Huuhkajat kohtaa kokeneen Islannin – muutoksia sensaatiomaiseen EM-ryhmään vain vähän

Huuhkajien karsintaurakka jatkuu torstaina, kun Suomi kohtaa EM-kisojen sensaation Islannin vieraskentällä. Islanti lähtee tavoittelemaan uutta kisapaikkaa varsin samalla joukkueella kuin kisoissakin tuli menestystä. Ainoastaan legendaarisen Eidur Gudjohnsenin taival maajoukkueessa tuli päätökseen Ranskassa. Isoin muutos tapahtui joukkueen taustajoukoissa. Päävalmentaja Lars Lagerbäckin viiden vuoden projekti päättyi kisoihin, ja vastuu siirtyi kolme vuotta apuvalmentajana toimineelle Heimir Hallgrimssonille. Islanti haki karsintojen avausottelusta pisteen Ukrainasta, kun joukkueen päätyivät pistejakoon maalein 1-1.

Islanti Suomea vastaan

Maalivahdit

Hannes Halldórsson

Ögmundur Kristinsson

Ingvar Jónsson

Islannin ykkösvahtina jatkaa kaikki joukkueen ottelut Ranskassakin torjunut Hannes Halldórsson. Erinomaisiin torjuntoihin EM-kisoissa venynyt Halldórsson siirtyi kesällä Tanskan pääsarjassa pelaavan Randers F:n riveihin. Islantilaiset eivät ole Randersin riveissä uusi juttu, sillä Ögmundur Kristinsson siirtyi kesällä 2015 yhden joukkueessa vietetyn kauden jälkeen ruotsalaisen Hammarbyn riveihin. Ingvar Jónsson edustaa vastaavasti seurajoukkuetasolla norjalaista Sandefjordia.

Puolustajat

Birkir Sævarsson

Ragnar Sigurdsson

Kári Árnason

Ari Skulason

Sverrir Ingason

Haukur Heidar Hauksson

Hordur Magnusson

Hölmar Örn Eyjlfsson

Myös Islannin puolustus on hyvin tuttu EM-kisoista, sillä ainoastaan Rosenborgia edustava Hölmar Eyjólfsson ei kuulunut kisamiehistöön. Joukkue avasi karsinnat EM-kisoista tutulla ryhmityksellä, jossa toppariparin muodostavat Ragnar Sigurdsson ja Kári Árnason. Laitapuolustajien paikat Huuhkajiakin vastaan ottanevat Birkir Sævarsson sekä Ari Skulason. Sævarsson sekä Árnason pelaavat seurajoukkuetasolla Ruotsin pääsarjassa, kun taas Sigurdsson edustaa Fulhamia ja Skulason belgialaista Lokerenia. Nelikko on Islanni puolustuksesta selvästi kokenein ja pelannut pitkään yhdessä. Kvartetin kokemattomin on 44 maaottelua pelannut Skulason, kun taas hänen jälkeen kokeneimmalla puolustajalla on vain kahdeksan maaottelua vyöllään.

Keskikenttä

Aron Gunnarsson

Emil Hallfredsson

Birkir Bjarnason

Johann Gudmundsson

Gylfi Sigurdsson

Elmar Bjarnason

Ólafur Skulason

Runar Már Sigurjónsson

Arnór Ingvi Traustason

Islannin keskikenttäkään ei ole kokenut isoja muutoksia. EM-kisojen päätyttyä uutena miehenä mukaan on hypännyt vain 33-vuotias Ólafur Skulason, joka edustaa Turkin pääsarjassa pelaavaa Karabüksporia. Täysin uusi mies Skulason ei maajoukkueessa kuitenkaan ole, sillä pelejä on kertynyt vyölle 26. Islanti on luottanut myös Hallgrimssonin alaisuudessa perinteiseen 4-4-2 muodostelmaan ja keskikenttä asettunee puolustuksen tavoin samaan muotoon, mitä se oli Ranskassakin. Pelin moottorina toimii seurajoukkuetasolla Swanseata edustava ja Suomea vastaan valitusta ryhmästä eniten maaleja tehnyt Gylfi Sigurdsson, joka ottaa paikkansa keskikentän keskustasta. Sigurdssonin rinnalla on niin ikään swansealaista seuraa, tosin Cardiffia, edustava Aron Gunnarsson, joka toimii myös Islannin kapteenina. Keskikentän laidoilla ovat Burnleytä edustava Johann Gudmundsson sekä Birkir Bjarnason, joka edustaa seurajoukkuetasolla sveitsiläistä Baselia. Islannin keskikenttäkin on varsin kokenut, sillä nelikko on pelannut yhteensä noin 220 ottelua maajoukkueessa. Penkillä kokeneempaa kaartia edustavat Skulasonin lisäksi Udinesessa palloileva ja 56 maaottelua pelannut Emil Hallfredsson sekä 30-vuotias Elmar Bjarnason, joka pelaa Tanskan sarjassa AGF Aarhusin riveissä. Vastapainona on joukkueen toiseksi nuorin pelaaja, 23-vuotias Arnór Ingvi Traustason, joka on ollut tehokas maajoukkueessa. EM-kisoissa Itävaltaa vastaan voittomaalin viimeistellyt Traustason on iskenyt kymmenessä maaottelussa peräti neljä osumaa.

Hyökkääjät

Alfred Finnbogason

Jón Dadi Bödvarsson

Vidar Örn Kjartansson

Björn Bergmann Sigurarson

Hyökkäyksen suhteen Islanti koki kovan takaiskun, kun Kolbeinn Sigthórsson joutuu jättämään karsintaottelut väliin loukkaantumisen takia. Turkkilaista Galatasarayta edustava Sigthórsson on tulittanut maajoukkueelle peräti 22 täysosumaa 44 ottelussa. Sigthórsson osui myös EM-kisoissa kahdesti, Englantia sekä Ranskaa vastaan. Karsintojen avausotteluun Ukrainaa vastaan Islanti lähti kärkiparinaan Alfred Finnbogason ja Jón Dadi Bödvarsson. Kaksikko on mukaan valituista hyökkääjistä selvästi kokenein: pelejä maajoukkueessa on yhteensä 65 ja maaleja 11. Vidar Örn Kjartansson sekä Björn Bergmann Sigurdsson eivät olleet mukana EM-kisoissa ja kaksikko on edustanut maajoukkuetta yhteensä vain kymmenen ottelun verran.

Islanti-Suomi pelataan torstaina kello 21.45 alkaen. YLE TV2 ja Areena näyttävät Huuhkajien ottelut tuttuun tapaan suorana.

Kansikuva: Getty