Kommentti: Lauantai oli surullinen päivä EM-kisoille

EM-kisojen piti olla eurooppalaisten juhlaa. Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen myötä Euroopan piti näyttää voimansa ja seistä yhdessä rintamassa. Lauantaina oli kuitenkin synkkä päivä koko EM-kisoille.

Lauantaina pelattiin kolme hienoa ottelua. Päivän avausottelussa ensimmäisiä arvokisojaan pelannut Albania pisti Sveitsille kampoihin, mutta joutui taipumaan kovasta taistelusta huolimatta. Keskimmäisessä pelissä niin ikään ensiesiintymiset EM-kisoissa tehneet Wales ja Slovakia tarjosivat katsojille vauhdikkaan ja viihdyttävän ottelun. Odotetussa iltapelissä kohtasivat Englanti ja Venäjä, mutta itse ottelusta ei jäänyt jälkipolville paljoa kerrottavaa. Lauantaina päärooliin nousivatkin pelin ulkopuoliset tekijät.

Jo päivällä sosiaalinen media alkoi täyttyä karuista kuvista Marseillen kaduilta. Englantilaiset, venäläiset ja paikalliset olivat ottaneet yhteen jo aikaisempina päivinä, mutta tilanne kärjistyi karulla tavalla lauantaina. Kuvien perusteella Marseillen kadut näyttivät enemmän sotatantereelta kuin viihtyisältä kisakaupungilta.

Ottelun alkaessa pahimpien yhteenottojen uskottiin olevan jo ohitse. Pahin oli kuitenkin edessä, kun venäläiset kannattajat hyökkäsivät ottelun päätyttyä englantilaisten katsomonosiin. Videot pakenevista englantilaisista olivat suorastaan järkyttäviä.

Eihän tämän näin pitänyt mennä.

Kisojen turvallisuudesta oli riittänyt paljon puhetta jo etukäteen. Turvallisuusjärjestelyjen kehuttiin olevan huippuluokkaa. Silti venäläiset huligaanit pääsivät lähes vapaasti tunkeutumaan englantilaisten katsomoon eikä poliiseja näkynyt missään. Järjestyksenvalvojat keltaisissa liiveissään olivat mahdottoman tilanteen edessä. Raporttien perusteella pahimmilta vahingoilta kuitenkin säästyttiin. Ilmassa oli kuitenkin todelliset katastrofin ainekset, kun englantilaiset rynnivät kohti uloskäyntejä. Nyt taidettiin selvitä säikähdyksellä.

Massiivisista turvatoimista huolimatta kisajärjestäjät ja Ranskan viranomaiset ovat epäonnistuneet pahasti. Päähuomio lienee suunnattu terrorismin kitkemiseen, joten huliganismi on päässyt valloilleen.

Lauantain kaltaista ei silti pitäisi päästä syntymään. Koko kaupunkia on vaikea vartioida, mutta huligaanien ei pitäisi pystyä mellastamaan nähdyn kaltaisesti. Lisäksi on suorastaan anteeksiantamatonta, että toiseen maan katsomonosaan pääsee rynnimään eikä poliiseja ole paikalla. Ja ylipäätänsä: Englannin ja Venäjän ottelu tiedettiin korkeimman turvaluokituksen otteluksi. Miksi se piti edes juuri pelata lauantai-iltana? Ajankohta ei varmasti vähennä mahdollisia yhteenottoja.

Toivotaan, että pahin on jo takana. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin liikkunut paljon huhuja venäläishuligaanien aikeista matkustaa vajaan 200 kilometrin päähän Nizzaan, jossa Puolan fanit pitävät majaansa vielä hetken. Toivottavasti nämä huhut jäävätkin vain huhuasteelle.

Lauantai oli surullinen päivä EM-kisoille. Juuri nyt, kun Euroopan pitäisi seistä yhdessä rintamassa. Jalkapallo on jäänyt erinomaisista otteluista huolimatta toistaiseksi sivurooliin kisoissa. Toivotaan, että peli pääsee jälleen keskiöön eikä lauantain tapahtumat pääse enää uusiutumaan.

Kansikuva: Getty