Kommentti: Alisuorittavan West Hamin pahin ongelma ei ole uusi stadion, vaan surkeat kesähankinnat

Valioliigakauden ehdottomasti suurin floppi pitää majaansa Itä-Lontoossa. Olympiastadionin komeisiin puitteisiin muuttaneen West Hamin piti olla kärkikuusikon suurin haastaja, mutta nykymenolla seuralla ei ole asiaa edes kärkikymmenikköön. Hammersin surkeuteen ei tietenkään ole yhtä totuutta, mutta merkittävin yksittäinen seikka löytyy pahasti vihkoon menneistä siirtomarkkinoista.

Urheilusanomien Valioliigatoimittaja Eero Laurila selitti West Hamin vaikeaa syksyä, sillä ettei ”rosoinen” joukkue sovi Olympiastadionin moderneihin puitteisiin, vaan se menestyisi paremmin nukkavierulla Bolyen Groundilla, jonka seura jätti viime kauden jälkeen taaksen.

Uudelle areenalla muuttaminen tuo tietysti omat haasteensa. Esimerkiksi Arsenal muutti nykyiselle Emirates Stadiumilleen kaudella 2006-07 ja jäi alle 70 pisteeseen, mutta sijoittui toki tutun turvalliselle nelospaikalle. Totuttelu uuteen ympäristöön ei tapahdu yhdessä yössä.

Laurilan ajatus tuntuu kuitenkin päälleliimatulta, joskaan sitä ei kannata täysin sivuuttaa. Suurempi syy Hammersin kyntämisen takaa löytyy kuitenkin pahasti vihkoon menneistä siirtomarkkinoista ja epäonnistuneesta joukkueen rakennuksesta.

Toissa kesänä itälontoolaisten penkin päähän tullut Slaven Bilic onnistui ensimmäisillä siirtomarkkinoillaan lähes täydellisesti. Dimitri Payet oli kauden hankinta ja ranskalaistaikuri kantoi joukkueensa komeasti seitsemännelle sijalle. Otsikot keränneen Payetin vanavedessä Nottinghamista ostettu Michael Antonio oli erinomainen vahvistus West Hamin laitapelaamiseen. Myös juonikas Manuel Lanzini vahvisti huomattavasti Hammersin pelinrakentelua, eikä Angelo Ogbonnankaan voi väittää flopanneen keskuspuolustuksessa.

Kuluvalle Bilic päätti kuitenkin lastata kasan ”perusjamppoja” vahvistamaan joukkuettaan. Oikeastaan ainoa selvästi kovemman profiilin tulija oli Swanseasta 20 miljoonalla punnalla napattu Andre Ayew, joka loukkaantui heti kauden avauspelissä ja oli sivussa aina joulukuun alkuun asti.

Ghanalaista ei kannata vielä flopiksi tuomita, mutta miehen takaa löytyy kasa huonoja hankintoja. Esimerkiksi Besiktasista lainattu Gökhan Töre ehti pelata viisi peliä ilman mainittavia urotekoja, ennen kuin turkkilaisen polvi petti. Ilmaiseksi tulleille Sofiane Feghoulille ja Håvard Nordtveitille ladattiin kovia odotuksia, mutta toistaiseksi kummastakaan ei ole ollut minkäänlaista iloa Hammers-faneille. Valenciasta tullutta Feghoulia ei sarjapeleissä ole edes kelpuutettu avaukseen.

Kaikista surullisinta operointia West Ham on harrasti kuitenkin hyökkääjien suhteen. Kookas Andy Carroll on kelpo maalinsylkijä Hammersin tasoiselle joukkueelle, mutta englantilainen ei pysy kahta kuukautta pitempään kunnossa. Siitä syystä Bilic havitteli muun muassa Carlos Baccaa ja Alexander Lacazettea kriittiselle ysipaikalle.

Bacca jäi Milaniin, Lacazette Lyoniin ja West Ham hankki kolme hyökkääjää. Ashley Fletcherin Man Unitedin reserveistä, Jonathan Callerin lainadiilillä uruguaylaisesta Maldonadosta ja nimekkäimpänä Simone Zazan Juventuksesta. Kaikki kilpailut mukaan lukien Fletcher on kolmikosta ainoa, joka on edes heiluttanut maaliverkkoa ja sekin tapahtui Liigacupissa.

Etenkin Italian mestareilta lainattu Zaza on flopannut pahanpäiväisesti. Ottelumäärään sidottu 15 miljoonan punnan osto-optio tarkoittanee sitä, että Hammers hankkiutuu italaistuhnusta eroon jo tammikuussa. Itälontoolaisten surullista hyökkääjätilannetta kuvastaa hyvin se tosiasia, että marraskuun 27. Man Unitedin verkkoon osunut Diafra Sakho oli ensimmäinen tällä kaudella Valioliigamaalin tehnyt West Ham -hyökkääjä.

Näin ollen voidaankin väittää hyvän viime kauden pelanneen Bilicin ja West Hamin valinneen täysin väärän tavan rakentaa joukkuetta. Itä-Lontooseen hankittiin pelkästään syvyyttä, vaikka joukkue olisi tarvinnut laatua. Etenkin kärkeen ja oikean laitapakin paikalle Hammers olisi kaivannut selvästi tasokkaampia tekijämiehiä. Voi tietenkin olla, että seura rohkaistui Lanzinin ja Antonion osumista ja päätti panostaa varmojen ja hieman kalliimpien miesten sijasta ”arpoihin”. Joka tapauksessa lopputulos on ollut lähes katastrofaalinen.

Andre Ayew iski viime kaudella 12 maalia Swansealle, joten ghanalaisella riittää todistettavaa London Stadiumilla. Kuva: Getty

Okeastaan juuri oikea puolustaja kuvastaa perinteikkään seuran sähellystä kesän siirtomarkkinoilla. Ihmeteltiin, ihmeteltiin ja ihmeteltiin, kunnes pahasti parasta ennen -päiväyksen ylittänyt ja sopimukseton Alvaro Arbeloa napattiin aivan siirtoikkunan viime metreillä. Espanjalainen on arvatenkin ollut täysin käyttökelvoton lisä Bilicin miehistöön.

Oikeastaan ainoa Hammers-hankinta jolle voi antaa puhtaat paperit on sveitsiläisestä FC Sionista viidellä miljoonalla punnalla tullut Edimilson Fernandes. Sveitsiä edustava 20-vuotias laitapelaaja omaa potentiaalia, muttei nykyisellään tuo minkäänlaista lisäarvoa London Stadiumille. Tietysti loukkaantuneena ollut Ayew saattaa vielä osoittautua hyväksi hankinnaksi, mutta esimerkiksi Nordtveitin tai Zazan suhteen toivo lienee menetetty.

Surullisen Hammersin siirtoikkunasta tekee erityisesti se, että seuran nettokulutus oli 43 miljoonaa puntaa pakkasella. Vertailun vuoksi vuosi aiemmin nettokulutus oli vain 25 miljoonaa miinuksella ja Hammers onnistui vahvistamaan rivejään todella merkittävästi.

Epäonnistuneet hankinnat eivät tietenkään ole ainoa syy miksi West Ham kyntää, sillä joukkue sai pidettyä kaikki viime kauden avainpelaajansa. Heikko startti on osoittanut, ettei tunteella elävällä Bilicillä kenties ole sellaisia taktisia kykyjä, joilla pelillinen suo kuivattaisiin. Toisaalta Valioliigasta ei löydy montaa joukkuetta, joka ei olisi viime kauden jälkeen vahvistunut.

West Ham ei kuitenkaan kuulu vahvistuneisiin joukkueisiin. Kukaan seuraan kesällä tulleista ”tusinapelaajista” ei meinaa edes mahtua avauskokoonpanoon. Onkin täysin käsittämätöntä, ettei yksikään kesällä tulleesta kymmenestä pelaajasta ole vahvistanut joukkuetta millään lailla. Kautta on tietenkin vielä pitkästi jäljellä ja kurssia ehditään Itä-Lontoossa kääntämään, mutta Euro Cup -juna on mennyt jo.

Vaikka Olympiastadion on hieno ja moderni, eivät West Hamin ongelmat johdu siitä, että Carroll ja Bilic olisivat liian rosoisia ”isoihin valoihin”. Hammersin ongelmat juontavat juurensa järkyttävään heikkoihin hankintoihin, jotka eivät ole onnistuneet peittämään joukkueen pahimpia ongelmakohtia.

Seuraa Valioliigaa Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta.

Pelaa 10 euroa Kasinon Christmas Flowers peleihin ja saat 20 ilmaiskierrosta. go.nordicbet.com/Luukku19

Kansikuva: Getty