El Derbi madrileño avaa Mestarien liigan puolivälierät: Atlético voittamaton tämän kauden kohtaamisissa

Mestarien liigassa siirrytään puolivälierävaiheeseen tiistaina, kun kahdeksan Euroopan parhainta jatkavat sen himotuimman seurajoukkuepokaalin metsästystä. Arvontakorista nousi yksi erittäin mielenkiintoinen pari, kun Madridin suurin saa vastaansa pikkuveli Atlétin.

Tämäkin Madridin derby on enemmän kuin yksittäinen ottelu muiden joukossa. Atlético on halunnut koko kauden hakea hyvitystä viime vuonna Lissabonissa pelatulle Mestarien liigan finaalille, missä se kärsi lopulta tappion Sergio Ramosin tasoitettua ottelun yliajalla ja Realin lyötyä lopulliset 4-1-voittolukemat taululle jatkoajalla. Tämä ottelun merkitys on suurempi kuin edelliset derbyt yhteensä, koska nyt pelataan Mestarien liigan välieräpaikasta. Ottelun suuruus vastaa jo finaalia kummallekin ja pääkaupunkingissa on väreillyt jo pitemmän aikaa.

Atlético Madrid luottavaisena Realin kimppuun

Atlético, eli kansankielellä rojiblancos, lähtee erittäin hyvistä asetelmista puolivälierän ensimmäiseen osaotteluun. Pikkuveli on ollut tällä kaudella ensimmäistä kertaa aikoihin kaupungin ykkösten niskanpäällä, ja vaikka se on La Ligassa Realia seitsemän pistettä perässä, on se päässyt tällä kaudella heiluttamaan valtikkaa Espanjan pääkaupungissa. Atlético ei ole hävinnyt paikallisvastustajalleen tällä kaudella vielä kertaakaan, ja ainoina tahroina papereissaan sillä on derbyistä tammikuinen 2-2-tasapeli sekä kauden alun Super Copan 1-1-tasapeli Santiago Bernabéulla. Kotiottelunsa se on kuitenkin voittanut näytöstyyliin, sillä El Real ei ole tehnyt Vicente Calderónilla vielä maaliakaan, kun taas Atléti on heiluttanut verkkoja peräti seitsemästi kolmessa ottelussa. ”Kosto on suloinen” -teema on näkynyt joukkueen tekemisessä jokaisessa joukkueiden tämän kauden kohtaamisessa.

”We have to show that we deserve victory in each game we play. Lisbon is water under the bridge. We are thinking ahead. Each game has its own story and this new one will be written by us: we’ll be playing at home and we’ll be out for victory” -Atléticon toppari Joao Miranda kertoi Marcalle.

Rojiblancos on ollut joukkueiden kohtaamisissa jopa murhaavan kova ja sen itseluottamus on ottelun alla korkealla, vaikka arvontakorista olisikin voinut helpompiakin vastustajia nousta. Vicente Calderónin yleisö saa eteensä todellista herkkua, kun kummatkin joukkueet pääsevät otteluun parhailla mahdollisilla miehistöillään.

Mario Mandzukic tekee paluun loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon. Vaikka mies ei olekaan osunut maalipuiden väliin kymmeneen otteluun, on hän muodostanut pelaamissaan otteluissa pelottavan tutkaparin yhdessä Antoine Griezmannin kanssa. Griezmaan-Mandzukic-kaksikko on paukuttanut kauden aikana jo 41 maalia. Yksi kysymys on kuitenkin heitettävä ilmoille: pelaako Mario samalla Atléti-sydämellä kuin viereiset kaverinsa?

Los merengues löytämässä kadonneen rytminsä

Ronaldo ei ole tottunut kuuntelemaan vihellyskonsertteja (Getty)

Ronaldo ei ole tottunut kuuntelemaan vihellyskonsertteja (Getty)

Real Madrid on tällä hetkellä todella kiihoittuneessa tilassa ja joukkue on löytänyt uskon jälleen tekemiseensä. El Real on voittanut murheellisen el Clásicon jälkeen kaikki kolme otteluaan hurjalla maalierolla 14-1. Samassa rytäkässä myös Cristiano Ronaldo on löytänyt mahtivireen: CR7 on viimeistellyt neljään viimeiseen otteluun seitsemän maalia ja miehen viiden maalin huippuilta Granadaa vastaan on hyvin muistoissa (tulos 9-1).

Los Blancosin BBC-kolmikko oli pitkään kadotuksen syövereissä, ja tehot sekä peli-ilo tuntuivat tyystin kadonneen miljoonamiesten pelistä. Korvia huumaavat vihellyskonsertit eivät ole jääneet myöskään pelaajilta huomaamatta. Henkilökohtaisimmin vihellyskonsertin otti vastaan juurikin Cristiano, joka selkeästi sai tästä huomiosta peliinsä uuden latauksen. Realia on keretty arvostelemaan mielikuvittomuudesta, eikä kaikki ongelmat ole vieläkään poistuneet sen pelistä.

Kaikki tietävät viime kaudelta, millä osa-alueella valkoiset ovat vahvimmillaan: juoksukoneet Gareth Bale sekä Cristiano ovat lähes pysäyttämättömiä, kun pallo pelataan herroille vauhtiin. Tällä kaudella miehet eivät ole päässeet iskemään avautuneita puolustuksia vastaan, vaan yleensä vastassa on ollut hyvin organisoitu puolustusmuuri. Realin pelaajat ovat toki maailman huippuja, eivätkä he tarvitse paljoa tilaa laukauksilleen, mutta vaikeuksissa se on silti monesti ollut aktiivisesti puolustavia joukkueita vastaan. Atléti on pystynyt kauden aikana riisumaan Realin lähes täysin aseistaan ja nyt valkoisten on keksittävä jotain uutta kääntääkseen pelien kulun omaksi hyväkseen.

Yksi ratkaisu tähän voi olla James Rodríguez, joka on palannut takaisin loukkaantumisensa jälkeen. Mies on tuonut sitä kaivattua lisää valkoisten peliin ja osa palapeleistä on loksahtanut paikoilleen miehen juonikkuuden ansiosta. Myös Luka Modricin odotettu paluu tapahtui ja näin Toni Kroos on saanut työteliään luottomiehensä takaisin rinnalleen.

Ottelun kulku

Atlético voitti edellisen kotiottelunsa Realia vastaan 4-0 ja vierasjoukkue sai ottelussa vain yhden laukauksen maalia kohden. Pelin kulku oli täysin päinvastainen tätä edeltävässä copa del reyn toisessa osaottelussa (2-2), missä Real oli selkä seinää vasten: maalintekoyritykset valkoisille 31-10. Tässä tulevassa ottelussa tuskin vastaavaa nähdään.

Joukkueet tuntevat toisensa kuin omat taskunsa, joten ratkaisut nähdään henkilökohtaisella tasolla. Hetken mielijohde voi johtaa maaliin kummassakin päässä virheen tai maagisen ratkaisun seurauksena. Taktisesti ottelu tulee olemaan varovainen, koska kyseessä on ensimmäinen kahdesta kohtaamisesta ja kummatkin joukkueet haluavat varmistaa hyvät asetelmat ratkaisevaan kohtaamiseen Bernabéulla.

”We’ll be going to the Calderón brimming with optimism, knowing we have the second leg to come at home. We have to get a result and show what Real Madrid are all about”.Jesé kertoi ottelun alla Marcalle.

Atlético häviää paperilla, mutta joukkueen synergia ja Diego Simeonen taidot ulosottaa kaikki potentiaali pelaajistaan tasoittaa pelin. Punavalkoiset haluavat voittaa jokaisen pallon ja jättää kentälle sen kuuluisan kaiken. Se ei aivan riittänyt Lissabonissa, mutta tällä kaudella joukkue on jo todistanut lukeneensa läksynsä.

”Madrid have more individual talent in various positions than we do with our players. The events that settle games crop up at occasional moments. That’s the way football works. These kinds of things happen in these games and in any game. The way I work isn’t by looking at previous games: it’ll be a new game. A two-leg qualifier isn’t a league game or a Champions League final. Both teams are very determined and will play at a high intensity. I don’t imagine things to be any different from how they were two years ago in the ’Copa del Rey’. They played with a lot of intensity.” – Diego Simeone avasi mietteitään ottelun alla Marcan haastattelussa.

Kukaan ei voi kiistää etteikö Realin avauskokoonpano olisi yksi maailman parhaista, mutta se ei enää riitä, että valkoiset enkelit vain kävelevät virheälle veralle ja vastustaja alistuu heidän tahtoonsa. Joukkueella pitää olla nälkää ja varsinkin Atlétia vastaan sen pitää taistella koko sielullaan jokaisesta pallosta. Joukkue on ollut ongelmissa erikoistilanteissa ja erityisen tarkkana sen pitää olla tänäänkin.

Pointit otteluun:

Real Madrid v Atletico de Madrid - UEFA Champions League Final

Erikoistilanteet ovat jälleen suuressa osassa (Getty)

BBC vs Atlétin hyökkäys: Realin maalintekovastuun 100 prosenttisesti kantavat Bale, Benzema & Cristiano, mutta tulevassa ottelussa miesten pitää tehdä töitä myös puolustussuuntaan. Rojiblancosin hyökkäys on todella vaarallinen ja onnistumia on tullut niin Torresille, Griezmannille ja Mandzukicille. Kumman hyökkäys pelaa paremmin kumpaankin suuntaan? Kumpi aiheuttaa sitä kuuluisaa vaaran tunnetta, aiheuttaa vapaapotkuja ja kulmia?

Erikoistilanteet: Isot ottelut ratkeavat yleensä joko taidokkaisiin neronleimauksiin tai erikoistilanteisiin. Kummatkin joukkueet tietävät toistensa pelitavat ja osaavat eliminoida suurimmat uhat, joten ”dead-ball”-tilanteet nousevat isoon osaan. Ronaldon vaparit ovat vaarallisia vaikka osuisivat keskelle maalia ja punavalkoisten isot miehet (Godin&Miranda) aiheuttavat sekaannusta kulma ja vapaapotkuissa Realin rangaistusalueelle. Jokainen myös tietää kuinka vahva Sergio Ramos on, kun mies pääsee 1 vs. 1 -tilanteisiin taistelemaan pääpalloista.

Pelinrakentelu/Keskikenttä: Kumman maltti riittää? Kyseessä on kuitenkin ottelu, missä on neljä puoliaikaa. Maltti on sitä kuuluisaa valttia ja hötkyilyllä voi aiheuttaa enemmän huolia kuin hyvää. Realin puolustajien pitää pelata varmasti myös avauspelissä, sillä suuri vaara piilee juuri harjasyöttöjen jälkeen, kun Pepe tai Ramos ryntää pois sektoreistaan ilman varmistusta. Keskikenttä tulee kummaltakin joukkueelta tukemaan puolustuslinjaa, ja tässä tehtävässä Modric&Kroos Realilta ja Gabi/Tiago/Suarez Atlétilta nousevat ratkaisevaan osaan.

Vedonlyönti:

Ottelusta on helppoa ennakoida vähämaalista, sillä lopulliset ratkaisut nähdään vasta viikon päästä noin yhdeksän kilometriä pohjoisempana. 0-0 tulosta ei kannata silti odottaa, sillä viimeksi maalittomaan tasapeliin päädyttiin kaudella 04/05. 1-1 tasapeli on oiva lähtökohta toiseen osaotteluun, joten lähdetään sillä liikkeelle, vaikkakaan kotijoukkueen maalin voitto ei olisi vielä katastrofi vierailijoille.

Ottelu tulee suorana YLE TV2:lta klo 21.45. Ottelun alustaa studio klo 21.35 alkaen.