Huuhkajilla pakkovoitto edessään – Missä kenenkin kuuluisi pelata?

Huuhkajat kohtaa maaliskuun lopussa EM-karsintapelissä vieraskentällä Pohjois-Irlannin. Päävalmentaja Mixu Paatelainen julkisti tiistaina kokoonpanon elintärkeään otteluun.

Huuhkajien ryhmään on huudeltu jo pitkään mukaan Berat Sadikia ja Thomas Lamia, jotka ovat pelanneet hyvin seurajoukkueissaan – Lam Zwollessa ja Sadik Thunissa. Nyt Paatelainen lopulta valitsi kaksikon mukaan, mutta valitettava fakta on se, että heistä ei ole A-maajoukkueelle sen kummempaa apua. Sadik on mukana Eero Markkasen loukkaantumisen takia ja Lam tuuraa vammojen kanssa painivia Markus Halstia ja Veli Lampea. Kaksikolla ei ole todennäköisesti asiaa avauskokoonpanoon. Toki Lam on erittäin potentiaalinen pelaaja ja häntä on hyvä ajaa sisään joukkueeseen nyt viimeistään.

”Uusista nimistä” ehdottomasti mielenkiintoisin on toppari Paulus Arajuuri, joka on ollut viime viikot todella hyvässä vireessä Puolan pääsarjassa Lech Poznanissa. Arajuuri on ollut mestaruudesta taistelevan Lech Poznanin parhaimpia pelaajia siitä lähtien, kun hän nousi avaukseen loppusyksystä. Paatelainen olisi varmasti kutsunut Arajuuren mukaan jo aikaisempiin peleihin, mutta loukkaantumiset ovat valitettavasti pilanneet topparin viime kausia.

Niklas Moisander on Huuhkajien ykköstoppari, mutta Juhani Ojalan loukkaantumisen takia Moisanderin rinnalle on ollut vaikea löytää sopivaa pelaajaa. Arajuuri napannee tämän paikan Pohjois-Irlannissa.

Hradecky jakaa ykkösenä

Suomen maalivahtikolmikkona Pohjois-Irlannissa ovat Lukas Hradecky, Niki Mäenpää ja Henrik Moisander. Mäenpää piti pitkään hallussaan ykkösvahdin paikkaa, mutta nyt Hradecky on mennyt ohi ja pelannee myös Pohjois-Irlannissa.

Jesse Joronen on edelleen loukkaantuneena, jonka takia Henrik Moisander on ryhmässä mukana. Moisander on pelannut hyvin Veikkausliigassa, mutta olisiko ollut parempi ottaa mukaan hänen paikalleen esimerkiksi Saku-Pekka Sahlgren? Moisander ei tule ikinä A-maajoukkueessa pelaamaan ja nytkin hän lämmittää penkkiä kolmosvahtina. Miksei tähän rooliin otettu nuorta maalivahtia, jota näin päästäisiin ajamaan sisään A-maajoukkueeseen?

Urosen pelaaminen epävarmaa

Arajuuri on... (AOP)

Arajuuri on esiintynyt tällä kaudella vahvasti Puolassa ja mies kamppailee tosissaan Huuhkajien avauskokoonpanopaikasta. (AOP)

Suomen puolustuslinjaa johtaa tuttuun tapaan kapteeni Niklas Moisander. Hänen rinnallaan on miehet vaihtuneet ahkerasti, mutta nyt Arajuuri napannee paikan avauskokoonpanosta.

Suomen laitapakit Jere Uronen ja Kari Arkivuo ovat kärsineet loukkaantumisista ja varsinkin Urosen pelaaminen Pohjois-Irlannissa on epävarmaa. Jos Uronen on sivussa, avaukseen noussee laitapakiksi Thomas Lam. Tai sitten Paatelainen ottaa käyttöönsä jokerikortin ja istuttaa laitapakiksi Alex Ringin. Sebastian Sorsan taso ei riitä kovaan EM-karsintapeliin.

Eremenko keskikentän pohjalle

Karsintojen yksi isoimmista puheenaiheista on ollut Roman Eremenkon pelipaikka. Onko se keskikentän pohjalla vai toisena 10-paikan pelaajana?

Suomi tarvitsee Eremenkon keskikentän pohjalle. Piste. Ja siinä ”Roman” on pelattava myös Pohjois-Irlannissa.

Perparim Hetemaj loukkaantui viime viikonlopun pelissä. Vaikka Hetemaj on saanut kritiikkiä otteistaan Huuhkajissa, on hän yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. ”Perpa” pystyy pitämään palloa ja rytmittämään peliä hyvin, jotka ovat varsinkin Pohjois-Irlantia vastaan tärkeitä asioita. Nyt vaan peukut pystyyn, että Hetemaj on pelikunnossa maaliskuun lopussa.

Kolmannesta paikasta keskikentän alemmalla oksalla taistelevat Tim Sparv, Joni Kauko, Rasmus Schüller, Alex Ring ja Sakari Mattila. Schüllerin ja Mattilan kaudet eivät ole vielä alkaneet, joten on perusteltua jättää heidät vaihtopenkille. Kaukon peliaika on ollut viime aikoina vähissä, vaikka hän maalin tekikin viikonloppuna. Paikasta taistelevat oikeastaan vain Ring ja Sparv – molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja.

Pohjanpalo avaukseen

Pukki on.. (AOP)

Pukki on pelannut maajoukkueessa vaisusti ja hän ei täysin sovellu Paatelaisen haluamaan pelitapaan. (AOP)

Kun Eremenko pelaa keskikentän pohjalla, vapauttaa se yhden avauksenpaikan keskikentän ylemmältä oksalta. Paikan saa itselleen Joel Pohjanpalo, joka on tehnyt jo kymmenen maalia tällä kaudella 2.Bundesliigassa. Hänen vierellään pelaa Kasper Hämäläinen. Pohjanpalo optimaalisin pelipaikka olisi toisena hyökkääjänä, mutta hän pystyy pelaamaan Huuhkajien pelitavassa myös toisena 10-paikan pelaajana.

Suomen on pakko saada kentälle maalintekovoimaa. Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin istuttaa Pohjanpalo ja Pukki samaan aikaan kentälle.

Moni varmasti huutelee Sadikia avaukseen Huuhkajien hyökkääjäksi. Tuo paikka on kuitenkin Pukin. Sadik on pelannut hyvin Sveitsissä, mutta hän on liian yksipuolinen pelaaja. Pukilla on ominaisuksia, joilla hän pystyy tekemään maalin ketä tahansa maailman joukkuetta vastaan.

Pakkovoitto

Kun katsoo EM-karsintojen sarjataulukko, on sanomattakin selvää, että Suomen on pakko voittaa Pohjois-Irlanti. Tasapelillä jossittelu jatkuisi, mutta fakta on se, että Suomi tarvitsee voittoja. Enää ei ole aikaa siirtää niitä seuraavaan peliin.

Palloliiton liitohallitus antoi aikaisemmin talvella työrauhan Paatelaiselle karsintojen loppuun asti, vaikka tulosta ei ole odotetulla tavalla tullut.

Saa nähdä, oliko tämä työrauha vain tuttua sanahelinää…

Paatelaisen sopimus päättyy karsintojen jälkeen. Jos Suomi ei pääse kisoihin, on vaikea nähdä Mixun saavan jatkosopimusta. Eli siinä vaiheessa kun kisapaikka on karannut käsistä, olisi varmasti järkevintä antaa seuraavalle päävalmentajalle paikka ajaa omia ajatuksiaan Huuhkaja-ryhmään loppukarsintojen ajan.

Pohjois-Irlanti on mainettaan parempi joukkue. Sen on näyttänyt myös nämä karsinnat. Useampi Pohjois-Irlannin pelaaja pelaa hyviä minuutteja jatkuvasti Valioliigassa.

Jos Suomi haluaa pelata EM-kisoissa, on Pohjois-Irlannin tasoisten maiden kaaduttava. Jos Suomi ei peliä voita, ei se ansaitse vieläkään paikkaa kisoihin. Näin yksinkertaista se on.

Huuhkajat Pohjois-Irlantiin:

Lukas Hradecky, Brøndby IF
Niki Mäenpää. VVV-Venlo
Henrik Moisander, FC Lahti
Sakari Mattila, Ålesunds FK
Paulus Arajuuri, KKS Lech Poznan
Joona Toivio, Molde FK
Sebastian Sorsa, HJK
Valtteri Moren, HJK
Niklas Moisander, AFC Ajax
Thomas Lam, PEC Zwolle
Kari Arkivuo, BK Häcken
Tim Sparv, FC Midtjylland
Roman Eremenko, PFC CSKA Moskva
Rasmus Schüller, HJK
Alexander Ring, FC Kaiserslautern
Jere Uronen, Helsingborgs IF
Berat Sadik, FC Thun
Joni Kauko, FSV Frankfurt 1899
Kasper Hämäläinen, KKS Lech Poznan
Perparim Hetemaj, AC Chievo Verona
Teemu Pukki, Brøndby IF
Riku Riski, Rosenborg BK
Joel Pohjanpalo, Fortuna Düsseldorf