TOP 10: EM-kisojen parhaat ikämiehet

EM-kisojen nuorista tähdistä on riittänyt paljon puhetta, mutta karkeloissa on mukana myös monia laadukkaita kokeneita pelaajia. Listaammekin nyt kisojen parhaat 35-vuotiaat pelaajat. Pelaajan on pitänyt jo saavuttaa kyseinen ikä päästäkseen listalle. Tämän takia esimerkiksi Zlatan (syntynyt 3.10.1981) ei ole listalla.

10. Eidur Gudjohnsen, 37v, Islanti

Islantilainen legenda, joka pelasi ensimmäisen maaottelunsa 20 vuotta sitten. Gudjohnsen on maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä 25 osumalla 84 ottelussa. Hyökkääjä on pelannut urallaan monissa suurseuroissa ja uran kohokohtia onkin muun muassa Hollannin, Englannin sekä Espanjan pääsarjojen mestaruudet. Gudjohnsen voitti Barcelonan paidassa Mestarien liigan vuonna 2009 ja on edelleen ainoa turnauksen voittanut islantilainen. Osui EM-karsinnoissa kertaalleen sekä viimeisessä harjoitusottelussa Liechtensteinia vastaan. Islannin kovan hyökkäyskaluston myötä rooli kisoissa jäänee melko pieneksi, mutta on edelleen käyttökelpoinen vaihdosta väsyneitä puolustajia vastaan.

9. Robbie Keane, 35v, Irlanti

Keane on Irlannin elävä legenda. On maajoukkueen ykkönen sekä pelatuissa otteluissa (143) että tehdyissä maaleissa (67). Jotain miehen asemasta kertoo, että Irlannin kaikkien aikojen maalitilaston kakkonen on Niall Quinn 21 osumalla. Keane osui karsinnoissa peräti viisi kertaa, mutta kaikki osumat tulivat otteluissa Gibraltaria vastaan. Joukkueen kapteeni ei mahtune joukkueen avaukseen kisoissa, mutta Gudjohnsenin tapaan on erinomainen vaihtomies.

8. Gareth McAuley, 36v, Pohjois-Irlanti

Kookas toppari pelasi päättyneellä kaudella 34 ottelua West Bromwichin paidassa Valioliigassa ja kantaa suurta vastuuta EM-kisoissakin. McAuley on pelannut urallaan pääosin Championshipissä sekä viimeiset neljä kautta Valioliigassa. Kovaotteinen toppari murtautui maajoukkueeseen vasta 25-vuotiaana, mutta on sen jälkeen kuulunut vakiokalustoon. McAuley on ehdottomasti yksi joukkueensa tärkeimpiä pelaajia kisoissa.

7. Gábor Király, 40v, Unkari

40-vuotias konkarimaalivahti on pelannut jo yli 100 maaottelua ja saa nyt ansaitun kruunun maajoukkueuralleen arvokisojen muodossa. Nuoret katsojat tulevat hämmästelemään kisoissa Királyn peliasua, sillä maalivahti ei ole luopunut legendaarisista collegehousuistaan. Király on pelannut urallaan muun muassa Hertha Berlinin, Crystal Palacen sekä 1860 Münchenin riveissä, mutta palasi päättyneeksi kaudeksi Unkarin pääsarjaan Haladásin riveihin.

Király erottaa kentällä esimerkiksi legendaarisista housuista. Kuva: Getty

Királyn erottaa kentällä esimerkiksi legendaarisista housuista. Kuva: Getty

6. Razvan Rat, 35v, Romania

Rat on nykyisen joukkueen kokenein pelaaja 111 maaottelun myötä ja yksi harvoista pelaajista, jotka olivat mukana Romanian edellisellä arvokisavisiitillä vuonna 2008. Rat pelasi peräti kymmenen vuotta Shakhtar Donetskin riveissä aina vuoteen 2013, jonka jälkeen seura on vaihtunut tiheään. Päättynyt kausi sujui Rayo Vallecanon paidassa La Ligassa, mutta useiden loukkaantumisten myötä Ratin vyölle kertyi vain muutama ottelu. Vasen laitapuolustaja on kuitenkin maajoukkueessa avainpelaajia ja tukee hyökkäyksiä laidalta erinomaisesti.

5. Ricardo Carvalho, 38v, Portugali

Carvalho on kisojen vanhin kenttäpelaaja, mutta silti kovassa iskussa. Topparin maajoukkueura on ollut vähintään mielenkiintoinen, sillä Carvalho jätti maajoukkueen viisi vuotta sitten ajauduttuaan riitoihin päävalmentaja Paul Benton kanssa. Kaksi vuotta sitten uusi päävalmentaja Fernando Santos sai kuitenkin houkuteltua kokeneen puolustajan takaisin ja Carvalho onkin saanut paljon vastuuta maajoukkueessa viime aikoina. Carvalho oli avauksessa lähes kaikissa karsintaotteluissa, mutta taistelee kisoissa peliajasta yhdessä Bruno Alvesin, José Fonten sekä Pepen kanssa. Portugalin puolustuksesta ei ainakaan kokemusta puutu, sillä nelikon nuorin on 32-vuotias Fonte.

Carvalho on pelannut kolme edellistä kautta Monacon riveissä. Kuva: Getty

Carvalho on pelannut kolme edellistä kautta Monacon riveissä. Kuva: Getty

4. Tomáš Rosicky, 35v, Tshekki

Tshekin elävä legenda on kärsinyt viime kausina paljon loukkaantumisista eikä ole saanut Arsenalissa ehjiä kausia alleen, mutta on silti yksi maajoukkueensa tärkeimpiä pelaajia. Rosicky on 103 maaottelun myötä nykyjoukkueen toiseksi kokenein pelaaja heti Petr Cechin jälkeen ja Tshekin kaikkien aikojen ottelutilaston kolmannella sijalla. Rosickyn kunnosta on riittänyt paljon puhetta, mutta joukkueen kapteeni pelasi kaikissa Tshekin kolmessa kisoihin valmistavassa ottelussa ja onnistui maalinteossakin Venäjää vastaan.

3. Patrice Evra, 35v, Ranska

Myös Evran pitkälle maajoukkueuralle on sattunut nousuja ja alamäkiä. Monelle on varmasti päällimmäisenä mielessä vuoden 2010 MM-kisat, kun Ranska ajautui kapteeninsa Evran johdolla erimielisyyksiin joukkueenjohdon kanssa ja tuloksena oli täydellinen farssi. Ranska jäi turnauksessa alkulohkoon ja Evra sekä neljä muuta pelaajaa saivat Ranskan liitolta viiden ottelunpelikiellon. Vasen laitapuolustaja pääsi kuitenkin nopeasti maajoukkueeseen takaisin mukaan ja jälki on ollut vakuuttavaa.

Evran kipparoiman Ranskan MM-kisoista tuli täysi farssi kuusi vuotta sitten. Kuva: Getty

Evran kipparoiman Ranskan MM-kisoista muodostui täysi farssi kuusi vuotta sitten. Kuva: Getty

2. Andrea Barzagli, 35v, Italia

Andrea Barzagli muodostaa yhdessä Giorgio Chiellinin sekä Leonardo Bonuccin kanssa kenties kisojen kovimman puolustuksen. Kolmikko on pelannut Juventuksessa jo vuosikausia yhdessä erinomaisin tuloksin. Barzaglille on kertynyt ainoastaan 55 maaottelua, sillä hän muun muassa oli maajoukkueesta sivussa kolme vuotta 2010-luvun taitteessa. Barzagli ei kuulu pelipaikkansa nopeimpiin pelaajiin, mutta paikkaa tätä lukemalla peliä erinomaisesti.

1. Gianluigi Buffon, 38v, Italia

Buffon ei osoita mitään merkkejä ikääntymisestä vaan päinvastoin. Kokenut maalivahti pelasi kenties uransa parhaan kauden esimerkiksi pitäen Juventuksessa maalinsa puhtaana yli 10 ottelua putkeen. Buffon on 157 ottelullaan Italian maajoukkueen kaikkien aikojen eniten otteluita pelannut pelaaja. Kuuluu edelleen pelipaikkansa ehdottomaan eliittiin maailmassa ja otteiden perusteella pelivuosia olisi vielä useita jäljellä.