Huuhkajat kohtaa Ruotsin talvimaaottelussa – Mitä kokoonpano kertoo pelaajatilanteestamme?

Suomen jalkapallon A-maajoukkue kohtaa vuoden ensimmäisessä A-maaottelussa Abu Dhabissa Ruotsin. 15-23.1 Lähi-idässä leireilevät Huuhkajat pelaa myös Jemeniä vastaan torstaina. Nämä ovat vuoden 2015 ainoat harjoitusmaaottelut ennen 29.3 pelattavaa EM-karsintojen vierasottelua Pohjois-Irlantia vastaan.

Ruotsi- ja Jemen-otteluista ei silti voi puhua varsinaisena valmistautumisena EM-karsintoihin, sillä pelejä ei pelata virallisina maaottelupäivinä. Tämän takia Suomella on mukana ainoastaan Pohjoismaissa pelaavia pelaajia.

Ruotsia vastaan aloittavista pelaajista maksimissaan viisi voidaan nähdä avauskokoonpanossa maaliskuussa Belfastin Windsor Parkilla. He ovat maalivahti Lukas Hradecky, laitapuolustajat Kari Arkivuo ja Jere Uronen, keskikenttäpelaaja Tim Sparv sekä hyökkääjä Teemu Pukki. Heistä Hradecky sekä Pukki pelaavat vain Ruotsi-ottelun. Näiden lisäksi avauksessa nähdään topparit Hannu Patronen ja Valtteri Moren, keskikentällä Rasmus Schüller ja Toni Kolehmainen sekä kärjen takana Petteri Forsell ja Erfan Zeneli.

Millainen Ruotsi tulee vastaan?

Ruotsilla on sama tilanne kuin Suomella, eli mukana on vain Pohjoismaissa pelaavia pelaajia. Ryhmä on varsin kokematon, sillä pelaajista ainoastaan Alexander Kacaniklicillä sekä Johan Elmanderilla on enemmän kuin kuusi A-maaottelua pelattuna.

Suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna tiedossa on kuitenkin erittäin tiukka vastus, sillä Ruotsi kaatoi Afrikan mestaruusturnaukseen valmistautuvan Norsunluurannikon torstaina maalein 2-0. Ruotsin avauskokoonpanosta yhdeksän pelaajaa on syntynyt 1990-luvulla. Mielenkiintoisimmat nimet ovat puolustaja Ludwig Augustinsson, 20, sekä keskikentän Simon Gustafson, 19.

Ketä seurata?

Suomen aloituskokoonpanossa vakioaloittajien lisäksi nähtävät niin sanotut uudet nimet eivät ole pelaajia, joilla voidaan päästä arvokisoihin näistä tai tulevista karsinnoista. Heistä ainoastaan Schullerillä on potentiaalia nousta A-maajoukkueen vakiokasvoksi. Patronen, Moren, Kolehmainen, Zeneli ja Forssel eivät näillä näkymin tähän kykene.

Itse asiassa mielenkiintoisimmat uudet nimet löytyvät vaihtopenkiltä: Stabaekissa oikeana laitapuolustajana jatkuvasti täysiä minuutteja pelaavan juoksuvoimaisen Ville Jalaston, 28, saama näyttöpaikka on perusteltu, sillä laitapakeilla on Mixu Paatelaisen pelitavassa hyökkäyssuuntaan erittäin iso rooli, eikä sen paikan luottomies Kari Arkivuo varsinaisesti loista hyökkäystaidoillaan.

Bulgarian suurseura Ludogoretsista Norjan Ålesundiin siirtynyt toppari Tero Mäntylä on toinen mielenkiintoinen nimi. Myös maalivahti Saku-Pekka Sahlgrenissa on edelleen A-maajoukkuepotentiaalia, vaikka hänen urakehityksensä onkin ollut tuskallisen hidasta.

Koko leiriä tulisi ajatella uusien vastuunkantajien kasvattamiseen tähtäävänä tapahtumana, eli peliajan tarjoamisena EM-rinkiin kuuluville, mutta karsintapeleissä vähälle peliajalle jääneille pelaajille sekä uusien potentiaalisten Huuhkaja-pelaajien sisään ajamisena päävalmentajana Mixu Paatelaisen kuvioihin.

Jos näin tehdään, tilanne näyttää surulliselta. Suomen kokoonpanon vertaaminen Ruotsiin näyttää konkreettisesti heikon pelaajatilanteemme. Ruotsilla on Abu Dhabissa 23 1990-luvulla syntynyttä pelaajaa, Suomella 12. Tämä johtuu siitä, että nuoria huippulupauksia ei yksinkertaisesti ole näköpiirissä. Pikkuhuuhkajat pelaa samaan aikaan turnausta Pietarissa, mutta siitä ryhmästä olisi voinut realistisesti valita tasan kolme pelaajaa Abu Dhabiin: Sauli Väisäsen, Simon Skrabbin ja Moshtagh Yaghoubin.

Suomi-Ruotsi maanantaina klo 20.30. Ottelu nähtävissä VeikkausTV:ltä.