Aritz Aduriz elämänsä vireessä yli 30-vuotiaana – menestyvien jalkapalloilijoiden keski-ikä nousee jatkossakin

Jalkapallossa on ollut kautta aikain pelaajia, jotka kykenevät lähestulkoon ihmetekoihin vielä varttuneemmallakin iällä. Kyseinen trendi on nostanut päätään erityisesti modernin aikakauden aikana. Nykyinen lääketiede, sen hyvine ja tummine varjopuoleineen, on antanut jalkapalloilijoiden menestyä vielä pitkälle yli kolmikymppisinäkin.

Ennen muinoin vanhemmat palloilijat ovat olleet pääsääntöisesti maalivahteja. Poikkeuksia löytyy, mutta peruskaura on ollut edellä mainitun kaltainen. 2000- ja varsinkin 2010-luvulla futaajien potentiaalinen peli-ikä on kasvanut kohisten.

Viimeisimpinä esimerkkeinä toimii Juventuksen ja Italian maajoukkueen pitkäaikainen maalivahti Gianluigi Buffon, Italian ex-maajoukkuetähti Andrea Pirlo, viime viikolla pahasti loukkaantunut Ruotsin vapahtaja Zlatan Ibrahimović, sekä kirjoituksen päähenkilö, espanjalainen Aritz Aduriz.

Uran parasta jalkapalloa

Aduriz on kyennyt upealla tavalla nousemaan monien mielestä uransa parhaimpaan jalkapalloon, vaikka ikää täyttyi viime helmikuussa mittariin 36 vuotta. Ennen 2000-lukua keskiverto 36-vuotias hyökkääjä olisi ollut joukkueelleen yhtä arvokas kuin boksin rajalla kököttänyt variksenpelätin. Kenties lintujenkarkottajakin olisi ollut vähemmän paitsiossa.

Nyt on tilanteen laita kuitenkin täysin eri. Athletic Bilbaon kokonaisvaltainen hyökkääjä on pystynyt laadukkaalla pohjatyöllä sekä nykyaikaisten tarkkojen testimenetelmien avulla pysymään jopa Euroopan maalintekijätilastojen kärkikahinoissa.

Aritz Aduriz Zubeldia syntyi Baskimaassa, San Sebastiánissa, 11. helmikuuta vuonna 1981. Aduriz siirtyi Athleticin organisaatioon vajaa parikymppisenä ja debytoi seuran ykkösjoukkueessa vuonna 2002. Myöhäisheränneisyys lienee Adurizin tapa edetä jalkapallourallaan. Hän saapui baskiseuraan amatöörijoukkueesta, mutta onnistui vakiinnuttamaan paikkansa nopeasti ammattilaisjalkapallossa.

Eikä toista ilman kolmatta. Aduriz teki debyyttinsä Espanjan maajoukkueessa vasta vuonna 2010 ja pääsi maaotteluiden makuun todenteolla 2016. Hänet nähtiin myös viime kesän jalkapallon EM-kisoissa.

Toista kertaa Athleticin paitaa kantava Aduriz iski toissa kaudella tauluun melkoiset lukemat ollessaan tuolloin 34-vuotias (täytti 35 vuotta vuodenvaihteen jälkeen 2015-2016 -sesongilla). Kaikki kilpailut mukaan lukien maalisarakkeessa komeili viimeisen varsinaisen ottelu jälkeen luku 36. Otteluita kokeneelle hyökkääjälle kertyi 55.

Liikkeen taktinen ymmärrys

Kuten todettua, monet tämän päivän iäkkäämmät pelaajat ovat hyötyneet mielettömästi seurojen panostuksesta lääketieteeseen, ja tieteen ala on ottanut muutoinkin harppauksia eteenpäin. Kaikki ei kuitenkaan selity silläkään. Monien pelaajien, kuten Adurizinkin kohdalla, taktinen ja liikkeeseen pohjautuva ymmärrys kentällä on kasvanut. Harvassa ovat ne pelaajat, jotka rymisevät itsensä lasarettiin tai uran lopettamisen partaalle jopa alle 30-vuotiaina. Viimeisin esimerkki erittäin raskaasta pelityylistä lienee Manchester United -hyökkääjä Wayne Rooney, joka on moniin muihin vanhempiin herrasmiehiin verrattuna vasta 31-vuotias.

Pelaajat, ja varsinkin hyökkääjät, ovat monipuolistuneet jalkapallonevoluutiossa, ja junasta laiturille jääneitä ei ole noudettu enää mukaan. Aduriz on tästäkin syystä edelleen, jos ei nyt huippu, niin erittäin hyvässä iskussa kuitenkin. Baski osaa viimeistellä monipuolisesti päällä, sekä jaloillaan. Vaikka linjojen taakse syvyyteen suuntautuvat juoksut eivät ole enää niin ripeitä, kuin ehkä aiemmin, niin Aduriz on muokannut peliään rauhallisemman rytmin mukaiseksi.

Hän jatkaa peliä 10-alueella ja tekee harkituin liikkein itsensä pelattavaksi kuudentoista alueen sisällä. Kuten aiemmin todettua, kuvioon tulee mukaan jälleen monipuolisuus. Kun kykenee viimeistelemään usealla eri tavalla, on potentiaalisia maalintekokarsinoitakin useampia.

36-vuotias Aduriz on osunut maalipuiden väliin tällä kaudella 27 (23 kertaa aloituskokoonpanossa, 4 kertaa vaihdosta) La Liga -ottelussa 14 kertaa. Lukema on vähintäänkin tyydyttävä, kun ottaa huomioon pienet vammat, joista hän on kuluvalla kaudella kärsinyt. Pelkästään huhtikuun maalisaldo näyttää tähän mennessä viittä täysosumaa Espanjan pääsarjassa.

Aritz Aduriz tulee kenties tulevaisuudessa olemaan ihan normaali tapaus pelaajasta, joka kykeni merkittäviin tekoihin lähempänä neljääkymmentä kuin kolmeakymmentä ikävuotta. 30-40 vuotta nykyhetkestä eteenpäin alle 35-vuotiaina peliuran lopettaneita pidetään ennemminkin tilastohäiriöinä kuin konkareina.

Maailmankin mittakaavassa jatkuvasti kehittyvä lääketiede avaa elämän eliksiirisiä portteja myös jalkapallon puolella, ja on tehnyt sitä jo nyt. Tulevaisuuden gigibuffonit ja zlatanibrahimovićit tulevat todennäköisesti olemaan vieläkin vanhempia kuin heidän esimerkkitapauksensa.

Kuva: Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images.