Islannilla selvä vahvuus Ranskan kaatoon – ”Pyrkii tekemään vastustajan olosta kentällä äärimmäisen epämiellyttävää”

Neljäs ja samalla viimeinen välieräjoukkue ratkeaa tänään, kun Ranska ja Islanti kohtaavat. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen ja Eemeli Kosonen perkaavat lähtökohtia illan otteluun.

Islanti ei ole pitänyt kisojen neljässä ottelussa vielä kertaakaan maaliansa puhtaana. Onko joukkueella mahdollisuuksia jättää kisaisännät nollille?

JT: Mahdollistahan tämä toki on, mutta erittäin epätodennäköistä. Kuten jo kysymyksessäkin todettiin, tilastot eivät puhu sen puolesta, että isännät jäisivät nollille, varsinkin kun Ranskan hyökkäys on kovempi kuin mitä Islanti on tähän mennessä kohdannut. 72 maalipaikkaa neljään peliin rakentaneen Ranskan nollaaminen vaatii Islannilta täydellistä onnistumista, sillä Ranskan hyökkäyksestä ja keskikentältä löytyy tukku erityyppisiä pelaajia, mikä tarjoaa lukuisia eri variaatioita – niin maassa kuin ilmassakin, keskeltä tai laidoilta.

RL: Samoilla linjoilla Jaakon kanssa. Aina on mahdollisuus, mutta kyllä se tällä kertaa melko ohuelta vaikuttaa. Ranskan vahvuus on hyökkäyspeli ja Islannin kyky puolustaa nollapeliä ei ole toistaiseksi purrut. Islannin tulee olla hereillä aivan ottelun loppuun saakka, sillä Ranksa on tehnyt kuudesta maalistaan kolme 89 peliminuutin jälkeen.

EK: Ranska on jäänyt edellisessä 13 ottelussaan vain kaksi kertaa maaleitta, muuten joukkue on tehnyt aina vähintään kaksi maalia. Islanti on vastaavasti onnistunut nollaamaan edellisen 15 ottelun aikana ainoastaan Liechtensteinin ja Suomen, joten tilastotkaan ei puolla saarivaltion nollapeliä. Kisaisäntien hyökkäyskalusto on niin vahva, että vaatisi aivan käsittämätöntä venymistä Islannilta pitää oma pää täysin puhtaana.

Mitkä ovat Islannin suurimpia vahvuuksia sunnuntaina?

JT: Luultavasti jokainen Islantia seurannut on havahtunut siitä tosiasiasta, että Islanti on joukkue isolla J:llä. Hyvin valmennettu ryhmä pyrkii olemaan kokoajan vastustajan iholla ja sitä kautta tekemään vastustajan olosta kentällä äärimmäisen epämiellyttävää. Näin ollen Islanti voi turhauttaa Ranskaa, varsinkin mitä pidemmälle peli etenee, sillä sympaattisilla saarelaisilla ei ole ottelussa mitään muuta kuin voitettavaa. Hyökkäämisen suhteen fyysisen Islannin isoimmat vahvuudet nojaavat erikoistilanteissa, joihin voi myös lukea Aron Gunnarssonin pitkät lingot, joiden vaarallisuuden myös Englanti sai kokea.

RL: Kaikki kumpuaa tiiviistä yhteishengestä ja ihailtavan hienosta joukkuehengestä. Taistelutahto on kova ja siksi Islanti on kyennyt kampittamaan isompiaan. Pelillisesti erikoistilanteet ja riistoista lähtevät vastahyökkäykset ovat suurimmat uhat Ranskan puolustukselle.

EK: Erkoistilanteet, erikoistilanteet ja erikoistilanteet. Ne ovat Islannin suurin vahvuus, joiden kanssa Ranska saa olla erittäin tarkkana. Kuten Jaakko mainitsi, niin Islanti on vaarallinen jopa sivurajaheitoissa, kuten muun muassa Englantia vastaan nähtiin. Ranskan puolustuksella on ollut ajoittain melkoisia ongelmia erikositilanteiden kanssa, mikä luonnollisesti passaa vierailijoille. Islanti on myös äärimmäisen hyvin valmennettu ryhmä eikä joukkue nöyristele ”isompia” vastustajia.

Kolbeinn Sigthorsson viimeisteli Islannin voittomaalin Englantia vastaan. Kuva: Getty

Kolbeinn Sigthorsson viimeisteli Islannin voittomaalin Englantia vastaan. Kuva: Getty

Kisaisäntien paineista on puhuttu paljon. Onko Ranska ollut vakuuttava aikaisemmissa otteluissaan?

JT: Jos Ranskan otteluita tarkastelee kokonaisuuksia, eivät gallit ole täysin vakuuttaneet. Niin sanottuja ”Moments of Brilliance” -hetkiä Ranska tosin on esittänyt, erityisesti sen huippuyksilöt. Asian mikä Ranskassa on kuitenkin vakuuttanut on sen venymiskyky massiivisten paineiden alla. Romania tai Albania-otteluiden voitot loppuhetkien osumilla tai tehohetki Irlantia vastaan kertovat Didier Deschampsin joukkueen henkisestä kantista.

RL: Taktisesti ja pelillisesti Ranskalla on vielä parannettavaa, mikäli kirkkain kruunu turnauksen päätteeksi kiinnostaa. Huippuyksilöiden panoksella voi yltää pitkälle, mutta ei mestaruuteen saakka, siihen tarvitaan huippuunsa viritetty joukkue, joka puhaltaa yhteen hiileen. Täysin Ranska ei siis ole päässyt vakuuttamaan, mutta viel on aikaa.

EK: Ranska ei ole erityisemmin vakuuttanut, mutta on pystynyt kääntämään tiukat ottelut todella kovalla prosentilla edukseen. Osittain Dimitri Payetin ja Antoine Griezmannin kaltaisten taiturien huikeiden yksilösuoritusten avulla, mutta kuitenkin.

Keneltä odotat erityisen paljon Ranskan pelaajista?

JT: Irlanti-pelin ratkoneelta Griezmannilta. Myös Albaniaa vastaan voittomaalin tehneen Atleticon Madridin huippuhyökkääjän hanat ovat nyt auki, tai tätä Ranskassa ainakin toivotaan. Olivier Giroudin esityksissä on ollut myös toivomisen varaa, mutta Giroud ei ole hyvällä tahdollakaan sen tasoinen kärki, jonka voisi odottaa ratkovan Ranskalle EM-kullan omilla suorituksillaan. Näin ollen Griezmannin on otettava maalinteko vastuu pysyvästi itselleen, tuleva Islanti-peli onkin hyvä sauma jatkaa siitä mihin Irlanti-ottelu jäi. Myös pelikiellossa olevan N’Golo Kanten tilalla oletettavasti nähtävältä Yohan Cabayelta odotan paljon. Loistavasti Sveitsiä vastaan pelannut Cabaye on todella sulava ja tyyliläs pelaaja, joka on erinomainen pelinrytmittäjä.

RL: Tässä ottelussa Giroudilla on mahdollisuus nousta sankariksi. Islanti puolustaa altavastaajan roolissaan todella tiukasti ja boksiin murtautuminen voi käydä Ranskalle todella haastavaksi. Tällöin keskitykset ovat helpoin tapa saada palloa vaarallisille alueilla ja Giroud on erittäin vahva painimaan ja voittamaan pääpalloja. Hienot kisat pelannut Dimitri Payet voi myös hyödyntää erinomaista laukaustaan ja ratkaista ottelun vapaapotkusta tai pelitilanteen kaukovedollaan.

EK: Odotan Paul Pogbalta paljon. Tämän piti olla Juventus-tähden turnaus ja nuorukainen oli monen kisaoppaan kannessa, mutta toistaiseksi keskikentän taituri ei ole ollut elementissään. Pogba otettiin jopa pois kentältä puoliajalla Albaniaa vastaan, mikä ei ole pelin ratkaisemiseen tottuneelle tähdelle lainkaan tuttua. Tänään olisi loistava sauma nollata aikaisempi turnaus ja nousta kansan kultapojaksi.

Antoine Griezmann on kolmen maalin myötä Ranskan paras maalintekijä. Dimitri Payet on säestänyt hyvin kahdella täysosumalla. Kuva: Getty

Antoine Griezmann on kolmen maalin myötä Ranskan paras maalintekijä. Dimitri Payet on säestänyt hyvin kahdella osumalla. Kuva: Getty

Mihin ottelu tulee ratkeamaan?

JT: Ottelun käsikirjoitus on hyvin selkeä: Islannin 11-miehen puolustus vastaan Ranskan vahva hyökkääminen. Koska erot voimasuhteissa ovat niin isot on ensimmäisen maalin merkitys jopa korostetun suuri. Toisaalta näin olisi olettanut olevan myös Islannin edellisessä pelissä, mutta niin vain joukkue nousi Englannin takaa voittoon.

RL: Ranskan pään kestävyys tulee olemaan merkittävässä roolissa. Englannin pelaajilla ei pysynyt ajatus kasassa ja Islannin maalit tulivat räikeistä virheistä. Jos Les Bleus latautuu peliin oikein ja pelaa taktisesti kypsästi, tulee se voittamaan ottelun selkeästi laadukkaamman materiaalinsa ansiosta.

EK: Ranska on tehnyt kisojen kaikki kuusi maaliaan vasta 57 minuutin jälkeen, joten varsinkin avauspuoliaika tullee olemaan tarkkaa pelaamista molemmin puolin. Ranska ei todennäköisesti jää ottelussa maaleitta, joten Islannin tehokkuus vähäisissä maalipaikoissa nousee avanasemaan. Joukkue osoitti kuitenkin sisukkuutensa Englantia vastaan nousemalla tappioasemasta tasoihin, joten yksi takaisku ei vielä kaada maailmaa.

Kumpi joukkue etenee välieriin?

JT: Tekisi mieli sanoa Islanti, mutta en vain mitenkään usko tämän tapahtuvan. Täysin tuuliajolla olleen Roy Hodgsonin johtama neuvoton Englanti puppeloi itse itsensä ulos kisoista, mutta huomattavasti paremmin valmennetun Ranskan en usko pystyvän samaan. Ei siis mitään Islannin puolivälieräpaikalta pois, mutta eiköhän megasympaattisen Suomen uuden suosikkijoukkueen turnaus pääty tähän otteluun. Kuviteelliset rahani löisin Ranskan 2–0-voitolle.

RL: Valitettavasti olen täysin samoilla linjoilla Jaakon kanssa. Islannin voitto Englannista oli iso yllätys, tähän perään Ranskasta se olisi jo ihme. Joskus toki ihmeitä tapahtuu, kuten Leicester Valioliigassa osoitti.

EK: Koko jalkapallomaailma Ranskaa lukuun ottamatta toivonee Islannin voittoa. Joukkue osoitti jo karsinnoissa kypsiä otteita tiukoissa paikoissa, joten ehkäpä jalkapallojumalat ovat tänään Islannin puolella. Islanti etenee välieriin maalein 2-1.

Kansikuva: Getty