Merseyside derby: Ystävät vastakkain Anfieldillä

Evertonin Gareth Berry ja Liverpoolin Victor Moses heittävät jalkafemmat viime kohtaamisessa (Alloverpress)

Evertonin Gareth Barry ja Liverpoolin Victor Moses heittävät jalkafemmat viime kohtaamisessa (Alloverpress)

Joukkueurheilun suola ovat lajista riippumatta paikallispelit. Mitä tiukempi ja kovempi vastakkainasettelun asetelma on, sitä herkullisempia ovat myös ottelut.

Eurooppalaisessa jalkapallossa paikallisotteluita on lavennettu käsittämään myös naapurikaupunkien joukkueiden välisiä kamppailuja. Myös eri maiden historiankin kannalta suuret ottelut, kuten Real Madridin ja FC Barcelonan väliset El Clasicot ovat joissain maissa paikallisotteluita merkittävimpiä. Englannissa esimerkiksi Manchesterin paikallisotteluita suurempina otteluina on yleensä pidetty Manchesterin seurojen ja naapurikaupunki Liverpoolin joukkueiden välisiä otteluita. Näistä kovin ja verisin kilpailu on vuosien varrella käyty Liverpool FC:n ja Manchester Unitedin välillä. Kuin sattuman oikusta kumpikaan ei ole ollut samaan aikaan Englannin ehdottomalla huipulla, vaan ManU:n nousu Englannin, Euroopan ja oikeastaan koko maailmankin suurimmaksi jalkapallo-organisaatioksi tapahtui hyvin pitkälti samoina vuosina, joihin Liverpoolin alamäki noilta jalustoilta ajoittuu.

Usein näihin suuriin otteluihin kuuluvat myös suuret jännitteet ja valitettavassakin mittakaavassa nähty vihanpito. Toisin on Liverpoolin kaupungin sisällä. Liverpool FC:n ja Everton FC:n kohdatessa kuohuu ja kipinöi, mutta nyrkit eivät heilu, eikä veri vuoda. Tätä kaupungin sisäistä kutsutaan Englannissa ”Friendly Derbyksi”, ystävälliseksi paikalliskamppailuksi.

Fanius jakaa jopa perheitä

Englannin viime vuosituhannen lopun jalkapallofaniuden historia oli jalkapalloväkivallan pahimpien vuosien täyttämä. Hulinointi ja huliganismi johtivat pahimmillaan kuolonuhreihinkin (Heysel 1985) ja brittijoukkueiden monivuotisiin pannoihin mm. eurocupeista. Tästä syystä tänäkään päivänä sattumalta kotijoukkueen katsomonosiin hairahtuneita vierasjoukkueen kannattajia ohjeistetaan liki poikkeuksetta piilottamaan oman seuransa värit, koska järjestysmiehet eivät pysty lupaamaan, että saisivat taattua vierasfanin turvallisuuden läpi ottelun. Liverpool paikallispelissä sini- ja punapaitainen kannattaja voivat huoletta istua – ja usein istuvatkin – vierekkäin sulassa sovussa. Ei ole tavatonta, että saman perheen sisälläkin kannatetaan eri joukkueita.

Seurat ovat naapureita

Liverpoolin Anfield ja Evertonin Goodison Park ovat hyvin lähellä toisiaan. Stadionit sijaitsevat noin kilometrin etäisyydellä toisistaan Stanley Park –nimisen puiston eri laidoilla.
Everton jopa pelasi ottelunsakin Anfieldilla ennen kuin vuokrakiistat saivat sen rakentamaan oman Goodisoninsa vuonna 1892. Näiden riitojen selkiydyttyä Liverpoolilla ja Evertonilla oli jopa yhteinen ottelupäivän ohjelmalehtensä vuosien 1902-32 välisenä aikana.

Uskonnolliset, poliittiset tai yhteiskuntaluokkaiset erotkaan eivät ole vaikuttaneet Liverpoolin kaupungin kannattajien jakautumiseen. Vaikka kaupunki on muuten ollut uskonnollisesti jakautunut, ei tämä ole leimannut yhtä seuraa jonkin tietyn kirkkokunnan jäsenistön seuraksi ja toista toisen joukkueeksi. Everton on takavuosina tosin mielletty hieman enemmän katolisten seuraksi ja Liverpool protestanttien, sillä monet Evertonin huippupelaajista, kuten Peter Farrell ja Jimmy O’ Neill olivat irlantilaisia ja katolisia. Tämäkin jako häipyi 1979 Liverpoolin palkattua suureksi fanien suosikkipelaajaksi sittemmin muodostuneen Ronnie Whelanin.

Hillsborough yhdistää kaupungin

Englantilaisen jalkapalloilun suurin tragedia on Hillsboroughin katsomoturma, jossa 96 Liverpoolin kannattajaa sai surmansa. Ennen FA-cupin välierää Liverpoolin ja Nottinghamin välillä huhtikuun 15. päivänä vuonna 1989 Hillsboroughin stadionin turvajärjestelyt pettivät pahemman kerran ja katsojia pääsi aivan liikaa katsomoon, jossa mainittu määrä katsojia tallautui, tukehtui ja murskaantui hengiltä.

Vaikka tragedia oli Liverpool FC:n, elivät Everton FC ja sen kannattajat surunäytelmässä vahvasti mukana, lujittaen Liverpoolin kaupungin mainetta paikkana, jossa pelattiin nimenomaan ”Friendly Derby.”

Kaupungin jokaisessa perheessä oli, jäsen oli vähintään tuntenut jonkun, joka tunsi jonkun menehtyneen tai hänen perheenjäsenensä.
Liverpool-faneja syyllistettiin turmasta pitkään, mutta kun oikeus vapautti kannattajat turman aiheuttamisen syyllisyydestä elokuussa, nähtiin seuraavassa Evertonin kotiottelussa yksi hienoimmista hetkistä, joita brittifutiksessa on saatu kokea: Ennen Evertonin ja Newcastlen kohtaamista Goodisonilla, tuli kentälle kaksi lasta, toinen sinisessä Evertonin ja toinen punaisessa Liverpoolin paidassa. Sinipaidan selässä komeili numero 9 ja punapaitaa koristi numero 6 symboloiden menehtyneiden määrää.
Stadionin valotaululla loistivat seurojen logot ja teksti ”Merseyside United”.

Liverpool ja Everton kohtaavat tiistai-iltana Valioliigan 23. kierroksella. Pelipaikkana on Liverpool FC:n kotikenttä Anfield. Stadion täyttyy punaisista, mutta myös sinisistä paidoista. Ottelua ennen ja sen jälkeen nämä eriväristen paitojen kannattajat voivat myös mennä samaan pubiin, ja nostaa tuopin tälle hienolle ottelulle ja kaikelle sille, mitä se edustaa.