HJK:n debyytti lupasi hyvää – joko tähtihankinnoille tulee onnistumisia?

Veikkausliigan mielenkiintoisen otteluohjelman myötä HJK pelaa perjantaina jo kauden toisen ottelunsa, kun taas valtaosalla joukkueista kausi on vielä avaamatta. Klubi pyrkii nappaamaan kauden toisen kotivoittonsa ja samalla saamaan lisää onnistumisia uusille hankinnoille.

HJK nappasi avauskamppailusta vakuuttavan voiton IFK Mariehamnista maalein 2-0, kun Atomu Tanaka onnistui toisella puoliajalla kahteen otteeseen. Ottelu eteni oikeastaan täysin Klubin suunnitelmien mukaan aina ensivihellyksestä lähtien eikä joukkueella ollut missään vaiheessa hädän päivää. Helsinkiläisten esitys oli kliininen ja Mika Lehkosuo voikin olla tyytyväinen suojattiensa kauden avaukseen.

Jo harjoituskaudella oli nähtävillä viitteitä uudistuneesta HJK:sta. Viime kaudella Klubi vältti lähes viimeiseen asti nopeita hyökkäyksiä ja pyrki rakentamaan peliä maltillisesti hitaiden hyökkäyksien kautta. Pelitapa osottautui kuitenkin tehottomaksi, sillä helsinkiläisten hyökkäykset puuroutuivat usein vastustajan hyökkäysalueelle eikä todellisia maalipaikkoja päässyt syntymään näennäisestä hallinnasta huolimatta. Vepsua vastaan HJK pyrki useaan otteeseen iskemään nopeilla hyökkäyksillä. Klubilla on tähän sopiva materiaali, sillä laidoilla viilettävät Nnamdi Oduamadi sekä Nikolai Alho kykenevät haastamaan puolustajia erinomaisesti. Alhon ensimmäinen puoliaika meni tosin penkin alle lukuisten pallonmenetysten myötä, mutta 23-vuotias laituri paransi huomattavasti toiselle puoliajalle. Alhon on kuitenkin saatava lisää tasaisuutta otteisiinsa, sillä taitavia laitureita ei Klubilla ole liikaa. Sen sijaan Veikkausliigassa debytoinut Oduamadi vakuutti heti ensiminuuteista lähtien ja nigerialaisesta tulee olemaan Klubille vielä paljon iloa.

Klubi on uudistunut viime kaudesta paljon ja joukkueessa on monia uusia ulkomaalaisia pelaajia, joiden olisi tärkeää saada onnistumisia heti kauden alussa. Muuten lumipallo lähtee helposti vyörymään väärään suuntaan ja kesästä tulee tuskaisa.

Yksi heistä on preseasonilla kohahduttanut Alfredo Morelos. 19-vuotias kolumbialainen esitti harjoitusotteluissa mainioita otteita ja viimeisteli todella tehokkaasti. Viimeisimmät treenipelit ja Veikkausliigan avaus ei kuitenkaan mennyt aivan nappiin. Nuorukaisen itseluottamuksen kannalta olisi tärkeää saada onnistumisia heti kauden alussa. Morelos kykenee viimeistelemään Veikkausliigan tasoon nähden poikkeuksellisen kliinisesti, joten maaleja on syytäkin odottaa.

Tanakan ja Oduamadin ohella Klubin parhaimmistoon lukeutui keskikentän täydentäneet Vincent Onovo sekä Medo. Keskikentän keskusta tulee olemaan helsinkiläisten suurin vahvuus tulevalla kaudella, joten varsinkin Onovon onnistuminen tuli tärkeään paikkaan. Anthony Annan tulee saamaan tervehdyttyään paljon vastuuta, joten Onovon on pystyttävä hyödyntämään alkukauden näyttöpaikat.

Seuraa heitä:

Thomas Dähne, HJK: Klubin kohdalla suurimmat kysymysmerkit sijaitsevat tolppien välissä. Dähne ei vakuuttanut harjoituskaudella, mutta pelasi kauden avauksessa nollapelin. IFK Mariehamn ei kuitenkaan päässyt testaamaan saksalaista kunnolla, vaan Dähnen iltapuhde oli varsin kevyt. Sarjatulta ei liene luvassa perjantainakaan, mutta Klubin maalivahtia tullaan seuraamaan erityisellä suurennuslasilla koko kausi.

Andre Clennon, VPS: Juho Mäkelä kantoi viime kaudella päävastuun vaasalaisten maaleista. Kokenut hyökkääjä siirtyi kauden päätteeksi HIFK:n riveihin eikä Vepsu ole juurikaan vahvistanut hyökkäyskalustoaan. Maalinteon suhteen katseet kohdistuvatkin erityisesti Andre Clennoniin, joka viimeisteli viime kaudella kahdeksassa ottelussa kolme maalia. Jamaikalainen pääsee heti kauden ensimmäisessä ottelussa isoon testiin, kun Clennon joutuu painimaan Klubin vahvan puolustuslinjan kanssa.

Arvio:

Klubi lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina jo materiaalietunsa turvin, mutta helsinkiläiset olivat vakuuttavia kauden avauksessaan. VPS:n mahdollisuudet lepäävät terävissä vastaiskuissa, jotka joukkueen pitäisi pystyä hyödyntämään kovalla prosentilla. HJK on kuitenkin erityisesti kotikentällään rautaa ja nappaa ottelusta täydet pisteet.

Vedonlyönnin kannalta otttelussa on paljon mielenkiintoisia kohteita ja esimerkiksi Betsson tarjoaa peliin 28 kohdetta. Lapulle voisi harkita esimerkiksi kohdetta ”VPS ei tee maalia” kertoimella 1.59, koska vierailijoiden hyökkäyskalusto on niin kevyt verrattuna kotijoukkueen puolustukseen.  Myös HJK:n voitto yhden maalin tasoituksella kertoimella 2.00 on herkullinen kohde. Lähtökohtiin nähden Klubin pitäisi harjata perjantain kamppailu rutiinilla ja napata varma kotivoitto.

Ottelu alkaa kello 18.30. Voit seurata kuluvan kauden kaikki Veikkausliigan ottelut myös Ruutu -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press