Lauantain Valioliigan helmi: Arsenal-ManU

Lauantain ja koko viikonlopun Valioliiga-kierroksen ehdoton helmiäinen pelataan Lontoossa Emiratesilla, kun Arsenal saa vieraakseen Manchester Unitedin lauantaina klo 19.30.

ManU on hallinnut keskinäisiä viimeisien vuosien aikana lähes suvereenisti – Tykkimiehet ovat pystyneet viimeisen kuuden vuoden aikana kellistämään manchesterilaiset vain kahdesti. ManU ei ole kuitenkaan voittanut Valioliigassa tällä kaudella vieraissa vielä kertaakaan. Viime vuonna vastaava ottelu Lontoossa päättyi 0-0.

Suurin kohina menneellä viikolla ottelun ympärillä on ollut molempien joukkueiden loukkaantumiset – kuka on pelikunnossa ja kuka ei? Kahden viikon maajoukkuetauon aikana nähtiin jälleen ikäviä loukkaantumisia, kun mm. ManUn paidassa hyvin aloittanut Daley Blind loukkasi polvensa ja on mitä ilmeisemmin telakalla useamman kuukauden. Arsenal saa otteluun vesijuoksuosastoltaan Oliver Giroudin ja Mikel Artetan, kun taas ManU-käskijä van Gaalin mukaan loukkaantumisista kärsineet Angel Di Maria, Michael Carrick ja David De Gea ovat kunnossa lauantaina.

Arsenal

Tykkimiesten alkukauden pelaaminen ei ole vakuuttanut. Sarjasijoitus on kuudes ja vain piste erottaa sen lauantain vastustajasta. Chilen oma poika Alexis Sanchez on pitänyt huikeilla esityksillään joukkueen mukana taistelussa neljännestä sijasta. Puolustus on ollut tuuliajolla ja keskikentän pelaaminen molempiin päihin ei ole ollut vaaditulla tasolla. Wenger on erimieltä.

”If you look [at us] as a unit, I want to give credit to my team for defending well because we are in the top two teams in the speed to win the ball back, we are the team that allows teams to get into their final third less than anybody else” Arsene Wenger www.arsenal.com

Mathieu Flamini on säheltänyt keskikentän pohjalla ja hän ei ole lähellekään Valioliigan kärkitasoa omalla pelipaikallaan. Jo kauden alussa vaadin, että Jack Wilshere istutettaisiin ankkurin rooliin, mutta Wenger ei ole tälle idealle lämmennyt, vaikka Wilshere on pelannut huikeasti Englannin maajoukkueessa kyseistä tonttia. Tästä osoituksena neljä peräkkäistä parhaan pelaajan palkintoa kolmen leijonan nutussa. Wilshere itsekin otti asiaan kantaan ja ilmoitti, että hän voisi pelata tätä pelipaikkaa myös Tykkimiehissä, mutta Wenger ei vain lämpene idealle. Ongelmana on, että Wilsheren ja Ramseyn miehittäessä keskikentän ylempi kaistale he syövät toistensa vahvuuksia ja näin ollen joukkueen pelinrakentelu kärsii.

Manchester United

Jos Arsenalin alkukausi on ollut vuoristorataa, on sitä ollut myös vierasjoukkue ManUn. Joukkue on kärsinyt pahasta Arsenal-syndroomasta, kun pelaajat yksi toisensa jälkeen on siirtynyt vesijuoksuosastolle – tällä hetkellä peräti 12 pelaajaa kärsii jonkinasteen loukkaantumista. Tästä jotkut viisaat osasivat jo ennen kauden alkua varoittaa, kun van Gaal astui seuran peräsimeen. Hollantilainen on tunnettu erinomaisena turnausvalmentajana maajoukkueesta, mutta pitkä tauko seurajoukkuevalmennuksesta voi tehdä tepposet liian kovan harjoittelun muodossa. Tiedä sitten onko tässä syy joukkueen useisiin loukkaantumisiin.

Etenkin manchesterilaisten puolustus on ollut todella haavoittuvainen loukkaantumisten takia. Nuoret pelaajat Blackett ja McNair ovat päässeet avaukseen liian aikaisin ja toimivaa kompaktia puolustuspalettia ei ole vielä saatu jalkeille. Lauantain matsista poissa ovat varmuudella puolustajat Rojo, Jones, Rafael, (Blind) ja kenties myös Evans ja Shaw.

Ottelun kulku

Kummankaan joukkueen puolustus ei ole halutussa formussa, joten maaleja luulisi tulevan – varsinkin kun molemmilla on laittaa hyökkäykseen kovia nimiä. Toisaalta tilastojen valossa kolmessa edellisessä kohtaamisessa on tehty alle 2,5 maalia. Niin kuin monesti todettua, olisi Tykkimiesten voitettava näitä kamppailuja, jos se joskus haluaa unelmoida muustakin kuin neljännestä sijasta. Joukkue ei ole hävinnyt edellisestä 23:sta Valioliigan kotiottelusta yhtäkään, mutta se ei ole pystynyt voittamaan ManUa kuuteen edelliseen otteluun.

Arsenal lähtee otteluun totutusti pyrkimyksenä pallon hallitseminen, kun taas van Gaal on viime peleissä luottanut enemmän nopeisiin vastahyökkäyksiin. Nämä ovat Wengerin ryhmälle myrkkyä, kun pallon menetyksen jälkeen joukkueen puolustus on levällään kuin ne kuuluisat Jokisen eväät. Lisäksi erikoistilanteet nousevat ottelussa ratkaisu asemaan. ManUn avaus tulee olemaan noin viisi senttimetriä Arsenalin vastaavaa pidempi, joten tuo viisi senttiä voi ratkaista ottelun manchesterilaisille.

Miten topparit Monreal ja Mertesacker pärjäävät vikkelille Di Marialle, Januzajlle, Matalle ja kumppaneille? Pystyykö ManUn heikko puolustus nollaamaan hirmu vireessä olevan Sanchezin? Rokottaako ex-pelaajat van Persie ja Welbeck entisiä seurojaan?

Veikkaus: Maaleja tulee ja pisteet jaetaan lukemin 2-2

Valinta fantasyyn: Sanchez, Arsenal

Faneille.com jakaa joka kierroksen Faneille.comin kimpan Fantasy-voittajalle matkan Englantiin katsomaan Britti-futista paikanpäälle. Jos, et ole vielä mukana meidän kimpassa niin hopi hopi! Tästä mukaan.

Mahdolliset avauskokoonpanot:

kokp ars-man

Lauantain muut ottelut:

  • Chelsea – WBA
  • Everton – West Ham
  • Leicester – Sunderland
  • Man City – Swansea
  • Newcastle – QPR
  • Stoke – Burnley