Kommentti: Saksan hyökkääjävalinta epäonnistui

Hallitseva maailmanmestari ja yksi näiden kisojen suursuosikki Saksa aloitti eilen oman taipaleensa kohti EM-kultaa. Esitys oli kauttaaltaan saksamaisen konemainen ja voitto irtosi lopulta hyvin taistellutta Ukrainaa vastaan 2–0-lukemin. Tuloksellisesti kisa-avaus oli Die Mannschaftilta hyvä, mutta pelillinen esitys jätti vielä parannettavaa.

Saksan maajoukkueen pitkäaikainen luotsi Joachim Löw lähti otteluun odotusten mukaisesti 4–2–3–1-muodostelmalla. Paletti oli monilta osin melko kiveenhakattu, mutta kärkimiehen valintaa moni odotti suurella mielenkiinnolla. Kaksi vuotta sitten maailmanmestaruus tuli Thomas Müllerin ja Miroslav Klosen vuoroteltua kärjessä, joista jälkimmäinen lopetti maaottelu-uransa kisojen jälkeen. Tällä kertaa Löwin vaihtoehdot ovat Müller, Mario Gomez ja Mario Götze, joista valinta avasottelussa kohdistui viimeiseksi mainittuun. Müller pelasi oikealla laidalla ja Gomez istui koko ottelun vaihdossa.

Kärkimieheksi uskottu Götze oli Saksan joukkueen heikoin lenkki ja jätti esityksellään varmasti Löwille mietittävää tulevia pelejä varten. Götzen ura Bayern Münchenissa ei ole mennyt odotusten mukaisesti ja 24-vuotiasta taituria onkin huhuiltu tämän kesän aikana muihin maisemiin. Götze ei ole koulutukseltaan kärkimies, vaan enneminkin kärjen alapuolella tai laidoilla pelaava syöttökone. Maalinteko ei tule varsinaisesti aivan takaraivosta, mistä kertoo päättyneen kauden vain kolmen tehdyn maalin saldo Saksan Bundesliigassa. Götze on turhan pieni ja pehmeä taistelemaan isojen toppareiden kanssa eikä hän ole esimerkiksi Müllerin kaltainen maalipaikkojen haistaja.

Löwin pitäisi jatkossa antaa mahdollisuus joko Müllerille tai Gomezille. Götzen tavoin Bayern Münchenia edustava Müller on monesti todistanut olevansa maajoukkuepaidassa todella kova maalinsylkijä eikä tahtia ole hidastanut arvoturnausten aikana kovenevat vastustajat. 30-vuotias Gomez ei ole enää uransa parhaassa vauhdissa, minkä vuoksi hän edustaa nykyään seurajoukkueenaan Turkin pääsarjan Besiktasia. Vaikka pelit Turkissa eivät ole maailman tasokkaimpia, niin Gomezin 26 maalin saldoa 33 liigaottelun aikana ei voi missään nimessä vähätellä. Gomez on ainakin tottunut paukuttaman palloa verkkoon, toisin kuin Götze.

Ukraina antoi Saksalle kovan vastuksen ja monien yllätykseksi paikoitellen jopa hallitsi ottelun tapahtumia. Etenkin ennen puoliajalle siirtymistä Saksa oli helisemässä ja Ukraina todella lähellä isekä ottelun tasoihin. Hienosti laidoillaan esiintyneet Evgen Konopylanka ja Andriy Yarmolenko pääsivät ohittamaan Saksan maalia vartioineen Manuel Neuerin kahdesti, toisella kertaa paitsio pelasti Saksan ja toisella toppari Jerome Boateng maaliviivalta. Die Mannschaftin puolustus on joskus antanut vakuuttavammankin kuvan itsestään.

Valmentaja Löwin toinen luottotoppari Mats Hummels ei toipunut kisa-avaukseen pieniltä loukkaantumisiltaan ja myös seuraava ottelu Puolaa vastaan on vaakalaudalla. Hummelsin tuuraajaksi peliin valikoitui Valencian toppari Shkodran Mustafi, joka kiitti luottamuksesta iskemällä ottelun avausmaalin. Kosmeettisen 2–0-maalin iski viime minuuteiksi vaihdosta sisään tullut Saksan elävä legenda Bastian Schweinsteiger.

Kärkimiehen ja puolustuksen osalta Saksa jätti parannettavaa, mutta keskikentän keskustan kaksikolle on annettava tunnustusta. Ottelun hahmo oli ehdottomasti ratkaisumaalin syöttänyt ja muutenkin peliä hienosti pyörittänyt Toni Kroos. Real Madridin keskikenttämies jakoi komeita pystypalloja Ukrainan linjan taakse ja rytmitti syöttöpelillään koko Saksan pelaamista hienosti. Kroosin vierellä pelannut Sami Khedira esiintyi myös hyvin ja varmisti ettei Ukrainalla ole eväitä ottaa keskikentän herruutta haltuunsa.

Saksa pelaa seuraavan kerran tiistaina 13.6., kun vastaan klo 22:00 asettuu rakas vihollinen Puola.

Kansikuva: Getty