Kommentti: HJK pitää tahtomattaan mestaruustaistelun tasaisena

HJK:n KuPS:lle kärsimän yllätystappion myötä Veikkausliigan mestaruustaisto tiivistyi entisestään, sillä sarjataulukon viiden kärki on nyt seitsemän pisteen sisällä. Veikkausliigaa on jäljellä vain kolmannes, ja Klubilla on iso vuori kiivettävänään, mikäli joukkue mielii viedä pystin Töölöön.

HJK:n sulaminen lisäajalla kuopiolaisille toi helsinkiläisille kauden ensimmäisen kotitappion. Ottelun lopussa nähtiin jopa Mika Lehkosuon perisynniksi muodostunut vaihto, kun valmentaja vaihtoi ottelun lopussa lisää puolustusvoimaa kentälle. Aapo Halme ei ehtinyt olla kentällä kuin hetken, mutta KuPS takoi tässä ajassa pallon kahdesti kotijoukkueen verkkoon. Sinivalkoisten kannattajilla on huonoja muistoja puolustavista vaihdoista muun muassa Eurooppa liigan lohkovaiheesta, kun vastustaja teki maalin useamman ottelun lopussa Klubin viimeisten selvästi puolustusvoittoisten vaihtojen jälkeen.

Helsinkiläisten materiaali on Veikkausliigaan niin ylivoimainen, että puolustavat vaihdot otteluiden lopussa herättävät kysymyksiä. Klubin materiaalin pitäisi riittää painamaan isommalla kaasulla ottelun loppuun asti eikä vain tyytyä varmistelemaan voittoa. Pahimmassa tapauksessa ylimääräisen puolustajan tuominen kentälle vain sotkee puolustuspelaamista, mikä nähtiin esimerkiksi maanantaisessa kohtaamisessa kuopiolaisia vastaan.

On todella yllättävää, että Veikkausliigan mestaruustaistelu on nyt jo toista kautta todella tasainen. Se on toki koko sarjan etu, että ottelut säilyvät mielenkiintoisina pitkälle syksyyn. Kautta on jäljellä vain kymmenisen ottelua joukkuetta kohden, ja jopa seitsemällä joukkueella on vielä mahdollisuudet mestaruuteen.

Tämä ei ole kovin mairittelevaa HJK:ta kohtaan. Mestaruuden luistaminen muualle toisena kautena putkeen olisi paha isku ylivertaisella pelaajabudjetilla operoivalle seuralle.

HJK on pelannut Veikkausliigassa nyt neljä voitotonta ottelua putkeen. Heikompi jakso alkoi välittömästi, kun joukkueen hyökkäyspelin sielu Atomu Tanaka loukkaantui Göteborgissa eikä Klubi ole voittanut otteluakaan tämän jälkeen. Myös toisen tähtipelaajan Taye Taiwon loukkaantuminen on ollut vauhdittamassa pelillistä alamäkeä.

Taiwo ja Tanaka kuuluvat Veikkausliigan eliittiin ja ovat pelipaikkojensa parhaimpia pelaajia, mutta kaksikon poissaolo ei saisi näkyä niin karulla tavalla kuin nyt on käynyt. Mikäli joukkueella olisi selkeä pelitapa täysin selkäytimessä, niin Klubin käytettävissä olevallakin pelaajamateriaalilla pitäisi pystyä raapimaan selkeitä voittoja Veikkausliigassa. HJK on ollut tällä kaudella monesti etunenässä edellä mainitun kaksikon sekä Alfredo Moreloksen yksilösuoritusten varassa ja se on pelastanut joukkueelle monia pisteitä.

Veikkausliigan syksystä on odotettavissa todellista jännitysnäytelmää. HJK on toki edelleen suurin mestarisuosikki, mutta todella tasainen kärki pitää huolen siitä, että helsinkiläisillä ei ole enää juuri varaa tappioihin.

Kansikuva: All Over Press