Kommentti: Manchester Unitedilta välitön myrskyvaroitus

Kesän nimekkäät hankinnat hankinnat ja Jose Mourinho asettivat Manchester Unitedin valtavan tarkan suurennuslasin alle. Vaikka Punaiset Paholaiset eivät ole vielä kohdanneet suurimpia mestarisuosikkeja, niin kauden aloitus on ollut todella vakuuttava ja United tulee varmasti taistelemaan mestaruudesta.

Maailmanennätyssummalla Manchesteriin siirtynyt Paul Pogba pääsi viimein parrasvaloihin. Juventuksesta periytyneen pelikiellon myötä vasta perjantaina kautensa aloittanut ranskalainen tekikin näyttävän paluun Old Traffordille. Pogban ensimmäiset minuutit menivät vielä vähän tunnustellessa, mutta vauhtiin päästyään ei keskikenttätaiturille löytynyt pysäyttäjää. Lienee mahdotonta sanoa, että onko kukaan jalkapalloilija sadan miljoonan arvoinen, mutta on United paljon huonompiakin ostoksia tehnyt. Pogba oli heti keskikentän kuningas ja miehestä tulee olemaan valtavasti iloa punaisten kannattajille tulevina kausina.

Myös Zlatanin taival Unitedissa on alkanut erinomaisesti, kun kasassa on kolme täysosumaa kahteen otteluun. Ruotsalainen pelaa toki joitain tilanteita hieman lepsusti, mutta se tärkein tehtävä eli maalien tekeminen tuntuu sujuvan yhtä hyvin kuin aina ennenkin. Varsinkin perjantain avausosuma oli jotain mitä Unitedilta on viime vuosina puuttunut. Zlatan piti Southamptonin puolustusta suorastaan pilkkanaan ja puski vaivattomasti pallon verkkoon.

Myös monet vanhemmat ratsut ovat löytäneet uuden vaihteen silmään Mourinhon alaisuudessa. Erityisesti Marouane Fellaini on ollut kuin uudestisyntynyt keskikentällä eikä viime kausien bambista heikoilla jäillä ole enää merkkiäkään. Myös muun muassa Antonio Valencia, Luke Shaw ja Anthony Martial ovat olleet erinomaisella pelipäällä. Wayne Rooney on jostain syystä saanut jälleen hieman kritiikkiä, vaikka joukkueen kapteenilla on kahden ottelun jälkeen kasassa yksi täysosuma ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Rooney antoi myös perjantaina useita loistavia syöttöjä ja paremmalla viimeistelyllä tilastot olisivat vieläkin komeammat.

Tällä hetkellä suurin kysymysmerkki on Henrikh Mkhitaryanin kohdalla, sillä armenialainen pelasi kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä vain puoli tuntia. Todennäköisesti Mkhitaryan ei ole vain tarpeeksi kovassa fyysisessä kunnossa, sillä kyseessä on täysin Mourinhon oma hankinta ja portugalilainen on varmasti kaavaillut 40 miljoonan euron laiturilleen isoa roolia. Armenialaisen tieltä kokoonpanosta väistynee Juan Mata.

Mourinho on saanut hämmästyttävän nopeasti Unitedin pelin toimimaan. Toki paketti aukesi pariin otteeseen edelleen liian helposti ja Southamptonille avautui luvattoman vaivattomasti muutamia paikkoja, joista joku toinen joukkue olisi kyllä viimeistellyt maalin tai pari. Kyseessä oli kuitenkin vasta kauden toinen ottelu, joten tämä tuskin muodostuu ongelmaksi kauden aikana, varsinkaan kunhan joukkueen ykköstoppari Chris Smalling palaa paikalleen. Sen sijaan United esitteli muutaman kerran Mourinhon tavaramerkkiä eli todella teräviä vastaiskuja. Nopeiden laitapuolustajien, erinomaisia keskityksiä antavien laitureiden ja terävästi viimeistelevän Zlatanin myötä United tulee tekemään vastahyökkäyksillä vielä tuhojaan tällä kaudella. Hyökkäyspelissä oli ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti huomattavasti viime kausia enemmän luovuutta.

Manchester Unitedin olemus on ollut kahdessa ensimmäisessä ottelussa täysin erilainen kuin kolmen edellisen kauden aikana. Toki kasassa oli jo varsin hyvä joukkueen runko, johon lisättiin vain Mourinho sekä pari todellista täsmähankintaa, niin tulos on nähdyn kaltainen. Koko joukkueesta huokuu tällä hetkellä valtava itseluottamus eikä Punaiset Paholaiset ota taka-askelia. Unelmien teatteriksi kutsuttu Old Trafford on tällä kaudella jälleen nimensä veroinen.

Kansikuva: Getty