Kommentti: Portugalilla ja Ronaldolla ei ole aihetta paniikkiin

Alkulohkon piti olla Portugalille helppo tie pudotuspeleihin, mutta kahden pelin jälkeen saldona on yhtä monta pistettä. Portugalilaisten tilanne ei ole kuitenkaan lohduton.

Avausottelun tasapelin Islantia vastaan piti olla enemmän vain vastustajan hyvyyttä ja epäonninen työtapaturma. Portugali oli vakuuttava ja pystyi luomaan mainioita tilanteita liukuhihnalta, mutta islantilaiset taistelivat sitkeästi ja onnistuivat raapimaan tasapelin. Toisessa ottelussa vastaan asettui lähtökohtaisesti pykälää kovempi, mutta avausottelunsa yllättäen Unkarille hävinnyt Itävalta. Ottelu oli jälleen portugalilaisten hallintaa, mutta tällä kertaa tyytyminen oli maalittomaan tasapeliin.

Kahden kierroksen jälkeen Unkari johtaa lohkoa kerättyään neljä pistettä. Islanti ja Portugali miehittävät seuraavat sijat kahden pisteen myötä Itävallan pitäessä yhdellä pisteellä jumbosijaa. Kaikki on siis täysin auki viimeisellä kierroksella, kun Portugali kohtaa Unkarin ja Islanti Itävallan. Lusitaaneille tilanne on hyvin yksinkertainen: voitolla paikka pudotuspeleissä on varma. Tasapelin tai tappion myötä tilanne menisi monimutkaisemmaksi. F-lohkon voittaja saa pudotuspeleissä todennäköisesti vastaansa Belgian, kun taas lohkokakkosen todennäköinen vastustaja on Wales tai Slovakia.

Turnaus ei ole sujunut ollenkaan Portugalin suunnitelmien mukaan. Lohkon päätöspeli Unkaria vastaan piti olla pudotuspeleihin valmistava kenraaliharjoitus, jossa voi kenties lepuuttaa osaa pelaajista tai kokeilla uusia nyansseja. Nyt joukkue on kuitenkin pakkovoiton edessä.

Tilanne ei ole kuitenkaan huono, sillä Portugalin peli on pääasiassa rullannut erinomaisesti. Ainoastaan maalinteko on tökkinyt. Joukkue pystyi luomaan kahdessa ensimmäisessä ottelussa peräti 50 maalintekotilannetta, mikä on turnauksen eniten. Tilaston toisena on 37 maalintekotilannetta luoneet Englanti sekä Kroatia. Portugali on hallinnut palloa toiseksi eniten ja syöttöprosentti on kolmanneksi paras. Molemmissa tilastoissa Portugalin kanssa kärkikolmikon muodostavat Espanja sekä Saksa. Myös lusitaanien puolustuspeli ansaitsee toistaiseksi lähes täysin puhtaat paperit, vaikka Itävalta ja Islanti eivät turnauksen kovimpia joukkueita hyökkäyskalustolta olekaan.

Portugalissa katseet kohdistuu yhteen mieheen. Viisi kertaa karsinnoissa osunut Cristiano Ronaldo kannattelee harteillaan joukkueen hyökkäyspeliä. Ronaldolla oli varsinkin Itävaltaa lukuisia huipputontteja, joista mies yleensä onnistuu aina. Lauantaina joukkueen kapteeni pääsi yrittämään maalintekoa pilkultakin, mutta Itävallan maali säilyi noiduttuna. Toisaalta olihan muun muassa Nanillakin loistava paikka jo avauspuolikkaalla, mutta se hukkui kapteenin tuhlailujen varjoon.

Kuuva kausi on ollut Ronaldon suhteen todella kaksijakoinen. Kauteen mahtui aikaisempiin kausiin verrattuna enemmän maalittomia otteluita. Vastaavasti joissain peleissä Ronaldo oli täysin pysättämätön ja teki kentillä aivan mitä halusi. Ronaldo viimeistelikin Real Madridin paidassa päättyneellä kaudella kuudesti vähintään kolmea maalia otteluun. Ronaldolle mahtui kauteen neljä maalitonta putkea. Kahdesti hän jäi maaleitta kahdessa peräkkäisessä ottelussa ja kahdesti kolmessa peräkkäisessä ottelussa. Jokainen näistä putkista katkesi vähintään kahden maalin iltaan.

Ronaldo on jäänyt maaleitta nyt kahdessa peräkkäisessä ottelussa. Ei puhuttaisi maailman kahdeksannesta ihmeestä, mikäli Ronaldo ottaisi joukkueensa harteilleen Unkaria vastaan ja johdattaisi maaleillaan Portugalin pudotuspeleihin. Jatkopeleissä kaikki olisi jälleen täysin auki eikä kukaan muistelisi alkulohkon kahta tasapeliä.

F-lohkon viimeiset ottelut pelataan keskiviikkona 22.07:

19.00 Islanti-Itävalta

19.00 Unkari-Portugali

Kansikuva: Getty