La Ligassa luvassa tuskantäyteinen kevät – taistelu säilymisestä on alkanut

Deportivo de La Coruña, Málaga Club de Fútbol, Club Deportivo Leganés, Granada Club de Fútbol, Real Sporting de Gijón, Club Atlético Osasuna. Nämä ovat ne joukkueet, jotka todennäköisesti taistelevat säilymisestään Espanjan pääsarjassa. Toisilla on pullat paremmin uunissa kuin toisilla. Pistettäkään ei ole kuitenkaan tulossa ilman raakaa taistelua, se on varmaa.

Viimeisimpänä mähinöihin joutui Málaga, jonka kausi on ollut suuri pettymys. Joukkue ei ole onnistunut voittamaan viimeisestä viidestä La Liga -kamppailusta otteluakaan kärsien neljä tappiota ja yhden tasapelin. Toisessa ääripäässä taas makoilee Osasuna, joka ei tunnut saavan voittoa, vaikka vastustaja pelaisi kahden miehen vajaalla. Baskiseuralla on koko kaudelta kasassa vain yksi voitto.

Sijat 15. ja 16., 27 pistettä

Kuusi pistettä viimeisestä putoajan paikasta olevat Málaga ja Deportivo joutuvat tekemään vielä täyden päivätyön, jotta kurimus saadaan vältettyä. Deporin vire on nousumyönteinen uuden päävalmentajan Pepe Melin ansiosta. Ensimmäisellä Real Betis-pestillään loistavasti joukkuetta luotsannut, ja brittikentilläkin piipahtanut, Mel on omiaan repimään irti maksimaalisen potentiaalin keskinkertaisesta pelaajamateriaalista. Mel luottaa vahvaan kollektiiviin ja pelaajien etäisyydet pyritään pitämään vakiona. Tämän sai huomata muun muassa katalaanijätti FC Barcelona 27. kierroksen vieraspelissä, jonka Depor vei lukemin 2–1.

Málaga on sitä vastoin syöksykierteessä ja joukkuetta käskyttävä Míchel on jo aurinkorannikkolaisten kolmas päävalmentaja kuluvalla kaudella. Tämä ei ole mikään ihme, sillä tuloksellisesti Juande Ramosin ja Marcelo Romeron aikakaudet eivät häävejä olleet.

Kaksi edellä mainittua joukkuetta ovat vahvimmin säilymässä, mutta tämä tarkoittaisi myös ruuvien kiristämistä. Eritoten Málagan kurssin on käännyttävä jo seuraavasta pelistä lähtien.

Sija 17., 26 pistettä

Leganésin tämän kauden suoritusta voidaan pitää pienimuotoisena ihmeenä. Joukkueella on sarjan yksi heikoimmista miehistöistä, mutta niin vain Asier Garitano on saanut niin ikään yhtenäisellä joukkuepelillä ja tarkalla puolustamisella hyvän määrän pisteitä.

Joukkueen suurin murheenkryyni, pisteiden lisäksi, on maalintekeminen. Pepineros on iskenyt tällä kaudella vain 22 osumaa, joka on koko sarjan heikoin. Jopa sarjan pohjilla lymyilevä Osasuna on ollut kovemmassa maalintekovireessä, kuin Madridin laitakaupungin seura. Toisaalta maaleja on päästetty 41, joka on tässä jutussa käsiteltävistä joukkueista vähiten.

Garitanon kollektiivinen puolustuspelaaminen joutuu vielä loppukaudesta koetukselle, kun se kohtaa muun muassa La Realin, Real Madridin, Osasunan ja Athletic Bilbaon.

Sija 18., 21 pistettä

Sporting Gijónin peräsimeen, ei niin kauan sitten, tullut Rubi on ottanut rohkean ja ennakkoluulottoman pelillisen linjan. Joukkue hyökkää usean pelaajan voimin tilaisuuden saatuaan. Tilanteentunnistamista on mitä ilmeisimmin harjoiteltu ja se on näkynyt pienimuotoisesti myös tuloksissa.

Sporting on kerännyt viimeisestä viidestä Primera-ottelusta viisi pistettä. Viime kierroksella Granadaa vastaan tullut makea 3–1-voito on omiaan nostamaan joukkueen yhteishenkeä. Rubin vahvasti pallollisena etenevä pelitapa saattaa olla asturialaisten pelastus.

Säilyminen vaatii kuitenkin nappisuoritusta lopuista otteluista. Eritoten pelit Málagaa ja Osasunaa vastaan voivat olla ratkaisevia seuran tämän sesongin kohtalon kannalta. Espanjalaisen jalkapallon kannattajat saattavat toivoa Sportingin säilymistä sikälikin, kun Segundassa toinen asturialaisseura Real Oviedo taistelee noususta La Ligaan.

Sija 19., 19 pistettä

Granadan säilymisen tavoittelu vaikeutui huomattavasti viime kierroksella, kun Sporting nappasi heistä 3–1-kotivoiton ja samalla ero Leganésiin kasvoi jo mahdottoman tuntuiseen seitsemään pisteeseen. Kärmeskeitot ovat siis kovassa huudossa Andalusiassa, niin hankalalta joukkueen tilanne vaikuttaa.

Seura lähti kohtalaisista lähtökohdista tähän kauteen, kun Rayossa hyvää työtä tehnyt Paco Jémez naulattiin Filipinosin penkinpäähän. Vahvasti pallokontrolliin pelinsä perustava Jémez ei saanut kuitenkaan nauttia Andalusian auringosta pitkään. 46-vuotias luotsi potkittiin pihalle vain kuuden ottelun jälkeen, joka vaikuttaa hänen kohdallaan kovan luokan hätäilyltä.

Jémezin jälkeen vetovastuun otti Granadan vanha tuttu Lucas Alcaraz, joka perustaa pelinsä paljolti eri arvoihin kuin kauden aloittanut valmentaja. Joukkue on sekalainen seurakunta, joka koittaa pyristellä kuiville vesille puolustuksen kautta. Säilyminen vaatisi lähes yliluonnollisia voimia.

Sija 20., 11 pistettä

Oi voi sentään Osasunaa. Baskiseuralla on meneillään kerrassaan hirvittävän karmea kausi, jonka tekisi mieli keskeyttää välittömästi, näin sivustaseuraajana. Vaikka 28 tehtyä maalia on vain yksi vähemmän kuin sarjassa 10. olevalla Alavesilla, niin 67 päästettyä on käsittämätön määrä maaleja. Ei voi sanoiksi pukea sitä puolustuksen kaameutta, mitä fanit ovat joutuneet El Sadarilla todistamaan. Sääliksi käy.

Ei säilymistä, ei jatkoon, ei mihinkään. Muualle kuin takaisin Segundaan. Osasuna voisi aivan hyvin pakata veitsensä ja poistua saarelta jo tässä vaiheessa.