Norsunluurannikko ja Ghana ratkovat Afrikan mestaruuden

Norsunluurannikko ja Ghana kohtaavat sunnuntaina Afrikan mestaruuskisojen loppuottelussa. Toisen joukkueen pitkä odotus tulee päätökseensä. Jo ennen kisojen alkua oli selvää, että mestarin nimi tulee vaihtumaan, sillä hallitseva mestari Nigeria ei selviytynyt lopputurnaukseen.

Tiet finaaliin

Wilfried Bony, Yaya Toure ja Gervinho ovat olleet Norsunluurannikon avainpelaajia. KUVA: Getty Images

Yllättävien kisojen loppuotteluparissa ei ole mitään yllättävää, sillä Norsunluurannikko ja Ghana lukeutuivat molemmat turnauksen ennakkosuosikkeihin. Norsunluurannikko voitti turnauksen tasaisen D-lohkon lopulta viidellä pisteellä. Puolivälierässä joukkue joutui tiukoille turnauksen suurinta ennakkosuosikkia Algeriaa vastaan, mutta nitisti pohjoisafrikkalaiset lopulta 3-1, vaikka Algeria hallitsikin ottelutapahtumia. Välierässä Norsunluurannikko peittosi yhden turnauksen suurimmista yllättäjistä, Kongon demokraattisen tasavallan numeroin 3-1. Yaya Toure siirsi Norsunluurannikkon keskiviikon välierässä 1-0-johtoon hirvittävällä kanuunalla, kun ensimmäistä jaksoa oli pelattu 21 minuuttia. Diumerci Mbokani toi kuitenkin Kongon demokraattisen tasavallan tasoihin vain paria minuuttia myöhemmin. Gervinho siirsi Norsunluurannikon 2-1-taukojohtoon 41. minuutilla ja puolustaja Wilfried Kanon sinetöi joukkueen finaalipaikan viimeistelemällä toisella jaksolla 3-1-osuman.

Ghana voitti kuolemanlohkoksi muodostuneen C-lohkon, vaikka se kärsi avausottelussaan 2-1-tappion Senegalin käsittelyssä. Tämän jälkeen joukkue on napannut turnauksessa neljä voittoa ja päästänyt vain yhden maalin. Puolivälierissä Ghana kaatoi Guinean selvin 3-0-lukemin ja välierässä vuorossa oli Päiväntasaajan Guinea, joka siis kaatui lopulta samoin 3-0-lukemin. Ghanan keskikentän oikealla laidalla pelaava Christian Atsu valittiin välieräottelun parhaaksi pelaajaksi ja mies oli järjestelemässä kahta Ghanan kolmesta osumasta. Jordan Ayew vei Ghanan johtoon ensimmäisen jakson loppupuolella sijoittamalla rangaistuspotkun kylmän viileästi ohi Päiväntasaajan Guinean maalivahti Felipe Ovonon. Mubarak Wakaso lisäsi Ghanan johdoksi jo 2-0 vielä ensimmäisen jakson lisäajalla ja ottelu tuntui jo ratkenneen. André Ayew viimeisteli toisella jaksolla Ghanan 3-0-voiton. Ottelu sai ikävän jälkimaun, kun pettyneet Päiväntasaajan Guinean kannattajat heittelivät muun muassa lasipulloja ja kiviä Ghanan kannattajia kohti. Mellakoiden rauhoittamiseen tarvittiin lopulta poliisia, matalalla lentävää helikopteria sekä kyynelkaasua.

Ghanan viimeisimmästä mestaruudesta on kulunut jo 33 vuotta. Norsunluurannikko nappasi mestaruuden vuonna 1992, mikä on toistaiseksi maan ainoa mestaruus. Kaksissa viimeisissä kisoissa Ghana on sijoittunut neljänneksi. Norsunluurannikko on kärsinyt 2000-luvulla kaksi kirvelevää rangaistuspotkutappiota turnauksen finaalissa ja maan kultainen sukupolvi janoaa varmasti nyt kruunua maajoukkueuralleen.

Lähtökohdat otteluun

Ghana toivoo Asamoah Gyanin olevan pelikunnossa. KUVA: Getty Images

Norsunluurannikko lähtee otteluun Ghanaa tuoreemmilla jaloilla huilattuaan päivän pidempään. Ghanan peräsimeen vasta marraskuussa saapunut Avram Grant teki aikamoisen uroteon hinatessaan joukkueen niin lyhyellä valmistautumisajalla aina finaaliin saakka. Joukkueen peli onkin perustunut vahvaan puolustuspelaamiseen. Vastaansa Grant saa Afrikan mestaruuskisat Sambian peräsimessä kolme vuotta sitten voittaneen ranskalaisvalmentaja Hervé Renardin, joka on valmentanut Norsunluurannikkoa viime kesästä lähtien.

Ghana koki kovia välieräottelussaan kovaotteisen Päiväntasaajan Guinean käsittelyssä ja usea pelaaja sai pahoja kolhuja. Välieräottelustakin puuttunut kapteeni Asamoah Gyan on toiveikas mahdollisuuksistaan toipua pelikuntoon sunnuntaiksi. Norsunluurannikkoa vastaan Gyanin panosta varmasti tarvittaisiin. Jos on Gyan tärkeä pelaaja Ghanalle, sitä ovat myös hyvän turnauksen pelanneet Ayewin veljekset. Marseillesta Lorientiin kesällä siirtynyt Jordan on saanut bretagnelaisseurassa enemmän vastuuta ja kehittynyt sitä kautta pelaajana. Mikäli Gyan on sunnuntaina pelikunnossa, saattaa Jordan kuitenkin aloittaa loppuottelun vaihtopenkille. André puolestaan on Ghanan joukkueen toinen suuri tähti. Veljesten kohdalla perinne velvoittaa, sillä heidän isänsä Abedi Pelé on yksi legendaarisimmista ghanalaispelaajista kautta aikojen. Ghanan puolustuslinjan eteen parkkeeraavat Celticin Mubarak Wakaso sekä Parman Afriyie Acquah ovat tärkeässä roolissa Ghanan puolustuspelin onnistumisessa. Maalivahti Brimah Razak on pelannut hyvän turnauksen ja hänen edessään puolustusta johtaa topparipari John BoyeJonathan Mensah.

Norsunluurannikko hyökkää laajalla rintamalla ja joukkue pääsee loppuotteluun parhaalla miehistöllään. Gervinho, Bony ja Max Gradel ovat osuneet turnauksessa kukin kahdesti. Yaya Touré avasi maalihanansa vasta välierissä, mutta suuriin otteluihin tottuneen Tourén voi odottaa olevan parhaimmillaan sunnuntaina. Keskikentällä nähdään myös Stuttgartin Serey Die sekä laidoilla ravaavat PSG:n Serge Aurier ja Montpellierin Siaka TiénéElefanttien puolustuslinjasta löytyy roppakaupalla kokemusta ja Kolo Toure haluaa varmasti kruunata maajoukkueuransa Afrikan mestaruudella. Kolmen miehen puolustuksen täydentävät välierässä maalinteossa onnistunut Kanon sekä Villarrealia edustava nuori Eric Bertrand Bailly. Maalia vartioi, joukkueen ainoa Norsunluurannikon liigassa pelaava pelaaja, Sylvain Gbohouo.

Loppuottelusta tulee tasainen ja todennäköisesti mestari ratkaistaan todella pienellä marginaalilla. Kahden kilpailun finaalissa kärsityn rangaistuspotkutappion jälkeen Norsunluurannikko haluaa varmasti ratkaista ottelun tällä kertaa ennen yhteentoista metriin siirtymistä. Norsunluurannikko lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta finaalissa voi tapahtua mitä tahansa.

Joukkueiden mahdolliset avauskokoonpanot

Ghana (4-2-3-1)

anc_finaaliNorsunluurannikko (3-4-2-1)

Afrikan mestaruuskisojen loppuottelu Norsunluurannikko-Ghana pelataan sunnuntaina 8.2. kello 21:00. Eurosport näyttää ottelun suorana lähetyksenä sekä televisiossa että netissä Eurosport playerin kautta.

Betsson tarjoaa vedonlyöntikohteita myös Afrikan mestaruuskisojen finaaliotteluun. Katso Betssonin kohteet täältä.