Kovasti vahvistunut HJK kohtaa FC Lahden liigacupin puolivälierissä

Vuoden 2015 liigacup on edennyt puolivälierävaiheeseen. Kaikki neljä puolivälierää pelataan tulevan viikonlopun aikana ja sunnuntaina selviää mitkä neljä joukkuetta etenee viikon päästä pelattaviin välieriin. Puolivälierien ehdottomasti mielenkiintoisin kamppailu käydään heti perjantaina kahden rakkaan vihollisen HJK:n ja FC Lahden kohdatessa toisensa Talin jalkapallohallissa.

Uudet hankinnat heti tulessa?

Puolivälierän kotijoukkue HJK voitti oman alkulohkonsa tappioitta. Klubi ei kuitenkaan missään vaiheessa varsinaisesti vakuuttanut pelillisesti, mistä kertoo kolme tasapeliä neljästä pelatusta ottelusta.  HJK on ainakin toistaiseksi antanut paljon vastuuta omille junioreilleen, mutta Lahtea vastaan kentällä nähtäneen jo enemmän optimiavausta muistuttava kokoonpano. HJK:n suhteen mielenkiintoisinta on nähdä kovalla kohulla viime viikkoina hankittuja vahvistuksia itse teossa.

Jo nähdyistä uusista pelaajista ehdottomasti vakuuttavin on toistaiseksi ollut 30-vuotias pitkään Brittien saarilla vaikuttanut Moussi Guy. Guyn pelikunto on vielä kaukana optimaalisesta, mutta pelaajatyypiltään Yaya Tourea muistuttava patukka tulee dominoimaan kotimaan kenttiä jo pelkästään vakuuttavan fysiikkansa vuoksi.

HJK:n aina japanin kieliseen twittertilin avaamiseen asti innoittanut kohuhankinta Tanaka Atomu on toistaiseksi esiintynyt pelaamassaan kolmessa liigacupin ottelussa melko vaisusti, vaikka mies avasikin maalitilinsä heti ensimmäisessä ottelussaan Rovaniemen Palloseuraa vastaa. Pitää kuitenkin muistaa, että Atomu pelaa ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella, joten uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutuminen vie taatusti aikansa. Atomu ei puhu tällä hetkellä sanaakaan englantia, mikä varmasti vaikeuttaa uuteen pelikulttuuriin adaptoitumista. Albirex Niigatan kasvattia ei kuitenkaan voi syyttää yrityksen puutteesta, mutta ainakaan toistaiseksi mies ei ole löytänyt samaa aaltopituutta uusien joukkuetovereidensa kanssa.

Hyökkääjä Mike Havenaar on kovin koskaan Suomeen hankittu pelaaja

Mike Havenaariin kohdistuu äärimmäisen kovat odotukset. Kuva: HJK

Mike Havenaariin kohdistuu äärimmäisen kovat odotukset. Kuva: HJK

Atomun sopeutumista Suomeen helpottaa varmasti maanantaina julkaistu Mike Havenaarin toistaiseksi elokuun loppuun asti voimassa oleva sopimus. Havenaarista tuli samalla varmasti kovin koskaan Veikkausliigaan hankittu pelaajaa. Teemu Tainion, Jari Litmasen ja Jonatan Johanssonin kaltaiseet kokeneet kotimaisen jalkapallon legendat ovat toki tehneet Havenaaria kovemmat urat, mutta Havenaarin kyseisistä pelaajista erottaa se fakta, että 17 kertaa Japanin maajoukkueessa esiintynyt isokokoinen target-kärki on pelaaja parhaassa iässään. 27-vuotias Havenaar kuului kolmen kauden ajan Hollannin pääsarja Eredivisien kärkijoukkue Vitessen avainpelaajiin, mutta siirto Cordobaan oli epäonninen. Havenaar tippui penkkimiehen rooliin ja tulee hakemaan uralleen uutta nostetta HJK:sta.

Havenaarin siirron myötä on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo lähtee kehittämään joukkueensa peliä. Hyökkäävän ja kauniin lyhytsyöttöpeliin perustuvan jalkapallon ystävänä tutuksi tullut Lehkosuo on urallaan suosinut Alexander Kokkon, Hermanni Vuorisen ja Tim Väyrysen tapaisia isoja kohdepelaajia, joten Havenaar istuu tähän profiiliin erinomaisesti. Viime kaudella usein kärjessä viihtynyt Mac Kandji oli pelaajatyyppinä hieman erilainen, mutta hänet hankittiin lähtökohtaisesti laiturin paikalle. Aristide Bancen floppaamisen myötä Bic-Mac löysi kuitenkin itsensä usein piikistä hyvällä menestyksellä.

Havenaar on tulevalla kaudella HJK:n kiistaton ykköskärki, vaikka Klubi hankkikin talvella riveihinsä myös toisen ulkomaalaisen hyökkääjän Ousman Jallowin. Jallowin CV on komea, mutta nähdyn perusteella mies on viime kaudeksi hankitun Oussou Konanin tyylinen rivipelaaja. Jallowilla on kiistatta potentiaalia nousta HJK:ssa isoon rooliin, mutta miehen viime kaudet ovat olleet loukkaantumisten sävyttäviä. Miehen pelituntuma on juuri nyt kaukana parhaasta, joten suomalaisen jalkapalloilun kannalta olisi hienoa, jos jatkossa Veikkausliigaseurat eivät hankkisi ulkomaalaisia pelaajia pieneen rooliin.

FC Lahden talvikausi on ollut toistaiseksi mollivoittoinen

Puolivälieräottelun vierasjoukkue FC Lahden talvikausi on sujunut toistaiseksi ainakin tuloksellisesti suorastaan surkeasti. Joukkue on pelannut Liigacupin ottelut mukaan lukien kahdeksan kertaa ja tuloksena on yksi vaivainen voitto Marko Rajamäen valmentamasta Kuopion Palloseurasta. Turpaan on tullut Ilvekseltä, Nömme Kaljulta, Flora Tallinalta ja AIK:lta, mutta 2-1 vierasvoitto Kuopion keltapaidoista riitti alkulohkon toiseen sijaan ja jatkopaikkaan. Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas on lähtenyt talvella viemään joukkueensa peliä entistä enemmän lyhytsyöttöpelin puoleen, mutta muutos on ollut vaikea ja pitkä ja peli ei ole ainakaan vielä loksahtanut lainkaan kohdilleen.

HJK:n tapaan myös FC Lahti koki viime kauden jälkeen useita muutoksia. Suurin yksittäinen menetys oli kulttipelaajan maineeseen nousseen Tucon siirtyminen samoista sijoista kotimaan sarjassa kamppailevan SJK:n riveihin. Tuco ei soveltunut koskaan täysin Korkeakunnaksen haluamaan pelitapaan, eikä kamerunilainen Mannerheim-lempinimen saanut monipuolinen hyökkääjä oikein tuntunut mahtuvan avauskokoonpanoon samaan aikaan Lahden suurimman seuralegendan Rafaelin kanssa. Tucon lisäksi Lahti menetti avainpelaajistaan Loorents Hertsin Vaasaan ja Matti Klingan puolivälierävastustaja HJK:n riveihin. Varsinkin 20-vuotiaan Klingan menetys rakkaaseen viholliseen HJK:n tuntui Lahden kannattajien keskuudessa pahalta. Klinga on ollut jo pitkään superlupauksen maineessa, mutta loukkaantumiset ja oudot peluutusratkaisut ovat hidastaneet nuoren miehen kehitystä. Hänellä on kuitenkin potentiaalia nousta vaikka aina Huuhkajiin asti, mutta peliaika ensi kaudella HJK:n riveissä on tiukalla.

Myös Lahti tehnyt talvella nimekkäitä hankintoja

Mika Ääritalo joutuu kamppailemaan tosissaan paikastaan Lahden avauksessa. (Getty)

Mika Ääritalo joutuu kamppailemaan tosissaan paikastaan Lahden avauksessa. (Getty)

Lahti teki myös talvella kovia hankintoja. Nimekkäin sisään tullut pelaaja on pitkän kiertueen jälkeen kotiin palannut Pekka Lagerblom. Ikävät loukkaantumiset pilasivat Power-Pekan kansainvälisen uran, mutta kunnossa pysyessään mies on yhä pelipaikkansa eliittiä kotimaan sarjoissa. Valitettavasti Saksan tuplamestarin epäonni jatkui myös kotiseuduillaan ja mies on tällä hetkellä sivussa loukkaantumisen vuoksi. Klingan korvaajaksi Lahti hankki hieman samassa tilanteessa olevan Aleksi Paanasen Kuopiosta. 22-vuotias Paananen on pelannut jo yli 100 liigaottelua, mutta viime vuosina siilinjärveläisen Sipsin kasvatin ura on polkenut kovasti paikoillaan. Maiseman vaihto saattaa olla tässä vaiheessa uraa Paanasella hyväkin juttu, joskin miehen otteet talvikauden aikana eivät vielä ole vakuuttaneet.

Erinomaisen viime kauden pelanneen Loorents Hertsin korvaajaksi Lahti hommasi Veikkausliigan seuraajille hyvin tutun nimen, Mika Ääritalon. Entinen superlupaus ei ole aivan pystynyt lunastamaan niitä kaikkia odotuksia, joita häneen aikoinaan ladattiin, mutta parhaimmillaan Ääritalo on ollut ehdottomasti yksi Veikkausliigan parhaista pelaajista. Jatkuvat vakavat loukkaantumiset ovat kuitenkin jättäneet jäljen ”Ärtsin” pelaamiseen ja esimerkiksi kauden 2007 dominoiva juoksukone on ollut pelkkä muisto vain. Nyt TPS:n kasvatti on kuitenkin päässyt harjoittelemaan ehjänä muutaman rikkinäisen vuoden jälkeen ja odotukset häntä kohtaan ovat Lahdessa kovat.

Ääritalon avauspaikka on kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys, sillä miehen TPS-aikainen joukkuetoveri Aleksi Ristola on ollut toistaiseksi koko talvikauden paras Lahden pelaaja. Ristolan pari viime vuotta ovat olleet vaikeita, mutta mies vakuutti Korkeakunnaksen testijaksonsa aikana ja solmi Lahden kanssa kauden mittaisen sopimuksen. Äärimmäisen fyysinen ja juoksuvoimainen Ristola ei ole se kaikkeista näyttävin pelaaja, mutta tämän vuoden Liigacupin maalipörssin toinen sija kertoo siitä, että parhaimmillaan hän on vahvistus melkein mille tahansa liigajoukkueelle.

Myös Lahti vahvisti joukkuettaan ulkomaalaisvahvistuksilla. Brassikaksikko Leandro Motta-Matheus Alves tuli kauden mittaisella lainasopimuksella yhteistyöseura Fluminensestä. Näistä varsinkin isokokoinen ja vahvarakenteinen hyökkääjä Alves vaikuttaa mielenkiintoiselta pelaajalta tulevaa kautta ajatellen. Brassikaksikko on kuitenkin tällä hetkellä kaukana täydestä pelikunnosta ja heitä ei nähdä ainakaan joukkueen avauskokoonpanossa HJK:ta vastaan.

Odotettavissa mielenkiintoinen ottelu

Kumpikin joukkue pääsee lähtemään perjantain otteluun lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Veikkausliigakauden alkuun on vielä reilu kuukausi, mutta joukkueiden peli alkaa pikku hiljaa loksahtelemaan kohdalleen pitkän pre-seasonin jäljiltä.  Kumpikin joukkue on kuitenkin kokenut vielä aivan viime viikkoina monenlaisua uudistuksia, joten kentällä tuskin nähdään vielä pelillisesti valmiita joukkueita. Varsinkin HJK:n puolustuspelaaminen ei välttämätä ole parhaalla mahdollisella tasolla, sillä uudeksi ykkösmaalivahdiksi hankittu ruotsalainen Daniel Örlund pelaa ensimmäistä kertaa uuden joukkueensa riveissä. Uuden maalivahdin sisäänajo vie aina hetken, varsinkin kun kyseessä on ensimmäistä kautta Suomessa pelaava ulkomaalainen maalivahti.

HJK:n kohdalla katseet kiinnittyvätkin uusiin hankintoihin, jotka ovat ainakin paperilla äärimmäisen kovia. Lahden kohdalla on mielenkiintoista nähdä, joko uusi kolmen topparin pelitapa alkaisi pikku hiljaa toimimaan myös kentän puolella. Lahdella on Henrik Moisanderin ja Petri Pasasen johdolla yksi koko sarjan parhaista puolustusksista, joten HJK ei tule saamaan mitään ilmaiseksi.  Vaikka kyseessä on Liigacupin ottelu, ei kumpikaan joukkue halua hävitä rakkaalle viholliselleen edes harjoitusmuotoisessa turnauksessa. HJK:n ja Lahden kannattajien välisten kiistojen vuoksi kyseessä on aina yksi kesän odotetuimmista otteluitsa ja nytkin Talin hallissa on helppo odottaa olevan mainio tunnelma. Talin hallin katsojakapasiteetti on rajallinen, ja aikaisesta alkamisajasta huolimatta ottelun odotetaan olevan loppuunmyyty. Kaikkia paikalle haluavia suositellaankin saapumaan ajoissa paikalle ikävien yllätysten välttämiseksi.

Liigacupia pelataan myös toisaalla

Tulevan viikonlopun aikana selviää myös kolme muuta tämän vuoden Liigacupin välieriin selviävää joukkuetta. Pelipaikat ja tarkemman jatko-ohjelman näet tämän linkin takaa.

Perjantai 6.3 klo 16.00 HJK-FC Lahti

Lauantai 7.3 klo 13.00 HIFK-VPS

Lauantai 7.3 klo 16.00 SJK-RoPS

Sunnuntai 8.3 klo 19.15 Ilves-FC Inter