Las Palmasissa muhii aivopieru – Quique Setiénin jatko edelleen ratkaisematta

Espanjasta kantautuu hurjia huhuja, joiden mukaan Kanariansaarilla päämajaansa pitävä La Liga-seura UD Las Palmas olisi tiukassa paikassa joukkueen nykyisen päävalmentajan Quique Setiénin kanssa. Seura on nimittäin vaarassa menettää kollektiivisen pallokontrollin nimeen vannovan 58-vuotiaan luotsin. Seuraus saattaisi olla pahimmillaan jopa katastrofaalinen.

Setién on luonut joukkueeseen oman peli-identiteetin, jota miehistö suorittaa ottelusta toiseen. Espanjalainen on tuonut mukanaan myös vakauden niin tuloksissa kuin yhteishengessäkin. Pelitapa ja seuran vahva omavaraisuus ovat olleet yhdessä upea tuotos.

Yhdessä erinomaiset

Nyt tämä siunattu liitto on kuitenkin vaarassa rikkoutua. Setiénin sopimus Las Palmasin kanssa päättyy kuluvan kauden päätteeksi, eikä neuvottelut ole edenneet maaliin. Median spekuloiden mukaan kyse olisi rahasta ja siitä, että entinen Lugo-käskyttäjä haluaisi harjoituskaudelle enemmän panostusta ja reissuja Gran Canarian ulkopuolelle.

Las Palmasin sikariportaan vastahakoisuuden ymmärtää. Isot rahalliset panostukset valmentajan palkkaan ja matkoihin tekevät rajallisiin resursseihin loven. Ja ne resurssit ovat ennen kaikkea pois jostain muusta, esimerkiksi junioritoiminnasta. Setiénin vaatimukset ovat tuskin täysin kohtuuttomat, mutta miekan toiselta terältä voi huomata johdon tuoneen seuraan ison kaliiberin pelaajia, jotka ovat kaikkea muuta kuin halpoja.

Fanien rakkaudessa kylpevä espanjalaisvalmentaja tietää taatusti, mistä naruista vedellä. Hänellä on puolellaan kokonainen kaupunki ja seuran tunnukselle uhraavat. Valttikortit ovat pitkälle Setiénin käsissä, mutta raja tulee varmasti vastaan myös Las Palmas-pomolla Miguel Ángel Ramírezilla ja kumppaneilla.

Käynnissä oleva sopimusneuvottelu on lähes klassinen kaksintaistelu, jossa molemmilla on paljon hävittävää, mutta kumpikaan ei haluaisi antaa periksi. Setién on luonut Las Palmasista lyhyessä ajassa rasvatun koneen lailla toimivan yksikön, joka tietää tarkoituksensa kentälle astuessaan.

Toisaalta Los Amarillos on antanut Santander-lähtöiselle espanjalaiselle sellaisia pelaajia, joita aiemmat päävalmentajat ovat voineet vain unelmoida katsoessa pitkälle Atlantin valtamerelle. Tuki, jonka Ramírez ja muut päättävät elimet ovat Setiénille antanut, on ollut merkittävä. Työrauha ja usko ovat osassa seuroista erittäin harmaita termejä. Eikä oikeastaan edes termejä, vaan sanoja muiden joukossa.

Kesken tällaisen tarinan, jonka Las Palmas ja Quique Setién ovat tarjonneet, on hankala kuvitella, että kumpikaan jatkaisi elämäänsä ilma toista. Ainakaan vielä tässä vaiheessa. Vaikka kyseessä ei ole mikään niin sanottu pyhä liitto, kuten esimerkiksi Diego Simeonella ja Atlético Madridilla, on tunneside vahva. Neutraalit katsojat eivät haluaisi taatusti sen kaatuvan euroihin tai molemminpuoliseen joustamattomuuteen.

Avioero vai pariterapia?

Toimittaja Luke Taylor vertasi blogissaan Setiénin ja Las Palmasin mahdollista avioeroa samanlaiseen masennukseen, jonka Valioliiga-seura Manchester United koki Sir Alex Fergusonin eläköidyttyä, Chelseaan, kun Jose Mourinho pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ensimmäisen kerran ja Pep Guardiolan jälkeiseen FC Barcelonaan.

Vertauskuvat ovat rajuja ja jopa yliampuvia. Aiemmin mainitut valmentajat olivat luoneet kyseisissä seuroissa jotain todella merkittävää. Jotain sellaista, jonka avulla joukkueiden fanit kykenivät uudelleen määrittelemään itsensä. Valmentajien saavutukset vaikuttivat tapaan, jolla seurat ajattelivat.

Quique Setién on Las Palmasin kanssa vielä erittäin kaukana tuon kaltaisesta toiminnasta, mutta pointti on silti ymmärrettävissä. Setién on paljon vartija seurassa, jonka profiilikäyrä on jyrkässä kasvussa ja jonka lopullinen potentiaali tullaan näkemään vasta tulevaisuudessa. Järjellä ajateltuna osapuolten yhteisen matkan ei pitäisi loppua vielä.

Kuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty.