Kommentti: Crystal Palacen pitäisi erottaa Alan Pardew ennen kuin on liian myöhäistä

Kiiltävän harmaasta tukasta ja viimeisen päälle istuvista puvuista tunnettu Alan Pardew on ristiriitainen manageri. Keskikentän oikealla sivustalla pelaajauransa tehneen englantilaisen luotsaamat joukkueet eivät tunnu löytävän kultaista keskitietä. Pardewin ryhmät joko lentävät tai rämpivät. Crystal Palace on tällä hetkellä syvällä jälkimmäisessä vaiheessa.

Saapuessaan Selhurst Parkille Pardew oli enemmän kuin tervetullut vahvistus penkin päähän. 128 kertaa Palace-paidan päällensä pukenut manageri tuli kaaottisessa jamassa olleen seuran peräsimeen, sillä Kotkat olivat vuoteen 2015 siirryttäessä putoamisviivan alapuolella. Pardewin alaisuudessa lontoolaiset nousivat putoamiskurimuksesta ja sijoittuivat loistavan kevään turvin komeasti 10. sijalle.

Hyvä vire kantoi myös tulevaan syksyyn ja etelälontoolaiset miehittivät vuoden vaihtuessa komeasti 5. sijaa. Loppukausi oli kuitenkin surkea ja 15. sijoittunut ryhmä jäi lopulta vain viisi pistettä putoamisviivan päälle.

Oikeastaan koko kalenterivuosi 2016 on Palace-leirissä ollut katastrofaalisen surkea. Joukkue on onnistunut raapimaan 32 pelaamastaan Valioliigaottelusta ainoastaan 22 pistettä. Edellisenä kalenterivuotena (2015) Palace kokosi komeat 63 pistettä. Siinä valossa tämän vuotinen saldo on lohduton. Se on itseasiassa selvästi huonoin pistepotti Valioliigaa vuoden alusta pelanneista joukkueista. Esimerkiksi Sunderland on kerännyt tänä vuonna 35 pistettä. Niin ikään heikkoa vuotta pelaava Swanseakin on napsinut 37 pinnaa.

Niinpä 17. sijalle olevan Palacen ei pitäisi potkia manageriaan pelkästään tämän syksyn heikkojen edesottamuksien vuoksi, vaan jo pidempään jatkuneen alisuorittamisen vuoksi. Toki 55-vuotias luotsi vei joukkueensa viime kauden päätteeksi FA Cupin finaaliin, mutta muuten ilonaiheet ovat olleet vähissä.

Tällä hetkellä etelälontoolaiset kärjistelevät peräti kuuden ottelun tappioputkessa. Viimeisimpänä Palacen onnistui kellistämään Swansea, joka nousi Fernando Llorenten kahdella lisäaikaosumilla 5–4-voittoon. Walesissä kärsitty tappio ei suinkaan ollut tappioputken ainut viime hetkien karvas pistemenetys. Sarjanousija Burnley voitti Kotkat Turf Moorella Ashley Barnesin lisäajan lopulla tekemällä voittomaalilla.

Tappioputken aikana etenkin Palacen puolustus on vuotanut. Kuudessa tappiollisessa pelissä palloa on kaivettu omasta verkosta peräti 18 kertaa, eli keskimäärin kolme kertaa per ottelu.

Palacen vuosi 2016 on ollut todella tuskainen. Kuva: Getty

Palacen vuosi 2016 on ollut todella tuskainen. Kuva: Getty

Oikeastaan koko Pardewin uran epätasaisuus kiteytyy tähän syksyyn. Ennen meneillään olevaa tappioputkea Kotkat pelasivat viisi peliä tappioitta, voittaen kolme ja tasaten kaksi ottelua. Viime kaudellakin ryhmä koki viiden ottelun tappioputken. Tuon tappioputken ympärille kasaantui peräti 15 ottelun voitoton putki, kun pääkaupunkilaiset huhkivat joulukuun 19. päivästä aina huhtikuun 9. päivään ilman voiton voittoa.

Heikoista esityksistä huolimatta Pardew on välttynyt Palace-fanien laajamittaiselta arvostelulta. Samaa ei voi sanoa miehen Newcastle-ajasta. Magpies-fanit nimittäin pitivät luotsia omistaja Mike Ashleyn sätkynukkena. Kenties koko Englannin vihatuimman seurapomon luottomieheksi noussutta manageria arvosteltiin jopa niin paljon, että Newcastlen kannattajat perustivat sackpardew.com -nimisen nettisivun.

Kuten edellä todettiin eivät trendit ole Pardewin manageri-uralla uusi asia. Englantilaisen vahvaa turbulenssia sisältäneen Newcastle-pestin sekaan mahtui runsaasti hyviä ja huonoja jaksoja. Kaudella 2013-14 Wimbledonissa syntyneen englantilaisen johtamat Harakat juhlivat neljän ottelun voittoputkea syksyllä, mutta keväällä tukkaan tuli viisi kertaa perä jälkeen. Pardewin manageri-uran pisin voittoputki ajoittuu kevääseen 2012, jolloin Newcastle voitti peräti seitsemän ottelua perä jälkeen.

Managerin erottaminen kesken kauden on aina äärimmäinen ratkaisu, mutta joskus muutos vaan on tehtävä. Tällä hetkellä Palace alisuorittaa niin pahasti, että hiekka Pardewin tiimalasissa alkaa olla minimissään. Christian BentekenYohan Cabayen tai Wilfried Zahan tasoisia pelaajia omaavan joukkueen ei pitäisi missään nimessä taistella putoamista vastaan. Valioliigan parhaan kotiyleisön edessä pelaavien Kotkien tavoite pitäisi olla sijoittuminen kymmenen joukkoon.

Tuo sijoitus vaan ei taida Pardewin alaisuudessa aueta. Yhdeksättä täyttä kauttaan Valioliigassa luotsaava manageri on onnistunut saavuttamaan yksinumeroisen loppusijoituksen vain kahdesti. Managerin debyyttikaudella Valioliigassa West Ham sijoittui yhdeksänneksi ja luotsin paras sijoitus tuli kaudella 2011-12, kun Newcastle oli upeasti viides.

Tavallaan Pardew on siis hyvin ristiriitainen manageri. 55-vuotiaan luotsin joukkueet pelaavat parhaimmillaan loistavaa jalkapalloa, mutta pahimmillaan joukkue kulkee siipi maassa tappiosta tappioon.

Jos Palace häviää ensi viikonloppuna Selhurst Parkilla pelattavan kotipelinsä Southamptonille alkavat Pardewin potkut olemaan selviö, siitäkin huolimatta, että luotsi omaa pelaajataustaa Palacessa ja onnistui viemään etelälontoolaiset FA Cupin finaaliin viime kaudella.

Palacen upean kotiyleisön kannalta olisikin toivottavaa, että seura potkisi Pardewin ensi tilassa pihalle. Jos – ja kun – Palace vapauttaa harmaapään tehtävistään, saatetaan Selhurst Parkilla nähdä mielenkiintoinen nokkamies. Lahjusskandaalin vuoksi Englannin maajoukkueen peräsimestä erotettu Sam Allardyce nimittäin on vedonvälittäjien suosikki Pardewin työn jatkajaksi. Myös Huuhkajista tuttua Roy Hodgsonia on väläytelty yhtenä vaihtoehtona.

Taktisesti kivikautinen ”Big Sam” tuskin veisi Kotkia eurokentille, mutta alisuorittavan seuran pitäisi ensi alkuun päästä takaisin jaloilleen, eikä se näytä onnistuvan Pardewin alaisuudessa. Sen vuosi 2016 on osoittanut.

Tilastot: Transfermarkt & Premier League

Kansikuva: Getty