Kahdessa vuodessa Kakkosesta Real Madridin hankintalistalle – Eero ”The Heero” Markkasen tarina

Jyväskyläläinen Eero Markkanen on kuluneen puolen vuoden aikana noussut ryminällä Suomen jalkapalloystävien tietoisuuteen. Vuonna 2012 liigadebyyttinsä kasvattajaseura JJK:n riveissä tehnyt Markkanen siirtyi täksi kaudeksi Ruotsin suurseura AIK:n riveihin kolmen vuoden sopimuksella, ja alku yhdessä Pohjoismaiden suurimmista seuroista on ollut suorastaan loistava. Markkanen nousi vahvojen pre-season otteidensa ansiosta heti seuran ykkösjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon ja on tätä juttua kirjoitettaessa seuransa paras ja koko sarjan kuudenneksi tehokkain viimeistelijä. Faneille.com päätti ottaa yhteyttä mieheen, joka vielä muutama vuosi sitten seurasi JJK:n otteita meidän tavallisten pulliaisten kanssa katsomon puolelta. Nyt Eero luo uraansa maailmalla ja on päätynyt aina suuren ja mahtavan Real Madridin kiinnostuksen kohteeksi.

Urheiluperheen vesa

Markkanen syntyi urheilulliseen perheeseen vuonna 1991. Isä Pekka pelasi komean uran ammattilaisena koripallon parissa ympäri Eurooppaa. 207 senttinen sentteri pelasi maajoukkueessa lopulta yli sata ottelua ja on yhä yksi koripallomaajoukkueen historian parhaista pistemiehistä. Eero aloitti oman jalkapallouransa kahdeksanvuotiaana, koska lähialueilla ei ollut hänen ikäisilleen pojille juniorijoukkuetta koripallon parissa.

– Aloitin kahdeksanvuotiaana JJK:n junnuissa ja yhtä kauden mittaista visiittiä Vihtavuoren Pamauksessa lukuunottamatta olin aina kirjoilla kasvattajaseurani riveissä.

Urheilullisesta perhetaustasta huolimatta miestä ei missään vaiheessa pakotettu urheilun pariin.

– Sanoisin, että perheen urheilijatausta on vaikuttanut lähinnä siihen, että nuorempana pihapeleihin meni todella paljon aikaa, kun ei koskaan tarvinnut mennä yksin pomputtelemaan. Mitään painostusta isän puolelta koripallon pariin ei koskaan tullut, vaan sain vapaasti valita lajikseni jalkapallon.

Jyväskylän Luca Toni

Markkanen ei koskaan ollut se kohutuin lupaus, sillä miehellä teki tiukkaa mahtua ikäkausijoukkueiden ykkösjoukkueisiin Keski-Suomessa. Markkasen tapaisilla isokokoisillä kärjillä on tapana kehittyä ikäisiään hitaammin varsinkin motorisesti, eikä Eero ollut tässä tapauksessa poikkeus. Jalkapallomaailma on täynnä esimerkkejä pelaajista, jotka ovat todella lyöneet läpi vasta myöhemmällä iällä. Hyvä esimerkkitapaus on Serie A:ssa viime kaudella 20 maalia paukuttanut legendaarinen Luca Toni, joka debytoi pääsarjatasolla 25-vuotiaana. Markkasen Veikkausliigadebyytti oli tosin lähellä jo 17-vuotiaana, jolloin hänet kutsuttiin ensimmäistä kertaa harjoittelemaan JJK:n edustusjoukkueen mukaan. Ensiesiintyminen jäi erinäisistä syistä tekemättä ja Eero pelasikin vielä kyseisen kauden JJK:n A-juniorien mukana. Seuraavana vuonna kutsu kävi armeijaan, josta miestä syystä tai toisesta ei päästetty harjoittelemaan JJK:n edustusjoukkueen mukaan. Markkanen siirtyi lainalle kakkosessa pelaavaan Warkaus JK:n, jossa mies paukutteli 14 ottelussa yhdeksän maalia.

Vuonna 2012 mies päästettiin ensimmäisen kerran irti Suomen pääsarjatasolla. Ensimmäinen ottelu meni vielä liigavauhtiin totutellessa, mutta jo toisessa ottelussa Maarianhaminassa Markkanen iski hattutempun kotijoukkue MIFK:n verkkoon. Tässä vaiheessa mies alkoi ensimmäistä kertaa uskomaan siihen, että tulvaisuudessa jalkapalloa olisi mahdollista tehdä myös työkseen.

– Oikeastaan ensimmäistä kertaa aloin ajattelemaan jalkapalloa mahdollisena ammattina, kun pääsin treenaamaan JJK:n edustusjoukkueen mukaan. Siinä oli myös aikoja, jolloin usko vähän hiipui, mutta kyllä se oli aina taustalla mielessä. Silti en uskaltanut edes odottaa tämän hetkistä tilannetta.

JJK:ssa Markkanen kärsi erinäisistä loukkaantumisista ja se lopullinen läpilyönti antoi odottaa itseään. Kaudella 2013 JJK joutui koviin taloudellisiin ongelmiin. Miehen mukaan talousvaikeudet eivät vaikuttaneet hänen omiin otteisiinsa pelikentillä, mutta osittain JJK:n heikon taloudellisen tilanteen takia Markkasta odottivat uudet haasteet. Syyskuussa suurseura HJK hommasi miehen Helsinkiin loppukauden kestäneellä lainasopimuksella. Peliaika HJK:ssa jäi vähäiseksi, mutta mies itse koki siirron hyödylliseksi oman uransa kannalta.

– HJK:ssa pääsin harjoittelemaan laadukkaasti hyvien pelaajien kanssa ja kehityin varmasti, vaikka visiitti jäikin kohtalaisen lyhyeksi. Peliajan vähyyteen vaikutti varmasti eniten se, että Mikael Forssel alkoi tekemään maaleja oikein urakalla. Tyhmäähän se olisi ollut koutsilta vaihtaa niinkin hyvässä vireessä ollutta hyökkääjää penkille.

Helsingistä Tukholmaan

Markkasen ja Henok Goitomin kemia on toiminut ihailtavasti. (AOP)

Markkasen ja Henok Goitomin kemia on toiminut ihailtavasti. (AOP)

Hyvät otteet kotimaassa herättivät myös kiinnostusta ulkomailla. Markkasen mukaan hänen perässään oli useita seuroja, mutta hän päätti agenttinsa kanssa katsoa AIK:n kiinnostuksen loppuun asti. AIK kutsui Markkasen testileirille, jossa mies vakuutti seuran johtoportaan niin, että hänelle tarjottiin suoraan kolmen vuoden sopimusta. Siirtohetkellä AIK tiedotti Markkasen olevan ennenkaikkea pelaaja tulevaisuutta ajatellen ja hän lähtikin kauteen AIK:n hyökkääjähierarkian pohjimmaisena. Loistavat otteet kautta edeltävissä harjoitusotteluissa nostivat Eeron kuitenkin suunniteltua nopeammin ykkösjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, ja jälki liigadebyytin jälkeen on ollut vakuuttavaa.

AIK:ta valmentava Andreas Almia ja kakkosvalmentaja Nebjosa Novakovic saavat jyväskyläläiseltä vain kehuja.

– Molemmat ovat erinomaisia valmentajia. Kumpainenkin pelasi peliurallaan hyökkääjänä, josta on ollut erityisen paljon hyötyä itselleni. Kummatkin osaavat kommunikoida hyvin pelaajien kanssa ja harjoitukset ovat olleet äärimmäisen hyviä.

AIK harjoitteli talvella upouudella tekonurmella ja kesällä joukkueen käytössä on täydellisessä kunnossa oleva nurmikenttä. Pelaajista suurinta apua Markkanen on saanut lähes suomalaisen mitat täyttävältä target-kärjeltä Henok Goitomilta, jolla on takana mittava ura Espanjan ja Italian pääsarjoissa.

– Goitomista on ollut suuri apu itselleni, käytännössä jokaisten treenien aikana tulee juttuja ja vinkkejä peliin liittyvistä asioista. Pukukopissa ja kentällä äänekkäimmät kaverit ovat maalivahdit, lisäksi seuralegendan statusta nauttiva englantilainen Kenny Pavey on äänekäs kaveri pukukopissa ja kentällä.

Sopeutuminen uuteen maahan sujui ongelmitta

Siirto uuteen maahan ja kulttuuriin voi olla ongelmallinen. Suomi on täynnä pelaajia, jotka eivät onnistuneet sopeutumaan raakaan ammattilaiselämään ulkomailla ja ovat palanneet hakemaan vauhtia uralleen kotoisasta Veikkausliigasta. Markkanen ei sanojensa mukaan ole kärsinyt samasta ongelmasta, sillä Ruotsi on fyysisesti ja henkisesti lähellä Suomea.

– Sopeutuminen on sujunut hyvin ja jopa yllättävän helposti. Asiaa helpotti se, että sain samantien itselleni oman kämpän, eikä minun tarvinnut asua hotellissa. Ruotsin kielikin alkaa olla päivä päivältä paremmin hallussa, ymmärrän tekstejä todella hyvin, ja puheestakin suurimman osan. Ruotsia en käytä juurikaan muualla kuin kentällä, mutta eiköhän sekin tässä jatkossa ala sujua entistä paremmin.

Veikkausliigan ja muiden sarjojen tasovertailu on ikuisuuskysymys Suomessa. Markkasen mukaan Suomen ja Ruotsin sarjojen kaksi suurinta eroa ovat tuomaritoiminta ja kannattajat.

– Ruotsissa tuomarit sallivat huomattavasti fyysisemmän pelin kuin Suomessa ja tämä sopii itselleni mainiosti. Toki myös varsinkin kärkiseurojen pelaajat ovat Ruotsissa laadukkaampia kuin Suomessa ja taso kärjen takana on astetta laajempi kuin Veikkausliigassa. Pelitavoista en osaa hirveästi sanoa, mutta tempo Ruotsissa on ehkä hieman kovempi kuin Suomessa.

AIK:n kannattajaporukka Black Army nauttii suurta arvostusta ”skenessä” niin Ruotsissa kuin ulkomailla. Suomessa jalkapallokulttuuri on ottanut isoja askelia eteenpäin viime vuosina, mutta Ruotsissa kaikki on ainakin toistaiseksi paljon suurempaa kuin meillä Suomessa. AIK kerää jokaiseen kotipeliinsä tuhatpäisen kannattajapäädyn, joten tunnelma otteluissa on poikkeuksetta mainio.

– Suurin ero Suomen ja Ruotsin välillä on varmaan kannattajat. Täällä ihmiset ovat todella intohimoisia ja niitä on paljon enemmän niin koti- kuin vierasotteluissa. On se pelaajalle iso buusti, kun kannattajia on jokaisessa pelissä. Pienin määrä mitä vieraspeleissäkin on ollut on varmaan satakunta. Sillon kuin ottelut sujuvat hyvin, ovat kannattajat todella iloisia. Kääntöpuolena tietysti se, että jos menee huonosti, niin siellä on 50 linnakundin näköistä kaveria katsomassa äkäisesti meidän treenejä.

Markkanen loisti Tukholman derbyssä

Paikallispelin merkityksen tajuaa vasta paikanpäällä (AOP)

Paikallispelin merkityksen tajuaa vasta paikan päällä (AOP)

AIK on iso asia Tukholmassa, varmasti isompi kuin Suomessa osataan edes ymmärtää. Facebookissa monilajiseura AIK:lla on lähes 150 000 tykkäystä ja yleisökeskiarvo lienee tämän kauden jälkeen yli 20 000. Markkanen on aina ollut pelaamissaan seuroissa kannattajien suursuosiossa. JJK:ssa miestä rakastettiin enemmän kuin ketään muuta yksittäistä pelaajaa, osittain varmasti siksi, että ennen breikkaamistaan Veikkausliigassa mies kuului seuran kannattajaporukka Harjun Poikiin. Myös AIK:n kannattajat ovat ottaneet heti miehen omakseen.

– Kyllä täällä kadulla koko ajan huomaa, että jengi tunnistaa kuka olen. Harvemmin kukaan kuitenkaan tulee juttelemaan, ne jotka tulevat, ovat lähinnä vanhempia, jotka pyytävät kuviin lastensa kanssa. Suurin juttu mun suosiolle on varmaan se derbyssä tehty voittomaali. Lisäksi olen muutenkin onnistunut mukavasti maalinteossa, niin kukapa ei sellaisesta pitäisi? Pyrin aina vetämään tilanteet loppuun asti, siitähän kannattajat aina pitävät. Ja juuri siksi Kenny Pavey on AIK:n kannattajien keskuudessa niin arvostettu pelaaja.

Niin, se Tukholman derby. Markkasen loistavaa kevätkautta ei voi analysoida sivuuttamatta 16.4 pelattua Tukholman paikallisottelua Djurgårdenia vastaan. Markkanen oli ottelussa avauksessa ja paukutti ottelun 64. minuutilla vasemmalla jalallaan yhden kauden komeimmista maaleista. Maali oli myös ottelun voittomaali ja viimeistään silloin Markkasen nimi nousi jokaisen AIK-kannattajien huulille.

– Ei sitä fiilistä, kun asteli derbyssä kentälle, voi kuvailla sanoin. Tuollaisesta sitä pikkupoikana unelmoi. Kentällä oli täysin mahdoton kuulla mitään joukkuekavereiden ohjeita, kun oli niin kova meteli. Maali oli varmasti uran toistaiseksi isoin, mutta ei hienoin!

Maalin jälkeen AIK-kannattajat alkoivat kutsua uutta suosikkiaan vaatimattomalla lempinimellä Eero The Heero. AIK:n virallisessa fanikaupassa on myös myynnissä Markkasen T-paitoja kyseisellä tekstillä. Markkanen myöntää, että lempinimi hivelee omaa itsetuntoa.

– Onhan se hieno lempinimi, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Kyllähän tuo samalla tuo hieman paineita mukanaan. En myönnä ostaneeni itselleni kyseistä paitaa, mutta mä niitä aikamoisen kasan roudasin Jyväskylään sukulaisille ja kavereille.

Moni pelaaja ei myönnä lukevansa juttuja ja arvioita omista esityksistä, mutta Markkanen tekee tässä suhteessa poikkeuksen sääntöön.

– Jonkin verran luen juttuja ja arvioita omista ja joukkueen otteista, jos jossain tulee vastaan joku juttu, niin käyn kyllä lukemassa. Futisforumilla kirjoitan, mutta en lue, vai miten se määritelmä oikein menikään?

AIK:n tavoitteena vain ja ainoastaan mestaruus

AIK on aloittanut kautensa varsin kelvollisesti, sijoitus on tällä hetkellä liigassa kolmas 13 pelatun kierroksen jälkeen. Markus Halstin tähdittämä Malmö johtaa tällä hetkellä sarjaa, mutta AIK on hyvissä iskuasemissa vain viiden pisteen päässä skånelaisseurasta. Markkanen ei juuri arastele loppukauden asetelmista kysyttäessä.

– Sanoisin, että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet aina mestaruuteen saakka. Malmö on vähän päässyt karkaamaan meiltä, mutta ei mun mielestä mitenkään liikaa.

Allsvenskanissa pidettiin kesän MM-kisojen aikaan noin kuukauden mittainen pelitauko, joka sopi varmasti Markkaselle hyvin. Mies nimittäin loukkasi hieman nilkkaansa ennen taukoa, joten pieni hengähdystauko tuli hyvään paikkaan. Markkanen oli heti tauon jälkeisessä ottelussa Åtvidabergiä vastaan avauksessa, mutta tuli vaisuhkon esityksen jälkeen vaihtoon ensimmäisen puoliajan jälkeen.

– Nilkka vaivaa yhä hieman, mutta en tullut ottelussa vaihtoon sen vuoksi. Olen ollut viime aikoina kipeänä, joten siitä johtuen pelikunto on ollut hieman heikko.

Erinomaiset otteet AIK:ssa toivat kutsun Huuhkajien mukaan

Hyvät otteet Ruotsissa eivät jääneet myöskään Huuhkaja-luotsi Mixu Paatelaiselta huomaamatta. Uran ensimmäinen kutsu maajoukkuepaitaan tuli harjoitusturnaus Baltic-cupin ensimmäiseen otteluun Liettuaa vastaan, sillä seurajoukkuekiireet estivät osallistumisen turnauksen toiseen otteluun. Vaikka kyseessä oli vain harjoitusottelu, Markkanen myöntää maajoukkuekutsun olleen hänelle itselleen iso asia.

– Se oli kanssa toinen fiilis, jota ei oikein pysty sanoin kuvaamaan. Maajoukkueeseen minua oli huudeltu jo varmaan vuoden verran, mutta itse olin nauranut noille spekulaatioille, koska en oikein kokenut olevani edes lähellä maajoukkuepaikkaa.

Hyvät otteet AIK:ssa poikivat maajoukkuekutsun. (AOP)

Hyvät otteet AIK:ssa poikivat maajoukkuekutsun. (AOP)

Markkanen on siitä harvinainen pelaaja, että hän nousi maajoukkueen riveihin pelaamatta otteluakaan ikäkausimaajoukkueissa. Miehen itsensä mukaan hänen ollessa 18-vuotias oli jotain puhetta nuorisomaajoukkueen mukaan pääsemisestä, mutta Baltic-Cup oli ensimmäinen virallinen maajoukkuetapahtuma, johon Markkanen otti osaa. Maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Mixu Paatelainen saa mieheltä lämpimät kehut.

– Mixu on todella hyvä valmentaja taktisesti ja myös ehdottomasti pelaajien kanssa. Teki muhun ison vaikutuksen, vaikka olinkin vain hetken mukana.

JJK-kasvatti tuli uutena pelaajan mukaan maajoukkueympyröihin, vaikka osa pelaajista olikin miehelle entuudestaan tuttuja HJK:sta ja Veikkausliigaympyröistä. Markkasen mukaan Huuhkajien joukkuehenki on mainio, ja uusi mies otettiin mukaan hienosti pienien tervehenkisten pottuilujen saattelemana. Hän uskoo sopivansa hyvin Paatelaisen suosimaan pelitapaan ja uskoo omiin mahdollisuuksiin päästä maajoukkueen matkaan myös tulevaisuuden otteluissa.

– Jos pystyn kehittämään itseäni niin kuin tähänastisella urallani, niin sanoisin, että omaan hyvät mahdollisuudet olla mukana myös jatkossa. Pelitapa vaatii luonnollisesti vielä paljon opettelemista, mutta uskoisin sopivani siihen varsin mainiosti.

AIK-peluri uskoo monen muun jalkapallohenkisen ihmisen kanssa kisapaikkaan seuraaviin EM-kisoihin.

– Onhan meillä nyt erittäin hyvä mahdollisuus mennä ensimmäistä kertaa arvokisojen lopputurnaukseen. Vaatii tietysti paljon, mutta Suomella on kaikki edellytykset siihen. Meillä on hienot kannattajat, jotka ansaitsevat kisapaikan, ääntä riittää niin koti- kuin vieraspeleissä.

Vapaa-ajalla facebookia ja konsolipelejä

Markkanen tunnustautui AIK:n youtube-kanavalla julkaistussa haastattelussa Liverpoolin kannattajaksi. Asiasta kysyttäessä mies myöntää, että jossain vaiheessa uraa olisi hienoa pukea Liverpoolin legendaarinen paita päälleen.

– Veikkaan, että oma Liverpool-kannattajuuteni alkoi siinä 2000-luvun alkupuolella, kun Litmanen ja Hyypiä olivat seurassa. Pitkään olen kuitenkin seuraa jo kannattanut. Totta kai olisi hienoa päästä joskus pelaamaan Anfieldille, jos urakehitys jatkuu nähdyn kaltaisena, niin voi päästä vaikka minne. Minulla ei ole kuitenkaan minkäänlaista kiirettä päästä pois AIK:sta.

Jalkapallomiehenä myös menossa olevia MM-kisoja on tullut seurattua tarkasti.

– Olen mä melkein jokaisen pelin katsonut. Hollanti yllätti positiivisesti, varsinkin ensimmäinen peli oli hienoa katsottavaa. Portugalin esityksiin olin todella pettynyt. Englanti on ollut pitkään aina sellainen joukkue, jolle olen toivonut menestystä, koska Beckham on suuri suosikkini. Näissä kisoissa olin myös Costa Rican bandwagonissa, koska siellä pelaa AIK:n Celso Borges. Tällä hetkellä toivon, että Brasilia voittaisi. Kunhan Saksa ei voita, niin periaatteessa ihan sama.

Lempiselostajaa kysyttäessä mies nimeää nopeasti kaksi suurta suosikkia.

– Suomessa ollessani oli hieno kuulla legendaarista Tapio Suomista äänessä. Pidän myös Virkkusesta, mutta loppujenlopuksi se ei ole niin iso asia mulle, kuka matseja oikein selostaa.

Miehen voi ottaa pois Jyväskylästä, mutta Jyväskylää ei voi ottaa pois miehestä. Markkanen myöntääkin seuraavansa kasvattajaseura JJK:n otteita edelleen tarkasti. Urheilijamiehenä myös snooker ja koripallo kiinnostavat miestä

– Veikkausliigamatseista seuraan aina kaikki koosteet. JJK:n matseja seuraankin sitten vähän tarkemmin ja muutaman pelin olen nähnyt paikanpäällä. Hienoa, että nykyään näistäkin otteluista löytyy striimejä. Koripalloa seuraan jonkun verran, enimmäkseen NBA:ta ja veljen otteita. Snookeria olen itsekkin pelannut nuorempana muutaman vuoden, ja edelleen seuraan varsinkin MM-kisat todella tarkkaan.

Siirto Real Madridiin huipentaisi Markkasen satutarinan

Eero Markkasen tulevia seurakavereita? (Getty)

Eero Markkasen tulevia seurakavereita? (Getty)

Tätä juttua kirjoitettaessa maailmalle levisi Ruotsista lähteviä huhuja siitä, että Espanjan ökyseura Real Madrid olisi Markkasen perässä. Markkanen sanoi haastattelussamme, ettei hänellä ole minkäänlaista kiirettä pois AIK:sta, mutta Real Madridin osoittaessa kiinnostusta ei siirrolle yksinkertaisesti vain voi sanoa ei. Huhut ovat vahvoja ja Faneille.com saamien tietojen mukaan Real Madridin organisaatio todella haluaa Markkasen riveihinsä. Markkanen siirtyisi lähtökohtaisesti Real Madridin kakkosjoukkueen pelaajaksi Espanjan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle, legendaarisen Zidedine Zidanen valmennettavaksi.

Castilla-nimellä tunnettu Realin kakksojoukkue tippui kaikkien yllätykseksi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas ja seuran lähtökohta on se, että tulevan kauden ainoana tavoitteena on nostaa joukkue takaisin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Vaikka Markkasen kohdalla siirto ei koskaan realisoituisi, kertoo pelkästään Real Madridin kiinnostus miehestä riittävän paljon. Maailmassa on miljoonia ammattilaisjalkapalloilijoita, mutta Eero Markkasen fysiikalla ja pelitaidoilla varustettuja pelaajia ei todellakaan kasva puissa. Lähes kaksimetrinen atleettinen ja taitava pelaajatyyppi on sellainen, joita jokainen maailman huippuseura haluaa riveihinsä. Pelaajana hän on yhä edelleen raakile, vaikka AIK:ssa hänen vajaavaista fysiikkaa onkin alettu pistämään miehen mittoihin. Siirto Real Madridiin ei tarkoittaisi sitä, että Markkanen marssisi automaattisesti miljoonamiesten pelaavaan kokoonpanoon. Itseasiassa Markkanen ei todennäköisesti tule esiintymään kertaakaan Real Madridin ykkösjoukkueen mukana, mutta se ei ole tämän siirron kannalta ykkösasia.

Real Madridin akatemia tuottaa jatkuvasti pelaajia Euroopan TOP-6 sarjojen huippujoukkueisiin, ja hyvät otteet kakkosjoukkueessa riittävät huonoimmassakin tapauksessa lainasopimukseen Espanjan pääsarjan heikoimman kolmanneksen joukkueisiin. Mahdollisen, saamiemme tietojen mukaan jopa todennäköisen siirron myötä Markkasella on kaikki avaimet omissa käsissään. Mies on tähänastisella urallaan noussut jokaisen edustamansa joukkueen avainpelaajien listaan. Jos sama onnistuu Madridissa, tulee Markkasesta todennäköisesti maamme historian kolmas jalkapalloilija, joka on esiintynyt Espanjan pääsarjassa.

Ja silloin on tie auki minne vain.