Kommentti: HJK:n palapeli on kasattu huteralle alustalle

HJK:n kuuden mestaruuden putki tuli päätökseen viime kauden päätteeksi. Seurassa onkin tehty isoja uudistuksia niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, mutta helsinkiläisillä on joukkueessaan selvä akilleen kantapää.

Klubi on hankkinut paljon uusia pelaajia lähes jokaiselle pelipaikalle. Hyökkäyksen uusia nimiä ovat Kolumbian junnumaajoukkueissakin loistanut Alfredo Morelos, paluumuuttaja Mikael Forssell sekä Intian Superliigasta saapunut Richard Gadze, joka ei ole vielä päässyt liittymään joukkueeseen viisumiongelmien takia. Hyökkäykseen riittää laatua, koska Morelos omaa huiman potentiaalin ja Forssell osuu kyllä edelleen maalipuiden väliin, vaikka ikää onkin tullut lisää.

Sinivalkoisten keskikenttä on poikkeuksellisen laadukas ja pelipaikoista tullaan käymään todella kovaa kilpailua. Anthony Annan ja Medo muodostavat laadukkaan kaksikon keskikentän keskustaan, joten FC Interistä saapunut Vincent Onovo saa tosissaan kamppailla peliajan suhteen. Klubin vahvuudesta löytyivät jo valmiiksi Toni Kolehmainen, Obed Malolo sekä Matti Klinga, joista yhdestä HJK yrittäneekin päästä eroon ennen kauden alkua.

Myös puolustus meni lähes kokonaan uusiksi, sillä viime kauden joukkueesta ainoastaan Taye Taiwolla on varma paikka puolustuslinjassa. Puolustuksen uusia hankintoja ovat Ville Jalasto, Lum Rexhepi ja Ivan Tatomirovic, jotka kaikki ottanevat paikkansa avauskokoonpanosta.

HJK on vahvistanut joukkuettaan kivikovilla hankinnoilla lähes kaikille pelipaikoille. Siksi onkin yllättävää, että se tärkein yksittäinen palanen on kevyellä kantilla kauden lähestyessä.

Klubi on lähdössä kauteen maalivahteinaan viime kauden lopulla joukkueeseen liittynyt Thomas Dähne sekä Markus Uusitalo, joka siirtyi helsinkiläisten riveihin viime kauden päätteeksi. Ainakin toisen maalivahdeista on otettava melkoisia kehitysaskeleita kauden edetessä, mikäli HJK mielii edetä europeleissä pitkälle.

18-vuotias Uusitalo ei pelannut viime kaudella yhtään peliä Veikkausliiga VPS:n riveissä. Klubissa nuorukainen on pelannut kuluvan kauden Liigacupissa kolme ottelua, joista ensimmäinen IFK Mariehamnia vastaan sujui erinomaisesti. Vastaavasti HIFK:ta ja FC Interiä vastaan verkkoon upposi yhteensä viisi osumaa. Uusitalossa on paljon potentiaalia, mutta ykköstorjujaksi hänestä ei vielä ole.

Dähne pelasi jo muutaman pelin viime kaudella ja otteet ailahtelivat laidasta laitaan. Saksalaisen perutaso riittää juuri Veikkausliigaan, mutta europeleissä yksittäisetkin virheet voivat koitua kalliiksi, kuten HJK:n kannattajat varmasti hyvin muistavat. HJK tarvitsisikin luotettavamman ja tasaisemman ykkösvahdin.

Toki europeleihin on vielä aikaa. Klubilla on alkukesä aikaa testata nykyistä maalivahtikaksikkoaan  Veikkausliigassa ja reagoida tarpeen mukaan ennen europelejä. Siinä on kuitenkin aina omat riskinsä, kun uusi maalivahti aloittaa juuri ennen tärkeitä pelejä.

HJK:lla on kasassaan todella laadukas joukkue, mutta maalivahtiosasto on tällä hetkellä akilleen kantapää. Kivikovan puolustuslinjan myötä helsinkiläiset eivät tule päästämään paljoakaan maaleja Veikkausliigassa, mutta europeleissä erot ovat minimaalisia, että virheisiin ei yksinkertaisesti ole  varaa. En siis yllättyisi, vaikka HJK hankkisi vielä ennen kauden alkua kokeneen maalivahdin, joka jakaisi torjuntavastuun Dähnen kanssa.

Kansikuva: All Over Press