Viikon derby: Saint-Étienne ja Lyon kohtaavat kuumassa Rhônen derbyssä

Saint-Étiennen ja Lyonin kaupungit sijaitsevat Rhône-Alpesin hallintoalueella 51 kilometrin päässä toisistaan. Kaupunkien jalkapallojoukkueiden väliset kohtaamiset kuuluvat Ranskan Ligue 1:n kuumimpien otteluparien joukkoon.

Rhônen derbyksi kutsutussa kohtaamisessa vastakkain ovat kivihiilikaivoksistaan tunnetun Saint-Étiennen työläistaustainen joukkue AS Saint-Étienne (ASSE) sekä Lyonin rikkaiden kauppiaiden joukkue Olympique Lyonnais (Lyon). Lyon on noin kahdella miljoonalla asukkaallaan väkiluvultaan Ranskan toiseksi suurin metropolialue, kun taas Saint-Étiennessä asukkaita on noin puoli miljoonaa.

Työväenluokka vastaan yläluokka

Saint-Étienne ja Lyon kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 1951, mutta todellinen kilpailutilanne joukkueiden välille kehittyi vasta 1960-luvulla, jolloin Lyon vakiinnutti paikkansa Ligue 1:ssä. Derby on joitakin kannattajien ylilyöntejä lukuun ottamatta ollut kuitenkin aina melko rauhanomainen.

Vuonna 1919 perustettu AS Saint-Étienne on kymmenellä Ranskan mestaruudellaan maan menestynein liigajoukkue. Saint-Étienne oli menestyksensä huipulla 1970-luvulla, jolloin se menestyi niin Ranskan liigassa kuin Euroopassakin. Menestyksensä ansiosta työläiskaupungin asukkaat saivat hyvän syyn ilkkua keskiluokkaan kuuluville lyonilaisille. Saint-Étiennestä tuli myös menestysvuosinaan koko Ranskan joukkue taistellessaan Eurooppa Cupissa maanosan parhaita joukkueita vastaan. Seuraa ovat edustaneet pelaajasuuruudet kuten Michel Platini ja Laurent Blanc. 1980-luvun puolessa välissä joukkueen menestys kuitenkin loppui ja ASSE putosi muutamaan otteeseen sarjaporrasta alemmas Ligue 2:een.

Olympique Lyonnais perustettiin vuonna 1951 jalkapallojaoston irtaannuttua monitoimiseura Lyon Olympiquesta. Lyon voitti ensimmäisen mestaruutensa vasta kaudella 2001/02, mutta tämän jälkeen Ranskan jalkapallovaltikka pysyi kaupungissa aina vuoteen 2008 saakka. Lyon nimittäin nappasi peräti seitsemän peräkkäistä Ranskan mestaruutta, joka on myös maan ennätys peräkkäisten mestaruuksien määrässä. Lyonin nousun taustalla oli 1980-luvulla seurapresidentiksi tullut Jean-Michel Aulas, joka rakensi seuraa pala kerrallaan kohti menestystä. Omalla menestyskaudellaan 2000-luvulla Lyon ei kuitenkaan nostattanut samanlaista ilmiötä ranskalaisten keskuudessa kuin Saint-Étienne 1970-luvulla, mutta menestysvuosinaan seura esitteli maailmalle vapaapotkuspesialisti Juninhon, Karim Benzeman, ja Michael Essienin kaltaisia pelaajia.

Saint-Ètienne sijoittui kaudella 2013/14 Lyonin edelle sarjataulukossa ensi kertaa sitten kauden 1992/93. Hurjan loppukautensa ansiosta ASSE oli sarjassa lopulta neljäs. Vasta parin viime kauden aikana seurat ovat taistelleet tasapäisesti liigan kärkisijoista. Aikaisemmin toinen joukkueista on aina ollut toiseen verrattuna enemmän tai vähemmän ylivertainen.

Intohimoiset kannattajat

Les Gones - Pahat Pojat (AOP)

Bad Gones – Pahat Pojat (AOP)

Sekä Saint-Étienne että Lyon kuuluvat Ranskan kannatetuimpien seurojen joukkoon. Molempien katsojakeskiarvot pyörivät 30 000 katsojan tienoilla ja molemmilla on useita suuria kannattajaryhmiä. Tunnetuin ryhmistä on todennäköisesti Lyonin Bad Gones (pahat pojat) -ryhmittymä, joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen Lyonin Mestarien liiga -kausien aikana. Bad Gones -nimitys tulee Lyonin lempinimestä Les Gones, joka tarkoittaa poikia ja ryhmä on ollut aktiivinen jo vuodesta 1987 lähtien. Saint-Étiennen suurimmat kannattajaryhmät kulkevat nimillä Magic Fans ja Green Angels.

Keväällä 2013 joukkueiden kannattajien välit viilenivät pahasti, kun joukko Lyonin kannattajia pukeutui Saint-Étiennen pelipaitoihin ja saapui seuraamaan Saint-Étiennen ja Lorientin välistä Ranskan Cupin ottelua. Ottelun aikana lyonilaiset varastivat ison osan Magic Fans -ryhmittymän bannerista. Syksyllä 2013 pelatussa seuraavassa derbyssä poliisi esti Lyonin kannattajien pääsemisen Saint-Étiennen Stade Geoffroy-Guichardille Lyonin vahvasta protestoinnista huolimatta. Ottelu oli ensimmäinen derbyn yli 60-vuotisessa historiassa, kun vierasjoukkueen kannattajat eivät päässeet peliin.

Myöhemmin tuona syksynä Saint-Étiennen kannattajat aiheuttivat hankaluuksia vierasottelussa Niceä vastaan heittelemällä stadionin penkkejä kotijoukkueen kannattajia kohti. Tämän seurauksena Ranskan jalkapalloliitto kielsi seuran kannattajilta pääsyn loppuvuoden vierasotteluihin. Kannattajilla siis kiuhuu välillä myös hieman yli.

Molempien joukkueiden kannattajaryhmät matkustavat aktiivisesti myös seurojensa vierasotteluihin. Saint-Étiennen äänekkäitä kannattajia pidetään jopa Ranskan parhaina, vaikkakin täytyy muistaa että kannattajaryhmiä paremmuusjärjestykseen laittavat listat ovat aina enemmän tai vähemmän subjektiivisia. Varsinkin Saint-Étiennen kotiotteluissa nähdään usein upeita katsomokoreografioita eli tifoja ja tunnelmaa ei puutu koskaan.

Saint-Étiennen kannattajat ovat joskus hieman kritisoineet joukkueiden välisen kohtaamisen kutsumista Rhônen derbyksi, sillä vaikka molemmat kaupungit kuuluvat Rhône-Alpesin hallintoalueeseen, on Saint-Étienne itse asiassa Loiren departementin pääkaupunki, kun taas Lyon kuuluu Rhônen departementiin.

Seurojen kannattajat eivät yleensä katso hyvällä vastustajajoukkueen riveissä pelanneita pelaajia. Kaudella 2011/12 alussa Valioliigan Fulhamista, Tottenhamista ja Sunderlandista tuttu Lyon-kasvatti Steed Malbranque pelasi 27 minuuttia Saint-Étiennen paidassa, mutta sopimus peruttiin jo kuukauden päästä sen allekirjoittamisesta. Seuraavan kauden alussa Malbranque kuitenkin päätti jatkaa uraansa. Yllätys, yllätys Lyonissa…

Saint-Étiennen kannattajat saivat kauden alussa iloita Lyonin kompurointia, mutta sittemmin Lyon on kammennut itsensä naapurikaupungin seuran ohi sarjataulukossa ja vaientanut ilkkujien suun. Varmaa on, että Rhônen derbystä ei tule tälläkään kerralla puuttumaan tunnelmaa.

Le Tifo

Le Tifo

Lähtökohdat derbyyn

Sunnuntaina joukkueet kohtaavat 109. kerran. Molempien joukkueiden kamppaillessa europelipaikoista, on Le Derbystä jälleen lupa odottaa kuumaa kamppailua. Viime vuosina pikkuveljen asemassa ollut Saint-Étienne on voittotilastoissa niskan päällä. Les Verts on poistunut kentältä voittajana yhteensä 40 kertaa. Lyonilla voittoja on yhdeksän vähemmän.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet pitkän tappiottomien otteluiden putken. Lyonin kausi alkoi katastrofaalisesti, kun joukkue putosi Eurooppa-liigasta jo karsintavaiheessa romanialaista FC Astraa vastaan, mutta kehnon alkukauden jälkeen Lyonin peli on kulkenut ja joukkue ei ole hävinnyt elokuun jälkeen otteluakaan. Saint-Étienne puolestaan on viiden tappiottoman liigaottelun putkessa ja Eurooppa-liigassakin tappiosarake näyttää vielä nollaa. Joukkueen kaikki viisi Eurooppa-liigan ottelua ovat päättyneet tasapeliin. Ennen viikonlopun kierrosta, Lyon on sarjassa kolmantena ja Saint-Étienne neljän pisteen päässä Lyonista sijalla seitsemän, joten siltäkin osin kyseessä on niin sanottu kuuden pisteen ottelu. Tappio tietäisi Saint-Étiennelle myös europaikkojen karkaamista monen pisteen päähän.

Vierasjoukkue Lyonin suurin syömähammas kuluvalla kaudella on ollut Ligue 1:n maalipörssiä johtava, 11 maalia viimeistellyt, Alexandre Lacazette. PSG:stä Lyoniin siirtynyt Cristophe Jallet on saanut Lyonissa paljon peliaikaa ja keskikentällä 21-vuotias Nabil Fekir on nousemassa parrasvaloihin iskettyään alkukauden aikana peräti kuusi maalia. Hyvän harjoituskauden jälkeen 21-vuotiaalta Lyon-kasvatti Mohammed Yattaralta odotettiin paljon, mutta nuorukainen ei ole vielä tehnyt liigassa maaliakaan. 24-vuotias Anthony Lopes pelaa toista kauttaan Lyonin ykkösmaalivahtina ja on esittänyt hyviä otteita Les Gonesin maalinsuulla. Pientä jobinpostia Lyonille tuo keskikenttämies Yoann Gourcuffin todennäköinen puuttuminen selkävamman takia. Serbitoppari Milan Bisevac huilasi ainakin torstain harjoitukset ollakseen kunnossa sunnuntaita varten.

Saint-Étienne menetti viime kauden päätteeksi brassihyökkääjä Brandaon, joka jatkaa uraansa Bastian riveissä. Brassin jättämää aukkoa joukkue paikkasi hankkimalla Valioliigassa Norwichin paidassa flopanneen hollantilaisen Ricky van Wolfswinkelin, joka on osunut alkukaudella liigassa vain kahdesti. Turkkilainen Mevlut Erding ja norsunluurannikkolainen Max Gradel ovat joukkueen parhaat maalintekijät, molempien osuttua maalipuiden väliin kolmesti. ASSE:n suurimmat ongelmat löytyvät juuri hyökkäyspäästä ja Erdingin loukkaantuminen vielä pahentaa asiaa. Miestä ei välttämättä nähdä vielä sunnuntaina tositoimissa, jolloin viimeistelyvastuu jää van Wolfswinkelin ja Gradelin harteille. Romain Hamouman paluu sairastuvalta on todella hyvä uutinen Les Vertsille, mutta keskikenttäpelaaja tarvitsee aikaa päästäkseen parhaaseen vireeseensä ja derby Lyonia vastaan saattaa tulla vielä liian aikaisin.

Kotijoukkueena Saint-Étienne olisi usein lähtökohtaisesti pienoinen suosikki, mutta Rhônen derbyssä tämän asetelman voi heittää romukoppaan. Rhônen derby on viime vuosina ollut kotijoukkueelle vaikea pala purtavaksi, sillä viimeisistä 15 kamppailusta vain kaksi on päättynyt kotijoukkueen voittoon, vierasjoukkueen napattua täydet kolme pistettä peräti yhdeksän kertaa. Kuten niin usein derbyissä, kotietu ei tämänkään otteluparin kohdalla merkitse välttämättä juuri mitään. Lyon on hävinnyt Stade Geoffroy-Guichardilla viimeksi vuonna 1994. Vierasjoukkue Lyon pääsee otteluun myös tuoreemmilla jaloilla, sillä Eurooppa-liigaa tahkoava ASSE oli tulessa viimeksi torstaina, jolloin se kohtasi azerbaidzhanilaisen Qarabaq FC:n ja jäi pettymyksekseen kotikentällään jälleen tasapeliin. Lyon on ollut alkukaudella sarjan paras kotijoukkue, mutta vieraissa peli ei ole kulkenut ja joukkue on voittanut matkapeleistään vain yhden. Silti europelien puuttuessa Lyonin ohjelmasta ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, ei olisi yllätys, mikäli kaikki kolme sarjapistettä matkaisivat Lyoniin.

Saint-Étienne vs. Lyon sunnuntaina 30.11. kello 22:00.

Betssonin Lyonille tarjoama 3.20 kerroin ei, derbyn viime vuosien luonteen ja Saint-Étiennen otteluruuhkan huomioon ottaen, ole hullumpi peli-idea. Tasapelistäkin tarjolla olisi kerroin 2.95. Tästä Betssonin kohteisiin.