La Ligan mestaruustaisto jälleen kolmen kauppa – edessä huikea kevät

Espanjan mestaruustaisteluun tuli pienen hiljaiselon jälleen uutta säpinää viikonloppuna, kun Atlético piti mestaruushaaveensa elossa kukistamalla Realin. Barcelona kutisti eron vain pisteeseen hakemalla selkeän voiton Bilbaosta.

Real Madrid on kärsinyt viime aikoina paljon loukkaantumisista ja joukkueen kokoonpano on elänyt lähes ottelusta toiseen. Loukkaantumiset ovat osuneet lähes poikkeuksetta joko puolustuspäähän tai keskikentälle. Viimeisimpänä lasaretin puolelle joutui derbyssä loukkaantunut Sami Khedira. Sairastuvan puolella olivat entuudestaan muun muassa Pepe, Sergio Ramos, James Rodriquez ja Luka Modric. Varsinkin Modricin paluuta odotetaan pääkaupungissa kuin kuuta nousevaa, sillä kroaatti suorastaan dominoi keskikentällä yhdessä Toni Kroosin kanssa.

Myös Cristiano Ronaldon parin ottelun pelikielto sotki hieman valkoisten pakkaa. Vuoden 2014 maailman parhaaksi pelaajaksi valittu portugalilainen on ollut viime aikoina varsin vaisussa vireessä. Viimeisessä viidessä sarjaottelussa on syntynyt vain kolme maalia, kun vastaavasti kauden 14 ensimmäisessä ottelussa pallo löysi tiensä verkkoon peräti 25 kertaa.

Viime vuoden hurjaan 22 ottelun voittoputkeen päättänyt sarjakärki on palannut maan pinnalle karulla tavalla. Voittoputken jälkeisestä kymmenestä ottelustaan Real on voittanut vain viisi, pelannut kerran tasan ja hävinnyt neljästi. Kurssin on korjaannuttava pian tai mestaruus uhkaa jälleen valua kilpakumppaneille. Real on hallinnut sarjan piikkipaikkaa nyt 13 kierroksen ajan.

Atléticon ruuti kuivunut kauden mittaan

Pekka ja pätkä ovat löytäneet yhteisen kemian rojiblancosissa (Getty)

Pekka ja pätkä ovat löytäneet yhteisen kemian rojiblancosissa (Getty)

Jos Atlético on ottanut niskalenkin paikallisvastustajastaan, niin samaa voi sanoa Atlétin suhteen Barcelonasta. Punavalkoisten kolme edellistä tappiota ovat nimittäin tulleet kaikki Barcelonaa vastaan ja vieläpä kuluvan vuoden puolella. Kaksi niistä oli tosin Copa del Reyn otteluita, joten sarjataulukkoon niillä ei suoranaisesti ole ollut vaikutusta.

Atlético ei ole tehnyt sarjassa läheskään yhtä paljon maaleja kuin kilpakumppaninsa, sillä 22 ottelussa on syntynyt vain 47 maalia. Vastaavasti Real on iskenyt huimat 70 täysosumaa ja Barcelona 62.

Viime aikoina punavalkoisten peli on alkanut toimia paremmin myös hyökkäyspäässä ja varsinkin Mario Mandzukic sekä Antoine Griezmann ovat olleet erittäin kovassa iskussa. Kuumaverinen Mandzukic on viimeistellyt kauden 11:stä maalistaan peräti viisi edellisessä viidessä ottelussa. Myös Griezmann on lämmennyt kauden mittaan. Joukkueensa paras maalintekijä 12 maalillaan on tehnyt kaikki maalinsa viimeisessä 13 ottelussa.

Barcelona hurjassa vireessä

Myös Suarez osui Bilbaota vastaan (Getty)

Myös Suarez osui Bilbaota vastaan (Getty)

Barcelonan valtakunnassa kaikki näyttää olevan mallillaan. Katalonialaisseura hävisi vuoden ensimmäisen ottelunsa, mutta on sen jälkeen lähes tyrmännyt vastustajan toisen perään. Yhdeksästä edellisestä ottelusta on irronnut yhtä monta voittoa maalierolla 34-7. Lionel Messi on tehnyt näissä otteluissa 10 maalia ja syöttänyt viisi osumaa. Neymar on antanut argentiinalaiselle hyvää tulitukea viimeistellen yhdeksän maalia. Barcelonan hurja vire lisää paloa varmasti myös pääkaupungin joukkueiden suunnalla.

Vaikka katalonialaisten hyökkäyspeli sujuu kuin tanssi, niin joukkueen puolustus on toiminut läpi kauden erinomaisesti. Joukkueen verkkoon on tehty kuluvan kauden aikana vain 13 maalia. Kaikki sarjaottelut Blaugranan maalilla torjuneen Claudio Bravon kausi on ollut mahtava, mutta myös puolustuslinjalle Gerard Piquen johdolla on annettava tunnustusta.

Barca on tosin kolmikosta ainoa, joka on edelleen mukana sekä Copa del Reyssä, mikä lisää hieman kevään taakkaa. Edellisellä cupin kierroksella joukkue tiputti Atléticon, joka taas oli juuri tiputtanut Realin. Koko kolmikko on kuitenkin mukana Mestarien liigan pudotuspeleissä.

Otteluohjelma äärimmäisen tasainen

La Ligan kevään otteluohjelma on kolmikon osalta erittäin tasainen. Kierroksia on pelaamatta 16, joista kotipelejä Realilla ja Barcelonalla on yhdeksän, kun taas Atléticolla vain seitsemän. Keskinäisiä otteluita on edessä kaksi, kun Barca ja Real iskevät yhteen El Clasicossa maaliskuun lopussa. Atlético kohtaa vielä toiseksi viimeisellä kierroksella kotonaan Barcelonan.

Kolmikosta jokainen kohtaa sarjataulukon kuuden kärjessä olevan joukkueen neljästi, joista kaksi on kaikilla kotiotteluita. Viidentenä olevalla Sevillalla voikin olla ratkaiseva asema mestaruuden suhteen, sillä kaikki kolme joukkuetta vierailevat Andalusiassa kevään mittaan. Sevilla ei ole hävinnyt vielä yhtään kotiottelua.

Keskikastin joukkueita eli sijoilla 7-14 olevia vastaan jokaisella on seitsemän ottelua, joista Barcalla ja Realilla on kotimatseja neljä, kun Atléticolla vain kolme. Sarjan kuudesta häntäpään nipusta kolmikko kohtaa viisi.

Otteluohjelmien ollessa lähes identtiset, nousevat keskinäiset ottelut entistä suurempaan asemaan. Kauden aiemmat kohtaamiset ovat menneet täysin ristiin, mikä tuo lisämaustetta loppukauteen. La Ligassa onkin tiedossa äärimmäisen mielenkiintoinen kauden huipennus.

Seuraava kierros (23/38) pelataan tulevana viikonloppuna.

14.2 klo 19.00 Real Madrid-Deportivo La Coruna

15.2 klo 18.00 Barcelona-Levante

15.2 klo 22.00 Celta Vigo-Atlético Madrid