitavia haastamaan 1vs1 tilanteissa ja varsinkin laitapakkeina pelaavien Veli Lammen ja Sebastian Sorsan on saatava tukea joukkueen laitureilta ja keskikenttäpelaajilta.

Gideon Baah, uhka vai mahdollisuus? (AOP)

Gideon Baah, uhka vai mahdollisuus? (AOP)

HJK:n viimeistelyharjoitusten perusteella Valtteri Moren saisi väistyä avauksesta Gideon Baahin tieltä. Baah on juoksuvoimainen ja fysiikaltaan ylivoimainen HJK:n puolustajista, mutta mies on ollut tämän kauden pelaamissaan otteluissa kuin kävelevä aikapommi, joka tekee radikaaleja virheitä sijoittumisissaan ja syöttöratkaisuissaan. Toisaalta viime kaudella Hongassa mies oli kuin itse varmuus ja hänen peluuttamisensa mahdollistaisi hieman hyökkäävämmän pelitavan, sillä hän mahdollistaa nopeutensa puolesta korkeammalla pelaavan puolustuslinjan. Bruggen nousevat laitapakit ovat samalla HJK:n suurin ase ottelussa, sillä nopeiden pallonriistojen jälkeen laidoilla on taatusti tilaa juoksuvoimaisille laitureille TPS:ää vastaan levänneen Demba Savagen johdolla. Kööpenhaminaa vastaan HJK:n laiturit puolustivat liian syvällä omalla alueella ja pallonriistojen jälkeen keskikenttämiehillä oli käytännössä vain yksi syöttösuunta, pitkän pallon roiskaiseminen yksinäisen kärjen Aristide Bancén päähän. Nyt HJK:n on uskallettava olla aktiivisempi ja lähteä pelaamaan kotonaan rohkeammin omien vahvuuksiensa avulla. HJK:n on myös osattava ajoittaa prässi oikeaoppisesti, sillä näkemissäni otteluissani Bruggen keskikentällä pelanneet Timmy Simons ja Ruud Vormet ovat olleet melko epävarmoja pallollisena ja heikkoja kaksinkamppailuissa.

Oma muuttujansa on HJK:n kotikentän alustana toimiva tekonurmi, joka tuo Klubille valtavan kotiedun. Käytännössä jokainen HJK:n vieraana pelannut eurovastustaja on tuskaillut kovasti pelialustan kanssa, kun taas HJK tietää varmasti kokemuksellaan alustan mutkat ja metkut täydellisesti. Jos HJK uskaltaa olla oma itsensä ja hyökätä Kööpenhamina-ottelua paremmin, on Brugge täysin kaadettavissa Sonera Stadionilla. Se vaatii onnistumista varsinkin puolustuspäässä, jossa Bruggen nopeille pelaajille ei saa antaa pätkääkään ylimääräistä tilaa. HJK on saanut viime viikot keskittyä rauhassa europeleihin mestaruuden käytännössä ratkettua jo kuukausi sitten. Siinä missä Brugge on peluuttanut liigapeleissään lähes samaa ykkösavausta, on Mika Lehkosuo voinut kierrättää laajaa materiaaliaan ja tarjota tarvittavia lepohetkiä kokeneille pelaajille. Tästä johtuen tuoreemmilla jaloilla pelaava HJK on pienoinen ennakkosuosikki kotonaan täpötäyden hurmoksessa olevan kotistadioninsa tuella.

Joukkueiden todennäköiset avauskokoonpanot

hjk
brugge

Peli-idea:

NordicBet tarjoaa HJK:n kotivoitosta 3.85 kerrointa. Brügge lähtee siis otteluun vedonlyöntitoimistojen suosikkina, muten kuten jo kirjoitimme, on meidän papereissamme ottelun lähtökohdat päinvastaiset. Tasapelin riski on ilmassa, joten varmistelua halaville 1X pelaaminen kertoimella 1.80 on hyvä vaihtoehto. Kotikenttä nostaa Klubin osakkeita huomattavasti, joukkue on päässyt kierrättämään pelaajiaan ja nyt henkinen rauha on saavutettu jo Veikkausliiga mestaruuden ratkettua. Brügge tulee yllättymään, kun kentällä nähdään aivan eri HJK kuin Eurooppa liigan avausottelussa.Tsekkaa pelin muun kohteet NordicBetin tarjonnasta.

NordicBetillä tarjolla kaikille uusille asiakkaille mahtava bonus aina 200€ asti. Triplaa ensitalletuksesi tänään.

Tsekkaa myös Robin Lodin haastattelu viimeistelytreenien jälkeen: