Huuhkajilla ei ole varaa aliarviointiin – Kosovon joukkueessa piilee valtavasti potentiaalia

Historiansa ensimmäisiin karsintoihin osallistuva Kosovo on varsin tuntematon suuruus valtaosalle jalkapalloa seuraavasta maailmasta. Joukkueen päävalmentaja Albert Bunjaki ei saanut käyttöönsä aivan niin nimekästä joukkuetta kuin olisi ollut mahdollista, sillä esimerkiksi Sveitsin Xherdan Shaqiri ja Granit Xhaka tai Suomen Perparim Hetemaj eivät siirtyneet Kosovon paitaan. Tästä huolimatta Kosovolla on kasassa varsin potentiaalinen nippu, mitä varsinkaan Suomen ei sovi aliarvioida.

Kosovon joukkue Suomea vastaan

Maalivahdit

Samir Ujkani

Flamur Neziri

Granit Kolshi

Kosovon ylivoimainen ykkösmaalivahti on valtaosan urastaan Italian sarjoissa pelannut Samir Ujkani. 28-vuotias maalivahti on pelannut 20 maaottelua Albanian riveissä, mutta on edustanut vain Kosovoa vuoden 2014 jälkeen. Anderlechtin junioriakatemiasta Italiaan ponnistanut Ujkani pelasi Novaran ykkösmaalivahtina Serie A:ssa kaudella 2011-12 ja seuraavalla kaudella tie vei Palermoon, jossa torjuntavastuuta pääsarjassa kertyi edelleen mainiosti. Viime vuosina vastuu jäi kuitenkin vähemmälle ja nyt Ujkani torjuu Serie B:ssä Pisan riveissä. Ujkani odottaa vielä pelilupaa Kosovan edustamiseen FIFA:lta ja tämän onnistumista toivotaan Kosovon riveissä kädet ristissä. Flamur Neziri ja Granit Kolshi pelaavat Kosovon omassa sarjassa ja ovat tasoltaan roimasti Ujkania perässä.

Puolustajat

Fanol Perdedaj

Avni Pepa

Enis Alushi

Amir Rrahmani

Leart Paqarada

Bajram Jashanica

Alban Pnishi

Ardian Ismajli

Benjamin Kololli

Kosovon pulustajat pelailevat pääosin Keski-Euroopassa. Avauskokoonpanoon on huhuiltu Fanol Perdedaj’n, Enis Alushin, Amir Rrahmanin sekä Leart Paqaradan muodostamaa nelikkoa. Oikeana laitapuolustajana aloittanee Saksan juniorimaajoukkueissakin pelannut Fanol Perdedaj. Koko uransa Saksassa pelannut Perdedaj on viralliselta koulutukseltaan keskikenttämies, mutta pelipaikka maajoukkueessa asettunee laitapuolustajaksi. Pienikokoinen puolustaja edustaa tällä kaudella 2. Bundesliigassa pelaavaa TSV 1860 Münchenia. Kosovon vasempana laitapuolustajana avannee niin ikään Saksan juniorimaajoukkueita edustanut Leart Paqarada. 21-vuotias puolustaja pelaa Perdedaj’n tapaan 2. Budesliigassa, mutta SV Saundhausenin riveissä.

Toisen topparin paikan ottanee Amir Rrahmani. Kookas 22-vuotias puolustaja pelannut viimeiset kaudet Kroatian pääsarjassa. Mainiot otteet viime kaudella RNK Splitin riveissä poikivat siirron 1,6 miljoonalla eurolla Dinamo Zagrebiin. Rrahmani lainattin kuitenkin kuluvaksi kaudeksi Kroatian pääsarjassa pelaavan NK Lokomotivan riveihin. Toisen aloittavan topparin paikalle on kaavailtu Bajram Jashanicaa sekä Enis Alushia. 30-vuotias Alushi on pelannut koko uransa Saksassa ja edustaa tällä hetkellä 2. Bundesliigassa pelaavaa 1. FC Nürnbergiä. 25-vuotias Jashanica pelaa vastaavasti Albanian pääsarjassa KF Skenderbeun riveissä. Jashanica on kymmenen senttiä Alushia pidempi ja toisi näin ollen lisää fyysisyyttä Kosovon avaukseen.

Keskikenttä

Bernard Berisha

Hekuran Kryeziu

Alban Meha

Valon Berisha

Besar Halimi

Valmir Sylejmani

Herolind Shala

Sinan Bytyqi

Eroll Zejnullahu

Keskikentän pohjan muodostanee Valon Berisha ja Hekuran Kryeziu. Berisha on pelannut käytännössä kaikissa Norjan juniorimaajoukkueissa ja miesten maajoukkueissakin pelejä kertyi parikymmentä kappaletta. Viimeiset neljä kautta 23-vuotias Berisha on pelannut Itävallassa Red Bull Salzburgin riveissä, jossa on syntynyt 24 maalia 166 ottelussa. Berishaa on kuvailtu Norjan jalkapalloilun suurimmiksi lupauksiksi ja hän onkin todella hyvä vahvistus Kosovon joukkueeseen. 23-vuotias Kryeziu on vastaavasti pelannut Sveitsin juniorimaajoukkueissa. Keskikenttämies on edustanut sveitsiläistä FC Luzernia jo 12 vuotta, joista viimeiset viisi vuotta pääsarjaa pelaavassa edustusjoukkueessa, muutamaa lyhyttä lainapestiä lukuun ottamatta.

Vasempana laiturina aloittanee Bernard Berisha. Viime vuodet Albanian pääsarjassa pelannut 24-vuotias Berisha siirtyi kesällä Venäjän pääsarjaan FK Anzi Mahtškalan riveihin 600 000 euron siirtosummalla. Oikean laiturin paikan ottanee virallisesti hyökkääjäksi ilmoitettu Milot Rashica. Vasta 20-vuotias Rashica on ehtinyt edustaa jo Albanian miesten maajoukkuettakin, mutta päätyi valitsemaan Kosovon. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja teki viime vuonna debyyttikaudellaan Hollannin pääsarjassa Vitessen paidassa kahdeksan maalia 31 ottelussa.

Kymppipaikan ottanee haltuun joko Alban Meha tai Bersant Celina, joka voi tosin pelata myös muissa rooleissa keskikentällä. Celina siirtyi vuonna 2014 Norjasta Manchester Cityn riveihin, mutta vastuu sumujen saarilla on jäänyt vähäiseksi. Tulevan kauden 19-vuotias Celina pelaa lainasopimuksella FC Twentessä Hollannin pääsarjassa. 11 vuotta Celinaa vanhempi Meha palloilee Saudi-Arabian pääsarjassa Al-Nassr FC:n riveissä, jonne kokenut pelimies siirtyi turkkilaisesta Konyasporista tänä kesänä. Pääosan urastaan Meha on pelannut Saksan alemmilla sarjatasoilla.

Hyökkääjät

Bersant Celina

Milot Rashica

Vedat Muriqi

Albert Bunjaku

Kosovon yksinäisenä hyökkääjänä aloittanee 22-vuotias Vedat Muriqi. Myös Turkin kansalaisuuden omaava Muriqia kyseltiin myös Turkin maajoukkueeseen, mutta hyökkääjä päätyi valitsemaan Kosovon. Muriqi pelasi kaksi edellistä kautta maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Grensunsporin riveissä, jossa syntyi 21 täysosumaa 56 ottelussa. Hyvien otteiden myötä suuremmat seurat kiinnostuivat hyökkääjästä ja Muriqi siirtyikin alkaneelle kaudelle Turkin pääsarjassa pelaavan Genclerbirligin riveihin.

Kosovon toinen vaihtoehto hyökkääjäksi on 32-vuotias Albert Bunjaku. Sveitsin maajoukkuettakin edustanut hyökkääjä on pelannut pääosan urastaan Saksassa, mutta pari viime kautta on sujunut FC St. Gallenin väreissä Sveitsin pääsarjassa. Kokenut hyökkääjä on viimeistellyt Gallenille pelaamassaan 51 ottelussa yhdeksän maalia.

Kosovolla onkin kasassa varsin vertailukelpoinen joukkue Suomeen nähden. Varsinaisia supertähtiä Euroopan nuorimman valtion riveissä ei ole, mutta kasassa on nuori ja taitava joukkue höystettynä muutamalla kokeneemmalla nimellä. Kosovo on pelannut todella vähän yhdessä, mikä vaikeuttaa myös avauskokoonpanon ennustamista. Tämä ei myöskään voi olla näkymättä kentällä maanantaina, mutta Kosovo paikkaa yhteispelin tuntuman puutteen valtavalla taistelutahdolla, minkä oman maan edustaminen varmasti tuo.

Kansikuva: Getty