HJK:lla edessään kauden tärkein ottelu – murheena pahat takaiskut

HJK:lla on torstaina edessään kauden toistaiseksi tärkein peli, kun joukkue kohtaa IFK Göteborgin Eurooppa liigan kolmannen kierroksen karsinnassa. Siipirikkoinen Klubi lähtee otteluun kuitenkin varsin mukavista lähtökohdista.

HJK onnistui viikko sitten nappaamaan arvokkaan vierasvoiton maalein 2-1 ja kyseessä oli ehdottomasti yksi helsinkiläisten vakuuttavimmista europeleistä 2000-luvulla. Altavastaajana ottelupariin lähtenyt Klubi käänsi asetelmat ja olisi voinut takoa useammankin osuman, vaikkakin myös kotijoukkueella oli omat paikkansa. Kokonaisuudessaan esitys oli erinomainen ja varsinkin Alfredo Morelos sekä Atomu Tanaka dominoivat hyökkäyspäässä, kun taas Lum Rexhepi pelasi toistaiseksi parhaan ottelunsa sinivalkoisissa ja johti puolustusta esimerkillisesti.

Edellä mainitusta kolmikosta kaksi on sivussa joukkueiden toisesta kohtaamisesta. Rexhepi hölmöili ottelun loppuhetkien jälkipeleissä keltaisen kortin arvoisesti ja on korttitilin täyttymisen myötä ulkona ratkaisevasta pelistä. Tanaka vastaavasti loukkaantui toisella puoliajalla syötettyään voittomaalin eikä japanilaisen sairasloman pituudesta ole vielä tarkkaa tietoa.

Kaksikon puuttuminen aiheuttaa ison loven helsinkiläisten kokoonpanoon. Varsinkin kymppipaikalla viihtyvä Tanaka on käytännössä korvaamaton. Japanilaisen tilalle vaihdettu Toni Kolehmainen ei ole päässyt tällä kaudella todelliseen iskuun, ja 90-minuuttinen näin tärkeässä ottelussa voi olla turhan kova pala. Yksi vaihtoehto kymppipaikalle on loistavasti Göteborgissa pelannut Richard Gadtze, vaikka laituri ei olekaan aivan omimmillaan kymppipaikalla. Nnamdi Oduamadin paluun myötä helsinkiläisillä on ylitarjontaa vasemmalle laidalle, minkä myötä Gadtze saatetaan siirtää keskemmälle.

Rexhepi on kovissa europeleissä omimmillaan, sillä kovaotteinen toppari dominoi varsinkin pääpeliä täysin. Rexhepin suurimpana miinuksena on ollut ajoittaiset hölmöilyt ja nukahtelut, joista ei ollut Göteborgissa viitteitäkään ennen viime hetkien pelikieltoon johtanutta pimahdusta. Rexhepin paikan avauskokoonpanosta ottanee vasta 18-vuotias Aapo Halme, ellei Taye Taiwo ole toipunut jo pelikuntoon.

Arvio

Toisen kohtaamisen kaava on selkeä. Göteborgin on tehtävä vähintään kaksi maalia edetäkseen otteluparista jatkoon. Tämä sopinee Klubille mainiosti, sillä joukkue osaa puolustaa tiiviisti ja tunnollisesti, mutta iskeä tehokkaasti nopeilla vastaiskuilla, kuten on viime otteluissa nähty. IFK:n tilannetta ei helpota se, että joukkueella on pahoja poissaoloja hyökkäyspään suhteen. Esimerkiksi joukkueen parhaan maalintekijän Tobias Hysenin pelaaminen on toistaiseksi epävarmaa, sillä hyökkääjä jäi vielä Ruotsiin odottamaan lapsen syntymää.

HJK on aina ollut europeleissä kotikentällään vakuuttava eikä Sonera Stadiumilta ole helpolla haettu voittoja. Sama meno jatkuu torstainakin, kun Klubi varmistaa paikan pudotuspelikierrokselle 1-1 -tasapelin myötä.

HJK-IFK Göteborg alkaa kello 19.00.

Kansikuva: All Over Press