HJK:lta vaaditaan kaikkien aikojen venymistä

HJK tavoittelee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen pääsyä kohtaamalla torstaina venäläisen FC Krasnodarin. Lähtötilanne ei ole helsinkiläisten kannalta ihanteellinen, sillä sinivalkoiset lähtevät kamppailuun neljän maalin takaa-ajoasemasta. 

Klubin kausi on ollut mielenkiintoinen ja se on tarjonnut varsinkin joukkueen kannattajille monia unohtumattomia elämyksiä. Torstaina odotukset ovat kotijoukkueen osalta varsin maltilliset ja Klubilla on mahdollisuus yllättää ainoastaan positiivisesti.

Yksi tehty vierasmaali antaa edes pienen toivonkipinän sinivalkoisten kannalta. Avauosan 1-5 lukemat imartelevat venäläisiä, mutta jatkopaikka vaatisi lähes ennennäkemätöntä venymistä HJK:lta. Tilannetta ei helpota lukuisat avainpelaajien loukkaantumiset. Joukkueen vahvuudesta ovat torstaina sivussa Sebastian Sorsa, Veli Lampi, Gideon Baah, Nikolai Alho, Demba Savage sekä Mac Kandji. Myös uusi hankinta, pirteästi Stadin derbyssä esiintynyt Taye Taiwo on edustuskelvoton, sillä UEFA:n sääntöjen mukaisesti uudet pelaajat pitää rekistöröidä ennen otteluparin ensimmäistä ottelua.

Mika Lehkosuolla riittää juonia punottavaksi. Klubi on kotikentällään Sonera Stadiumilla aina vahva ja kotitappioita ei ole tullut kuluvalla kaudella vielä ollenkaan, mutta neljän maalin tekeminen laadukasta venäläisjoukkuetta vastaan vaatisi todellisen Töölön ihmeen. HJK on onnistunut kuluvalla kaudella Veikkausliigassa ainoastaan kertaalleen tekemään neljä maalia, kun Jaro kaatui kesäkuussa kotikentällä lukemin 4-0.

Maalinteko ei ole HJK:n kuluvan kauden vahvimpia osa-alueita. Veikkausliigassa joukkue jauhaa rauhallisesti omaa peliään ja onnistuu useimmiten iskemään voittoon riittävät maalin tai kaksi. Klubi on pelannut kuluvalla kaudella Veikkausliigassa 23 ottelua, mutta näistä vain viisi on päättynyt vähintään kahden maalin voittoon.

Varsinkin Kandjin ja Savagen loukkaantumiset ovat todella paha isku kotijoukkueelle. Hyökkäystehot lepäävätkin hyvin vahvasti Atomu Tanakan, Erfan Zenelin sekä viime aikoina pirteästi esiintyneiden Formose Mendyn ja Ousman Jallow’n harteilla. Pelkät pirteät otteet ei kuitenkaan riitä torstaina, vaan jokaisen sinivalkoisen pelaajan on pelattava kauden paras pelinsä, mikäli jatkopaikasta halutaan edes haaveilla.

Huonon loukkaantumistilanteen lisäksi myös Klubin viime aikaiset nihkeät otteet eivät lupaile kovinkaan hyvää. Joukkue on voittanut viimeisestä seitsemästä pelistään (joista yksi oli tosin harjoitusottelu Liverpoolia vastaan) vain yhden, kun FC Lahti kaatui kotikentällä lukemin 1-0.

Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, lähteekö HJK todellisella kaikki tai ei mitään asenteella peliin. Lehkosuon Klubi on tunnettu varovaisesta ja virkamiesmäisestä futiksesta, mutta torstaina jokaisen pelaajan asenne ja taistelutahto pitää olla huipussaan. Turhat hienoudet on laitettava romukoppaan ja murskavoittoa on haettava riskillä. Mitään hävittäväähän sinivalkoisilla ei ole.

FC Krasnodar lähtee otteluun seitsemän ottelun tappiottomassa putkessa, mutta näistä neljä on päättynyt tasapeliin. Kuuden pelatun kierroksen jälkeen Krasnodar on Venäjän pääsarjassa kuudennella sijalla. Viikonloppuna joukkue pelasi maalittoman kotitasapelin FC Mordovia Saranskia vastaan. Avauskokoonpanossa oli peräti kymmenen samaa pelaajaa kuin Klubia vastaan ensimmäisessä osaottelussa.

Ottelu alkaa kello 20.00. Mikäli et pääse paikalle Sonera Stadiumille, niin HJK TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä.