Onko Dortmundin pahin piina jo ohi?  – ”Tuntui samalta kuin lomailisi piikkimaton päällä”

Tuskin kukaan osasi villeimmissäkään ennustuksissa odottaa Borussia Dortmundilta näin alavireistä kautta. Viimeisen neljän kauden aikana kaksi mestaruutta voittaneen ja kahdesti hopealle sijoittuneen Dortmundin kausi on ollut todellinen Via dolorosa, kärsimysten tie.

Die Borussen on saalistanut kuluvalla kaudella Bundesliigassa 21 ottelusta 22 pistettä.  Joukkue on voittanut yhteensä vain kuusi ottelua ja tehnyt 25 maalia. Esimerkiksi viime kaudella Dortmundilta kesti yhdeksän ottelua kerätä 22 pistettä ja kauden 25. maali näki päivänvalon kymmenennessä pelissä.

– Emme ole naiivin optimistisia ja tiedämme ettei paineet tule vähenemään, mutta tiedostamme potentiaalimme ja että voimme selvitä selvittää tilanteen, Borussia Dortmundin päävalmentaja Jürgen Klopp kertoi Welt-sanomalehden haastattelussa Bundesliigan joulutauolla.

Kloppin miehistö on keikkunut koko kauden ajan sarjataulukon tyvipäässä. Joukkue oli käsittämättömästi sarjan viimeisenä sarjan puolivälissä joulutauolla. Vuodenvaihteen jälkeen Dortmund on voittanut kaksi ottelua ja onnistunut nousemaan pois jumbopaikalta.

– Kaikkien negatiivisia jaksoja läpikäyneiden on yritettävä hyödyntää niitäkin jaksoja. Meidän on hyväksyttävä, että kauden ensimmäinen puolikas oli millainen se oli, mutta meidän ei tarvitse kantaa sitä reppuselässämme koko aikaa, Klopp jatkoi.

Ongelmia niin fyysisellä kuin henkisellä puolella

Fanit eivät ole hylänneet joukkuettaan vaikeinakaan hetkinä (AOP)

Fanit eivät ole hylänneet joukkuettaan vaikeinakaan hetkinä (AOP)

Dortmund on kärsinyt paljon loukkaantumisista. Lähes kaikki joukkueen avainpelaajista ovat olleet kauden mittaan loukkaantumisten takia sivussa, eikä kukaan Dortmundin pelaajista ole esiintynyt kauden kaikissa Bundesliiga-kamppailuissa. Tärkeimpien pelaajien loukkaantumiset on lisännyt myös tappioista seurannutta henkistä lukkoa, mikä näkyy erityisesti kokemattomampien pelaajien helppoina virheinä.

Avauskokoonpanon vaihtuminen illasta toiseen on myös vaikuttanut joukkueen syöksykierteeseen. Kuvaavaa onkin, että vuoden 2013 Mestarien liigan finaalissa raudanlujasti esiintynyt puolustuslinja Lukas PiszczekMats HummelsNeven SuboticMarcel Schmelzer pelasi finaalin jälkeen ensimmäistä kertaa yhdessä joulukuussa.

Lukuisiin loukkaantumisiin on huonon tuurin lisäksi syynä myös joukkueen hirveä työmäärä kentällä illasta toiseen. Dortmundin pelaajat juoksevat ottelussa yhteensä keskimäärin lähes 120 kilometriä ja ottavat yli 240 spurttia. Esimerkiksi kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen matkalla olevan Bayern Münchenin pelaajat ovat tällä kaudella juosseet keskimäärin 114 kilometriä ja ottaneet 215 spurttia ottelua kohden.

– Olemme taistelleet kovaa jokaisessa pelissä ja se on raakaa, että vastustajat ovat olleet parempia. Olemme voittaneet harvoin ja siitä on tullut ongelma päidemme sisällä, kapteenina toimiva Hummels kuvaili joukkueen ongelmia Welt am Sonntag-sanomalehdelle tammikuun puolessa välissä.

Kova työmäärä kentällä ja lukuisat loukkaantumiset vaikuttavat raskaan kauden aikana väistämättä myös pelaajien fyysiseen jaksamiseen. Se on tullut Dortmundin pelissä karulla tavalla esiin, kun joukkue on monesti väsähtänyt otteluiden lopussa. Keltamustat on päästänyt seitsemän maalia viimeisen kymmenen minuutin aikana, mikä on sarjan kolmanneksi eniten. Vastaavasti joukkue on onnistunut maalinteossa ottelun loppuhetkillä vain kertaalleen. Esimerkiksi viime kaudella Dortmund päästi kauden aikana yhteensä seitsemän maalia viimeisen kympin aikana, sitä edellisellä kaudella vain neljä.

Heikommatkin joukkueet Bundesliigassa ovat alkaneet hiljalleen löytää keinot Dortmundin kukistamiseen. Vastustajat pelaavat nykyään tiiviimmin eivätkä jätä enää rakoja tai yhtään ylimääräistä tilaa. Joukkueet myös vetäytyvät syvemmälle, mikä aiheuttaa ongelmia nopeaan peliin ja vastahyökkäyksiin pelitapansa perustavalle Dortmundille. Seura ei ole myöskään onnistunut kunnolla paikkaamaan pelitapansa kulmakivinä toimineita Robert Lewandowskia ja erityisesti Mario Götzeä, jotka loikkasivat peräkkäisinä vuosina Bayerniin.

Pahin piina jo takana

Maalit helpottavat tuskaa (AOP)

Maalit ja voitot helpottavat tuskaa. Ensiksi kaatui Freiburg vieraissa 0-3 ja sen perään Mainz kotona 4-2. (AOP)

Dortmund on voittanut helmikuussa kaksi ottelua putkeen, ensimmäistä kertaa sitten syyskuun. Edellisessä ottelussa Mainzia vastaan joukkue oli ensimmäisen puoliajan jälkeen tappiolla, mutta toisen puoliajan neljä maalia siivittivät Kloppin miehistön todella makeaan voittoon. Pelissä oli ajoittain nähtävissä sitä vapautunutta ja vauhdikasta peliä, mitä Dortmundilta on totuttu näkemäänkin. Tappiosta voittoon nouseminen kotiyleisön edessä merkitsee joukkueelle henkisesti valtavasti.

Vaikka joukkueen menestys on ollut heikointa vuosikausiin, niin dortmundilaiset seisovat upeasti joukkueen takana. Toki huonojen otteluiden jälkeen pelaajat on saateltu kentältä pukukoppiin vihellyskonsertin säestämänä ja kapteeni Hummels sekä maalivahti Roman Weidenfeller ovat käyneet ottelun jälkeen neuvonpitoa ”Keltaisen seinän” eli Dortmundin suuren fanikatsomon kanssa. Heikosta menestyksestä huolimatta fanit eivät ole hylänneet joukkuetta, vaan keltamustien kauden pienin kotiyleisömäärä on 79 500. Signal Iduna Parkille mahtuu hieman yli 80 000 katsojaa.

Helmikuun alussa fanit saivat lisää aihetta riemuun, kun siirtohuhuissa paljon pyörinyt Marco Reus teki seuran kanssa neljävuotisen jatkosopimuksen. Kaupungin oman pojan ja yhden joukkueen tärkeimmän pelaajan jatkosopimus ei olisi voinut tulla parempaan saumaan. Lähes kaikkien Euroopan suurseurojen havitteleman supertähden sopimus vaikeiden aikojen keskellä oli todella tärkeää seuran jatkon ja uskottavuuden kannalta.

Lienee sanomattakin selvää, että vaikka Dortmundin henkinen lukko aukeasi ja peli alkaisi luistaa, niin Bundesliigan mestaruuteen joukkueella ei ole enää mitään saumaa. Bayerniin on matkaa jo 30 pistettä ja viimeiseen Mestarien liigan paikkaan oikeuttavaan neljänteen sijaan on 12 pistettä eroa.

– En ole kiinnostunut Mestarien liigasta. Nykytilanteessa minulla ei ole mitään ongelmaa vain säilyä sarjassa ja pystyä harjoittelemaan paljon seuraavaa kautta varten. Jos joukkueessani on pelaajia, jotka haluaisivat siirtyä muualle vain koska emme pelaa yhtenä kautena Mestarien liigaa, niin olen arvioinut heidät selvästi väärin, Klopp kertoi sanomalehti Bildille tammikuun lopulla.

Bndesliigaa on jäljellä 13 kierrosta. Sarjan puolivälissä joulutauolla jumbona ollut Dortmund on nyt pisteen putoamisviivan yläpuolella ja melkoinen ihme pitäisi käydä, mikäli joukkue ei sarjapaikkaa onnistuisi säilyttämään. Menestykseen tottuneelle seuralle kausi on ollut todella raskas, mutta joukkue on jo aloittanut kipuamaan kohti huippua.

– Kauden ensimmäisen puoliskon päättäminen sijaan 17 tuntui samalta kuin olisi lomaillut piikkimaton päällä.  Mitä tahansa vielä tapahtuu, niin kauden 34. ja samalla viimeinen ottelu tulee päättämään erikoisen kauden. Tästä tulee kausi, joka on täynnä huonoja muistoja, Klopp avautui Welt-sanomalehdelle.

Vaikka Dortmundilla on tökkinyt Bundesliigassa, niin Mestarien liigassa peli on luistanut. Joukkue voitti alkulohkonsa häviten vain yhden pelin ja senkin vieraissa Arsenalille. Die Borussen kohtaa neljännesvälierissä italialaisen Juventuksen.

Mestarien liigan neljännesvälierät alkavat 17.2. Borussia Dortmund matkaa Juventuksen vieraaksi 24.2.