Valioliigaraati: ”Hienoa, että filmausten kitkemiseksi tehdään töitä, mutta nyt tapa on väärä.”

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Valioliigaa on ennen kauden ensimmäistä viikkokierrosta pelattu 13 kierrosta, eli kolmannes. Sen kunniaksi toimittajamme Roope Liimatainen ja Jaakko Tiira kokoontuivat puimaan kuningaspelin synnyinmaan kuumimpia puheenaiheita. Tämän kertaisessa raadissa pohdittiin Cityn karkumatkaa, Evertonin avoinna olevia managerikuvioita, filmauksesta lätkäistyä pelikieltoa sekä tulevia muutoksia sarjasijoituksissa.

Voitosta voittoon etenevä Manchester City on rykäissyt jo kahdeksan pisteen kaulan sarjan kärjessä. Löytyykö Pep Guardiolan miehistölle enää haastajia?

RL: En usko. Taivaansinisten meno näyttää tällä hetkellä jopa pelottavan kovalta, eikä suurempia merkkejä hyytymisestä ole. Ehkä se aivan pirtein ilotulittelu on nyt ohi, mutta silti tulosta näkyy tulevan. Citylle tämä on jo kolmas sensaatiomaisen hyvin alkanut kausi, mutta tällä kertaa todella vahva tuloskunto on jatkunut aiempia kausia pidempään. Kahdella edellisellä kerralla hätäisimmät julistivat manchesterilaiset mestareiksi jo siinä viiden ja kuuden pelikierroksen kohdalla, mutta sitten alkoikin jyrkkä alamäki. Nyt sitä ei ole näkynyt.

Cityn mestaruutta en lähde kuitenkaan vielä kirkossa kuuluttamaan, vaikka se todennäköiseltä näyttääkin. Katsotaan nyt ainakin vielä nuo vuodenvaihteen härkäviikot ja sen aiheuttamat seuraukset. Tiuha pelirytmi asettaa haasteensa jokaiselle ja loukkaantumisetkin astuvat varmasti joukkueen jos toisenkin arkeen. Taivaansinisten onneksi rinki on laaja ja ihan jokaisen tällin ei pitäisi ajaa joukkuetta syöksykierteeseen.

JT: Samoilla linjoilla Roopertin kanssa. Cityn dominointi ei rajoitu pelkkään sarjataulukkoon, vaan etenkin kentän puolella Taivaansinisten meno on ollut musertavan ylivoimaista. 13 sarjaottelusta plakkariin on tipahtanut 12 voittoa, jota säestää voitosta voittoon eteneminen Mestarien liigassa. Oiva esimerkki Cityn hurjasta vireestä nähtiin Stamford Bridgellä, jossa sarjakärki ahdisti Chelsean lähes täydellisesti nurkkaan ja nappasi pisteet suvereenin esityksen jälkeen. Myös Serie A:ta johtava Napoli jäi San Paolon hornankattilassa jalkoihin, eikä kenelläkään tunnu olevan eväitä puolustaa Cityn monipuolista hyökkäystä kuriin. Siinä sivussa myös peräpää on tiivistynyt, vaikka huipputärkeä Vincent Kompany oli monta viikkoa sivussa. Ederson vaikuttaa nappihankinnalta ja etenkin viime kaudella vapissut John Stones on ollut koko mantereen parhaita keskuspuolustajia.

Cityn haastajat alkavat olla jo tuntuvan matkan päässä. Chelsea, Arsenal, Tottenham ja Liverpool ovat kaikki yli 10 pisteen päässä ja jos kaula kasvaa tai pysyy samana vuoden vaihtuessa voi kvartetti unohtaa mestaruushaaveet. Kärkihaastajaksi noussut Man United taas on kahdeksan pinnan päässä. Manchesterin punaisten esitykset kuitenkin ovat hyytyneet alkukauden hirmuvireestä ja sillä on tällä viikolla edessään kaksi haastavaa vieraspeliä Watfordin ja Arsenalin vieraana. Piste-ero voi hyvinkin olla kaksinumeroinen, kun Guardiola vie suojattinsa Unelmien teatteriin joulukuun 10. päivä. ManU:n ongelma on Jose Mourinhon kyvyttömyys organisoida hyökkäyspelaamista, joka lepää edelleen lähes täysin huippuyksilöiden varassa. Oman pään tukkimisessa lusitaanilla taas ei ole ongelmia. Mutta, kun yläkerran tähdille ei osu hyvä päivä, on ManU vaikeuksissa. Cityllä etenemis- ja murtautumismalleja taas on vaikka muille jakaa, mikä tekee siitä lähes mahdottoman puolustettavan. Näköpiirissä ei ole Cityn pelillistä sulamista, mitä mestaruustaiston aukeaminen vaatisi.

Kovin odotuksin kauteen lähtenyt Everton on pahasti sekaisin, eikä Ronald Koemanin seuraajaa ole vieläkään nimitetty. Mitä Toffeiden kannattaisi nyt tehdä?

RL: Evertonin kannalta valmentajamarkkinat ovat melkoisen kuivat. Vapailla on toki Carlo Ancelottin kaltainen huippunimi, mutta hänen saaminen Merseysidelle tuskin onnistuu. Sama tilanne lienee myös Dortmundista vapautuneen Thomas Tuchelin kanssa. Näiden herrojen jälkeen vapaalla jalalla on valitettavan vähän hyviä vaihtoehtoja ja Everton onkin sen osalta huonossa raossa. Valmentajamarkkinoiden kuivuudesta kielii hyvin David Moyesin pesti West Hamiin.

Evertonin olisi nyt ehkä järkevintä pestata joku asiansa osaava kokenut Valioliiga-manageri täksi kaudeksi puikkoihin palauttamaan järjestyksen ja katsastaa sitten ensi kesänä, josko markkinoilla olisi hieman kuumempia nimiä. West Bromwichista erotettu Tony Pulis olisi esimerkiksi varsin hyvä mies kääntämään kurssin tämän kauden osalta, mutta pidemmällä tähtäimellä ehdottomasti väärä henkilö Evertonin peräsimeen. Tiedä sitten onko Pulisilla intressejä tulla lyhyelle pestille ilman takeita jatkosta, mutta sitä kannattaisi ainakin kysyä.

JT: Itsekin näen, että Evertonin mahdollisuudet ovat varsin rajalliset, eikä kokeneen ketun palkkaaminen pätkäsopimuksella olisi huono ratkaisu. Everton on pelillisesti täysin sekaisin ja juuri Pulis tai Goodison Parkille uumoiltu Sam Allardyce voisivat olla oivia miehiä pistämään edustusjoukkue järjestykseen, joka takaisi modernimmalle managerille hyvät lähtökohdat seuraavaan kauteen. Tilapäismanageri David Unsworth ei ainakaan ole ratkaisu Toffeesin ongelmiin.

Ancelottia tai brittimedian uumoilemaa Diego Simeonea pidän täysin utopistisina vaihtoehtoina. Thomas Tuchel ihastutti Dortmundissa hyökkäävällä futiksellaan, mutta saksalaisen taktinen lähestymistapa ei välttämättä ole kaikkein optimaalisin eniten maaleja tämän kauden Valioliigassa päästäneelle joukkueelle. Ilman työpaikkaa on toki Laurent Blancin tai Luis Enriquen kaltaisia kovan profiilin nimiä, mutta heidän houkuttelemisensa pahasti sekaisin olevan ryhmän peräsimeen ei ole helppo tehtävä. Todelliseksi jokerikortiksi voisi nostaa Pohjois-Irlannin maajoukkueen peräsimessä fantastista työtä tehneen Michael O’Neillin, joka on saarilla kovassa nosteessa. 48-vuotias pohjoisirlantilainen olisi kuitenkin riskivalinta, sillä hänen kokemuksensa seuravalmentamisesta rajoittuu Irlannin pääsarjaan ja Skotlannin kakkosdivariin.

Vetovoimaa Evertonilla kuvittelisi silti olevan, sillä seura kertoi hiljattain uusista stadionsuunnitelmistaan. Materiaali on myös laadukas ja jahka ryhmä pääsee taas tasolleen, tarjoaa se managerille oivat rakennuspalikat tulevaan. Uusi manageri olisi kuitenkin pikimmiten löydettävä, sillä kuukausi Unsworthin alaisuudessa ei ole tuonut pelaamiseen tai tuloksiin minkään sortin parannusta.

Dortmundista tuttua Thomas Tuchelia on väläytelty Evertonin uudeksi manageriksi. (Shaun Botterill/Getty Images)

Evertonin Oumar Niassesta tuli ensimmäinen jälkikäteen filmauksesta pelikiellon saanut Valioliigapeluri. Mitä mieltä olet uudesta linjauksesta?

RL: Hienoa, että filmausten kitkemiseksi tehdään töitä, mutta nyt tapa on väärä. Tuomareita on ohjeistettu nostamaan filmaamisesta keltainen kortti ja näin myös usein tapahtuu, mutta siltikin valitettavan vähän. Entistä enemmän pitäisi tuomareiden uskaltaa rangaista kalasteluista. Mielestäni tuossa jälkikäteen pelikiellolla rankaisemisessa on ongelma sen suhteen, että se on melko raaka tuomio, keltaisen kortin arvoisesta rikkeestä. Jos tuomari huomaa pelissä filmauksen, hän palkitsee siitä keltaisella, jos taas ei, niin tuomiona on pelin jälkeen kahden ottelun pelikielto. Tuossa on todella merkittävä ero rangaistusten välillä.

Oikean toimintatavan löytäminen on haastavaa, mutta mielestäni linjattomuutta tässä asiassa ei voi olla. Joko kaikki filmit tutkitaan pelin jälkeen ja niistä annetaan asianmukainen rangaistus tai sitten ollaan tutkimatta ja luotetaan tuomareihin, kuten ennenkin. Se vaan ei ole yksinkertaisesti reilua, että samassa pelissä voidaan nähdä kaksi filmiä, joista toinen johtaa keltaiseen korttiin ja toinen myöhemmin kahden ottelun pelikieltoon. Rajuin päätös olisi antaa tuomareille ohje jakaa filmeistä suoraan punakortteja, jolloin oltaisiin linjassa myös näiden kabineteissa sovittujen pelikieltojen kanssa.

JT: Niassen pelikielto on kaiken kaikkiaan ollut hämmentävä tapaus. Kun Valioliiga kertoi linjauksestaan ennen kauden alkua, pidin sitä askeleena oikeaan suuntaan. Sen jälkeen oletin sarjan unohtaneen koko linjauksen, sillä filmejä ollaan edelleen nähty, eikä rankkua ole kuulunut. The Guardianin maineikkaassa Football Weekly -podcastissa arveltiin Niassen joutuneen sijaiskärsijäksi, sillä hän on sopivan profiilin pelaaja ennakkotapaukseksi. Erikoisinta tilanteesta tekee se, että senegalilaiskärjen kaatuminen Palace-ottelussa ei ollut lähellekään kauden räikein kalastelu. Niasse meni helposti maihin, mutta tilanteessa oli selkeä kontakti, eivätkä monet pitäneet rankkarivihellystä edes vääränä tuomiona.

Uudet linjaukset synnyttävät luonnollisesti kasvukipuja, kuten nähtiin viime kaudella tiukentuneiden taklauskäytäntöjen myötä. Joulukortti viuhui tiuhaan, mutta täksi kaudeksi pelaajat ovat omaksuneet käytännön. Suoria punaisia taklauksista on nähty neljä kappaletta, joista kaikki tulivat elo-syyskuussa. Filmausten suhteen liiga on kuitenkin pahasti metsän puolella. Säännöt sanovat kolmehenkisen paneelin tutkivan kaikki tapaukset heti kierroksen jälkeen, mutta nähdyn perusteella ex-pelaajasta, ex-managerista ja ex-tuomarista koostuva poppoo ei ole ollut tehtäviensä tasalla.

Filmaamisen kitkeminen pelikielloilla voisi olla hyvä uudistus, mutta toimiakseen Valioliigan pitäisi ottaa tiukka linja ja pysyä siinä. Tällä hetkellä tilanne on täysin absurdi, sillä kuten Roope totesi, voi filmistä saada eri tuomiot riippuen siitä, näkeekö tuomari tilanteen. Yhden ottelun pelikielto selvistä ja räikeistä rankkarin kalasteluista olisi mielestäni hyvä linjaus. Tähän voisi sisällyttää nykyfutikseen pesiytyneet haetut kontaktit, joissa pallo tökätään johonkin suuntaan ja juostaan puolustavan pelaajan jalkoihin.

Kautta on takana nyt kolmannes. Jos otetaan koko sarja laajempaan tarkasteluun, niin keiden sijoitusten uskot nousevan ja laskevan kauden edetessä?

RL: Jo sarjataulukkoa tutkailemalla voi positiivisiksi yllättäjiksi nostaa Burnleyn ja Watfordin. Molemmat tulevat siinä komeasti kärkijoukkueiden vanavedessä sijoilla seitsemän ja kahdeksan. Watfordin peli on oikeasti hyvää ja tuloskunto on rakennettu vankemmalle pohjalle. Burnley sen sijaan tulee jossain kohtaan romahtamaan, eikä ole väärin luonnehtia nykyistä virettä kuplana. Sean Dychen lanseeraamassa pelissä on paljon hyvää, mutta myös jossain määrin suotuisat tuulet ovat ohjanneet joukkuetta näin hyviin tuloksiin. Burnleyn sijoittuminen kärkikahdeksikkoon kuitenkin on todella epätodennäköistä. Watfordilla on paremmat eväät pärjätä, mutta tuskin sielläkään nykyinen tahti pitkään säilyy.

Myös nousijajoukkueet Brighton ja Huddersfield ovat pelanneet yli odotusten ja suunta onkin jatkossa kohti putoamistaistelua. Sen verran vahva on kuitenkin molempien aloitus ollut, ettei olisi ihme vaikka kumpikin uusisi sarjapaikkansa kauden päätteeksi.

Sarjan viimeisenä oleva Crystal Palace tulee kohentamaan osakkeitaan, mutta siltikin säilymisen eteen on rutkasti töitä tehtävänä, eikä paikka auringossa ole helposti irrotettavissa. Evertonin materiaalilla pitäisi ehdottomasti sijoittua taulukon paremmalla puoliskolle, mutta saa nähdä kuinka kauan asioiden oikaisemiseen menee. Joka tapauksessa putoamistaistelussa heitä tuskin tarvitsee loppukaudesta katsella.

JT: Isot seurat ovat ottaneet paikkansa kärkikuusikossa, eikä sinne tulla muiden toimesta kiilaamaan. Cityn uskon pitävän kärkipaikkansa, mutta muun viisikon järjestystä on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Haastajaksi povatun Evertonin uskon Roopen tavoin parantavan jahka seura saa valmennuskuvionsa setvittyä. Henkilökohtaisesti uskon Bournemouthin nousevan kärkikymmenikköön jo syksyn aikana. Eddie Howen miehistö aloitti jälleen nihkeästi, mutta 14. majailevat Kirsikat ovat saaneet iloisen lyhytsyöttöpelin rullaamaan ja viimeisestä viidestä pelistä on lohjennut kolme voittoa.

Roopen mainitsemista nousijoista uskoisin Huddersfieldin hyytyvän putoamistaistoon, sillä Terrierien meno on hiipunut lentävän lähdön jälkeen. Chris Hughtonin luotsaama Brighton taas ei tule putoamiskamppailuun joutumaan, sillä Lokkien pelaamisen rakenne on yksi sarjan eheimpiä, eikä heitä ole helppo voittaa. Samat sanat pätevät Burnleyyn, vaikka Dychen kalinapallolla tuskin europaikoista keväällä taistellaan. Marginaalit keskikastissa ovat kuitenkin pieniä, sillä perää pitävän Palacen ja 9. olevan Brightonin välissä on kahdeksan pistettä. Näin ollen sijoituksen sijaan kannattaa tuijottaa enemmän joukkueiden peliesityksiä, jotka tietävät vaikeuksia etenkin Stokelle, Newcastlelle ja Swansealle, kun taas Leicester ja Bournemouth ovat nosteessa.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Kansikuva: Shaun Botterill/Getty Images