Kaikkien aikojen päätöskierros: kuka korjaa potin?

Mestaruudesta taistelee päätöskierroksella kolme joukkuetta, kun SJK:lla, RoPS:lla sekä HJK:lla on mahdollisuudet mestaruuteen. Pallo on SJK:lla, jonka ei tarvitse voittamalla jännittää muiden otteluiden tuloksia. Rovaniemellä ja Helsingissä toivotaan kädet ristissä seinäjokelaisten kompastumista. SJK kohtaa kotonaan Jaron, RoPS vierailee Lahdessa ja Klubi Kuopiossa.

Kestääkö SJK paineet?

Seinäjoen sunnuntaista on luvassa todella herkullinen. SJK:lla on mestaruus omissa käsissään, mutta Jaro kamppailee kynsin ja hampain putoamista vastaan. Voitolla SJK:n mestaruus on varma, mutta tasapeli tai tappiokin voi riittää, mikäli RoPS sekä HJK kompastelee omissa otteluissaan. Tämän varaan Seinäjoella ei halutakaan laskea.

Seurahistorian ensimmäinen mestaruus on lähellä ja SJK onkin saanut koko kaupungin hienosti tuekseen. Sunnuntain ratkaisevaan koitokseen joukkue pääsee parhaalla mahdollisella kokoonpanolla, sillä sivussa on ainoastaan Richard Dorman.

Seinäjokelaiset ovat jyränneet läpi kauden tasaisen varmasti ja Simo Valakarin pallonhallintaan nojaava pelitapa on ollut vastustajille myrkkyä. Joukkue pitää mielellään paljon palloa ja luottaa siihen, että tarvittavat maalipaikat avautuvat kärsivällisyyden myötä. Näin onkin useimmiten käynyt, ja Akseli Pelvas kumppaneineen rokottaa paikan tullen armotta.

SJK on Veikkausliigan paras kotijoukkue. Kuluvan kauden 16 kotiottelusta joukkue on voittanut 12 ja pelannut vain kertaalleen tasan. Maalierokin on loistava 32-8. Yhtä vajaan kauden kaikki ottelut joukkueen maalilla torjunut Mihkel Aksalu on sarjan paras maalivahti ja miehen taso on säilynyt läpi kauden todella korkealla.

Virolainen Mihkel Aksalu on pitänyt maalinsa puhtaana 15 ottelussa. Kuva: AOP

Virolainen Mihkel Aksalu on pitänyt maalinsa puhtaana 15 ottelussa. Kuva: AOP

Sunnuntaina vastaan asettuu putoamista vastaan taisteleva FF Jaro, joka on ollut sarjan heikoin vierasjoukkue. 15 matkapelistään pietarsaarelaiset ovat voittaneet ainoastaan kaksi. Joukkueella on vielä ohuet saumat putoamiskarsintaan, sillä FC KTP majailee kolmen pisteen päässä. Pietarsaarelaisten maaliero on asteen kotkalaisia parempi, mikä voi pelastaa joukkueen, mikälil KTP häviää ja Jaro korjaa täyden pistepotin.

Päätöskierroksella nähdään mistä SJK on todella tehty. Joukkue on edellisestä kymmenestä ottelustaan ainoastaan yhden, mutta sunnuntaina paineet ovat täysin kotijoukkueen puolella. Seinäjoella tiedostetaan, että vain voitto riittää. On erittäin epätodennäköistä, että sekä RoPS että HJK jäävät voitoitta.

SJK ei ole ollut parhaimmillaan kuluvalla kaudella kärkiotteluissa, kun paineet ovat olleet astetta isommat. HJK:ta ja RoPS:ia vastaan käydyistä kärkiotteluista saldona on vain kaksi voittoa kuudesta pelistä. SJK:lle kävi ohraisesti myös kesän euro-otteluissa. Miten joukkue käsittelee paineet suuren kotiyleisön edessä?

SJK ja Jaro ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kaksi kertaa. Molemmat joukkueet ovat napanneet kertaalleen maalin voiton Pietarsaaressa pelatuista kamppailuista. Joukkueiden kaikki viisi kohtaamista Veikkausliigassa ovat päättyneet numeroihin 1-0.

Arvio

Jaro ei ole voittanut viimeiseen 15 otteluun kuin ainoastaan kerran, mikä tuli juuri SJK:ta vastaan. Pietarsaarelaisten verkkoon ei ole tehty näissä otteluissa kuin neljä kertaa enemmän kuin maali. Jaro onkin pirullisen vaikeasti voitettava joukkue.

Sunnuntain avainkysymys on, että pystyykö SJK kääntämään mestaruustaistelun ja kotiyleisön edukseen vai kääntyykö paineet joukkuetta vastaan? Materiaalietu on huomattavasti kotijoukkueen puolella, mutta Betssonin Jarolle tarjoama kerroin 9.40 olisi melkein kokeilemisen arvoinen.

Nopea avausmaali olisi SJK:n kannalta harvinaisen tärkeä. Seinäjokelaiset ovat johtaneet ottelua puoliajalla kuluvalla kaudella 11 kertaa. Mitä pidemmälle avausmaali venyy, sitä suuremmaksi paineet ja Jaron mahdollisuudet kasvavat.

Onko FC Lahdesta kiusaamaan RoPS:ia?

Sarjakakkonen RoPS matkustaa sunnuntaina FC Lahden vieraaksi. Pisteen seinäjokelaisia perässä olevat rovaniemeläiset tarvitsevat ottelusta voiton, sillä tasapisteissä SJK voittaa mestaruuden paremman maalieronsa turvin. SJK on 26 maalia plussan puolella, kun taas RoPS:n vastaava lukema on 12.

RoPS lähtee päätöskamppailuun allaan voitto KuPS:ta numeroin 2-1. Viimeisestä viidestä ottelustaan rovaniemeläiset ovat hävinneet ainoastaan yhden. Reissaamaan tottuneet rovaniemeläiset ovat olleet paras vierasjoukkue kuluvalla kaudella. 16 vierasottelusta joukkue on hävinnyt ainoastaan viisi kamppailua. Yhteensä vieraista on tarttunut matkaan 25 pistettä.

RoPS on ollut kuluvan kauden suurin yllättäjä. Juha Malinen on saanut piiskattua joukkueen vaisun alun jälkeen hurjaan liitoon, mikä huipentuu mitaliin. Moni joukkueen pelaaja on pelannut uransa parhaan kautensa. Aleksandr Kokko, Juha Pirinen, Mostagh Yaghoubi, Faith Friday Obilor ja kumppanit ovat olleet huikeassa tikissä.

Rovaniemeläisten materiaali on laadukas, mutta varsin kapea. Avauskokoonpanon jälkeen taso tippuu rajusti, mikä johti loppukesän heikkoisiin otteisiin, kun osa avauksen pelaajista oli sivussa loukkaantumisten ja pelikieltojen takia. Sunnuntaina Malinen saa käyttöönsä parhaan kokoonpanonsa.

1kokko

Aleksandr Kokko taistelee vielä maalipörssin voitosta. Matkaa 16 maalia tehneeseen Juho Mäkelään on kaksi osumaa. Kuva: AOP

FC Lahti nousi heikon alkukauden jälkeen jopa mitalitaisteluun. Mitalihaaveet tosin murenivat viimeisen kahden tasapeliin päättyneen ottelun myötä. Lahtelaisilla ei olekaan sunnuntaina ottelussa suurempaa panosta, sillä joukkue on sementoinut asemansa kuuden joukossa. Neljänteen sijaan on tosin mahdollisuudet, mikäli FC Inter ei voita päätöskierroksen otteluaan.

Sytykkeen kotijoukkueelle tuo kuitenkin Petri Pasanen, joka pelaa sunnuntaina ammattilaisuransa viimeisen ottelun. Maajoukkueen vakiokalustoon vuosikausia kuulunut 35-vuotias Pasanen pelasi urallaan muun muassa Ajaxin, Werder Bremenin ja Red Bull Salzburgin riveissä.

Lahti on ollut viime aikoina kovassa vireessä kotikentällään, sillä joukkue on hävinnyt edellisestä 11 kotiottelustaan Veikkausliigassa ainoastaan yhden. Näissä otteluissa vastustaja on tehnyt yhdeksän kertaa korkeintaan maalin. Nollille vastustaja on jäänyt peräti kuusi kertaa.

FC Lahden ja RoPS:n välisistä edellisestä 10 kohtaamista kotijoukkue on voittanut ainoastaan kaksi. Kuluvan kauden kahdesta kohtaamisesta molemmat joukkueet ovat napanneet vierasvoiton lukemin 2-1.

Arvio

RoPS:n kausi on ollut menestys ja Pohjoisessa ollaan tyytyväisiä jo mitalisijaan. Nälkä on kuitenkin kasvanut syödessä ja nyt kaikki muu kuin mestaruus olisi pettymys. RoPS saa sunnuntaina tuekseen hurjan määrän kannattajia, joten kentällä nähdään todella taisteleva joukkue. FC Lahti pyrkii kiusaamaan parhaansa mukaan, mutta RoPS jyrää voittoon vahvemman materiaalin turvin. Betsson tarjoaa RoPS:lle kertoimen 2.45, mikä kelpaa lapulle mainiosti.

Jyrääkö Klubi Kuopiossa?

HJK:n pettymysten täyttämä kausi on saanut edes vähän valoa tunnelin päähän syysiltojen pimentyessä. Kesän lopun kymmenen ottelun voitoton putki on historiaa ja Klubi lähteekin kauden viimeiseen kamppailuun kolmen ottelun voittputkessa. IFK Mariehamn on kaatunut kahdesti ja VPS kertaalleen maalierolla 8-1.

Kurssi on lähtenyt osittain sairaslistan lyhentymisen myötä, mutta HJK on pelannut selvästi vapautuneemmin ja taistelevammin kuin kesällä. Karvaat eurotappiot ja toisiaan seuranneet vastoinkäymiset aiheuttivat epäonnistumisen lumipallon, jonka vyöryä oli vaikea pysäyttää. Viimeisissä otteluissa on ollut havaittavissa sitä tutumpaa Klubia.

Kuuden mestaruuden putki uhkaa silti tulla päätökseen. Helsingissä rukoillaankin apuja Pietarsaaresta ja Lahdesta. SJK:n pitää sunnuntaina hävitä Jarolle ja RoPS saa venyä korkeintaan tasapeliin Lahdessa. Klubin täytyy tietysti voittaa myös KuPS.

HJK pääsee kauden viimeiseen otteluun hyvistä asetelmista. Joukkueen 24 pelaajasta peräti 23 on käytettävissä sunnuntaina. Ainoastaan vaisun kauden pelannut Mac Kandji on sivussa kuopiolaisia vastaan. Klubin joukkue on täynnä paljon kokeneita ja rutinoituneita pelaajia. Helsinkiläiset ovat viime otteluissa osoittaneet olevansa vahvoilla tiukassakin paikassa.

Rasmus Schüller pelaa sunnuntaina toistaiseksi viimeisen ottelunsa Klubissa ennen siirtymistään BK Häckeniin. Kuva: AOP

Rasmus Schüller pelaa sunnuntaina viimeisen ottelunsa Klubissa ennen siirtymistään BK Häckeniin. Kuva: AOP

KuPS:lla ei ole ottelussa mitään panosta, mutta helsinkiläisten vierailu sytyttää Savossa aina. Joukkue majailee sarjataulukossa kahdeksantena, kun 32 ottelusta on irronnut 38 pistettä. KuPS ei voi enää nousta edes kuudenneksi, millä heruisi yksi ylimääräinen kotiottelu seuraavalle kaudelle. Myös karsijan paikkaan on jo kuusi pistettä hajurakoa.

Kuopiolaiset ovat olleet lähes koko kauden sarjan alemmassa keskikastissa. Viimeiset ottelut ovat olleet käytännössä jo paneksettomia ja se on näkynytkin kentällä. Viimeisestä viidestä ottelustaan KuPS on voittanut ainoastaan yhden.

Mitään ylikävelyä sunnuntaina ei tulla näkemään, sillä KuPS laittaa taatusti aivan kaiken peliin. Kyseessä on joukkuetta vuodesta 2008 edustaneen Miikka Ilon viimeinen peli keltamustassa paidassa. KuPS syttyy varmasti kapteeninsa viimeiseen otteluun. Lisäksi kuopiolaisten riveissä pelaa lukuisia omia lahjakkaita junioreita, jotka taistelevat aivan viimeiseen asti.

KuPS on ollut vaikeasti voitettavissa kotikentällään. Kauden 15 kotiottelusta joukkue on hävinnyt ainoastaan kolme. Vastaavasti HJK ei ole voittanut 15 vierasottelustaan kuin neljä.
Klubi ei ole onnistunut voittamaan kuopiolaisia viimeisessä neljässä kohtaamisessa. KuPS on korjannut voiton kertaalleen, kun taas tasapeliin on päädytty kolmesti. HJK:n edellinen vierasvoitto KuPS:sta on peräti reilun kolmen vuoden takaa.

Arvio

HJK:lla on vielä ohuet saumat mestaruuteen ja joukkue on osoittanut viime peleissä vaarallisuutensa sekä todellisen tasonsa. KuPS saanee kamppailuun vahvan kotiyleisön tuen ja paineettomuus voi jossain tapauksissa kääntyä eduksi, mutta Klubin rutinoitunut joukkue on sunnuntaina parempi. Betsson tarjoaa HJK:n kertoimeksi 1.59, mikä kelpaa hyvin lapulle.

Veikkausliigan päätöskierros:

FC KTP – Ilves

FC Lahti – RoPS

HIFK – FC Inter

IFK Mariehamn – VPS

KuPS – HJK

SJK – FF Jaro

Kierros alkaa jo kello 13.00. YLE TV2 näyttää Futiskierroksen pääotteluna SJK – FF Jaron sekä parhaat palat muilta paikkakunnilta. Voit seurata Veikkausliigan jännittävät ratkaisuhetket myös tuttuun tapaan suorana IS Extran kautta.

Kansikuva: All Over Press