Sokaisiko raha Martin Ødegaardin?

Koko eurooppalainen futisväki seurasi herkeämättä 16-vuotiaan Martin Ødegaardin liikkeitä, kun nuorukainen kävi näytillä lähes jokaisessa huippuseurassa. Lopulta hän päätti valita Real Madridin. Oliko raha lopulta se ratkaiseva tekijä siirrossa?

”Norjan Messiksi” kutsutun Ødegaardin CV on varsin komea 16-vuotiaaksi. Hän on mm. nuorin Norjan pääsarjassa pelannut pelaaja, nuorin maalintekijä sarjassa sekä nuorin Norjan A-maajoukkueessa pelannut pelaaja, kun hän debytoi ottelussa Arabiemiirikuntia vastaan 15 vuoden ja 253 päivän ikäisenä. Miljoonat katsojat ovat ihailleet hänen otteitaan Youtuben kautta.

Ødegaardin ensimmäinen kausi miesten sarjassa oli menestys. 23 ottelussa syntyi viisi maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Kauden päätyttyä hän lähti tutustumaan kaikkiin Euroopan suurimpiin seuroihin ja mediassa hänen huhuiltiin olevan lähellä sopimusta melkein jokaisen seuran kanssa. Lopulta hän valitsi ehkä hieman yllättäen Real Madridin.

Real Madridin on arvioitu maksavan ihmelapsesta hänen seuralleen Strömsgodsetille noin 3-4 miljoonaa euroa. Daily Mail-lehden mukaan Ødegaardin viikkopalkka olisi jopa yli 100 000 euroa. Tarkkoja summia ei tiedä varmaan kuin Real Madrid sekä Ødegaardin lähipiiri, mutta huhuissa pyörineet summat ovat hurjia. Vaikuttiko paksu tilinauha lopulta liikaa seuravalintaan?

Ødegaardin on kerrottu pelaavan kauden loppuun Real Madridin kakkosjoukkueessa eli Castillassa, joka pelaa Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue taistelee toki noususta porrasta ylöspäin, mutta puoliammattilaisjoukkueista koostuva sarja ei ole oikea tarpeeksi vaativa sarja huippulupaukselle.

Real Madrid ei ole tullut tunnetuksi nuorten pelaajien kasvattajaseurana. Joukkueessa ei ole montaakaan pelaajaa, jotka olisivat siirtyneet Madridiin jo teini-iässä, vaan ”Kuninkaallisten” tapana on ollut ennemminkin ostaa valmiita tähtipelaajia. Olisiko Ødegaardin ollut parempi kehittyä esimerkiksi Arsenalissa? Arsene Wenger on tunnetusti melkoinen velho loihtimaan raakileista tähtipelaajia.

Ødegaard on hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Hän kilpailee peliajasta mm. upeaa kautta pelaavan Iscon (syntynyt  1992) sekä kesällä jättisiirrolla Madridiin saapuneen James Rodriguezin (1991) kanssa. Toki missään huippujoukkueessa avaukseen pääseminen ei ole helppoa, mutta Real Madridin keskikenttä on yksi maailman kovimmista eikä siihen ole helppo murtautua varsinkaan lähivuosina. Real on hankkinut vuoden 2005 jälkeen peräti 18 keskikenttäpelaajaa, mutta todelliset onnistumiset ovat olleet aika harvassa.

Vaikka matkassa on monta muuttujaa, niin Ødegaardille on pakko nostaa hattua. Hän tiedostaa varmasti itsekin, ettei Real Madrid ole se kaikista helpoin paikka nuorelle pelaajalle. Hän on nyt todellisen suurennuslasin alla ja mikäli hän selviää kunnialla paineista, niin puheet uudesta Messistä ei ole kaukaa haettuja.

Täytyy muistaa, että Ødegaard on tosiaan vain 16-vuotias, joten on mahdotonta sanoa, miten hyväksi pelaajaksi hän vielä kehittyy. Sopeutumista maahan auttaa pojan isä, joka siirtyy samalla oven avauksella valmentajaksi Realin organisaatioon.

Kaiken mennessä nappiin vain taivas on rajana. Toistaiseksi Ødegaardin kuitenkin tyydyttävä tarjoilemaan maalipaikkoja Eero Markkaselle Cristiano Ronaldon sijaan.