Kotikaupunkiinsa palaava Gareth Bale on Mestarien liiga -finaalin seuratuin pelaaja

Viaplay LogoRatkooko kotikaupunkiinsa palaava Gareth Bale Mestarien liigan voiton Real Madridille? Se selviää Viaplay-palvelussa.

Kaikki tietävät Gareth Balen. Walesilainen supertähti, josta Real Madrid maksoi vajaat neljä vuotta sitten silloisen maailmanennätyssumman, noin 86 miljoonaa puntaa. Myös, se on hyvin tiedossa, että Bale on Southamptonin tarunhohtoisen akatemian kasvatti ja nousi supertähdeksi Tottenhamissa. Huippufysiikalla varustettu hyökkääjä on persoonana kuitenkin kaikkea muuta kuin supertähti ja paluu rakkaaseen kotikaupunkiin on taatusti tunteikas.

Maailman mukavin ihminen

Heinäkuussa 1989 syntyneestä Gareth Balesta ei saa diivaa tekemälläkään. Maailman absoluuttisiin huippupelaajiin kuuluvan laiturin luonne ja nöyryys kumpuavat walesilaisen perheestä. Cardiffissa syntyneen Balen isä oli koulun vahtimestari ja äiti projektipäällikkö.

Rikastuttuaan jalkapallolla Bale tarjoutui ostamaan vanhemmilleen uuden ja huomattavasti perheen kolmen makuuhuoneen peribrittiläistä kotia isomman ja hienomman asunnon. Frank ja Debbie Bale kuitenkin kieltäytyivät poikansa tarjouksesta ja jäivät asumaan perheen vanhaan taloon, jossa pariskunta asustaa yhä tänäkin päivänä. Isä ja äiti Balen mukaan talossa perhe on kokenut niin hienoja hetkiä, etteivät he voi siitä lähteä.

Whitchurchin kaupunginosassa varttuneen Garethin naapurit kuvaavat perhettä äärimmäisen mukavaksi ja ystävälliseksi. Naapureiden mukaan, juuri vanhempien elämänasenne on ollut se, mikä on pitänyt Garethin maan pinnalla.

Brittilehti Mirrorissa Balea kuvataan ”perhemieheksi”. Siinä missä muut kiireiset jalkapalloilijat matkustavat lomareissuillaan Dubaihin sun muihin luksuskohteisiin, on Balen määränpää lähes poikkeuksetta kotikaupunki Cardiff. Tuleva Mestarien liiga -finaali on walesilaiselle siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että hän majoittunee joukkueen kanssa hotelliin. Yleensä Cardiffissa vieraillessaan Bale nukkuu yönsä vanhempiensa luona, omassa vanhassa huoneessaan.

Supertähden Spurs-aikainen manageri Harry Redknapp muisteli taannoin antaneensa tähdelleen neljän päivän loman ja kehotti Balea käväisemään ulkomailla. Laituri päätti kuitenkin mennä kotiin Cardiffiin ja tietysti vanhempiensa luokse. Legendaarisen brittimanagerin mukaan, juuri tuo loma summaa Balen ihmisenä.

Kuten Bale on itsekin sanonut, on hän vanhemmilleen paljon velkaa. Isä ja äiti Bale kuskasivat 9-vuotiaana Southamptonin akatemiaan liittynyttä Garethia reippaan tunnin ajomatkan Pyhimysten sateliittiakatemiaan, joka sijaitsi jo roomalaisten perustamassa kylpyläkaupunki Bathissa. 14-vuotiaana nuori cardiffilainen vietti viikonloput Southamptonissa, ennen liittymistään täyspäiväisesti eteläenglantilaisten riveihin 16-vuotiaana.

Koko Balen perhe oli mukana, kun odotettu megasiirto Real Madridiin julkaistiin. (Denis Doyle/Getty Images)

Balen kerrotaan pitävän yhä tiiviisti yhteyttä vanhoihin kouluaikaisiin ystäviinsä, joita hän käy vanhempiensa ohella tapaamassa aina kun Cardiffiin matkustaminen on mahdollista. Myös Balen kihlattu Emma Rhys-Jones on kotoisin Cardiffista ja pariskunta on pitänyt yhtä aina kouluajoista lähtien.

Perhemiehenä tunnettua Balea voisi kuvailla liian hyväksi ihmiseksi. Miellyttävän pehmeällä ja ystävällisellä äänellä puhuva laituri pahoitteli suorassa lähetyksessä lapsuudenystävälleen ettei päässyt tämän häihin, vain minuutteja sen jälkeen, kun Wales oli pudottanut Pohjois-Irlannin EM-kisojen neljännesvälierissä.

Ennen viime kesän EM-kisoja Rio Ferdinand haastatteli Lohikäärmeiden supertähteä. Haastattelussa Bale sanoi, että ottaa mielellään vastuuta, mutta ei pidä itseään mitenkään muita tärkeämpänä. Laiturin mukaan Walesin joukkueessa vallitsi hyvä henki ja maajoukkueessa pelaaminen on hänelle aina mieleistä, koska hän pääsee pelaamaan kavereidensa kanssa. Toisin sanoen Bale ei tee itsestään numeroa, eikä ole koskaan tehnyt. Hän on niin sanotusti ”One of the lads”.

Finaalin seuratuin

Kentällä Gareth Bale on peto, mutta ei negatiivisessa mielessä. Loukkaantumisista tällä kaudella kärsineen walesilaisen fysiikka on lähes yliluonnollinen. Topparilegenda Ferdinand kuvaili Balea seuraavasti kertoessaan futislehti FourFourTwolle, miten puolustaa maailman parhaita hyökkääjiä vastaan.

– Bale on moderni huippujalkapalloilija. Jos on olemassa pelaaja, jonka et halua kääntyvän ja juoksevan sinua kohti, se on hän. Vauhtiin päästyään hän on pysäyttämätön. Balella on voimaa ja nopeutta, jonka lisäksi hän tietää missä maali sijaitsee. Ilmiömäinen urheilija – todella räjähtävä ja vahva, Ferdinand kuvaili.

Uransa alussa Bale oli laiha poika, jonka jalat tikkasivat kovaa vauhtia. Uran edetessä walesilainen on saanut runsaasti lisää lihasmassaa, mutta vauhti ei ole pudonnut yhtään. Bale kääntyy äärimmäisen nopeasti ja voimakas ylävartalo takaa sen, ettei miestä ole helppo horjuttaa. Huippufysiikan taustalla on luonnollisesti kammottava määrä töitä.

Jalkapallofanit saavat itseasiassa olla onnellisia, että Bale valitsi leipälajikseen kuningaspelin. The Telegraphin vuonna 2011 haastattelema nuorukainen kertoi juosseensa 100 metriä aikaan 11,40 vain 14-vuotiaana.

Balen kausi on ollut harmillisen rikkonainen. (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Balen koulukaveri, 74 kertaa Walesin rugbymaajoukkuetta edustanut Sam Warburton kertoi Wales Onlinen haastattelussa tienneensä jo seitsemän vuotiaana, että Balesta tulee ammattilaisjalkapalloilija. Warburtonin kertoi Balen uurastaneen kovasti jalkapallon eteen jo kouluaikoina ja nyt mies korjaa sen hedelmiä.

Vaikka Balen peli perustuu pitkälti ilmiömäiseen fysiikkaan, on walesilainen poikkeuksellinen jalkapalloilija myös teknisiltä ominaisuuksiltaan. Etenkin Balen potkutekniikka on kunnioitusta herättävä ja jos Realissa jaettaisiin vaparikortti taitojen, ei statuksen perusteella, potkisi walesilainen vapaapotkut ennen Cristiano Ronaldoa.

Viime kauden päätteeksi Mestarien liigan voittoa juhlineen Balen kausi on kuitenkin ollut haastava. Zinedine Zidane istutti supertähtensä Balen ja Ronaldon keskikentän timantin päälle kärkikaksikoksi, mutta walesilaisen nilkka murtui ottelussa Sporting Lissabonia vastaan marraskuussa. Useamman kuukauden sairasloman jälkeen Bale loukkasi huhtikuussa pohkeensa ja on ollut sivussa siitä lähtien. Zidane kuitenkin vakuutteli, että mies olisi kunnossa lauantaisessa finaalissa.

Avaukseen Bale tuskin kuitenkaan mahtuu, ei ainakaan huimaa kevättä pelaavan Iscon paikalle. Jos Bale nähdään avauksessa, on hän Karim Benzeman tilalla kärjessä. Jos walesilainen taas avaa pelin vaihdosta, nähtäneen hänet kehissä jossain vaiheessa.

Oli Bale avauksessa tai ei, tulee hän olemaan tulevan finaalin seuratuin pelaaja. Whitchurchin kaupunginosassa ensimmäiset pallokosketukset ottanut cardiffilainen palaa lauantaina sinne mistä kaikki alkoi.

Finaalin miljöönä toimiva Millenium Stadium on Balelle tuttu paikka Walesin maajoukkuepeleistä ja syksyn 2014 Supercupista, mutta Bale sanoi Guardianin haastattelussa, ettei osannut nuorempana edes unelmoida pelaavansa Mestarien liigan voitosta kotikaupungissaan.

Samaisessa haastattelussa Bale kertoi, ettei ole aivan täysin 100-prosenttisessa kunnossa ja ymmärtää täysin, jos manageri ei laita häntä avaukseen. Niin tai näin, tulee lauantain finaali olemaan ikimuistoinen yhdelle 2010-luvun parhaista pelaajista. Vaikka Gareth Bale on loistava jalkapalloilija, hänen hienoin piirteensä on upea luonne, joka on miljoonien vuosipalkasta huolimatta kaukana rahan pilaamasta diivasta.

Tällä kertaa Bale ei kuitenkaan pääse vanhaan huoneeseensa nukkumaan – kesälomilla sitten.

Lähteet: Telegraph, Wales Online, Guardian, FourFourTwo, Mirror

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images