Valioliigaraati: Spursin vire, Arsenalin loukkaantumissuma ja Ketut

Faneille.comin Valioliigaraati kokoontui jälleen puimaan Englannin pääsarjan kuumimpia puheenaiheita. Toimittajien syynissä oli muun muassa Arsenalin krooninen loukkaantumissuma, hyvässä lennossa oleva Tottenham ja potku-uhkien alla olevat managerit.

Arsenal on jälleen ajautunut surullisen kuuluisaan loukkaantumissumaan. Sulavatko Tykkimiesten mestaruushaaveet loukkaantumisiin?

Jaakko Tiira: Tykkimiesten sairastupa näyttää tällä hetkellä todella karulta. Jotakin Arsenalin harjoituskeskuksessa tehdään pahasti väärin, kun joukkue tuntuu kärsivän samasta ongelmasta vuodesta toiseen. Tilanne oli jotakuinkin samanlainen myös vuosi sitten, kun sivussa oli useita avauskokoonpanon pelaajia. Mitä tulee Tykkimiesten mestaruushaaveisiin, niin tulevat viikot tulevat näyttämään paljon suuntaa. Joukkueen materiaali on tällä hetkellä todella kapea ja Francis Coquelinin kolmen kuukauden sairasloma voi osoittautua kohtalokkaaksi. Gunnersin tilanne ei kuitenkaan ole täysin lohduton – ainakaan vielä – kun Mesut ÖzilPetr CechSanti Cazorla ja Alexis Sanchez ovat toistaiseksi pelikunnossa. Helpolta Tykkimiesten lähiviikot eivät kuitenkaan näytä.

Janne Kainulainen: Tämähän on tuttu mantra menneiltä vuosilta. Niin kuin totesit, jotain valmennuksessa tehdään todella pahasti väärin, koska jokavuotiset loukkaantumiset eivät voi olla sattumaa. Tämä asia oli myös ykköspuheenaihe Islingtonin pubeissa pari viikkoa sitten Tottenham-ottelun alla. Muutaman fanin kanssa käymissä keskusteluissa ei puhuttu juurikaan peliotteista, vaan siitä, kuinka paljon harjoittelu on mennyt – ja menee edelleen – mönkään. Alex Oxlade-Chamberlainin, Aaron Ramseyn ja Theo Walcottin loukkaantumiset ovat syöneet Tykkimiesten peliesityksiä, kun oikealle laidalle ei ole löytynyt laadukasta pelimannea. Coquelin loukki on kirsikka kakun päällä. Jos joukkue pystyy sinnittelemään tammikuuhun asti mestaruustaistossa mukana, ja ostamaan heti tammikuun alussa kovan luokan 6-paikan pelaajan, voi Arsenal taistella mestaruudesta.

Roope Liimatainen: Ei Arsenalin mestaruushaaveet pois ole sulamassa, mutta kovan kolauksen ne kokivat viimeistään siinä vaiheessa kun Coquelin loukkaantui. Wenger sai osakseen arvostelua, kun ei kesällä hankkinut puolustavan keskikenttämiehen rooliin leveyttä ja nyt siitä maksetaan oppirahoja. Mikel Artetaa ei voi hyvällä tahdollakaan pitää riittävän kovana korvaajana Coquelinille. Arsenalin onneksi sen pahimmat kilpakumppanit Manchester City ja United kärsivät loukkaantumisista ja tulevat varmasti myös jatkossa kärsimään.

 Tottenham on äitynyt hyvään iskuun ja se on pelannut jo 12 peliä tappiotta, myös Harry Kane on päässyt alkukankeuden jälkeen lentoon. Onko Spurs matkalla kohti top4-sijoitusta?

RL: Chelsean puuttuminen kärkikahinoista avaa Tottenhamille ja Liverpoolille loistavan sauman nousta mukaan kärkinelikkoon. Tällä hetkellä Spursin meno on vakuuttavaa ja nostan heidät ehdottomasti vahvaksi ehdokkaaksi nousemaan mukaan Mestarien liigaan oikeuttaville sijoituksille. Kane on todistamassa ettei viime kauden lento ollut sattumaa ja hän on jälleen valmis paukuttelemaan tyylikkäät lukemat omaan maalisarakkeeseensa. Ensi kesänä lienee kuhinaa Kanen ympärillä, kun suurseurat alkavat kosiskelemaan häntä riveihinsä.

Harry Kane on päässyt viime aikoina tuulettamaan. Kuva: Getty

Harry Kane on päässyt viime aikoina tuulettamaan. Kuva: Getty

JT: Kyllä on! Spursin tappioton putki ei ole sattumaa, sillä Spursin hyvä vire perustuu mielestäni ensisijaisesti joukkueen kollektiiviseen toimivuuteen. Alkukauden perusteella voikin väittää, että nuori ryhmä on sisäistänyt toista kauttaan luotsaavan Mauricio Pochettinon pelifilosofian, eikä pohjoislontoolaisille ole sattunut aiemmille kausille ominaisia notkahduksia, katastrofitappioista puhumattakaan. Merkittävin syy tähän löytyy selkeästä ja toimivasta pelityylistä. Mikäli Spursin alakerran kolmikko Hugo LlorisToby Alderweireld ja Jan Vertonghen pysyvät kunnossa ja Kane jatkaa maalien latomista voi Spursin odottaa – Chelsean kontatessa – sijoittuvan neljän joukkoon.

JK: Itsekin äänestän tässä kohtaa: kyllä! Spurs on omissa papereissani kauden päätteeksi sijoilla 3-4. Yksinkertainen perustelu on se, että siltä löytyy laadukkaat pelimannet jokaiselle pelipaikalle, ja Pochettino on ajanut joukkueeseen toimivan pelitavan. Toisaalta Kanen loukkaantuminen tietäisi varmasti suvantovaihetta, koska mitattäyttävää miestä ei penkiltä löydy.

Mainion alkukauden pelannut West Ham menetti ykköstähtensä Dimitri Payetin sairastuvalle ennen maajoukkuetaukoa. Pärjääkö Hammers ilman Payetia?

JK: Jää nähtäväksi. Viikonloppuna joukkueen pelinrakentelu ontui pahasti Spursia vastaan, ja joukkue jäi jyrän alle White Hart Lanella. Kovasti joukkue kaipaisi Payetia, mutta nyt uusien ratkaisijoiden on otettava entistä enemmän vastuuta, varsinkin maalipaikkojen luomisessa.

RL: Olen kokoajan nähnyt Hammersin putoavan jossain kohtaa pois kärjen tuntumasta, kuten putosivat viime kaudellakin. Payetin loukkaantuminen on todella kova isku ja edesauttaa ennustustani. Viime kaudella joukkue vajosi erinomaisen alkukauden jälkeen lopulta sijalle 12. Noin alas en näe heidän tällä kaudella sukeltavan, oli Payet kunnossa tai ei.

JT: Haluaisin nostaa esiin jo Kainun mainitseman Spurs-pelin. West Hamin pelinrakentelu näytti todella kankealta, eikä joukkueella näyttänyt olevan muita avuja ylöspäin, kuin epätoivoisten keskityspallojen heittäminen boxiin. Toki vastustajakin oli huippuluokkaa, mikä osaltaan vaikutti pelin läpiviemiseen. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että Hammersin iskukyky putosi monta pykälää Payetin menetyksen myötä – niin vahvasti West Hamin hyökkäyspeli on ranskalaistaituriin nojannut, eikä Mark Noble tai Mauro Zarate voi edes huippuesityksillä korvata Payetin antia pelinrakentelulle. Keskeistä Hammersin tulevien kuukausin menestyksen kannalta on laidoilla pelaavien Victor Moseksen ja Manuel Lanzinin onnistuminen.

Kun sarjaa on pelattu 13 kierrosta, keikkuu piikkipaikalla Leicester City. Kauanko Kettujen lento voi jatkua ja minkä arvioisitte sensaatiojoukkueen loppusijoitukseksi?

RL: Leicester ja Claudio Ranieri ovat päässet lyömään kaikkia ällikällä, varmasti myös osin itseäänkin. Me veikkasimme kausiennakossamme Kettujen sijoittuvan sijalle 19, joten käsi pystyyn virheen merkiksi. Selvää on ettei lento voi jatkua loputtomiin ja sijoitus tulee jossain kohtaa putoamaan reilusti. Joukkueen puolustus ei ole missään nimessä kykenevä taistelemaan Mestarien liigaan oikeuttavista sijoituksista ja arvioinkin Kettujen päätyvän lopuksi sijoille 7–8.

JT: En tiedä voiko Leicesterin tähän astista kautta kuvailla muulla sanalla kuin satumainen. Joukkueen vahvuutena on ollut tehokas hyökkääminen, mikä nojaa pitkälti kahteen mieheen, Riyad Mahreziin ja James Vardyyn, joten on sanomattakin selvää, että kaksikon täytyy pysyä kunnossa, jotta Leicesterin hyvä vire jatkuu. Italialaisketulle penkin päässä nostan isosti hattua, sillä Ranieri on luonut joukkueelle pelitavan, jossa ykköspelaajien vahvuudet hyödynnetään lähes maksimaalisesti. Toisin sanoen Ranieri on muovannut pelitavan pelaajamateriaalin mukaan, eikä ajatuksesta miten jalkapalloa pitäisi pelata. Loppusijoitus spekuloinnissa komppaan kollegan arviota, mutta sillä lisäyksellä, että Ketut voivat taistella, jopa 6. paikasta, sijoitus kymmenen joukkoon pitäisi olla vahvasti haarukassa.

JK: Iso hatunnosto tässä kohtaa Leicesterin seurajohdolle, joka teki kauden päätteeksi erittäin kiperän valinnan erottaa hyvin joukkuetta luotsannut Nigel Pearson ja tilalle hommattiin vanha kettu Ranieri. Pearsonin potkut saivat Leicesterin fanit jopa raivon partaalle, mutta tuo on enää muisto vain. Ranieri on ottanut ison sulan hattuunsa luodessaan Ketuille materiaaliin nähden täydellisen pelitavan. Itse olen ylempien herrasmiesten kanssa samoilla linjoilla Leicesterin lopullisesta sijoituksesta, joka tulee olemaan 6–8.

Tällä kaudella jo kolme manageria on saanut kenkää ja tälläkin hetkellä muutama luotsi taiteilee ohuella nuoralla. Kuka saa seuraavaksi kenkää?

Hiekka Steve McClarenin tiimalasissa käy vähiin. Kuva: Getty

Hiekka Steve McClarenin tiimalasissa käy vähiin. Kuva: Getty

JT: Näkisin että potku-uhan alla on tällä hetkellä kolme manageria: Swansean Garry Monk, Chelsean Jose Mourinho sekä Newcastlen Steve McClaren. Potentiaalisimpana potkujen saajana pidän näistä viimeksi mainittua. Newcastle on sukeltanut tällä kaudella todella pahasti, eikä Newcastlen tasoisella materiaalilla pitäisi todellakaan pelata sarjapaikan säilyttämisestä. Aika McClarenin tiimalasissa on eittämättä vähissä ja oikeastaan ihmettelen miten mies on ylipäätään vieläkin virassaan. Mourinhon potkuihin en usko, sillä portugalilaisella on pitkä sopimus ja päätähtäin Euroopassa. Monk taas on seuralegenda, joten Swans-luotsille annetaan varmasti vielä aikaa kurssin kääntämiseen.

JK: Mourinhoa tuskin potkitaan pellolle, ellei joukkue syöksy jälleen tappiokierteeseen. Swansea on pelannut surkeasti, mutta materiaali antaa odottaa parempaa. McClaren on varmasti seuraava mies mestauslavalla ellei Bournemouth reagoi ja anna nuorelle Eddie Howelle potkuja ja hommaa tilalle jonkun kokeneen käskijän, joka voisi pitää joukkueen sarjassa.

RL: Itse näen Monkin olevan tällä hetkellä kaikkein lähimpänä potkuja, mutta Swanseankin tulee toimia järkevästi seuraajan etsinnöissä. En yllättyisi myöskään, jos Harakat kyllästyisivät McClareniin. Mourinho olisi kenties jo ansainnut potkut, mutta Chelsean kokoiselle seuralle ei juurikaan mittoja täyttäviä uusia vaihtoehtoja ole vapaana tarjolla.

Faneille.comin Valioliigaraati koostuu sivuston Valioliigatoimittajista ja ilmestyy noin 2 kertaa kuussa. Raadin syynissä on niin Englannin kentillä pinnalla olevat aiheet kuin toimittajien itse esiin nostamat asiat.

Kansikuva: Getty