Lehkosuo tuhoamaan omaa luomustaan

Tapiolalainen FC Honka oli kasa lautoja ja paljon junioreita ennen kuin Mika Lehkosuo vei sen Veikkausliigaan, Suomen Cupin voittajaksi ja Eurooppa-liigaan. Tänään hän voi iskeä jo kanveesiin lyötyä sylkykuppia murskaamalla sen uuden seuransa kanssa paikallisottelussa.

Hongan nousu

Elettiin vuotta 2005 kun Tapiolassa alettiin nostaa paikallista Honkaa kohti Veikkausliigaa. Ville Lyytikäinen, uuden nousun kummisetä, aloitti valmentajana apurinaan HJK:n junioreissa työskennellyt Mika Lehkosuo. Kausi ei sujunut odotetulla tavalla ja Lyytikäinen sai mennä jo kesällä. Mittavan pelaajauran HJK:ssa tehnyt Lehkosuo otti ohjat ja johdatti lopulta espoolaisseuran Veikkausliigaan kaudeksi 2006.

Honka-pomot Jouko Harjunpää ja Jouko Pakarinen eivät pitäneet kynttilää vakan alla nousun varmistuttua. Kaikki näytti menevän helposti. Suomalaiseen jalkapalloon oli vihdoin saatu uusi mahti ja ennen kaikkea pääkaupunkiseudulle varteenotettava kilpailija HJK:lle. Harjunpää ja Pakarinen eli ”Joket” eivät epäröineet antaa neuvojaan – kysyttiin niitä tai ei. Luottamus omaan osaamiseen oli kova, olihan Lehkosuokin ollut Joukojen kanssa Vierumäellä valmentajakoulutuksessa. Oltiin samaa mieltä kaikesta.

Ja kentällä kulki. Honka houkutteli viihdyttävällä pelillään täpötäysiä katsomoita ja sisään otettiin väkeä vaikka istumapaikoista ei ollut enää tietoakaan. Sarjassa oltiin koko ajan kärjen tuntumassa ja Lehkosuon sopimuksia jatkettiin ennen kuin edelliset olivat edes lähellä umpeutumista. Vuoden 2010 toukokuussa valmentaja sidottiin seuraan peräti viiden vuoden jatkosopimuksella.

– 5 vuotta rakentamassa, nyt 5 vuotta lisää. 10 vuotta sopimus yhdessä ja samassa seurassa kertoo molemminpuolisesta tekemisen tasosta ja kunnioituksesta, seura ilmoitti tiedotteessaan tuolloin.

Vajaa vuosi sitten sopimusta jatkettiin edelleen ulottumaan kauden 2017 loppuun saakka. Sopimuskauden päätyttyä Lehkosuo olisi palvellut Honkaa 12 vuotta.

Joukot olivat touhunneet taustalla, mutta kaiken ajoittaisen Honka-hypen taustalla oli kuitenkin peli ja menestys kentällä. Ei Lehkosuon aika mitään pelkkää riemumarssia ollut. Iloinen maalijuhla vaihtui ei-mihinkään-johtaneeseen pallonhallintaan ja Tapiolassa väki alkoi vähentyä. Mutta vastapainona oli myös täysiä stadioneita, hyviä eurocup-tuloksia ja tukku pelaajamyyntejä satojen tuhansien eurojen arvosta. Kun Honka vuonna 2009 taisteli lähes täydellä Töölön stadionilla Espanjan La Ligan viime kauden kutosta Racing Santanderia vastaan, tuskin kovin moni kaipaili takaisin huojuviin lautakatsomoihin.

Välirikko

Pinnan alla oli kuohunut jo pidempään. Mm. akatemiatoiminnan suhteen oli erimielisyyttä Lehkosuon ja seurajohdon välillä. Hongan talousvaikeudet olivat otsikoissa ja seura taisteli olemassaolostaan. Lopulta tämän vuoden helmikuussa – syistä, jotka ehkä oikeuskäsittelyn myötä selviävät – Honka päätti vasta aloittaneen toimitusjohtajan Tero Auvisen johdolla antaa potkut Lehkosuolle syyttäen tätä vakavista taloudellisista väärinkäytöksistä. Yleinen veikkaus oli se, että kovapalkkainen (8500 euroa kuussa) päävalmentaja oli liian kallis persaukiselle seuralle ja hänestä oli päästävä eroon tavalla tai toisella. Sotkun arvellaan liittyvän kilometrikorvauksiin. Tämä kaikki tapahtui vähän sen jälkeen kun Lehkosuo oli hakenut palkkasaataviaan oikeudesta.

Tapa, jolla seura potkut hoiti, ei saanut suitsutusta. Pelaajat olivat järkyttyneitä ja pelasivat mm. seuraavan päivän ottelunsa Rovaniemen Palloseuraa vastaan seuran logo piiloon teipattuna protestina Lehkosuon potkuja kohtaan. Image-lehti julkaisi Hongan pelaajien seurajohdolle laatiman kirjeen, jossa kyseltiin periaatteessa minkälaisessa seurassa tässä nyt oikein ammattia harjoitetaan?

Klubiin

Helsingissä HJK:n kausi alkoi hieman kangerrellen ja seura päätyi potkimaan Sixten Boströmin kilometritehtaalle jo viiden kierroksen jälkeen. Tilalle palkattiin vapaalla jalalla ollut Lehkosuo, jota myös Kuopion Palloseura liehitteli. Eikä HJK:n seurajohdon kovaa päätöstä voi nyt kuin ihailla. Lehkosuon HJK ei ole päästänyt kymmeneen otteluun yhtään (!) maalia omiin ja voittanut peleistä yhdeksän.

Keskiviikkona Lehkosuo kohtaa Hongan ensimmäistä kertaa potkujensa jälkeen. Tapiolassa hän on käynyt A-maajoukkueen valmennusjohdon jäsenenä potkujensa jälkeenkin, mutta nyt tilanne on aivan toinen. Vaakakupissa painavat seurassa vietetyt yhdeksän vuotta ja toisaalta käynnissä oleva oikeustaistelu seuraa vastaan. Joukojen ja Lehkosuon kohtaaminen Tapiolassa olisi sen luokan näytös, että siihen voisi myydä lippuja. Eikä Tapiolassa pääse ihmisiä karkuun. Stadion – tai kenttä – on pikkuruinen ja katsojiin törmää väkisinkin matkalla kentälle. Lehkosuon on pidettävä tunteensa kurissa ja keskityttävä oleelliseen.

– Teen kyllä itselleni todella selväksi, mitä tulee tapahtumaan. Olen ammattilainen, Lehkosuo vakuutti ottelun alla.

Toisella puolella, siis siinä missä Lehkosuo ennen toimi, vaikuttaa tällä hetkellä puolestaan HJK-legenda Shefki Kuqi. Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Lehkosuon valmentajakollega A-maajoukkueesta, Antti Niemi. Toivotaan vaan että Niemi penkiltä löytyy. FC Lahtea vastaan pelatussa edellisessä kotiottelussa miestä kun ei stadionilla näkynyt.

Honka haluaa voittaa. Se antaisi johdolle oikeuden hyväksyä Lehkosuolle antamansa potkut. Toisaalta tappio HJK:lle ja sarjan peräpää alkaa lähestyä huolestuttavaa tahtia. Juuri nyt ei vaikuta siltä, että Honka voisi ponkaista Ykkösestä heti takaisin jaloilleen. Voittamalla tänään Lehkosuolla on mahdollisuus kostaa potkunsa karmeimmalla tavalla: vauhdittamalla seuran luisua kohti alempaa sarjatasoa.

Jos joskus kannattaa mennä peliin ajoissa, niin tänä iltana Tapiolassa. Ottelu alkaa klo 18.30. Veikkausliigassa pelataan tänään keskiviikkona täysi ottelukierros.