HJK on tyrmännyt kilpailijat jo alkukaudella: ”Klubia ei pysäytetä kuin yksittäisissä otteluissa”

Veikkausliiga on potkaistu vauhdilla käyntiin ja alkukauden perusteella on syytä odottaa värikästä ketää kotimaisen jalkapallon osalta. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen tekevätkin katsauksen Veikkausliigan alkukauden kuumimpiin puheenaiheisiin.

Mikä joukkue on ollut Veikkausliigan alkukauden suurin yllättäjä?

JH: VPS. Pelannut nuorella joukkueella miehekkäästi omalla pelitavallaan. Kolme ensimmäistä peliä ennakoivat, että joukkue petraa karmeasta viime kaudesta helposti. Pelaajista esiin voi nosta Pyry Soirin, joka on väläytellyt tasoaan oikealla laidalla.

EK: IFK Mariehamn on aloittanut mainiosti, vaikka joukkueesta lähti viime kauden päätteeksi monta avainpelaajaa ja valmennuspuolikin koki ison muutoksen. Maarianhaminalaisten hyökkäyskalusto ei ole sarjan kärkipäätä, mutta puolustus on saatu heti rautaisaan kuntoon. Tulosten perusteella myös Interin alkukausi on ollut onnistunut, vaikka joukkueen pelissä on vielä paljon parannettavaa. Alkukaudesta onkin tärkeintä saada vain raavittua voitto tyylipisteistä välittämättä. Veikkausliigan otteluohjelman ja ottelusiirtojen takia Ilves on pelannut vain kaksi ottelua, mutta Jarkko Wissin alku tamperelaisten peräsimessä on ollut toistaiseksi napakymppi. Kaksi voittoa ilman päästettyjä maaleja lupaa hyvää kesää ajatellen.

SJK on aloittanut kauden neljällä tappiolla. Onko seinäjokelaisista enää nousemaan mestaruuskamppailuun mukaan?

JH:  Kautta on jäljellä vajaat 30 peliä vielä, joten vastaus on kyllä. Tehtävä ei ole helpoin, mutta muutamalla voitolla itseluottamus varmasti kohenisi. Joukkueen pitää kuitenkin lopettaa hölmöilyt. Toppari Meiten kaltaisiin ulosajoihin ei ole jatkossa varaa. Myös Alexei Eremenko juniorin pitää pelata paremmin, mikäli joukkue haluaa edes haastaa HJK:n.

EK: Kuten Jesse sanoi, niin kausi on vasta todella alussa. Aloittihan RoPS:kin viime kauden kolmella suoralla tappiolla, mutta nousi komeasti mestaruustaisteluun mukaan. HJK on kuitenkin karannut jo 11 pisteen päähän ja takamatka on todella iso seinäjokelaisten kannalta. SJK on surkeasta alusta huolimatta edelleen HJK:n suurin haastaja. Simo Valakarilla on kuitenkin paljon tekemistä varsinkin joukkueen hyökkäyspelaamisen kanssa.

Miltä joukkueilta odotat huomattavasti nähtyä parempaa?

JH: SJK:n lisäksi PS Kemin pitää parantaa. Joukkueelta ei ole nähty vielä pelillistä kiimaa, jota nousijajoukkueelta voisi odottaa.

EK: FC Lahden ensimmäiset ottelut ovat menneet penkin alle eikä voittotili ole vielä auennut kolmen ottelun jälkeen. Toni Korkeakunnas saa varmasti joukkueen kuitenkin vielä iskuun ja lahtelaiset tulevat nousemaan sarjataulukossa ryminällä.

Sen sijaan Pk-35:n tilanne on haastavampi. Jopa kauden mustaksi hevoseksi povattu vantaalaisryhmä on voittanut viidestä ottelustaan ainoastaan yhden. PK on pelannut ajoittain todella hyvin, mutta onnistumiset ovat karttaneet joukkuetta. Lisäksi Kuqien sirkus on jättänyt miehekkäät otteet varjoonsa. Kaudesta voi tulla vantaalaisten kannalta todella tuulinen, joten muutama voitto varmasti rauhoittaisi tilannetta huomattavasti.

HJK on viiden ottelun jälkeen sarjataulukon piikkipaikalla. Onko kenestäkään enää pysäyttämään helsinkiläisiä?

JH: Mikäli Alfredo Morelos ja Atomu Tanaka jatkavat samaan tahtiin tehoilua, niin vastaus on helppo. HJK:ta ei pysäytetä kuin yksittäisissä otteluissa.

EK: HJK on aloittanut kauden odotetun vahvasti ja monet uusista hankinnoista ovat osoittautuneet loistaviksi vahvistuksiksi. Klubi on aloittanut kauden identtisesti viime vuoteen verrattuna ja viiden ottelun jälkeen on kasassa saman verran pisteitä. Mikäli HJK ei kärsi kesällä yhtä pahasta loukkaantumissumasta kuin vuosi sitten, niin helsinkiläiset ovat todella lähellä mestaruutta. Viimeistään elokuussa nähdään, onko Klubissa opittu viime kauden virheistä fysiikkaharjoittelun suhteen.

Kuka on ollut alkukauden paras pelaaja?

JH: Atomu Tanaka. Perustelut näkee tilastoista.

EK: Jesse sen sanoi. Tanaka on ollut hämmästyttävän hyvä alkukaudella. Japanilainen kuului jo viime kaudella sarjan parhaimpiin pelaajiin, mutta kuluvalla kaudella hän on ollut täysin omalla tasolla. Ihme on, mikäli isommat eurooppalaiset seurat eivät ala kohta kiinnostua.

Veikkausliiga jatkuu tänään yhden ottelun voimin, kun HIFK isännöi PS Kemiä. Voit seurata tätä ja kaikkia muita Veikkausliigan otteluita tällä kaudella myös Ruutu -palvelun kauta.

Kansikuva: All Over Press