Lauantain valinta: Liverpool – Chelsea

Lauantaina Valioliigassa pelataan kuusi kamppailua. Me käännämme katseet kohti Anfieldiä, jossa surkeasti viime aikoina pelannut Liverpool saa vastaansa kärkijoukkue Chelsean. Pystyykö Rodgers haastamaan Mourinhon? Liukastuuko Gerrard jälleen?

Liverpool

Joukkue koki viime viikonlopun kierroksella tappion hyvässä vireessä olevalle Newcastlelle St James’ Parkilla lukemin 1-0. Viikolla joukkue kävi pyörähtämässä Madridissa, josta kotiintuomisina oli nolla pistettä, kun Real oli Mestarien liigan ottelussa parempi 1-0. Rodgers lepuutti kyseisessä ottelussa kovassa kuormassa olleita avainpelaajia ja tästä nousi kohu, koska tämä ratkaisu osoitti muka sen, että joukkue oli luovuttanut ottelun ennen sen alkua.

Itse näen kuitenkin, että esimerkiksi Raheem Sterling kaipasi lepoa, koska hänen tasonsa on laskenut maajoukkue-, Valioliiga- ja Cup-otteluiden rasituksen takia. Pool pelasi viime kuussa kuusi ottelua, ja tähän kun lisätään vielä maaottelut, on tahti Valioliigan huippujoukkueiden pelaajilla tällä hetkellä todella kova. Avainpelaajia on jossain välissä pakko lepuuttaa, jotta pidemmiltä loukkaantumisilta vältyttäisiin. Myös Chelsean manageri Jose Mourinho otti tähän Poolin lepuuttamis-kohuun kantaa totuttuun tapaansa.

“If one day I go to a game and I don’t feel I can win, maybe I don’t go. So, normally, against the most difficult opponents, I will try to go with my best team.” Mourinho www.theguardian.com

Toisaalta hän myös hieman korjaili lausuntojaan.

“But who knows? Liverpool might play a fantastic match and win and rest players and the players are in great condition to play against Chelsea. In this case it might be a genius decision. In football it is difficult to comment.” Mourinho www.theguardian.com

Liverpoolin heikkoa jaksoa on käsitelty jo useampaan otteeseen. Daniel Sturridgen loukkaantumien jälkeen joukkueen peli ei ole ollut entisellään. Balotelli ei ole Suarez, keskikenttä ei pysty auttamaan vuotavaa puolustuslinjaa ja maalivahti Simon Mignolet ei liimaa palloja näppeihinsä tarpeeksi varmoin ottein. Nyt olisi korkea aika tuoda Lucas Leiva keskikentän pohjalle auttamaan puolustuslinjaa.

Rodgersin 4-3-3 -taktiikka ei toimi vaikka se on ajatuksena kaunis – palloa pyritään hallitsemaan näteillä syöttökombinaatioilla – toisaalta tämän seurauksena puolustuksen organisointi ei pelitä. Nyt joukkueen on alettava pelaamaan tuloksesta ja tämä tarkoittaisi Lucasin tuloa keskikentälle ja kenties enemmän 4-2-3-1 -taktiikkaan paluuta.

"We must not let it slip" Kuva: Getty

”We must not let it slip” (Getty)

Chelsea

Lontoon siniset ne vaan porskuttavat, vaikka joukkue pelasikin viikolla 1-1 tasapelin Mestarien liigassa Mariborin vieraana. Joukkue on pelannut tällä kaudella kaikki kilpailut huomioon ottaen 16 kamppailua. Näistä voittoja 12 ja tasapelejä 4. Lyhyellä matikalla joukkue ei ole siis hävinnyt tällä kaudella vielä kertaakaan. Kova saldo Mourinhon pumpulta.

Joukkueesta löytyy laadukkaita ukkoja laajalla rintamalla, eikä joukkue ole pelkästään Cescin ja Diego Costan varassa. Costa on kärsinyt viime aikoina pienistä kolhuista ja mies on osunut seitsemässä edellisessä pelaamassaan ottelussa vain kahdesti – alkukauden neljässä ensimmäisessä ottelussa reppu heilui seitsemästi.

Mourinho perustaa pelinsä varsinkin vieraissa ennakolta kovia joukkueita vastaan tiiviiseen puolustuspelaamiseen, jota johtavat varmoin ottein topparit John Terry ja Gary Cahill. Laitapakit Ivanovic ja pelikiellosta Pool-otteluun vapautuvat Azpilicueta ovat Valioliigan parhaimmistoa molempiin päihin pelattaessa ja keskikentän röyhijän tonttia hoitava Nemanja Matic on tällä hetkellä omalla pelipaikallaan sarjan paras. Tiiviin puolustuksen katkottua vastustajan pelinrakentelun, joukkue lähtee nopeasti vastaan yleensä vasemmalta Eden Hazardin kautta. Toinen vaihtoehto on antaa pallo Cescille, joka pistää millintarkkoja syöttöjä hyökkäyskolmanneksen vikkelille kanssapelaajilleen. Tarvittaessa joukkue rytmittää peliä ja hallitsee palloa pidempiä jaksoja, koska siihenkin joukkueelta taitoa löytyy.

Ottelun kulku:

Joukkueiden välillä on pelattu vuosien saatossa monta legendaarista ottelua. Vuoden 2005 Mestarien liigan välieräottelu Anfieldillä tarjosi viihdettä koko rahan edestä sekä paljon jälkipyykkiä, kun Poolin Luis Garcian maali hyväksyttiin, vaikka hidastusten perusteella pallo ei ylittänyt maaliviivaa. Tämän maalin jälkeen maaliviivateknologia nousi toden teolla puheenaiheeksi saarivaltakunnassa. Vuoden 2013 kohtaamisen kaikki varmasti muistavat. Luis Suarez puri tällöin Ivanovicia ja urugualainen iski 2-2 tasoituksen ottelun lisäajalla, vaikka miehen olisi pitänyt olla jo aikoja sitten katsomon puolella. Kenties karmein tarina näiden kahden kohtaamisesta on viime vuodelta, kun Liverpool oli kauden lopulla lähellä mestaruutta, mutta Poolin kapteeni Steven Gerrardin legendaarinen liukastuminen maksoi joukkueelle jopa mestaruuden, ja Chelsea haki lopulta 0-2 voiton Anfieldiltä.

Vuosi 1997. Liverpool johti puoliajalla Chelseaa 0-2. Siniset tekivät pari vaihtoa ja mitä sitten kävikään?
Palataan takaisin tähän päivään. Kuten todettua Liverpoolin avainpelaajat pääsevät otteluun tuoreilla jaloilla, mutta en silti pysty uskomaan, että se pystyisi kaatamaan Chelseaa kotikentällään. Mourinho on niin monesti osoittanut neroutensa näissä peleissä ja uskon sen tapahtuvan myös lauantain päiväpelissä. Liverpoolin ainoa elinehto olisi, että Sturridge olisi pelillä. Hänen pelaamisensa ratkeaa vasta pelipäivänä. Entinen Chelsea-kärki toisi tarvittavaa juonikkuutta Chelsean puolustusmuurin murtamiseksi.

Veikkaus: Chelsean tehokas vastahyökkäyspelaaminen ja vaaralliset erikoistilanteet kaatava surkeasti tällä kaudella erikoistilanteita puolustaneen Liverpoolin lukemin 1-2.

Valinta Fantasyyn: Hazard, Chelsea

Vielä olisi tarjolla 28 ilmaista Valioliigamatkaa, jotka jaemme Fantasiavalioliiga-kimppamme joka kierroksen voittajille. Nyt jos koskaan, kannattaa liittyä kimppaamme. Täältä lisätietoja.

Betsson pitää Chelseaa ottelun suosikkina (1X2 kertoimet: 3.20 – 3.30 – 2.28). Avaamalla uuden tilin Betssonille saat ensitalletuksesi tuplana. Talletamalla 100€ saat siis 200€ pelitilillesi heti. Lisätietoja tästä.

Mahdolliset kokoonpanot (whoscored.com):

Mahdolliset kokoonpanot: whoscored.com

Mahdolliset kokoonpanot: whoscored.com