HJK pakkovoiton edessä kovavireisen Bruggen vieraana

Helsingin Jalkapalloklubilla on mahdollisuus tehdä torstai-iltana jälleen kerran kotimaista jalkapallohistoriaa, kun joukkue metsästää Euroopan liigan ensimmäistä vieraspelivoittoaan Belgiassa B-lohkoa johtavan Club Bruggen vieraana.

Ensimmäinen virstanpaalu oli selviytyminen ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Euroopan liigan lohkovaiheeseen ja nyt Klubilla on täydet mahdollisuudet edetä Euroopan toiseksi arvostetuimman seurajoukkuekilpailun 32 parhaan joukkueen joukkoon. HJK tarvitsee jatkopaikkaan voiton lohkon päätöspelistä ja samalla myös onnettaren apua Tanskassa pelattavasta Kööpenhamina-Torino-ottelussa.

Joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Brugge vieraili Sonera-stadionilla lokakuun alussa. Silloin belgialaisryhmä ei jättänyt helsinkiläisille varaa jossitteluun, vaan vei ottelun selkeästi nimiinsä lukemin 3-0. HJK piti ottelussa palloa 51 prosenttia peliajasta, ja molemmilla joukkueilla oli neljä maalia kohti suuntautunutta maalintekoyritystä. Tulos hieman valehtelee, sillä HJK ei pelannut ottelussa huonosti, mutta kovavireinen vierasjoukkue Brugge rankaisi neljästä kunnon maalipaikastaan kolmeen otteeseen. Avausosuma oli Markus Heikkisen epäonninen oma maali, mutta Klubin puolustus oli ajoittain pahasti viennissä vikkeläkinttuisten vierasjoukkueen hyökkäyspelaajien toimesta.

HJK:lla oli viime kohtaamisessa vaikeuksia hyödyntää maalipaikkojaan, tai ylipäätään päästä sellaisille. Nyt joukkue on voittanut lohkovaiheen kaksi edellistä otteluaan ja varsinkin parin viikon takainen taisteluvoitto FC Kööpenhaminasta on luonut uskoa joukkueeseen, ja ennen kaikkea siihen, että se pystyy tekemään maaleja. Klubin suurin sankari viime otteluissa on ollut täksi kaudeksi sinivalkoraitaan FC Hongasta siirtynyt puolustaja Gideon Baah, joka on iskenyt maalin kolmessa peräkkäisessä kamppailussa. Ghanalainen fysiikkaihme teki avausmaalit Euroopan liigan otteluissa Torinoa ja Kööpenhaminaa vastaan sekä viime viikon harjoitusottelussa Malagan kakkosjoukkueen vieraana Espanjassa. Puhtaasti tilastoihin analyysinsä perustava nettisivu whoscored.com rankkaa Baahin koko Eurooppa liigan lohkovaiheen kuudenneksi parhaaksi pelaajaksi, mikä antaa hyvää kuvaa siitä, miten kovalla tasolla mies on tämän kauden kansainvälisissä otteluissa esiintynyt.

HJK joutuu torstaina kovan haasteen eteen. Jos Klubi mielii päästä jatkoon, edessä on pakkovoitto Bruggesta, joka ei ole hävinnyt vielä ainuttakaan ottelua B-lohkossa. Bruggen kauniin kaupungin ylpeys on muutoinkin kovassa vedossa, sillä joukkue on hävinnyt viimeksi elokuun loppupuolella ja surffaa tällä hetkellä peräti 21 ottelun tappiottomassa putkessa. Loistavan vireensä ansiosta ”Blauw-Zwart” on noussut Belgian pääsarjan kärkeen ja taistelee tosissaan seuran ensimmäistestä liigapystistä kymmeneen vuoteen. HJK:ta on Belgiassa tsemppaamassa monisatapäinen vieraskannattajajoukko, joka haluaa varmasti nähdä Klubin jatkavan kahden ottelun mittaiseksi venynyttä voittoputkeaan europeleissä.

Alho sivussa loppukauden, Annan palaa kokoonpanoon

HJK:lla on ikäviä poissaoloja torstain ottelusta. Luottopelaaja Demba Savage kärsii edelleen polvivammasta ja samalla pelipaikalla viihtyvä Nikolai Alho on loppukauden sivussa saman vaivan vuoksi. Myös puolustaja Veli Lampi joutuu jättämään tärkeän kamppailun väliin loukkaantumisten takia. Lammen loukkaantumisen myötä topparina pelejä dominoinut Gideon Baah siirtynee puolustuksen vasemmalle laidalle. Baah ei ole vakuuttanut vasemmalla laidalla läheskään samalla lailla kuin topparina, sillä miehellä on ollut suuria ongelmia sijoittumisen kanssa. Baah on kuitenkin huomattavasti Lampea kyvykkäämpi pelaaja osallistumaan myös hyökkäyspeliin, joten hän sopii hyvin torstai-illan kaltaiseen otteluun, josta Klubin on napattava pakkovoitto. Lammen poissaolosta johtuen erinomaisesti Kööpenhaminaa vastaan esiintynyt Valtteri Moren jatkaa topparina Mako Heikkisen parina. Keskikenttäpelaaja Anthony Annan onkärsinyt pelikieltonsa ja palaa Klubin avauskokoonpanoon.  Myös Rasmus Schüller on toipunut ikävästä jalkavammastaan täyteen pelikuntoon ja taistelee avauskokoonpanopaikasta mahdollisesti viimeisen ottelun urallaan pelaavan suomifutiksen legendan Teemu Tainion kanssa.

Paljon pelissä myös rahallisesti

Kun HJK selvisi Euroopan liigan lohkovaiheeseen, se sai 1,3 miljoonaa euroa palkintorahoja Uefalta. Se on toistaiseksi voittanut kaksi lohkovaiheen ottelua, joista se on saanut yhteensä 400 000 euroa bonuksia, eli 200 000 euroa per voitto. Jos HJK etenee jatkoon torstaina, se saa lohkovoittajana 400 000 tai lohkokakkosena 200 000 euroa ekstrarahaa kassaansa. Sen lisäksi se saisi vielä ylimääräiset 200 000 euroa, sillä sen summan saavat kaikki 32 parhaan joukkoon selviytyvät seurat. Jo nyt HJK:lla on kasassa huikeat 1,7 miljoonan euroa seikkailustaan Euroopassa,  eikä summaan ole laskettu mukaan lipputuloista kertynyitä voittoja, jotka nostavat kokonaissumman reippaasti yli kahteen miljoonaan.

Aki Riihilahti on puhunut paljon kestävän kehityksen suunnitelmasta, jossa nämä ”ylimääräiset” varat sijoitettaisiin viisaasti tulevaisuutta ajatellen. HJK:n näytöspeli Helsingissä antoi viimeisen sysäyksen uuden juniorihallin suunnitelmille, joten olisi mielenkiintoista nähdä mitä jatkopaikasta kertyville varoille keksittäisiin.

Näin HJK menee jatkoon:

On fakta, että HJK:n on voitettava Club Brugge vieraissa, jos se mielii päästä jatkoon. HJK selviytyy jatkoon millä tahansa voittotuloksella, jos Torino häviää päätöskierroksella FC Kööpenhaminalle vieraissa. Jos Torino ja Kööpenhamina tasaavat pisteet ja HJK voittaa voittaa Brüggen, lohkon kolme kärkijoukkuetta Brügge, Torino ja  HJK päätyy yhdeksään pisteeseen ja jatkopaikat ratkaistaan keskinäisten ottelujen perusteella. Silloin HJK:lla olisi keskinäisistä kamppailuista kasassa kuusi pistettä, sen kilpailijoilla vain viisi. Tämä tarkoittaisi HJK:n jatkopaikkaa.

Jos Torino voittaa Kööpenhaminan, Klubin pitää muuttaa Brüggea vastaan kärsimänsä 0-3-kotitappio esimerkiksi 4-0 tai 4-1-voitoksi. Kööpenhaminalla ei ole enää mahdollisuuksia päästä jatkoon, joten tanskalaisten motivaatio päätöskierroksella on arvoitus. Jokainen suomalainen jalkapallon ystävä toivoo silti joukkueen syttyvän taisteluun lohkovaiheen viimeisessä ottelussa ja antavan Klubille mahdollisuudet jatkopaikkaan.

Pelin kulku:

HJK joutuu siis illalla todella kovaan paikkaan. Pitää kaiken HJK-hypen keskellä muistaa, ettei myöskään Bruggen jatkopaikka ole vielä varma. Sen pitää ottaa tänään vähintään piste varmistaakseen jatkopaikka. HJK ei ole pystynyt vielä alkulohkossa voittamaan yhtään vierasottelua, kun taas Brugge ei ole hävinnyt kotonaan kertaakaan. Itse asiassa Brugge on viimeksi hävinnyt kotonaan 17 peliä sitten Belgian mahtiseura Anderlechtille 0-1.

Kun belgialaiset vierailivat Helsingissä, juoksutti joukkue kentälle, ei aivan reservijoukkuetta, mutta sanotaanko niitä vähemmän pelanneita pelureita. Tänään jokainen saa olla varma, että Brugge lähtee otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan ja se lähtee otteluun, ei pelkästään hakemaan pistettä, vaan voittaakseen.

Brugge tulee siis lähtökohtaisesti hallitsemaan kenttätapahtumia laadukkaamman pelaajistonsa voimin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö yllätys olisi mahdollinen. HJK on osoittanut vaarallisuudensa erikoistilanteissa ja jo esiin nostettu Baah on ollut ”kärppänä paikalla” laittamassa palloa reppuun. Yllätys kuitenkin vaatisi oman pään pysymisen tiiviinä ja puhtaana. Tämä vaatii tänään koko HJK:lta todellista koko joukkueen yhtenäistä ja tiivistä puolustamista, mutta myös pallolliseen peliin olisi pystyttävä.

Vanha sananlasku urheilussa kuuluu, että vastustajan on vaikea tehdä maalia ilman pelivälinettä, ja se pitää paikkansa myös tänään. Jos HJK pystyy hallitsemaan palloa tarpeeksi, on sillä mahdollisuus. Illalla nähdään millaisen käärmeskeiton Bana Lehkosuo on Bruggeen keittänyt.

HJK:n todennäköinen avauskokoonpano Club Brüggea vastaan torstaina:

Näyttökuva 2014-12-10 kello 13.24.04