Huuhkajat kohtaa jalkapallokääpiö Jemenin – kiinnitä huomiosi näihin pelaajiin

Suomen jalkapallon talvimaajoukkueen Lähi-itään suuntautuneen pelileirin toinen koitos on käsillä tänään torstaina kello 16.00 Suomen aikaa, kun Huuhkajat kohtaa mystisen Jemenin. Ensimmäinen ottelu pelattiin maanantaina Ruotsia vastaan, ja sen Suomi voitti 1-0 Roope Riskin 63. minuutilla tekemällä maalilla.

Jemen on todellinen jalkapallokääpiö, sillä maa on tuoreimmassa FIFA-rankingissa sijalla 176. Maita tässä rankingissa on yhteensä 209, ja Jemenin edellä ovat muun muassa Komorit ja Swazimaa. Suomen sijoitus samalla listalla on 70. Jemen on viimeisen neljän vuoden aikana voittanut ainoastaan yhden maaottelun, kun Nepal kukistui maalein 2-0 viime vuoden maaliskuussa.

Jemenin pelaajat pelaavat maan omassa sarjassa Irakin liigassa pelaavaa Ala’a Al Sasia ja Bahrainissa pelaavaa Aiman Al Hagria lukuun ottamatta. Maan pelityylistä tai pelaajista ei ole mitään tarkempaa tietoa saatavilla.

Suomen maalilla aloittaa FC Lahden Henrik Moisander. Hän on Veikkausliigaan erinomainen maalivahti, mutta voidaan kysyä miksi hän saa minuutteja A-maajoukkueessa? Onko kyseessä palkinto erittäin hyvästä kaudesta? Muulla syyllä valintaa on vaikea ymmärtää, vaikka tämäkin perustelu on kestämätön. Moisander ei fyysisten rajoitteidensa takia ole vaihtoehto Huuhkajien maalille tosipeleissä. Penkille jätetty HJK:n Saku-Pekka Sahlgren voi sitä vielä joskus olla, vaikka Moisander onkin tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti parempi maalivahti.

Puolustuslinjassa pelaavat vasemmalta lukien Veli Lampi, Hannu Patronen, Valtteri Moren ja Ville Jalasto. Mielenkiinto kohdistuu Norjan Staebakissa pelaavaan Jalastoon. Miten juoksuvoimainen ja hyökkäävä puolustaja esiintyy pitkän maajoukkuetauon jälkeen? Ominaisuuksiensa puolesta hän ainakin sopii päävalmentaja Mixu Paatelaisen pelitapaan erinomaisesti. Vaikka Moren ja Patronen pelasivat Ruotsi-pelin ihan kelvollisesti, on outoa että Bulgariasta Norjaan siirtynyt Tero Mäntylä ei saa näyttöpaikkaa. Toki on mahdotonta sanoa, miten Mäntylä on esiintynyt harjoituksissa. Jos esitykset eivät ole olleet avauspaikan arvoisia, niin sitten ei.

Keskikentällä jatkaa itseoikeutetusti kapteeni Tim Sparv, ja hänen rinnallaan nähdään edellisessä ottelussa penkkiä kuluttanut Sakari Mattila sekä viimeiset minuutit pelannut Robin Lod. Mattila korvaa varsinkin  puolustussuuntaan vaikeuksissa olleen Toni Kolehmaisen ja Lod seurajoukkuetoverinsa Rasmus Schüllerin. On kiinnostavaa, miten seurajoukkueessaan pääasiassa kymppipaikalla tai laidassa pelannut Lod pärjää pykälää alempana. Valitettavasti Jemen tuskin pystyy laittamaan Huuhkajia niin tiukoille, että Lodin kyky selvitä Paatelaisen systeemissä puolustuksellisesti vaativalla paikalla selviäisi.

Kymppipaikalla pelaavat Petteri Forssel sekä Mika Väyrynen ja kärjessä Suomen voittomaalin Ruotsia vastaan tehnyt Roope Riski. Forsselin käyttökelpoisuuden isoissa otteluissa rajaavat heikkoudet ovat jo tiedossa. Mika Väyrysen nykyinen suorituskyky tiedetään. Taidot ja pelinlukukyky eivät ole kadonneet, mutta liikkuminen on huippuvuosia huomattavasti rajallisempaa. Mielenkiinto kohdistuukin Roope Riskiin, joka saattaa olla jatkossa Huuhkajille käyttökelpoinen vaihtomies. Miten hän kykenee kokonaisvaltaiseen pelaamiseen linjan taakse pyrähtelyn lisäksi? Ruotsi-ottelun perusteella vastaus oli: ei mitenkään.

Kuten jo aiemmin mainittu, Jemen ei ole pelillisesti minkäännäköinen mittari. Huomio kannattaakin kiinnittää muutamiin yksilöihin ja heidän esitykseensä. Nämä yksilöt ovat siis Jalasto, Lod sekä Riski.

Suomi-Jemen 22.1. klo 16.00