Kommentti: Paljon parjattu HJK rakentaa joukkuetta oikein askelin

HJK:n kausi päättyi tänäkin vuonna pettymykseen, kun mestaruus valui toista kertaa putkeen Töölön ulkopuolelle. Nyt HJK:lla on edessään juhlakausi ja Aki Riihilahti kumppaneineen on kasaamassa todella kovaa nippua.

Mika Lehkosuon ensimmäinen täysi kausi HJK:n peräsimessä vuonna 2015 meni penkin alle loppukesästä koittaneen valtavan loukkaantumissuman myötä. Päättyneellä kaudella palapelin tärkeimmät palaset loukkaantuivat kriittisellä hetkellä, mikä vesitti kauden lopun. Helsinkiläisten pelaamisessa oli toki ollut samoja pelillisiä puutteita jo alkukaudella, mutta tuolloin taitavat yksilöt pystyivät kääntämään tiukat kamppailut joukkueen eduksi.

Pohjoismaisen huippuseuran titteliä havittelevan Klubin resurssit kotimaassa ovat omaa luokkaansa, vaikka SJK onkin tehnyt hyvää nousua huipulle. Onkin ollut kummallista, että HJK ei ole hyödyntänyt asemaansa paremmin hankkimalla enemmän pelaajia muista joukkueista Veikkausliigasta. Helsingissä on luotettu vakaasti ulkomailta tulleisiin vahvistuksiin, joita onkin nähty viime vuosina huomattavan paljon. Tämän johdosta joukkueessa on ollut muun muassa kaudella 2015 yhteensä 26 minuuttia pelanneen Ademirin kaltaisia ”vahvistuksia”.

Nyt Klubi on lähtenyt selkeästi selkeästi eri linjalle. Kauden päättymisen jälkeen HJK on vahvistanut rivejään Mostagh Yaghoubilla, Juha Pirisellä ja Faith Friday Obilorilla. Kolmikolla on vahvat näytöt Veikkausliigasta ja jokaisesta tietää täsmälleen mitä saa. Tasonsa Veikkausliigassa osoittaneet pelaajat ovat huomattavasti varmempia hankintoja kuin ulkomailta tulevat arvat, jotka voivat toki tähtien ollessa kohdallaan osoittautua Alfredo Moreloksen kaltaisiksi löydöiksi. Edellä mainitun kolmikon lisäksi helsinkiläisten riveihin on liittynyt viime kaudet norjalaisessa Sogndalissa pelannut Hannu Patronen.

HJK kasaa todella kovaa nippua ja helsinkiläisillä on pullat hyvin uunissa jo nyt. Joukkueen runko on todella laadukas, mutta lisää hankintoja on varmasti tulossa viimeistään keväällä. Syytä onkin, sillä toppareiden ja keskikentän pohjalle olisi tarvetta pallolliselle osaamiselle. Vastaavasti Moreloksen tilanne ratkaisee hyökkäyspään vahvistusten tarvetta. Iltalehti uutisoi eilen, että Klubi aikoo käyttää osto-optionsa viime kauden parhaaseen maalintekijäänsä.

Vaikka HJK:lla onkin joukkue hyvällä mallilla, niin täysin mutkatonta joukkueen kauteen valmistautuminen ei ole. Kahden edellisen kauden pettymysten myötä Lehkosuon asema päävalmentajana on ollut iso puheenaihe läpi syksyn. Helsingin Sanomat uutisoi reilut kolme viikkoa sitten Klubin kartoittavan uusia päävalmentajia. Näin epävarma tilanne ei varmasti helpota valmistautumista haastavaan kauteen. HS uutisoi eilen HJK:n vahvistavan valmennusryhmäänsä Hongasta saapuvalla Juho Rantalalla, mutta tämä ei vaikuta päävalmentajan asemaan.

HJK on ensi kaudella haastavan tilanteen edessä. Tyytymättömyys laihoihin tuloksiin on kasvanut kannattajien keskuudessa ja kolmas kausi putkeen ilman mestaruutta olisi katastrofi. Täydellinen napakymppi onkin käytännössä minimivaatimus HJK:n kohdalla ensi kaudella, etenkin jos Lehkosuo jatkaa joukkueen peräsimessä.

Kansikuva: All Over Press