E-lohkon toinen jatkaja ratkennee Roma-Manchester City ottelussa

Keskiviikko-illan maikkarin TV-pelistä Roma-Manchester City ei totisesti puutu panosta. Kimurantissa E-lohkossa kaikki on vielä auki, sillä vain CSKA Moskovaa vastaan kotonaan pelaava Bayern Munchen on varma jatkaja kuudentoista parhaan joukkueen joukkoon. CSKA:n jatkopaikka vaatisi pientä ihmettä, joten hyvin todennäköisesti toinen jatkaja ratkeaa tämän ottelun lopputuloksen perusteella. Muista myös väijyä iltapäivällä julkaistavaa #Keskiviikkokisaa, jossa kohteena on illan UCL-kierros.

AS Roma

Serie A:ssa toisena oleva Roma menetti edellisellä pelikierroksella oivan mahdollisuuden sarjakärki Juven kiinnottamiselle, sillä joukkue nappasi vaivoin 2-2 kotitasapelin keskikastin Sassuololta. Kahdella ensimmäisen puoliajan maalilla pitkään johdossa ollut vierasjoukkue oli pitkään kiinni kolmessa pisteessä, mutta Adem Ljajicin kaksi viime hetken maalia pelastivat Roman täydelliseltä katastrofilta. ”Giallorossi” on tällä hetkellä Italian pääsarjassa vain kolmen pisteen perässä Juventusta, mutta Roman pelillinen vire ei juuri nyt vakuuta. Varsinkin puolustuspelaaminen on ollut kahdessa edellisessä ottelussa suorastaan surkeata, joten vaarallista Manchester Cityä vastaan joukkueen on petrattava pelitasoaan rutkasti.

Maalivahti Morgan De Sanctista on pitkään pidetty tikittävänä aikapommina, joka on parissa edellisessä ottelussa näyttänyt lopullisen räjähtämisen merkkejä. Sassuoloa vastaan mies voi ottaa ensimmäisen maalin täysin omaan piikkiinsä, eikä kyseessä suinkaan ollut miehen ensimmäinen hapuilu jalalla pelaamisessa tämän kauden aikana. De Sanctis on Euroopan eliittiä torjujana, mutta miehen puutteet pallollisessa pelissä ovat niin valtavat, että Roman muutenkin sekasortoinen puolustuspeli näyttää entistä pahemmalta puolustuslinjan ollessa pystymätön luottamaan takana pelaavaan maalivahtiinsa. De Sanctis solmi vastikään vuoden jatkosopimuksen Italian pääkaupungin ylpeyden kanssa, mutta ”punakeltaiset” etsinee itselleen uutta ykkösmaalivahtia jo tammikuun siirtoikkunan aikana De Sanctisin siirtyessä enemmän kakkosmaalivahdiksi ja henkiseksi tsemppariksi.

Daniele De Rossin alkukausi on ollut vaisu. (Getty)

Daniele De Rossin alkukausi on ollut vaisu. (Getty)

Roma myi aivan siirtoikkunan lopussa viime kaudella dominoineen Mehdi Benatian lopulta samaan UCL-lohkoon arvotulle Bayern Munchenille. Benatian hyvyys ei ole jäänyt kenellekkään miehen otteita seuranneelle epäselväksi, mutta miehen merkitys Roman puolustuspelille oli huomattavasti suurempi kuin kukaan osasi odottaa. Benatian myymisen jälkeen viime kaudella niinikään läpimurtonsa tehneen Leandro Castanin piti nousta Roman puolustuksen johtajaksi, mutta mystinen aivoperäinen virussairaus on pitänyt miehen sivussa koko kauden. Castan kävi viime viikolla aivo-operaatiossa, joka pitää miehen sivussa koko loppukauden ajan. Benatian korvaajaksi hankittu Kreikan maajoukkuetoppari Kostas Manolas aloitti kautensa loistavasti, mutta viime aikoina miehen taso on laskenut kuin lehmän häntä. Manolasin vierellä normaalisti esiintyvä Davide Astori on ollut myös erittäin epävarma ja virheherkkä, joten Roman tämän kauden suhteellisen vähäistä päästettyjen maalien määrää voidaan pitää pienoisena ihmeenä.

Roman tuleva kapteeni ja seuraikoni Daniele De Rossi pelasi uudistuneessa roolissaan loistavan viime kauden, mutta tällä kaudella siviilipuolen murheet ovat vaikuttaneet auttamatta miehen peliesityksiin. De Rossi nousi toissa vuonna otsikoihin alkamalla seurustelemaan tunnetun mafiapomon tyttären kanssa. Tällä hetkellä De Rossin lapsen äiti on otsikoissa liikemiehen kidnappaussyytteiden vuoksi ja Italiassa superjulkkiksen asemassa oleva De Rossi on luonnollisesti vedetty tahtomattaan mukaan juttuun. Huhut kertovat ongelmista alkoholin kanssa ja selvästi pyöristynyt De Rossi on ollut tällä kaudella poikkeuksetta Roman keskikentän kolmikon heikoin lenkki. Miehen asema on kuitenkin seuran sisällä niin vankka, että heikoista peliesityksistä huolimatta hän pelaa viikosta toiseen avauksessa. Sassuoloa vastaan mies lensi pihalle toisen puoliajan puolessa välissä, mutta ennakkotietojen mukaan hän jatkaa tästä huolimatta avauksessa Roman tämän kauden tärkeimmässä ottelussa.

Radja Nainggolan on ollut yhdessä Adem Ljajicin kanssa Roman tämän kauden paras yksittäinen pelaaja. Terrierimäisesti illasta toiseen töitä tekevä ”Ninja” hoitaa puolustusroolinsa pyytteettömästi ja on tällä kaudella kehittynyt huomattavasti myös hyökkäyspäässä. Belgian maajoukkuemies omaa painavan laukauksen, jota hän ei myöskään arkaile käyttää. Keskikentän kolmikon täydentää hieman epätasaisesti tällä kaudella pelannut satumaisen taitava Mirelam Pjanic. Parhaimmillaan Pjanic on maailman parhaimpien keskikenttäpelaajien joukossa, mutta tasaisuuden puute on estänyt miehen lopullisen murtautumisen supertähtikategoriaan.

Jo mainittu Serbian maajoukkuemies Adem Ljajic on viimeistään tällä kaudella näyttänyt kriitikoilleen pitkää nenää ollen yksi Roman suurimmista valopilkuista. Viime kaudella Ljajicin rooli jäi ennakoitua pienemmäksi, mutta mies teki peliaikaansa nähden vähintäänkin kelvolliset tehot. Serbi lähti myös tähän kauteen lähtökohtaisesti vaihtomiehenä, mutta hänen erinomaiset otteensä yhdistettynä kesän megahankinta Juan Iturben heikkoon alkukauteen ovat nostaneet miehen vakioavaajaksi. Ljajic on tehnyt laiturin tontilta jo viisi liigamaalia ja ollut sen lisäksi alustamassa melkein toista mokomaan Roman maaleista. Roman toisella laidalla viilettänee Gervinho, joka on viime aikoina keskittynyt vahvistamaan miehen leikkimielistä lempinimeä ”tuhnu”. Gervinho on pelaaja, jota on käytännössä mahdoton pysäyttää puhtain keinoin. Mies pääsee ottelussa kun ottelussa hyviin maalipaikkoihin, mutta mies on viimeistelijänä sanalla sanoen surkea. Hyökkäyskolmikon täydentää legendaarinen Francesco Totti, joka ei 37-vuoden iässä osoita mitään hyytymisen merkkejä. Mies on menettänyt suuren osan fysiikastaan, mutta Litmasmainen peliäly ja täydellisyyttä hipova potkutekniikka takaavat sen, että Totti loistaa yhä jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Roman Il Capitano on paukuttanut tällä kaudella jo kaksi maalia Mestareiden Liigassa ja nousi samalla Ryan Giggsin ohi sarjan historian vanhimmaksi maalintekijäksi.

Manchester City

Valioliigan puolustava mestari Manchester City majailee tällä hetkellä kotimaan liigassa toisena, kolme pistettä sarjakärki Chelsean perässä.  Uusirikastunut City on menestynyt hienosti kotimaan kentillä, mutta Mestareiden Liigassa joukkue on alisuorittanut vuodesta toiseen ja on nytkin selkä seinää vasten jatkopaikoista taistellessa. Manuel Pellegrinin valmentama joukkue on tuloksellisesti erinomaisessa vireessä, mutta pahat loukkaantumishuolet varjostavat joukkuetta ennen keskiviikkoillan supertärkeää kamppailua.

27-vuotias Joe Hart nousi ryminällä koko maailman tietoisuuteen kaudella 2007-2008 nousten parikymppisenä Manchester Cityn ykkösmaalivahdiksi. Hartista odotettiin ensimmäistä todellista englantilaista huippumaalivahtia kymmeniin vuosiin, mutta miehen kehitys tuntuu pysähtyneen ja hän ei ole ainakaan toistaiseksi onnistunut saavuttamaan potentiaalinsa mahdollistamaa tasoa. Englannin maalivahtikirous on käsite  ja myös Hartin otteet muuttuivat epätasaisiksi ja virheet lisääntyivät miehen noustua myös Englannin kiistattomaksi ykkösmaalivahdiksi. Nyt miehellä on mittarissa 48 maaottelua ”Kolmen Leijonan” paidassa, mutta on vain ajan kysymys, kun nuoret maalivahdit ajavat Roy Hodgsonin silmissä Hartin ohi maalivahtien nokkimisjärjestyksessä. Hartilla on kaikki ominaisuudet, mitä huippumaalivahdilta vaaditaan, mutta miehen todellisen kukoistuksen tuntuu estävän pääkoppa ja paineensietokyky. ”Citizens” hankki täksi kaudeksi Hartin kirittäjäksi La Ligan parhaiden maalivahtien joukkoon kuuluneen Pellegrinin luottomiehen Willy Caballeron, mutta ainakin toistaiseksi Hart on onnistunut pitämään itsellään ykkösmaalivahdin paikan.

Päävalmentaja Pellegrini on vaihdellut Cityn pelimuodostelmaa tällä kaudella todella usein, mutta kärkipelaajien loukkaantumisten myötä taivaansiniset ovat viime viikkoina esiintyneet pääsääntöisesti 4-4-1-1 peliformaatissa. Cityn tärkein yksittäinen pelaaja on seuralegendan statusta nauttiva joukkueen kapteeni Vincent Kompany, joka ei ole viime aikoina esiintynyt aivan maineensa veroisella tasolla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kompany joutuu jättämään Roma-ottelun väliin jalkavamman vuoksi. Näin ollen Cityn toppariparina nähtäneen virheherkkä kaksikko Martin Demichelis- Eliaquim Mangala. Kokenut Argentiinan maajoukkuemies Demichelis pelaa valtaosan otteluista hyvin, mutta mies tekee tasaisin väliajoin radikaaleja virheitä, jotka näkyvät auttamatta Cityn pistesarakkeessa. 23-vuotias Mangala on tuleva supertoppari, mutta miehen alku Englannissa on ollut vaikea. Mies tottuu pikku hiljaa kovempaan pelitempoon, mutta juuri nyt miehestä viime kesänä maksettu hurja lähes 40 miljoonan euron siirtosumma tuntuu kovalta ylihinnalta. Cityn laitapakkeina nähtäneen kokenut kaksikko Gael Clichy-Pablo Zabaleta. Varsinkin jälkimmäisenä mainittu on noussut periksiantamattomuudellaan Cityn kannattajien suursuosikiksi.

James Milnerin arvoa Citylle ei täysin ymmärretä. (Getty)

James Milnerin arvoa Citylle ei täysin ymmärretä. (Getty)

Cityn keskikentältä puuttuu Roma-ottelussa varmuudella hyökkäyspelin moottori Yaya Toure, joka suuttui toissakierroksella huuhkajien Roman Eremenkolle ja otti typerän punaisen kortin ”Romaan” suuntautuneesta jälkipelistä. Erinomainen kahden suunnan keskikenttäpelaaja Fernandinho on hieman erityylinen pelaaja Toureen verrattuna, mutta tarjoaa Pellegrinille huomattavasti paremmalla asenteella puolustavan vaihtoehdon keskikentän keskustaan. Hänen vierellään Cityn keskikentällä esiintynee täksi kaudeksi Manchesteriin siirtynyt Brasilian maajoukkuerinkiin kuuluva tunnollinen keskikenttäpelaaja Fernando, joka ei kerää suuria otsikoita, mutta on varsinkin puolustuspäässä Cityn pelitasapainon kannalta erittäin tärkeä pelaaja. Samat sanat pätevät laituri James Milneriin, joka ei ole David Silvan tai Samir Nasrin tapainen seksikäs pelaaja, mutta varsinkin isoissa peleissä lähes korvaamaton lenkki Pellegrinin suunnitelmissa. David Silvan pelikunnon ollessa suuri kysymysmerkki, avannee toisena laiturina pikakiituri Jesus Navas, jonka kanssa Roman laitapakit saavat olla erittäin tarkkana.

Sergio Aguero on ollut viime aikoina pysäyttämättömässä vireessä. Mies on tehnyt tällä kaudella 15 pelaamassaan Valioliigaottelussa 14 maalia ja jysäyttänyt tämän lisäksi viisi maalia Mestareiden Liigan lohkovaiheessa. Aguero nosti käytännössä yksin Cityn haudanpartaalta mukaan UCL-jatkopaikkataisteluun maaleillaan Bayern Muncheniä vastaan. Mies kuitenkin loukkasi itseään Cityn edellisessä Valioliigaottelussa ja joutuu vammansa vuoksi  seuraamaan Roma-ottelun katsomosta käsin. Aguero on käytännössä korvaamaton pelaaja Citylle, sillä joukkueen muut hyökkääjät ovat pelaajatyyppeinä täysin erityylisiä. Normaalisti hieman Agueron alapuolella esiintyvä Stevan Jovetic lienee myös sivussa Romaa vastaan, joten Samir Nasri siirtynee laiturin paikalta vapaaseen rooliin yksinäisenä kärkenä pelaavan Edin Dzekon taakse. Dzeko on vanhan koulukunnan target-kärki, joka tekee hyvin maaleja, mutta ei osallistu läheskään samalla tavalla pelinrakenteluun kuin Jovetic tai Aguero. Dzeko on kuitenkin paukutellut City-urallaan useita tärkeitä maaleja, joten mies lienee myös Romaa vastaan vierasjoukkueen todennäköisin maalintekijä.

Ottelun kulku:

Faktat ovat seuraavat: kumpikin joukkue etenee todennäköisesti voitolla jatkoon. Maaliton tasapeli veisi Roman jatkoon, jos CSKA Moskova ei voita vierasotteluaan Bayern Munchenia vastaan. Kaikki muut tasapelit nostaisivat Cityn maalieron turvin Roman ohi sarjataulukossa. Kumpikaan joukkue ei ole tullut tunnetuksi tiivistää puolustuspelistään, joten lähtökohtaisesti keskiviikkona kentällä nähdään kaksi voittoa tavoittelevaa joukkuetta.

Kummatkin joukkueet tykkäävät hyökätä hitaasti ja pitää palloa hallussaan. Varsinkin Roman kohdalla tämä on valitettavaa, sillä juoksuvoimaiset hyökkäyspään pelaajat ovat parhaimmillaan temmon ollessa huomattavasti tämän kauden otteluita kovempi. Roman hyökkäyspään pelaajat mätsäävät erinomaisesti Cityn puolustusta vastaan, sillä äärimmäisen nopea usein laidalta keskelle leikkaava Gervinho on lähes mahdoton pysäytettävä vielä Demichelistä tai Mangalaa nopeammille puolustajille. Roma pyrkii varmasti pelaamaan palloa paljon juoksuun Gervinholle ja Adem Ljajicille, jotka ovat kuin kotonaan päästessään haastamaan 1vs1 tilanteissa vastustajan puolustajia. Varsinkin Gervinhon laidalla pelaavalla James Milnerillä on suuri vastuu myös puolustuspäässä, sillä Gael Clichy tarvitsee tukea vikkelää norsunluurannikkolaista vastaan.

On jännä nähdä, miten City lähestyy ottelua. Taivaansinisiltä puuttuu ne tärkeimmät avainpelaajat jokaiselta kentän osa-alueelta maalivahtia lukuunottamatta. Puolustuksen johtaja Kompany, keskikentän kapellimestari Toure ja taikuri Silva sekä joukkueen tehokkain pelaaja Aguero. Näin monen avainpelaajan puuttuminen ei voi olla näkymättä joukkueen otteista, mutta toisaalta isolla rahalla kootussa joukkueessa on paljon syvyyttä varsinkin keskikentällä. City saattaa kuitenkin maksaa suurta summaa päätöksestään lähteä kauteen vain kolmella varsinaisella hyökkääjällä. Edin Dzeko lienee ainoa pelikunnossa oleva puhdas hyökkääjä, eikä vaihtopenkiltä löydy vaihtoehtoja mahdollisiin hyökkäyspään muutoksiin. Romuluinen Dzeko on tehnyt tällä kaudella vain kaksi maalia pelaamassaan 11 ottelussa, joten miehen vire on kaukana Agueron vastaavassa ennen Cityn kauden tärkeintä yksittäistä ottelua. Dzeko on kuitenkin pelaajatyyppi, joka pystyy painimaan Roman epävarmaa toppariparia vastaan. City pyrkinee hyökkäämään vahvasti laitojen kautta, sillä Roman laitapakit ovat pelanneet tällä kaudella vielä mahdollisesti joukkueen keskuspuolustajia heikommin. Varsinkin oikean laidan Maicon on esiintynyt pelaamissaan otteluissa laiskasti ja ylimielisesti, eikä miestä aina kiinnosta puolustaa pelipaikan vaatimusten mukaisesti.  City pyrkinee keskittämään otteluissa palloja Roman boksiin, sillä Dzeko on yksi Euroopan parhaista hyökkääjistä ilmakaksinkamppailuissa.

Keskiviikkokisassa veikataan illan tv-otteluiden tulosta ja koko UCL-kierroksen ensimmäisen maalin syntyaikaa. Osallistu tästä.

Vedonlyönti:

Kotijoukkue Roma on päästänyt viime aikoina luvattoman paljon helppoja maaleja, eikä City tuskin tule jäämään ottelussa maaleitta. Toisaalta City on päästänyt peräti kahdeksasta edellisestä kymmenestä UCL-matsistaan yli kaksi maalia, joten vastassa on kaksi joukkuetta, joiden vahvuudet ovat hyökkäyspelissä. Yli 2.5 maalista saa betssonilta 1.76 kertoimen, ja myös yli 3.5 maalin kolmen kerroin on ehdottomasti pelattavissa. Cityn loukkaantumisten myötä kotijoukkue Roma lähtee otteluun pienoisena ennakkosuosikkina, joten myös suorasta kotivoitosta tarjottava 2.39 kerroin on mielestämme pelattavissa.

Tästä Betssonin UCL-kierroksen kohteisiin ja kertoimiin

Joukkueiden mahdolliset kokoonpanot:

Näyttökuva 2014-12-09 kello 17.21.45

Ottelu on katsottavissa MTV Sport 1 kanavalta klo 21.40 alkaen.