La Liga kierros 34/35

Pitääkö Atléticon johto loppuun? (Getty)

Pitääkö Atléticon johto loppuun? (Getty)

La Ligassa kausi lähenee loppuaan. Kauden käsikirjoitusta ei olisi etukäteen uskonut, draamaa on nähty ja mestaruudessa on ollut vahvimmalla otteella kiinni milloin Atlético, milloin Real ja milloin Barcelona. Atléti on kuitenkin onnistunut säilyttämään tasonsa parhaiten kolmesta kärkijoukkueesta ja näyttääkin siltä, että joukkue veisi ensimmäisen mestaruuden sitten kevään 1996.

Kuka vie mestaruuden?

Barcelona kaunistelematta töpeksi mestaruusmahdollisuutensa kierroksen 33 vierastappiollaan Granadaa vastaan. Blaugrana vei laukaukset 29-5, mutta Granadalle riitti yksi osuma, joka vei Barcelonalta käytännössä mahdollisuudet mestaruuteen. Katalonialaiset ottivat ison voiton kotonaan Athletico Bilbaosta kierroksella 34, mutta ero Atléticoon on neljä pistettä, joten mestaruus näyttäisi karkaavan katalonian ulkopuolelle. Mikäli Atlético sekä Real kompastuisivat kertaalleen tasapeliin tai jopa tappioon, avaisi se jälleen mahdollisuuden Barcelonan mestaruudelle. Kauden viimeisessä ottelussa Atléticoa vastaan Barcelonalle riittäisi tällöin voitto, sillä tasapisteissä mestaruuden ratkaisee keskinäisten otteluiden maaliero (ensimmäinen kohtaaminen 0-0). Barcelonan viimeiset ottelut ovat: Villareal (V), Getafe (K), Elche (V) ja Atlético (K). Noista etenkin Villarealin kaataminen vieraissa vaatii jopa pelaamista.

Viime kausi päättyi näihin kuviin (Getty)

Viime kausi päättyi näihin kuviin (Getty)

Real Madrid on vahvassa vireessä eurokentillä ja se tulee todennäköisesti voittamaan loput Primera Divisionin pelinsä vakuuttavasti. Los Blancosilla on yksi peli vähemmän pelattuna kuin Atléticolla ja Barcalla, ero Barcelonaan on kaksi ja Atléticoon kuusi pistettä. Viimeiset viisi vastustajaa ovat järjestyksessä Osasuna (K), Valencia (K), Valladolid (V), Celta Vigo (V) ja Espanyol (K). Näistä peleistä ennakkoon vaikein tulee olemaan todennäköisesti Espanyol-matsi. Joukkueet ovat pelanneet tiukkoja pelejä, mutta Espanyol hävisi kaikki tämän kauden aiemmat kohtaamiset 1-0 (2 x Copa del Rey, 1x La Liga). Muut pelit Real hoitanee vähintäänkin kahdella maalilla, huolimatta Mestarien liiga-otteluiden tuomasta paineesta. Jos Real ja Atlético päätyisivät viimeisen kierroksen jälkeen tasapisteisiin, mestaruus matkaisi Atléticolle, sillä se onnistui voittamaan Realin kauden ensimmäisessä kohtaamisessa ja toinen ottelu pelattiin tasan.

Vahvimmin mestaruudessa kiinni olevan Atléticon kohdalla on mielenkiintoista nähdä, säilyykö focus Mestarien liigan ohella myös kotimaan sarjassa. Mestaruus on omissa käsissä ja vaikka se häviäisikin yhden ottelun ennen kauden viimeistä otteluaan Barcelonaa vastaan, veisi se voitolla Camp Noulla mestaruuden. Jäljellä ovat ottelut Valenciaa (V), Levantea (V), Malagaa (K) ja Barcelonaa (V) vastaan.

Viikonlopun mielenkiintoisimmat ottelut:

Valencia – Atlético Madrid sunnuntaina klo 18.00

Simeonen Atlético matkaa sunnuntaina todella pahaan vierasotteluun Valenciaa vastaan. Kotijoukkueelta puuttuu loukkaantumisten takia ykkösveska Diego Alves sekä puolustajat Ricardo Costa, Philippe Senderos sekä Victor Ruiz. Ykkösmaalivahti Alvesin loukkaantumista lukuunottamatta muut miehet ovat paikattavissa (Senderos & Ruiz ovat pelanneet muutenkin vain vähän tällä kaudella). Valencia on hävinnyt vain yhden viimeisestä kymmenestä kotiottelustaan, mutta kun sillä ei ole enää mahdollisuuksia nousta liigasijoituksella Eurokentille, ovat katseet varmasti jo ensi viikon Eurooppaliigan toisessa osaottelussa. Sevilla vei Eurooppa liigan ensimmäisen ottelun kotonaan 2-0, joten Valencian focus lienee ensi viikon tärkeässä kotiottelussa. Tämä osaltaan saattaa helpottaa Atlétin tehtävää, jolla myös siintää kirkkaana mielessä ensi keskiviikko ja Chelsean kaataminen vieraissa. Tässä piilee iso kompastuskivi: Mikäli joukkueen keskittyminen herpaantuu, voi aavistuksen verran ailahtelevia otteita vieraissa esittänyt rojiblancos hävitä hyvinkin ottelun. Tuoreessa muistossa ovat vielä karmaisevat vierastappiot vieraissa Almerialle (2-0) ja Osasunalle (3-0). Jälkimmäisen tappion jälkeen Atlético on pelannut 13 tappiotonta ottelua (10W, 3D).

Kuinka pahasti Atlétin mielessä siintää ensi keskiviikko? (Getty)

Kuinka pahasti Atlétin mielessä siintää ensi keskiviikko? (Getty)

Atlético lähtee otteluun ykkösmiehistöllään, joskin se saattaa ottaa mahdollisuuden salliessa esimerkiksi Diego Costan, Koken tai Garcian vaihtoon hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Chelseata vastaan nähty 4-4-2 heitettäneen romukoppaan ja palataan tutumpaan 4-2-3-1 -muodostelmaan, jossa Costa pelaa tutulla paikallaan ja Villa tullee hänen tilalleen toisella puoliajalla. En usko Simeonella olevan vaikeuksia myydä ottelun tärkeyttä pelaajilleen, sillä mestaruus on käsinkosketeltavissa ja varmemmin saavutettavissa kuin Mestarien liigassa. Ottelu toimii hyvänä kenraaliharjoituksena keskiviikon Chelsea-otteluun, joten luotan siihen että Atléti hoitaa homman.

Ottelu päättynee Atléticon vierasvoittoon lukemin 1-2. En usko hyvin kotona esiintyneen Valencian jäävän maaleitta ja samalla luotan siihen, että Atléti tekee sen toisen maalin vaikka väkisellä. Betsson tarjoaa Atléticon voitolle kerrointa 1.76, mutta laitetaan tästä huolimatta lapulle veden kielelle tuova yli 2.5 maalia kertoimella 2.07. Molempien joukkueiden keskittyminen on mahdollisesti aavistuksen verran kadoksissa, joten uskon tilanteita nähtävän normaaliin Atléti-matsiin verrattuna enemmän.

Villareal – Barcelona sunnuntaina kl0 22.00

Messi on Barcalle kaikki kaikessa (Getty)

Messi on Barcalle kaikki kaikessa (Getty)

Barcelonan on pakko voittaa tämä ottelu pitääkseen edes teoriassa jonkinlaiset haaveet pytystä elossa. Joukkueen loukkaantumislista kasvaa kasvamistaan, Neymarin, Piquen ja Valdésin lisäksi sairastuvalle itsensä tunkivat Jordi Alba ja kappas kappas, Katalonian Tarzan Carles Puyol. Puyolin sairashistoria alkaa lähentelemään jo Sami Salon tai Happeen Joonas Kaasalaisen vastaavaa.

Barcelona on hävinnyt viimeisestä kuudesta vierasottelustaan neljä (!): Granada, Atlético (UCL), Valladolid ja Real Sociedad. Joukkueen helpotukseksi se saa keskittyä täysin La Ligan mestaruuskamppailuun ja henkisesti vapauttava 2-1 voitto Bilbaosta viime viikolla toi varmasti lisää uskoa omaan tekemiseen. Samalla Neymarin puuttuessa kokoonpanosta blaugrana voi palata hetkeksi vanhaan peluutustapaansa, jossa Messi, Sanchez ja Pedro kirmaavat kolmestaan kärjessä ja heitä ruokkivat keskikentän vasemmalla laidalla Iniesta, oikealla Xavi ja keskellä hyökkäyksen painotuksesta riippuen joko Busquets tai FábregasPuolustuslinjassa nähtäneen Mascherano ja Bartra toppareina, Alves tutulla paikallaan laidassa yhdessä Adriano Correian kanssa, maalissa Pinto. Tässä on sitä jotain… Barcelonan tarvitsee uudistua, mutta mielestäni tällä kaudella on maksettu hirveä hinta Neymarin sisäänajamisesta. Tämä uudistuminen olisi pitänyt aloittaa jo huomattavasti aiemmin. Siispä vielä hetken ajan on mahdollisuus nähdä kultaisen ajan Barcelonan hyökkäys ennen kuin paletti hajoaa lopullisesti käsiin.

Villarealilta puuttuvat ottelusta keskikentän pelaaja Moises Gomez ja maalinnälkäinen hyökkääjä Ikechuwu Uche, ja etenkin Uchen puuttuminen verottaa isosti Villarealin hyökkäyspäätä. Yellow Submarine on tehnyt viimeksi kaksi maalia tai enemmän helmikuun 24. ja vaikka Barcelonan puolustus on repaleinen, on se silti edelleen suhteellisen hyvä. Ja vaikka Villareal tontteja saisi, ei heillä ole pelaajia, jotka iskisivät tonteista sisään.

Barcelona voittaa vähintään kahdella maalilla. Betsson tarjoaa otteluun mukavat kertoimet Barca -1 2.11 ja Barca -2 3.6. 

Forca Tito

Forca Tito (Getty)

R.I.P Tito (Getty)

Tito Vilanova, nykyisen valmentajan Tata Martinon edeltäjä, menehtyi perjantaina vain 45-vuotiaana kahden ja puolen vuoden taistelun jälkeen kurkkusyövälle. Katalonialaiset omistavat ottelun edesmenneelle, suuresti pidetylle ja arvostetulle jalkapallonerolle ja voitte olla varmoja, että he antavat kaiken mitä tankissa raskaan kauden päätteeksi tankissa on jäljellä voittaakseen.. EI.. Murskatakseen vastustajansa Vilanovan muiston kunniaksi.

Näistä lähtökohdista, una vez más en memoria de Tito Vilanova, el Barca del año 2011.