MM-futis: Lohko lohkolta – F-lohko: Argentiina, Bosnia-Herzegovina, Nigeria, Iran

Lohko F on vedonlyöntitoimistojen mielestä selvää kamaa, mutta todellisuudessa tilanne saattaa olla toinen. Argentiina lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina ja etenee hyvin todennäköisesti lohkosta jatkoon. Etukäteiskaavailuissa kisojen ainoa debytantti Bosnia ja Hertsegovina on vahvimmin tyrkyllä toiseen jatkopaikkaan, mutta Nigerialla on kasassa jälleen kerran mielenkiintoinen ja vaikeasti ennustettava joukkue. Iran pelasi mainiot karsinnat, mutta heille lienee tarjolla vain sitä kuuluisan kiusaajan roolia.

Litin lohkoarvio

Argentiina

Lohkon suurin ennakkosuosikki Argentiina pelasi vakuuttavat karsinnat ja lähtee maan historian 16. MM-kisoihin monen mielestä yhtenä suurimmista suosikeista. Alejandro Sabellan valmentama maa voitti suvereenisti Etelä-Amerikan karsintalohkon häviten karsinnoissa vain kaksi ottelua. Kaikki jalkapalloa seuraavat ymmärtävät joukkueen nimilistaa katsellessa, että hyökkäyspäässä Argentiinalla tuskin tulee olemaan suuria ongelmia. Supertähti Lionel Messi paukutteli karsinnoissa 10 maalia ollen Luis Suarezin jälkeen karsintalohkon paras maalintekijä. Gonzalo Higuain iski yhdeksän osumaa ja kolmas kärkimies Sergio Agüero viisi, joten tulivoimaa joukkueessa kyllä riittää. Suurimmat kysymysmerkit etukäteen ovat joukkueen puolustuksessa ja keskikentällä, jotka eivät kestä vertailua Argentiinan pahimpiin kilpailijoihin. Aikaisemmat lohkoennakot voit lukea klikkaamalla tästä.

Avainpelaajat

Päävalmentaja Sabella peluutti joukkuettaan karsintavaiheessa lähes aina puhtaassa 4-3-3 muodostelmassa. Jostain syystä Sabella on päättänyt, että seurajoukkueessaan harvoin ja surkeasti esiintynyt Sergio Romero on joukkueen selkeä ykkösmaalivahti. Romero oli koko karsinnoissa eniten kentällä esiintynyt pelaaja, mutta on silti ennen kisojen alkua valtava kysymysmerkki. Puolustuksessa jonkinlaiseksi Manchester Cityn legendaksi uskomattoman työmoraalinsa ja asenteensa vuoksi noussut Pablo Zabaleta miehittää oikeaa laitaa ja on yksi joukkueen tärkeimmistä yksittäisistä pelaajista. Toppariosasto on kelvollinen, muttei mikään huikea. Napolissa kelvollisen kauden pelannut Federico Fernández aloittanee ja saanee vierelleen Benficassa jälleen kerran Eurooppa-liigan finaalin häviämässä käyneen Ezequiel Garayn. Jokainen tämän vuoden Mestareiden Liigan finaalin katsonut varmasti ymmärtää, miten tärkeä pelaaja Ángel di María keskikentällä on. Hieman pelityyliään muuttanut Di Maria miehittää keskikentän kolmikon vasenta laitaa ja kellottaa jälleen kerran ottelusta toiseen aivan uskomattomia juoksumääriä ollen silti aina vaarallinen myös hyökkäyspäässä. Kisoissa sata maaottelua täyteen saavalla Barcelonan Javier Mascheranolla on iso rooli keskikentän pohjalla joukkueen pelin kasassa pitämisessä. Hyökkäyksessä jo mainittu kolmikko Messi-Higuain-Aguero on jokaiselle jalkapallon ystävälle tuttu ja tuskin tulee pettämään kovankaan paikan edessä.

Kannattaa pitää silmällä

Monacon kakkosmaalivahdiksi vajonnut Sergio Romero on MM-kisojen huippumaiden selkeästi heikoin maalivahti. (Getty)

Monacon kakkosmaalivahdiksi vajonnut Sergio Romero on MM-kisojen huippumaiden selkeästi heikoin maalivahti. (Getty)

Vanha ja kulutettu, mutta totuuden sisällään pitävä fraasi sanoo, että hyökkäys voittaa otteluita ja puolustus turnauksia. Viime vuosina jalkapalloa dominoinut Espanja on yleisen mielipiteen mukaan hyökkäävä joukkue, mutta Del Bosquen aikakaudella Espanja on nimenomaan vahvasti puolustava ja vähän maaleja päästävä joukkue. Argentiinan vahvuudet ovat jälleen kerran hyökkäyspäässä, mutta onko puolustus riittävän hyvä viemään joukkueen pitkälle tässä turnauksessa? Romero on huippumaiden selkeästi huonoin maalivahti ja ei ole missäännimessä täydessä pelikunnossa kolmen pelatun liigaottelun jälkeen. Argentiina päästi vain 15 maalia karsinnoissa, mutta kisoissa vastus kovenee huomattavasti ja puolustuksen toimivuus on etukäteen aika suuri kysymysmerkki.

Loppusanat

Bosnia-Herzegovina ja Nigeria ovat aliarvostettuja jalkapallomaita, mutta Argentiina voittanee silti tämän lohkon. En kuitenkaan usko kolmeen voittoon ja lohkosta voikin tulla huomattavasti tasaisempi, kuin etukäteisspekulaatioissa uskallettaan toivoa. Argentiina pelannee maalirikkaita otteluita ja Nigeria ja Bosnia-Herzegovina ovat tulleet myös tunnetuksi hyökkäävästä futiksestaan, joten lohkon ottelut lienevät todella yleisöystävällisiä.

Bosnia-Herzegovina

1.3. vuonna 1992 Jugoslaviasta itsenäistynyt Bosnia-Herzegovina on näiden kisojen ainoa maa, joka pelaa ensimmäisissä MM-kisoissaan. PSG:ssä aikoinaan melkein 200 maalia paukuttanut legendaarinen Safet Sušić otti joukkueen komentoonsa vuonna 2009 ja johdatti toisissa karsinnoissaan maan sen ensimmäisiin isoihin arvokisoihin. Bosnia-Herzegovina yllätti kaikki voittamalla oman karsintalohkonsa tasapistein Kreikan kanssa. Maa hävisi karsinnoissa vain yhden ottelun ja paukutti kymmenessä ottelussa peräti 30 maalia. Maalla on kasassa yllätysvalmis joukkue, joka on täynnä Euroopan huippusarjoissa pelaavia ammattilaisia.

Avainpelaajat

Roman keskikentän moottori Miralem Pjanic valittiin Serie A:n vuoden joukkueeseen ja hänelle on tarjolla isoa roolia myös maajoukkueen keskikentällä.

Roman keskikentän moottori Miralem Pjanic valittiin Serie A:n vuoden joukkueeseen ja hänelle on tarjolla isoa roolia myös maajoukkueen keskikentällä.

Päävalmentaja Sušić peluutti joukkuettaan karsinnoissa varsin hyökkäävällä 4-1-3-2 pelimuodostelmalla. Joukkueen selkeä ykkösmaalivahti on Stokessa Valioliigan eliittimaalivahdiksi noussut Asmir Begović. Puolustuksessa Bundesliigan Leverkusenin kokenut toppari Emir Spahić on maansa kapteeni ja ehdoton puolustuksen liideri. Sušić totesi Sky Sportsille antamassaan haastattelussa, että nuori 22-vuotias Muhamed Bešić on joukkueen ainoa pelaaja, joka pystyy pysäyttämään Lionel Messin, joten hänelle on varmasti tiedossa isoa roolia joko keskikentällä tai hyökkäyksessä. Keskikentällä Zvjezdan Misimović on joukkueen avainpelaajia. Uskomattoman taitava hyökkäävä keskikenttäpelaaja ihastutti aikoinaan Saksassa, mutta vaikean luonteensa vuoksi ura on ollut pienoisessa laskusuunnassa ja mies pelaakin nykyään ammatikseen Kiinan liigassa. Mies on silti kuulunut maajoukkueessa Sušićin ehdottomiin avainpelaajiin kohtalaisen vapaassa roolissa hyökkäyksen takana. AS Roman Miralem Pjanić valittiin Serie A:n kauden joukkueeseen ja hän pelasi täydellisyyttä hipovan kauden joukkueen keskikentällä. Roman paikallisvastustaja Lazion Senad Lulić on monipuolisuusihme, joka pystyy keskikentän lisäksi pelaamaan myös laitapuolustajana. Hyökkäyksessä joukkueeseen valittiin vain kaksi puhdasta kärkeä, Edin Džeko ja Vedad Ibišević. Tässä tapauksessa määrä korvaa laadun, sillä Dzeko pommitti karsinnoissa 10 maalia ja Ibišević kahdeksan.

Kannattaa pitää silmällä

Joukkueen keskikenttä on täynnä supertaitavia yksilöitä. Roman Miralem Pjanićia on huhuiltu käytännössä jokaiseen maailman suurseuroista ja kyseessä on monella tapaa poikkeuksellinen pelaaja. Pjanic on monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan keskikentällä monenlaisessa roolissa. Romassa hän on ollut joukkueen pääasiallinen keskikenttäpelaaja operoiden kolmen miehen keskikentällä paikoittain jopa todella syvällä omalla kenttäpäädyllä. Bosnia-Herzegovinan kärjessä katseet kannattaa luonnollisesti suunnata Manchester Cityssä toista mestaruutta juhlineeseen Edin Džekoon, mutta hänen kärkipariaan Vedad Ibiševićiä ei kannata myöskään unohtaa.

Loppusanat

Bosnia-Herzegovina on kuin Argentiina pienoiskoossa lukuunottamatta sitä, että maalla on loistava ykkösmaalivahti. Puolustus on kuitenkin paperilla joukkueen suurin heikkous ja tämä korostuu vielä maan yltiöhyökkäävässä pelitavassa. Päävalmentaja Safet Sušić on kuitenkin todennut haastatteluissa, että joukkue lähtee ainakin Argentiinaa vastaan yhdellä puhtaalla kärjellä keskittyen enemmän puolustamaan kuin hyökkäämään. Bosnia-Herzegovina pistänee Argentiinan tiukoille, mutta paukut eivät riitä lohkovoittoon. Maa käy kovaa kamppailua kakkossijasta Nigerian kanssa, mutta omissa papereissani on kakkossuosikki etenemään tästä lohkosta jatkoon 16 parhaan maan joukkoon.

Nigeria

Viidensiin MM-kisoihinsa valmistautuva Nigeria eteni kisoihin voittamalla oman karsintalohkonsa. Afrikassa karsintalohkojen voittajat pelaavat vielä erillisen playoff-vaiheen, jossa Nigeria kaatoi Etiopian ilman suurempia ongelmia. Nigeria on viime vuosien aikana tullut tunnetuksi kohtalaisen nimivahvana joukkueena, joka kuitenkin pelaa varsin kurittomasti sen suurimpien tähtien tehdessä oikeastaan mitä haluavat välittämättä joukkueen pelitavasta. Kaikki muuttui kuitenkin Stephen Keshin tultua maan päävalmentajaksi. Keshi on nuorentanut joukkuetta radikaalisti ja Nigeria onkin yksi näiden kisojen nuorimmista joukkueista keski-ikiä vertaillessa. Keshi johdatti nuoren joukkueensa maan ensimmäiseen Afrikan mestaruuteen 19 vuoteen vuonna 2013 ja Nigeria onkin erittäin mielenkiintoinen, mutta hieman vaikeasti ennakoitava joukkue tulevissa MM-kisoissa.

Avainpelaajat

Nigeria v Uruguay: Group B - FIFA Confederations Cup Brazil 2013

Päävalmentaja Stephen Keshi on tehnyt loistavaa työtä nuoren joukkueen kanssa äärimmäisen vaikeissa olusuhteissa. (Getty)

Keshi peluuttanee lähtökohtaisesti Nigeriaa 4-3-3 muodostelmassa. Joukkueen maalia vartioi pitkään Euroopassa pelannut Vincent Enyeama, joka on harvoja oikeasti hyviä afrikkalaisia maalivahteja. Puolustuksessa nimekkäin pelaaja on pitkään Englannissa pelannut Joseph Yobo, mutta hänen roolinsa lienee lähinnä pukukoppipelaajana. Karsinnoissa 20-vuotias Chelsean omistama Kenneth Omeruo pelasi kuin aikamies ja hänelle on helppo ennustaa valoisaa tulevaisuutta jalkapallon parissa. Hän saanee vierelleen Turkissa ammattilaisena pelaavan Godfrey Oboabonan. Keskikentän pohjalla Chelsean John Obi Mikel on joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Hän saanee rinnalleen Laziossa mainion kauden pelanneen Ogenyi Onazin. Hyökkäyksessä Liverpoolissa lainalla Chelseasta pelannut vikkeläkinttuinen Victor Moses on varma avaaja, kuten myös komeita maalimääriä Venäjällä ja Turkissa paukutellut Emmanuel Emenike. Kolmas hyökkäyspään pelaaja on pienoinen kysymysmerkki, mutta avaukseen lienee vahvimmin tyrkyllä CSKA Moskovan Ahmed Musa.

Kiinnitä katseesi

Nigeria hyökkää vahvasti laitojen kautta, jossa joukkueella on useampia äärimmäisen vikkeläkinttuisia ja suoraviivaisia pelaajia. Nigerian tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta taustoissa ongelmia riittää. Stephen Keshi on äärimmäisen hyvä ja stabiili valmentaja, mutta maan jalkapallojohtajat ovat halunneet tunkea omaa lusikkaansa soppaan ja huhujen mukaan he ovat määränneet omia lempipelaajiaan mukaan lopulliseen kisajoukkueeseen. Keshillä onkin epäkiitollinen tehtävä olla laivan nimellisenä kapteenina ilman täydellistä päätösvaltaa joukkueen lopulliseen pelaajalistaan.

Loppusanat

Nigerian maajoukkue on äärimmäisen nuori ja moni avaukseen kaavailtu pelaaja on vasta vaivoin yli parikymppinen. Onkin helppo sanoa, että Nigeria tulee vielä, mutta nämä kisat taitavat tulla joukkueelle hieman liian nopeasti. Nigeria on ollut afrikkalaiseksi joukkueeksi todella kurinalainen ja he pystyvät varmasti haastamaan jopa Argentiinan, mutta omissa papereissani tämä ei kuitenkaan riitä lohkon kolmossijaa parempaan sijoitukseen.

Iran

Iran v Lebanon - FIFA World Cup Asian Qualifier

Pitkään Espanjassa pelannut keskikenttäpelaaja Javad Nekounam on Iranin tärkein yksittäinen pelaaja tulevan kesän MM-kisoissa. (Getty)

Neljänsiin MM-kisoihinsa valmistautuva Iran ei ole vielä koskaan edennyt alkulohkosta jatkoon, ja tuskin tulee etenemään tälläkään kertaa. Joukkueen päävalmentaja Carlos Queiroz toimi hetkellisesti jopa Real Madridin päävalmentajana, mutta hänet muistetaan parhaiten Sir Alex Fergusonin monivuotisena apuvalmentajana. Quierozin johdolla Iran eteni kuitenkin jopa hieman yllättäen lohkovoittajana kisoihin omasta lohkostaan, jonka suurimpana ennakkosuosikkina oli ehdottomasti Etelä-Korea. Suurin osa kisajoukkueen pelaajista pelaa kotimaassaan Iranissa, mutta lopullinen avauskokoonpano koostuu kuitenkin pääsääntöisesti muualla pelaavista pelaajista.

Avainpelaajat

Carlos Queiroz on peluuttanut Irania karsinnoissa ja viimeisimmissä harjoitusotteluissa 4-2-3-1 formaatiolla. Ykkösmaalivahtina aloittaa saksalaissyntyinen Daniel Davari, joka pelasi kelvollisen kauden Bundesliigasta pudonneessa nimihirviö Eintracht Braunschweigissa. Iranin puolustuslinja koostunee pääasiallisesti kotimaan liigoissa pelaavista pelaajista, kokenut Jalal Hosseini on puolustuslinjan johtaja ja saanee vierelleen vanhemmalla iällä maajoukkueeseen nousseen Amir Hossein Sadeghin. Keskikentällä joukkueen kapteeni ja tärkein yksittäinen pelaaja on pitkään La Ligan Osasunassa pelannut Javad Nekounam. Laidoilla aloittanevat Fulhamissa kelvollisesti pelannut saksalaissyntyperäinen Ashkan Dejagah sekä niinikään pitkään Espanjassa pelannut Masoud Shojaei. Joukkueen ehdoton ykköskärki on Englannin Charltonissa pelaava jokaisen selostajan unelmavävy Reza Ghoochannejhad.

Kiinnitä katseesi

Jos lohkon muut joukkueet ovat hyökkäysvoittoisia, samaa ei voida sanoa Iranista. Joukkue teki karsintojen kahdeksassa ottelussa kahdeksan maalia ja osui vain kertaalleen maalipuiden väliin enemmän kuin yhden kerran. Karsinnoissa joukkueen puolustus siis toimi mainiosti, mutta kisoissa jonkun pitäisi tehdä myös maaleja. Keskikentällä Javad Nekounam on tullut tunnetuksi maaliahneena keskikenttäpelaajana, mutta karsinnoissa ruuti oli kohtalaisen märkää. Reza Ghoochannejhad onnistumisia kaivataan monestakin syystä, yksi niistä on se, että haluan mielelläni kuulla, miten selostajat Niki Juuselan johdolla taipuvat ääntämään kaverin kohtalaisen mielenkiintoista nimeä.

Loppusanat

Iran on etukäteiskaavailuissa lohkon selkeästi heikoin joukkue. Hyvä merkki on se, että puolustus on pelannut hyvin, mutta kisoissa vastus on huomattavasti kovempaa kun maaosakarsinnoissa. Iran kiusannee lohkon muita maita, mutta yksikin piste, saatika voitto olisi kovan luokan yllätys.