Kommentti: Liverpool-ottelu tuhoaa Veikkausliigan uskottavuuden

HJK julkaisi eilen tiedotustilaisuudessa pelaavansa Valioliigasta tuttua suurseura Liverpoolia vastaan harjoitusottelun elokuun alussa. Tiedote herätti välittömästi valtavasti keskustelua, sillä HJK:lla olisi ollut samana päivänä tärkeä Veikkausliigan vierasottelu Marienhamin IFK:ta vastaan, joka nyt siirrettiin vielä tuntemattomaan päivään hamaan tulevaisuuteen. Kaiken kruunuksi yli 200 HJK:n kannattajaa oli sumplinut kesälomasuunnitelmansa ja varanneet matkansa saarelle kauden ehdottomasti odotetuimpaan vierasreissuun. Nyt seura veti kylmästi maton matkan varanneiden fanien jalkojen alta.

Virallisen jalkapallo-ottelun siirtäminen harjoitusottelun tieltä on ideana täysin absurdi ja luulin jonkun twiitanneen asian vitsillä, kun ensimmäisen kerran asiaan eilen sosiaalisessa mediassa törmäsin. Veikkausliiga ja HJK sen suurimpana kärkenä ovat pyrkineet entistä ammattimaisempaan toimintaan haastavina taloudellisina aikoina, mutta nähdyn kaltaiset päätökset saavat Veikkausliigan näyttämään täydelliseltä puuhastelusarjalta vakavasti otettavan ammattilaissarjan sijaan. Minun on ylipäätään vaikea kuvitella missään muussa maassa edes vakavissaan harkittavan harjoitusottelun buukkaamista keskelle kovinta kilpailukautta, saatika sitten samalle päivälle virallisen sarjaottelun kanssa. Suomessa tämä mitä ilmeisemmin on mahdollista ja samalla Veikkausliiga kertoi julkisesti arvostavansa tämän ottelun kaltaisia sirkushuveja kilpailullisia otteluita korkeammalle.

HJK hoiti samalla tiedottamisen äärimmäisen huonosti, sillä seura suoraansanottuna kusi kannattajiensa päälle. HJK:n johtoportaasta Aki Riihilahti ja Sari Mikkonen-Mannila olivat tietoisia siitä, että seuran uskolliset kannattajat olivat suunnitelleet jo pitkään saaren haltuunottamista isolla porukalla, mutta heille ei tullut mieleenkän informoida heitä mahdollisesta harjoitusottelusta, jonka myötä kauan odotettu MIFK-away siirtyy hamana tulevaisuuteen. HJK tarjosi kannattajilleen etuosto-oikeutta Liverpool-otteluun, mikä ei välttämättä miellytä satoja euroja matkaan panostaneita kannattajia, joilla on varmasti äärimmäisen huonot muistot vuosi sitten pelatusta HJK-Barcelona -ottelusta, jossa järjestyksenvalvojat kielsivät HJK:lle varatussa katsomonosassa olleilta kannattajilta seisomisen katsomossa. Riihilahti kutsui HJK:n kannattajat koolle huomattuaan, miten iso kohu ottelusta nousi, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Riihilahti on profiloitunut kannattajaystävälliseksi seurapomoksi, joka on sosiaalisessa mediassa hehkuttanut usein esimerkiksi vanhan seuransa Crystal Palacen kannattajia, mutta eilisen perusteella mies on näyttänyt unohtaneen vanhat puheensa tosipaikan tullen.

Huuhkaja-legenda Aki Riihilahden tulisi hävetä käytöstää. (Getty)

Huuhkaja-legenda Aki Riihilahden tulisi hävetä käytöstää. (Getty)

Vastustan lähtökohtaisesti näiden eurooppalaisten suurseurojen tuomista Suomeen, sillä en näe otteluiden pitkässä juoksussa hyödyttävän suomifutista millään lailla. Ymmärrän kyllä perustelut näkyvyydestä ja rahasta, mutta viime vuoden Barcelona matsi taisi tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä Veikkausliigan maineelle. Lisäksi ainakin minua oksettaa nähdä suomifutiksen kehtona tunnettu Olympiastadion täynnä ulkomaalaista seuraa kannattavia suomalaisia.

Barcelonaa vastaan pelatussa ottelussa oli sentään jotain faktuaalista hyötyä, sillä HJK rakensi ottelusta saamillaan tuotoilla harjoitushallin omille junioreilleen. Tällä kertaa kyse ei ole vastaavanlaisesta panostuksesta tulevaisuuteen, sillä HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahden mukaan HJK on tällä kertaa vain pelaamassa, eikä ole varmuutta siitä tuleeko ottelusta seuralle mitään taloudellista hyötyä.

Riihilahti perusteli Liverpool-ottelua vedoten kovaan harjoitusotteluun ennen tärkeitä UCL-karsintaotteluita, vaikka Mestareiden Liigan karsinnat ovat ottelupäivän aikaan jo käynnissä. Miten panokseton harjoitusottelu on valmistautumisena kilpailullista Veikkausliiga-ottelua parempi vaihtoehto? Jokainen esimerkiksi pari vuotta sitten pelatun Manchester City-Arsenal -ottelun nähnyt varmasti myöntää, että harjoitusottelut ovat automaattisesti melkoista höntsää pelaajien varoessa kaksinkamppailuja loukkaantumisten pelossa.

HJK ei toki ole ainoa syyllinen tälle häpeälliselle päätökselle siirtää MIFK-ottelu toiseen päivään. Itseäni kiinnostaisi kovasti tietää mitkä ovat todelliset syyt kotijoukkue Marienhamin hyväksynnälle HJK:n ehdotuksesta ottelusiirtoon. Esimerkiksi MIFK:n keskikenttäpelaaja Duarte Tammilehto ilmaisi melko suorasti oman mielipiteensä Veikkausliigan päätöksestä twitterissä häshtägillä farssi, joka on mielestäni varsin oikea sana kuvaamaan tätä koko soppaa. En näe muuta mahdollisuutta kuin sen, että HJK on luvannut maksaa MIFK:lle x-määrän rahaa ottelun siirtämisestä, mikä tuskin on rikollista, mutta vähintäänkin harmaalla alueella toimimista.

Mielestäni jo sovitun ottelun siirtäminen rahalla alkaa olla jo lähellä ottelumanipulaatiota ja on mielenkiintoinen ennakkotapaus tulevaisuutta varten. Ilmeisesti MIFK joka tapauksessa arvotti rahasumman kolmen Veikkausliigapisteen edelle, sillä ottelusiirrosta kieltäytymällä he olisivat saaneet vastaansa HJK:n reserviporukan ja lähes automaattisen voiton, joka saattaa nousta loppukaudella arvoon arvaamattomaan tasaisessa Veikkausliigassa. Myös Veikkausliigan toimisto voisi astua esiin ja perustella miten ja miksi tämä ottelusiirto sallittiin ja samalla loskattiin koko sarjan jo valmiiksi heikko maine entistä matalammalle. Käsittääkseni Veikkausliigan tarkoituksena on nimenomaan palvella kotimaista ja paikallista jalkapalloa, ei englantilaisten seurojen etäkannattajia.