Alvaro Morata vaikeassa tilanteessa Real Madridissa

Vaikka Madridissa ollaan juhlittu Mestareiden liigan voittoa enemmän kuin missään muualla, on menestyskausien välissä ollut usein sekasortoisia vuosia, jolloin valmentajat ja pelaajat ovat vaihtuneet enemmän kuin David Beckhamin hiustyyli. Jos seuralla olisi ollut vähän enemmän pitkäjänteisyyttä, voisi menestystä olla vielä paljon enemmän.

Jo aikaisemmin Faneille.com-sivustolla otettiin kantaa James Rodriguezin tilanteeseen. 2014 MM-kisojen maalipörssin ykkönen tuli Espanjan pääkaupunkiin ehkä hivenen liian isolla siirtosummalla (75 miljoonaa euroa) ja kolumbialainen on nyt siirtohuhujen kohteena. Suurella tappiolla tietenkin.

Hyökkääjän paikka Real Madridissa on vaativin, sillä pelkkä maalitehtailu ei riitä. Hyökkääjän tulee sopia Los Blancos -pakkaan täydellisesti. Karim Benzema ei ole kaikkein kliinisin viimeistelijä, mutta yhteispeli Cristiano Ronaldon ja Gareth Balen kanssa on saumatonta.

Álvaro Morata siirtyi takaisin Real Madridiin tälle kaudelle Juventuksesta. Italiassa Morata oli noussut joukkueensa tärkeimpiin hyökkääjiin ja nuorten Euroopan mestaruudenkin aikanaan voittanut espanjalainen oli todella kovassa nosteessa. 24-vuotias nuorukainen olisi ollut valmis jäämään Juventukseen, mutta Real halusi käyttää takaisin osto -optionsa saadakseen Moratan takaisin.

Moratasta on odotettu seuraavaa suurta espanjalaishyökkääjää David Villan ja Fernando Torresin jälkeen. Pari kautta kestänyt Torinon seikkailu olikin Moratan kannalta huippusiirto, sillä hän teki kaikki kilpailut mukaan ottaen 93 pelissä 27 maalia ja 19 maalisyöttöä. Morata oli usein ottelun voittomaalin tekijä ja ensimmäinen pesti Espanjan ulkopuolella oli erinomainen.

Real-legenda Raúl Gonzálezin tavoin Moratakin aloitti pelaajauransa Atletico Madridin nuorten joukkueessa. Ei voida kuitenkaan puhua Atletico-kasvatista, koska yhden kauden jälkeen hän siirtyi toiseen madridilaisseuraan, Getafeen. Real Madridin nuoriin Morata siirtyi heti seuraavalla kaudella. Sieltä hän eteni saman tien kausi kerrallaan ensin alle 19-vuotiaiden joukkueesta Real Madrid Castillaan ja aina pääsarjaan asti Real Madridin riveihin.

Debyyttikausi 2013-2014 pääsarjassa tuotti Moratalle kahdeksan maalia. Ensimmäisenä kautena pelaajasta paistoi vielä tietty epävarmuus ja maalipaikkoja tuli tuhlailtua paljon. Peliaikakin oli melko kortilla ja pääsarjassa Morata pelasi vain kaksi täyttä 90 minuuttista.

Siirto Juventukseen oli iso askel, koska Juventuksessa oli huippuhyökkääjiä eikä Moratalla ollut mikään mahtikausi alla. Torinossa hän kuitenkin pääsi pelaamaan. Vaikka maalimäärä jäi ensimmäisellä kaudella Serie A:ssa kahdeksaan, niin viisi maalisyöttöä tasapainotti Moratan kautta Vanhan Rouvan riveissä.

Juventuksen huikealla, Mestareiden liigan finaaliin päättyneellä kaudella hän loisti, vaikka loppuottelussa tuli tappio Barcelonaa vastaan. Morata oli suuressa roolissa jatkopeleissä. Hän teki molemmissa osaotteluissa Dortmundia vastaan maalin ja iski myös semi-finaaleissa Realia vastaan kahdesti, mikä oli varmasti yksi Moratan hienommista hetkistä. Finaalitappiossa kärki teki Juventuksen ainokaisen.

Tällä kaudella Real Madridissa Moratalle avautui avauskokoonpanon paikka, Ronaldon EM-finaalissa saaman polvivamman myötä. Neljästä pelistä neljä voittoa ja Moratalle maali sekä maalisyöttö. Ihan hyvä startti avauksessa. Ronaldon toivuttua pelikuntoon alkoi Moratan peliaika arvatenkin tippua. Ronaldon tehottomuus ja Moratan penkitys aiheuttivatkin parranpärinää. Nuori hyökkääjä itse jaksoi kehua Ronaldoa eikä valittanut tilanteestaan. Hän alkoi kuitenkin turhautua, kun peliaika väheni.

Hyvä vire loka-marraskuun vaihteessa toi Moratalle kolme maalia ja kaksi syöttöä ja antoi lupauksia tulevasta. Kolmen ottelun kestänyt akillesjännevamma katkaisi kuitenkin hyvän putken ja muun muassa El Clasico jäi väliin. Loukkaantumisen jälkeen Morata pelasi heti täyden ottelun Deportivoa vastaan ja iski kauden viidennen maalinsa.

Vuoden 2017 ensimmäinen liigaottelu meni kokonaan penkillä Granadaa vastaan. Näyttää siltä, että tällä hetkellä Morata saa näytöpaikkoja vain Copa del Reyn otteluissa. Espanjan cupin otteluissa Sevillaa vastaan hän pelasi, mutta ei onnistunut maalinteossa.

Moratan tilanne puhuttaa ja siirtospekulaatiot pyörivät totta kai ympärillä. Huhuja on aina ja niiden paikkansapitävyyttä voi aina epäillä, mutta Moratan itsensä kannalta siirto voisi olla kannattava. Zinedine Zidanea ei voi epäillä päävalmentaja-meriittien puolesta ja Zizou ei juurikaan harrasta rotaatiota liigapeleissä.

Valioliigasiirtoa on spekuloitu, mutta tammikuun siirtokiellon aikana tuskin ratkaisua tulee. Balen loukkaantuminen oli niin kova takaisku valkoisille, että hyökkäyspään leveyttä tarvitaan. Álvaro Moratan kohdalle voi tulla hyökkääjälle valitettava super-subin kohtalo. Hänet otetaan vaihdosta tarvittaessa ratkaisemaan ottelu.

Kansikuva: Getty