Pariisin uusi kuningas: Hirmuvireinen Edinson Cavani johtaa PSG:n taistoon Barcelonaa vastaan

Turvaa Mestarien liigan vetosi Unibetin lisäaikavakuutuksen turvin!

Euroopan kuumin maalinsylkijä ei tällä kertaa löydy Espanjasta. Hän tulee Ranskasta ja paidan selkää numeron yhdeksän päällä koristaa sukunimi Cavani. Kyseessä on tällä kaudella jo 25 maalia Ranskan Ligue 1:ssa iskenyt Edinson Cavani. Euroopan viidessä isoimmassa Liigassa eniten maaleja iskenyt Cavani johdattaa seuraavaksi joukkonsa Mestarien liigan taistoon FC Barcelonaa vastaan.

19-vuotiaana montevideolaisesta Danubiosta valmentajasirkuksestaan tunnettuun Palermoon siirtynyt Cavani koulittiin huippuhyökkääjäksi Italiassa. Kolmen Palermossa pelatun kauden jälkeen hyökkääjä siirtyi Napoliin. Vuosi oli 2010 ja Napoli maksoi ensin viisi miljoonaa euroa lainakaudesta ja seuraavana kesänä 12 miljoonaa euroa pysyvästä siirrosta.

Jälkiviisaana voitaneen todeta Napolin 17 miljoonan euron sijoituksen olleen enemmän kuin kannattava, sillä Cavanin siirtyessä nykyiselle työpaikalleen Pariisiin kesällä 2013 oli uruguaylaisen kauppahinta muhkeat 65 miljoonaa euroa. Jykevälle hintalapulle oli toki katettakin, tuolloin 26-vuotias Cavani oli takonut jo 112 Serie A -maalia. Pelkästään viimeisen kahden Napoli-kauden aikana maalisieppo pölisytti maaliverkkoja 52 kertaa.

Kung Ibran varjossa

PSG:n päätös panostaa 65 miljoonaa euroa Cavaniin oli tietyllä tapaa erikoinen peliliike. Kirstu öljyrahalla rikastuneilla pariisilaisilla toki oli lähes pohjaton, mutta joukkueesta kuitenkin löytyi yksi koko planeetan parhaista ysipaikan pelaajista, itse Zlatan Ibrahimovic.

Cavani ajautui kuninkaan pitkässä varjossa hankalaan asemaan. Suvereenisti Ligue 1 -kahinoita hallinnutta seuraa luotsasi Cavanin tulosta aina viime kesään asti entinen Ranskan maajoukkuetoppari Laurent Blanc. Yksi kesän 1998 kotikisojen sankareista luotti 4–3–3-ryhmitykseen, jonka piikissä hääräsi itseoikeutetusti Zlatan. Tämä tarkoitti Cavanin joutumista laiturin rooliin.

Cavani oli pari kautta Zlatanin varjossa, mutta maaliverkko heilui myös laiturin tontilta. Kuva: AOP

Mitenkään heikosti Cavanin ei voi väittää laiturin tonttia täyttäneen, sillä kolmen Ligue 1 -kauden aikana syntyi 53 maalia. Osan maaleista mies iski toki kärjessä, mutta pääsääntöisesti urugualainen pelasi laidassa. Cavani kyllä liikkuu isoksi mieheksi ketterästi, mutta on pelaajaprofiililtaan puhdas ysi: hyvä pääpelaaja, joka juoksee mielellään pystyyn.

Vaikka Cavanilla oli kovia näyttöjä Italiasta, oli Zlatania käytännössä mahdoton syrjäyttää. Ilmiömäinen ruotsalaistähti paukutteli Ranskan pääkaupungissa viettämänsä neljän kauden aikana maalin lähes jokaista pelaamaansa ottelua kohden.

Uuden kuninkaan päivät

Vaikka Cavani pyöri parina edelliskesänä siirtohuhuissa, päätti PSG pitää kiinni isosta sijoituksestaan, vaikka välillä vihjailtiin uruguaylaisen olleen tyytymätön asemaansa Zlatanin varjossa. Lopulta ruotsalainen siirtyi uusien haasteiden perässä Englantiin ja vapautti PSG:n piikkipaikan Cavanille.

Uutena Unibetin asiakkaana saat 10 € riskittömän mobiilivedon

Sittemmin Pariisissa ei ole tarvinnut Zlatania ikävöidä. Vaikka Sevillasta tutun Unai Emeryn alaisuuteen siirtynyt ryhmä on ollut vaikeuksissa kotimaan kentillä, on Cavani ollut järkyttävän kovassa vireessä. Jo edellä mainittujen 25 sarjamaalin päälle on syntynyt kuusi maalia Mestarien liigassa. 30 peliä tällä kaudella pelanneen hyökkääjän kokonaismaalisaldo näyttää siis 31 osumaa. Euroopan johtava maalitykki on iskenyt täysosuman käsittämättömästi 78 minuutin välein.

Ligue 1 ei tietenkään kestä vertailua esimerkiksi La Ligaan tai Valioliigaan, mutta kuten muutaman viikon takaisessa jutussamme todettiin on Ranskan liiga tällä hetkellä kovassa nosteessa. Näin ollen Cavanin kovaa maalitehtailua kannattaa kunniottaa, eikä sivuuttaa Ligue 1:n liioitellun ”heikkouden” takia. Viime kaudet sarjan suvereenisti nimiinsä vienyt PSG saa tosissaan taistella mestaruusputken jatkamiseksi. Tällä hetkellä ryhmä on toisena, kaksi pistettä kenties koko Euroopan iloisinta hyökkäyspeliä pelaavan Monacon takana.

Vaikka 30 vuotta tiistaina täyttävällä hyökkääjällä on Zlatanin urotekoihin matkaa, voi Cavani yltää PSG:n paidassa johonkin, missä nykyinen ManU-kärki epäonnistui – menestykseen Mestarien liigassa. PSG on pitkään hamunnut euromenestystä, mutta tie on noussut pystyyn viimeistään puolivälierissä.

Keväällä 2016 pariisilaiset nöyrtyivät Manchester Citylle. Toissa keväänä tiistain neljännesvälierävastustaja Barcelona käveli PSG:n yli, ja vuotta aiemmin matka päättyi Chelsean käsittelyssä. Tuleva vastustaja Barcelona päätti pariisilaisten tien myös keväällä 2013, joten PSG:n voi väittää ajautuneen jonkinasteiseen ”puolivälieräkiroukseen”.

Cavani vs. Suarez

Tulevan PSG–Barcelona-otteluparin ehdottomasti mielenkiintoisin taistelupari on Edinson Cavani ja Luis Suarez. Maajoukkuekavereita yhdistää muukin kuin saman maan passi ja kyky tehdä maaleja. Sekä Cavani että Suarez ovat kotoisin Salton kaupungista, Uruguayn länsiosista.

Nykyiset supertähdet eivät kuitenkaan tunteneet toisiaan ennen La Celesten nuorisomaajoukkueita, vaikka ystävänpäivänä vuonna 1987 syntynyt Cavani on vain kolme viikkoa nuorempi kuin tammikuun lopussa syntynyt Suarez.

Yksi yhdistävä tekijä kotimaan ajoilta kuitenkin löytyy. Vaikka pojat eivät tunteneet toisiaan, olivat kaksikon isät joukkuekavereita noin 100 000 asukkaan Salton paikallissarjassa.

Uruguayn supertähdet ottavat toisistaan mittaa tiistai-iltana. Kuva: Laurence Griffiths/Getty Images

Copa American voittoa kesällä 2011 juhlinut kaksikko on yhtäläisyyksistään huolimatta edennyt varsin erilaisia urapolkuja. Suarez siirtyi jo 14-vuotiaana Uruguayn toiseen perinteiseen suurseuraan, Nacionaliin. Pääkaupunki Montevideosta matka jatkui 19-vuotiaana Hollantiin, josta Suarez siirtyi Liverpoolin kautta Barcelonaan.

Siispä Uruguayn Primera Division -kautta 2005-06 lukuun ottamatta Suarez ja Cavani eivät ole koskaan pelanneet samassa sarjassa.

Brittilehti Daily Mailin parin vuoden takaisessa haastattelussa Cavani totesi nauttivansa Suarezin kanssa käytävästä keskinäisestä kilpailusta, joka ajaa kumpaakin eteenpäin. Samanlaista hyvähenkistä kilvoittelua nähtiin neljä vuotta uruguaylaistähtiä vanhemmilta Robin Van Persieltä ja Klaas-Jan Hunterlaarilta, joilla on ikäeroa ainoastaan kuusi päivää.

Vaikka Cavani ja Suarez ovat hyviä ystäviä, unohtuu Salton pojilta kentän ulkopuoliset asiat tiistai-iltana, kun Barcelona matkustaa Pariisiin ja Parc des Princesille. Tuolloin mitataan myös Edinson Cavani. Zlatan ei pystynyt koskaan Eurooppaa PSG:n paidassa valloittamaan. Cavanilla on siihen mahdollisuus.

Kauan eläköön uusi kuningas?

Kansikuva: Etienne Laurent / All Over Press