Kommentti: Islannin Ragnar Sigurdssonilta EM-kisojen vakuuttavin esitys

EM-kisat ovat edenneet puolivälieriin ja monelta pelaajalta on nähty todella vakuuttavia otteita, mutta Islannin ja Englannin välisessä kamppailussa keskuspuolustaja Ragnar Sigurdsson asetti riman uuteen korkeuteen. Venäjän pääsarjan Krasnodarin 30-vuotias pelimies tuntui olevan jokaisessa pallossa ensimmäisenä, pelattiin sitä omassa tai Englannin päädyssä.

Islanti yllätti koko Euroopan pudottamalla myöhään maanantai-iltana Englannin EM-kisojen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Arvokisojen ensikertalainen on saanut aikaan jo pienimuotoisen buumin ja hyvin moni jalkapallon ystävä tuntuukin toivovan pienelle ja piskuiselle Islannille pelkkää parasta.

Islannin joukkueen, fanien ja oikeastaan koko kansan yhtenäisyys on hienoa katsottavaa. Voitollisen ottelun päätteeksi nähtiin tunnelmallinen hetki, kun kaikki joukkueen pelaajat menivät juhlistamaan voittoa faniensa kanssa, tietysti viikinki-huutojen säestämänä. Vaikka yhteisöllisyys ja joukkuepeli on Islannin suurin vahvuus, nousi maanantaina yksi nimi ylitse muiden: Ragnar ”Raggi” Sigurdsson.

Ottelun alku oli Islannille vaikea, kun Wayne Rooney pääsi jo neljännen peliminuutin kohdalla viemään Englannin johtoon rangaistuspotkusta. Tämän jälkeen alkoi Raggi-show. Vain kaksi minuuttia Rooneyn maalin jälkeen Islanti sai rajaheiton, joista sillä on tapana tehdä itselleen erikoistilanne. Pitkä linko leijaili Englannin boksiin saakka ja pienen jatkon jälkeen pallo ajautui Raggille, joka irtosi komeasti itseään vartioneelta Kyle Walkerilta ja ampui pallon vastustamattomasti ohi Joe Hartin.

Jo 18. peliminuutin kohdalla Hart joutui nöyrtymään toistamiseen, kun Islannin toinen sankari Kolbeinn ”Kolli” Sigthorsson laukoi pallon maaliin. Tuon maalin jälkeen alkoi Englannin takaa-ajo, jonka pysäyttämisessä Raggi oli kultaakin kalliimpi palanen joukkueelleen.

Kolmen Leijonan paine näytti pääasiassa vaarattomalta ja Islanti tyytyi puolustamaan tiiviisti omaa boksiaan. Pallo liikkui boksin ja ulkopuolella, mutta turhan verkkaisesti ja tiiviiseen puolustuslinjaan ei syntynyt juurikaan rakoja. Välillä Englanti yritti hakea kärkimiestään Harry Kanea pääpalloilla, mutta tuloksetta, sillä Raggi oli alati katkomassa keskityksiä. Toisinaan Islannin puolustusta koitettiin murtaa lyhyillä seinäsyötöillä, mutta nämäkin Islannin sankari luki hienosti ja hoiti sijoittumisellaan pallot pois vaarallisilta alueilta.

Lopulta Englannin takaa-ajon voidaan sanoa jääneen todella vaisuksi. Osa oli Kolmen Leijonan heikkoutta, osa Islannin joukkuepuolustuksen vahvuutta ja viimeinen osa Raggin ylivoimaista esitystä. Raggi oli jopa vähällä viedä Islannin jo kahden maalin johtoon, kun hän toppareille epätyypilliseen tapaan ampui saksipotkun kohti Englannin maalia, tuon kuitenkin Hart selvitti.

Kisojen toistaiseksi kokonaisvaltaisesti vakuuttavin esitys nähtiin R. Sigurdssonin toimesta. Toppari oli omassa päässä käytännössä aina ensimmäisenä pallossa, voitti kaksinkamppailut, teki elintärkeän maalin ja aiheutti muutenkin uhkaa Englannin päädyssä.

Raggi nähdään seuraavan kerran tositoimissa, kun Islanti kohtaa Ranskan puolivälierissä sunnuntaina 3.7. kello 22:00.

Kansikuva: Getty