Jari Litmanen: ”Bussit tallissa, nyt ratkaistaan finaalipaikat”

Atleticolle riittää yksi vierasmaali ja tasapeli (Getty Images)

Atleticolle riittää yksi vierasmaali ja tasapeli (Getty Images)

En ollut yllättynyt, miten tarkoissa merkeissä Mestarien liigan välierin ensimmäiset ottelut pelattiin. Atletico-Chelsea –ottelu oli hyvin odotetun kaltainen: Chelsea ja Jose Mourinho halusivat viedä ratkaisun vaikka väkisin Stamford Bridgelle ja siinä he myös onnistuivat. Ehkä juuri tässä näkyi Atleticon pieni kokemattomuus näin suurissa otteluissa: joukkue ei pystynyt murtamaan Chelsean kivikovaa puolustusmuuria eikä loppujen lopuksi pystynyt pelaamaan juuri lainkaan omilla vahvuuksillaan. Chelsean linjat pysyivät tiiviinä eikä tilaa annettu. Lontoolaiset pääsivät kotimatkalle toivottu tulos mukanaan.

Chelsean bussi on nyt parkkeerattu talliin ja on aika ottaa esiin vähän vauhdikkaampi menopeli. Chelsea sai sen, minkä halusi ensimmäisestä osaottelusta ja ratkaisu siirtyi Stamford Bridgelle. Bridgellä Chelsea on ollut käsittämättömän suoritusvarma Mestarien liigassa viimeisen kymmenen vuoden ajan, joten suosikin viitta siirtyi maalittoman tasapelin jälkeen Chelsealle. Oli sitten mitä mieltä tahansa Jose Mourinhosta tai hänen metodeistaan, on hän rakentanut aika uskomattoman viikon. Kaksi viikon ensimmäistä peliä, Atletico ja Liverpool, mentiin yltiöpuolustamisen kautta. Hyökkäyspelaajia on lepuutettu ja annettu parantua vammoistaan ihan rauhassa. Jopa puolustajia on pystytty jonkin verran kierrättämään, joten Chelsea pääsee jokseenkin tuoreena keskiviikon otteluun. Chelsean poissaoloista on puhuttu paljon eikä Mourinho vähiten – tosiasiassa joukkueen tilanne ei ole lainkaan niin paha mitä Mourinho on antanut ymmärtää.

Mikel ja Lampard ovat pelikiellossa, mutta kumpikaan heistä ei olisi välttämättä edes ollut keskiviikon ottelun avauksessa. Mikel ei ainakaan, Lampard mahdollisesti. John Terryn poissaolo (jos hän tulee olemaan poissa) korvautuu pelillisesti Ivanovicin pelaamiseen keskellä, kuten ottelu Liverpoolissa sunnuntaina näytti – tällöin laitapuolustajana on Ashley Cole, joka on yksi harvoista yli 100 A-maaottelua pelanneista englantilaispelaajista, joten kokemusta riittää. Peter Cech on loistava maalivahti, mutta Mark Schwarzer kokemuksellaan lähes yhtä hyvä ja keskityksissä jopa parempi. Veikkaan, että Cechin pistäytyminen harjoituksissa tiistaina on hämäystä ja Schwarzer pelaa. Hyökkäyspään pelaajista Oscar ei ole pelannut sekuntiakaan kahdessa viimeisessä ottelussa, Willian pääsi huilaamaan suuren osan Liverpool –pelistä ja mikäli – ja kun – Eden Hazard ja Samuel E´too toipuvat odotusten mukaan pelikuntoon keskiviikoksi, on koko Chelsean eturivi aika lailla uusi ja tuore. Pelikieltoisen Lampardin paikan taas ottaa Ramires, joka huilasi pelikiellon vuoksi Liverpool –ottelun. Kun vieläpä Gary Cahilille pystyttiin taikomaan lähes koko ottelun huili sunnuntaina, ei Chelsean peli tule olemaan rasituksesta kiinni.

Yksi merkille pantava asia kuitenkin on: jos Terry ei toivukaan pelikuntoon, puuttuu Chelsean kokoonpanosta koko ”kultainen trio” Lampard, Cech ja Terry eli kaikki kolme kapteenia. Tätä ei ole aikoihin tapahtunut ja tämä tietysti saattaa jättää jonkinlaisen johtajuustyhjiön kentälle. Mutta toisaalta, Schwarzer, Cole, Ivanovic jne. ovat paljon kokeneita pelaajia hekin.

Atletico löi päätään Chelsea –muuriin ensimmäisessä ottelussa läheltä ja kaukaa. Joukkue ei tuntunut löytävän tilaa eikä lääkkeitä muurin murtamiseen. Omalla tavallaan avoimempi lähtökohta sopii myös Atleticolle paremmin. Ainoana tappiottomana joukkueena koko Mestarien liigan pelanneet madridilaiset saavat keskiviikkona varmuudella enemmän tilaa iskeä itselleen ominaisia vastahyökkäyksiä ja nopeita siirtoja selustaan. Joukkueen puolustus on mainio ja koko joukkueen puolustaminen sitäkin mainiompaa. He pystyvät pelaamaan hyvin paineen alla, ilman paniikkia.

Puolustuspelaajat eivät koostu kovista nimimiehistä, mutta tunnolliset ja rautaiset ammattilaiset, kuten Juanfran ja Godin, pystyvät pitämään kenet tahansa hiljaisina – kuten nähtiin vaikkapa otteluissa Barcelonaa vastaan. Joukkueen pelaaminen perustuu tiukkaan puolustamiseen, joka antaa sitten mahdollisuuksia tehokkaisiin vastaiskuihin. Näissä tilanteissa joukkueen ykköstykki Diego Costa on vaarallisimmillaan. Chelsea otti Costalta tilan niin tehokkaasti pois Madridissa, ettei hän päässyt juurikaan maalipaikoille. Nyt hän tulee saamaan ainakin pari laatutilannetta, koska tilaa on Chelsean myös pelatessa enemmän.

Uskon, että tämäkin ottelu ratkeaa varsinaisella peliajalla, sillä sen takaisi yksikin tehty maali. Maali-iloittelu on sen sijaan hyvin epätodennäköistä. Saattaa hyvin olla, että yhdellä maalilla mennään Lissaboniin tästä välierästä. On himpan verran todennäköisempää, että sen maalin tekee Chelsea.