Kommentti: Ronaldo on kasvanut kapteeninnauhan arvoiseksi

EM-kisojen finaali on erityisen iso ilta yhdelle pelaajalle. Henkilökohtaisella- ja seurajoukkuetasolla kaiken voittaneen Cristiano Ronaldon palkintokaapista uupuu vielä kruunu maajoukkueuralta.

On jopa hämmentävää, että kuinka maajoukkuemenestys on karttanut maailman kahta parasta jalkapalloilijaa Lionel Messiä sekä Ronaldoa. Molemmat ovat toki päässeet lähelle: Messi on ollut kertaalleen MM-kisojen ja kolmesti Copa American finaalissa, kun taas Ronaldo oli johdattamassa Portugalia EM-kotikisojen finaaliin 12 vuotta sitten. Jokainen näistä kaksikon finaaleista on tosin päättynyt tappioon. Ehkä olisikin aiheellisempaa kysyä, että miten laihaa maiden menestys olisi ollutkaan ilman kaksikon panosta?

Ronaldoon kohdistui ennen Ranskan kisoja valtavat odotukset ja Michel Platinin nimissä olevaa maaliennätyksen jahtaamista on seurattu herkeämättä ensivihellyksestä lähtien. Walesia vastaan viimeistellyn puskumaalin myötä Ronaldo jakaa nyt ennätyksen Platinin kanssa ja sunnuntaina miehellä on mahdollisuus ottaa ennätys omiin nimiinsä.

Ronaldon ja koko Portugalin kisat alkoivat nihkeästi. Joukkueen odotettiin selvittävän helpoksi luonnehdittu F-lohko leikiten ja nappaavan kärkipaikan. Avausottelu päättyi kuitenkin 1-1 -tasapeliin Islantia vastaan ja Ronaldo oli otsikoissa kritisoituaan vastustajaa ja jättämällä kättelyt väliin.

Toinen ottelu Itävaltaa ei sujunut sen paremmin. Tuloksena maaliton tasapeli, vaikka Ronaldo pääsi ampumaan rankkarin toisella puoliajalla. Ronaldo oli jälleen otsikoissa ja sai niskoilleen valtavan ryöpytyksen tuhlailtuaan ison liudan paikkoja.

Alkulohkon päätöspelissä Ronaldo otti Portugalin jälleen harteilleen ja osoitti, että miksi hän on joukkueen kapteeni. Kaksi maalia ja estyö Nanin osumaan johdattivat Portugalin pudotuspeleihin. Eikä Ronaldon vauhti ole hyytynyt pudotuspeleissä, vaan CR7 on ollut johdattamassa Portugalia kohti finaalia olemalla vahvasti mukana lähes kaikissa joukkueensa osumissa. Tällä kertaa laituri ampui Puolaa vastaan pilkkukisassa ensimmäisen laukauksen. Neljä vuotta sitten Portugali hävisi Espanjalle juuri rangaistuspotkuilla. Ronaldo olisi ollut joukkueensa viides laukoja, mutta ei ennättänyt edes laukomaan kisan ratkettua jo aiemmin.

Ranskan viheriöillä ollaankin nähty se uusi Ronaldo, joka on kapteenin nauhan arvoinen. Monesti kapteenin nauha annetaan joukkueen ykköspelaajalle, vaikka hän ei välttämättä olisi se sopivin vaihtoehto kapteeniksi. Ronaldo valittiin maajoukkueen kapteeniksi kahdeksan vuotta sitten, ja viimeistään nyt hän on osoittanut olevansa johtaja muutenkin kuin vain pelillisesti. Toki mukaan mahtuu edelleen aina silloin tällöin pientä kiukuttelua, mutta se on osa Ronaldoa. Esimerkiksi Joao Moutinhon kannustaminen ja psyykkaaminen ennen pilkkukisaa oli sellainen asia, mitä kymmenen vuoden takaiselta Ronaldolta ei nähty.

Sunnuntaina Ronaldolla on mahdollista tehdä jälleen historiaa, kun Portugali metsästää historiansa ensimmäistä mestaruutta arvokisoissa. Portugalin, jonka materiaali ei ole todellakaan kisojen kärkeä, kantaminen kultaan olisi täysin poikkeuksellinen temppu Ronaldon uralla.

EM-kisojen finaali Portugali-Ranska alkaa kello 22.00. Yle TV2 näyttää ottelun totutusti suorana.

Kansikuva: Getty